Το ‘θεατρο.gr’ για το θέατρο που αγαπήσαμε

Το ‘θεατρο.gr’ για το θέατρο που αγαπήσαμε

Σημείωμα #1

Γράφει η Λουκία Σουγιά 

Φτάσαμε, λοιπόν, στα χρόνια που όλοι μοιάζει να έχουν τρεις ζωές: μια ιδιωτική, μία δημόσια και μία βρώμικη, κρυφή. Όλοι; Όχι όλοι... Υπάρχουν δημιουργοί με σκέψη-ορόσημο, όπως ο σκηνοθέτης του «Έτερος Εγώ», Σωτήρης Τσαφούλιας: λόγος και πράξη κρύσταλλο. «Κρατάει το ίσο» η εναργής συνείδησή τους, ανακουφίζεσαι όταν τους ακούς. Τελειώνουν και χειροκροτάνε τα πλατό.

Κι είναι κι οι άλλοι. Αυτοί που πάτησαν το σκαλί της αλαζονείας κι έφτασαν στην αποκτήνωση: κακοποίησαν σεξουαλικά, παρενόχλησαν ανεπίτρεπτα, μεταχειρίστηκαν βάναυσα σώματα και ψυχές, μέσα σε κλειδωμένα δωμάτια κι αυτοκίνητα. Λέρωσαν το φωτεινό προσκήνιο του θεάτρου με τη ρυπαρότητα των «παρασκήνιων» του μυαλού τους.

Όμως «η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο», έλεγε ο Κουν.

Το Θέατρο είναι φως. Ακόμα κι όταν αποκαλύπτει το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Είναι μελέτη χαρακτήρων, λεπτοκέντημα συμπεριφορών, συνεργασία εν σεβασμώ, δημιουργία, παρηγοριά, γνώση και ανάταση. Άπλα ψυχής.

Κι είμαστε ευγνώμονες, εμείς που το αγαπήσαμε τόσο βαθειά, που γράφουμε γι αυτό με σεβασμό στο μόχθο του -είμαστε ευγνώμονες στα θαρραλέα παιδιά του, που έδειξαν μέσα στο φως και απομόνωσαν τις σκοτεινές κηλίδες. Που προασπίστηκαν αρχές, που φώναξαν έντιμα «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!», για να μη μείνει η ιερή τέχνη του θεάτρου γυμνή απ’ τη μαγεία και την ποίηση, απ’ την ιερότητα και τη χαρά της.

Ευχαριστούμε. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε τιμώντας τους.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.