Βιβλιοκριτική: Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο ''Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις'' της  Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι.

Βιβλιοκριτική: Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο ''Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις'' της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο ''Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις'' της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι.

 

 

 Η ''Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις'' είναι το νέο βιβλίο της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Φίλντισι.
Βλέποντας το εξώφυλλο, που έχει μέσα σε ένα κάδρο την συγγραφέα αναρωτήθηκα αρχικά ποιος συγγραφέας  βάζει τον εαυτό του στο εξώφυλλο και γιατί. Έπειτα αναρωτήθηκα ξανά ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού. Αργότερα κατάλαβα ότι κρατώ στα χέρια μου την ίδια την συγγραφέα, το ημερολόγιο της, τις σκέψεις της. Ένιωσα διαβάζοντας τις σελίδες  σαν να εισχωρώ στο μυαλό της. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η εξομολόγηση, είναι η αναγνώριση και η ομολογία των αμαρτιών ή των λαθών που έχει διαπράξει στο βίο του το κάθε άτομο, και γίνεται συνήθως σε κάποιο ιερωμένο άτομο. Όπως το ιερό αυτό μυστήριο έχει δέκα συγκεκριμένα ιδιώματα για να συντελεστεί σωστά έτσι και η συγγραφέας αντιπαραθέτει την δική της προσωπική εξομολόγηση σε δέκα πράξεις.Τίποτα δεν είναι τυχαίο μιας και η συγγραφέας είναι απόφοιτος και της Θεολογικής σχολής του ΕΚΠΑ.

Η εξομολόγηση του κάθε ανθρώπου είναι έργο δύσκολο και χρειάζεται πάντα αρκετή προετοιμασία, να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, να αντιληφθείς και να παραδεχθείς τα λάθη σου και τέλος να τα μοιραστείς με κάποιο τρίτο άτομο ώστε να ανακουφιστεί η ψυχή σου.

Ο φίλος, ο ψυχολόγος, ο ιερωμένος και πνευματικός, θα σε ακούσει με την αρμόζουσα προσοχή προσπαθώντας να απαλύνει τον πόνο σου και να γιατρέψει την ψυχή σου. Η εξομολόγηση είναι η λήψη αποφάσεων και η  αρχή μιας νέας ζωής, κάτι σαν κάθαρση, μια γιατρειά της ψυχής.

Μεγάλη εντύπωση και περιέργεια μου κίνησε και το όνομα της συγγραφέως, Ωραιοζήλη. Αυτή που αγαπά, που έχει ζήλο για το ωραίο. Η αντλούσα το φως και τη δύναμη της από τον Θεό, κατά την εβραική ερμηνεία. Στις 26/7/20 η συγγραφέας, σε μια μέρα σημαδιακή για εκείνη, αποφάσισει να αυτοβαπτιστεί εκ νέου σε Ωραιοζήλη Δαβιλά-Δαμασκηνού. Αφού λοιπόν από το όνομα της συγγραφέως είναι τόσο έντονοι οι συμβολισμοί αντιλαμβανόμαστε αυτόματα ότι και το κείμενο της θα έχει έντονο επίσης το στοιχείο αυτό.

Το πρώτο κεφάλαιο, το πιο δύσκολο και σκληρό απόλα, μας ρίχνει απευθείας στα βαθιά κι άβολα νερά. Κάποια πράγματα, δεν μπορεί να τα χωνέψει ο άνθρωπος. Ειδικά κάποιες έννοιες όπως ο Καρκίνος, πολλές φορές δυσκολευόμαστε ακόμα και να τις ξεστομίσουμε. Αν έχεις πίστη θα σωθείς λένε. Ο θεός δίνει τις δυσκολίες σε αυτούς που αντέχουν και είναι πιο δυνατοί λένε. Όμως στην μυρωδιά κι έστω του πιθανού θανάτου μας από αρρώστια όλοι παραλύουμε από τον φόβο μας.

Κοινά σύμβολα μεταξύ ιατρικής και θρησκείας, λογικής και μεταφυσικού στοιχείου, δείχνουν το γολγοθά της συγγραφέως μιας και το βιβλίο βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η ιστορία της όμως απέδειξε  ότι τελικά αν και πέρασε φουρτούνες και ταλαιπωρίες πολλές, η ηρωίδα μας βγήκε νικήτρια.

