5 Λόγοι για να παρακολουθήσεις το εργαστήρι Βιωματικής δημιουργικής γραφής

5 Λόγοι για να παρακολουθήσεις το εργαστήρι Βιωματικής δημιουργικής γραφής

5 Λόγοι για να παρακολουθήσεις το εργαστήρι Βιωματικής δημιουργικής γραφής

1) Σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον, μέσα από ασκήσεις γραφής εμπνευσμένες από προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις των συμμετεχόντων, οι μαθητές θα ανακαλύψουν «τι» γράφουν. Τα θέματα, δηλαδή, που τους απασχολούν σαν δημιουργούς και επανέρχονται συχνά σαν μοτίβα στα κείμενά τους.

2) Αφού ανακαλύψουν το «τι» τους καίει σαν δημιουργούς, στην επόμενη φάση του εργαστηρίου ασχολούμαστε με ασκήσεις που θα τους βοηθήσουν να μάθουν το «πώς» γράφουμε. Θα αποκτήσουμε, δηλαδή, πρόσβαση σε μια εργαλειοθήκη που θα βελτιώσει την τεχνική τους.

3) Θα μάθουν τεχνικές μέσα από θεωρία, αλλά, κυρίως, μέσα από ασκήσεις για την ανάπτυξη χαρακτήρων και πλοκής, τη σημασία του τόπου και της ατμόσφαιρας, αλλά και τη χρήση των πέντε αισθήσεων στη συγγραφή. Πώς γράφουμε μέσα από εικόνες, και πώς η χρήση της αφής, της όσφρησης κλ.π. σχηματίζουν μια πιο ολοκληρωμένη ατμόσφαιρα του έργου. Πώς βρίσκουμε την κατάλληλη αφηγηματική φωνή, πώς φτιάχνουμε τρισδιάστατους χαρακτήρες, ενδιαφέροντες διαλόγους, σφιχτή πλοκή, την χρήση των twists και των clifs κλ.π.

4) Ο κάθε συμμετέχοντας θα ολοκληρώσει αρκετά διηγήματα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, και θα μάθει τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν και στο μυθιστόρημα,αλλά ακόμα και στο σενάριο.

5) Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη δουλειά τους τυπωμένη σε ένα βιβλίο, το οποίο θα εκδοθεί από γνωστό εκδοτικό οίκο και να επικοινωνήσουν τη συγγραφική τους προσπάθεια με το αναγνωστικό κοινό.

 

Εργαστήρι Λογοτεχνικής – Βιωματικής Γραφής «Από τη Μνήμη στη Συγγραφή» στην Καταπactή
Το νέο εργαστήρι λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής της Καταπactής ξεκινάει τον Νοέμβριο με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη. Στόχος των εργαστηρίων είναι η ολοκλήρωση μιας συλλογής διηγημάτων, η οποία θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος». Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διερευνήσουν τον συγγραφικό τους εαυτό, να ανακαλύψουν τις διαφορετικές φωνές στη γραφή τους, να βρουν τρόπους να ξεμπλοκάρουν τα εκφραστικά τους μέσα και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες μυθοπλασίας.

Αναλυτικότερα, το εργαστήρι βιωματικής γραφής έχει ως αφετηρία τη συγγραφή βιωματικών ιστοριών και την ενασχόληση με τη ζωή και το έργο συγγραφέων του Θεάτρου και της Λογοτεχνίας και, μέσω ασκήσεων δημιουργικής γραφής, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν το προσωπικό τους ύφος, εστιάζουν στα θέματα που τους απασχολούν και αποκτούν μια χρήσιμη εργαλειοθήκη, ώστε να καταγράψουν τις δικές τους λογοτεχνικές ιστορίες.

Το εργαστήρι βιωματικής γραφής διεξάγεται διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής Zoom, με μαθητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Το εργαστήρι χωρίζεται στις εξής ενότητες:
Ανακαλύπτοντας τον συγγραφικό εαυτό, καταγράφοντας αναμνήσεις, συναισθήματα, ημερολογιακή γραφή.
Οι συγγραφικές φωνές στη δημιουργική γραφή.
Πλάθοντας χαρακτήρες.
Τα βασικά κλειδιά της μικρής φόρμας, ρυθμός, πλοκή και ατμόσφαιρα στο διήγημα
Ανακαλύπτοντας τα θέματα που απασχολούν την ομάδα. Προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό στη δημιουργική γραφή.
Δημιουργικό μπλοκάρισμα και τεχνικές ξεκλειδώματος της δημιουργικότητας
Επιλογή θέματος, συγγραφή διηγημάτων, δημιουργία συλλογής διηγημάτων.
Η τέχνη της επιμέλειας, διορθώνοντας τον εαυτό μας
*Σε λίγους μήνες εκδίδεται η πρώτη συλλογή διηγημάτων που προέκυψε από το τμήμα λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής της προηγούμενης χρονιάς με προσωρινό τίτλο «Ένα αυτοκίνητο-δρόμος»

Εισηγήτρια Ειρήνη Δερμιτζάκη – Σύντομο Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1982 στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα, και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο πανεπιστήμιο Teesside University της Βρετανίας. Τα έργα της «Ορνιθοφοβία» και «Αντζελέτα και Ετελβίνα» (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βρετανίας) έχουν ανέβει σε θέατρα του Λονδίνου. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Βρετανία και Αυστραλία. Συνεργάστηκε με ιστολόγια και περιοδικά λογοτεχνίας και έχει, επίσης, γράψει κείμενα για το ραδιόφωνο, για comics και σενάρια για ταινίες μικρού μήκους.

Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα» από την Anima Εκδοτική. Διηγήματά της έχουν εκδοθεί σε συλλογές από γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στο συλλογικό μυθιστόρημα «Η κατάρρευση» από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Το νέο της μυθιστόρημα «Γεννημένος Λούζερ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Διδάσκει δημιουργική γραφή σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο ως συνεργάτιδα οργανισμών, όσο και ως freelancer Creative Writing Mentor.

Αυτό το διάστημα, εργάζεται ως σεναριογράφος στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA «Άσε μας ρε μαμά», σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου.

*Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την λογοτεχνική – βιωματική γραφή, ακούστε την συνέντευξη της Ειρήνης Δερμιτζάκη για το συγκεκριμένο εργαστήρι ακολουθώντας το παρακάτω link: https://katapacti.gr/2-i-eirini-dermitzaki-kai-i-viomatiki-grafi-tis/

 

Ημερομηνίες εργαστηρίου «Από τη μνήμη στη συγγραφή»
Από Πέμπτη 11/11/2021 και κάθε Πέμπτη 19:00-21:00
Κόστος διδάκτρων: 65€/μήνα
Η συλλογή διηγημάτων που θα προκύψει, θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις “Εύμαρος”.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

T.: 216 80 96 448

Καταπactή, Κορομηλά 19 – Αθήνα (Ν. Κόσμος)

 

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Δεκέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.