Το ύφος της ειλικρινές και οικείο. Η γλώσσα της απλή, καθημερινή, αληθινή κι από καρδιάς, με συναίσθημα και έντονες εκρήξεις.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι από εκείνα τα βιβλία που πραγματικά έχεις κάτι να πάρεις. Παίρνεις λίγη Τζίνα μέσα σου. Έχει γραφτεί κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες και σε μια δύσκολη φάση ζωής της συγγραφέως. Είναι λοιπόν μια κατάθεση ψυχής, υπόθεση προσωπική αλλά και μια ιστορία πολύ διδακτική. Μας διδάσκει ότι πρέπει να μας αγαπάμε λιγάκι περισσότερο και να μας προσέχουμε ακόμα πιο πολύ, εμάς πρωτίστως και έπειτα όλους τους άλλους που αγαπάμε κι εκτιμάμε σε αυτή τη ζωή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η μοίρα του ανθρώπου είναι ένα σκοινί τόσο εύθραυστο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

Ένα πολύπλευρο Βιβλίο που μας παρουσιάζει στιγμές καθημερινές, στιγμές ανθρώπινες. Μέσα σε αυτές σίγουρα οι περισσότεροι θα αναγνωρίσετε κάποιο γνωστό, φίλο ή συγγενή σας, ίσως ακόμα και τον ίδιο σας τον εαυτό. Και θα αναρωτηθείτε τελικά, τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή; Ποιος γράφει την τελευταία πράξη στο νήμα της ζωής μας; Πόση δύναμη έχει μέσα του ο άνθρωπος;

Με έκδηλη ενσυναίσθηση, αγάπη, θάρρος και εύρος ψυχής  η Τζίνα Ωραιοζήλη Δαβιλά πήρε ένα κομμάτι της και το μετέτρεψε σε λέξεις. Και αυτό το κομμάτι της μας το δίνει απλόχερα με όλη της την καρδιά. Αξίζει λοιπόν να πάρετε κ εσείς μια γεύση απο αυτή την αναγνωστική εμπειρία. Ένα βιβλίο που βροντοφωνάζει να ζείτε την κάθε σας στιγμή δυνατά, σαν να είναι η τελευταία, ακόμα κι αν είναι όντως η τελευταία. Τίποτα και κανένας δεν είναι δεδομένος! Αγαπάτε Αλλήλους, Συναισθανθείτε αλλήλους.

Το βιβλίο αυτό είναι ότι πιο ειλικρινές έχω διαβάσει. Μέσα από αυτό, την Γεωργία την γνώρισα προσωπικά. Την Γεωργία την έζησα. Την Ωραιοζήλη την θαύμασα και τέλος την αγάπησα. Είναι η ηρωίδα της διπλανής πόρτας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, δυο λόγια που γράφει στην αρχή του βιβλίου η συγγραφέας, που προσωπικά εμένα με άγγιξαν και με έκαναν να ξεκινήσω αυτό το βιβλίο:

Στόχος του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας είναι κυρίως οι υγιείς αναγνώστες. Μια ταπεινή προτροπή να μην επιτρέψετε στους εαυτούς σας να περάσετε στην πλευρά των ασθενών.
Ω-Τ. Δαβιλά

------

 

Βιογραφικό:

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα.
Έχει καταγωγή από Τρίπολη και Ανδρίτσαινα. Είναι απόφοιτος της Θεολογίας του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αυτή τη στιγμή φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΜΣ: Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο", με ειδίκευση "Εκκλησία, Διαθρησκειακός Διάλογος & Διεθνείς Σχέσεις".

Έχει ασχοληθεί με την φροντιστηριακή εκπαίδευση για 23 χρόνια και επίσης και με το ραδιόφωνο από το 2005-2019. Αρθογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Επίσης γράφει άρθρα σε διάφορα sites στο διαδίκτυο.

Το βιβλίο της ''Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις'' κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι.

(Ξανθίππου 123, Παπάγου, Τηλ.: 210 6540170)


www.filntisi.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.