Βιβλιοπαρουσίαση: Ρυτά και άρρητα, Ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη

Βιβλιοπαρουσίαση: Ρυτά και άρρητα, Ποίηση της Βίκυς Αναγνώστη

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε.

Ρυτά και άρρητα της Βίκυς Αναγνώστη Ποίηση


17Χ24
12ε.+ΦΠΑ

ISBN 978 618 5101 94 7

Από τις Εκδόσεις Φίλντισι
www.filntisi.gr

 

Η ποιητική συλλογή, με τον ευρηματικό τίτλο «Ρυτά και άρρητα» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι και είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Βίκυς Αναγνώστη.

95173211 2543148145897503 237746269697605632 n


Αποτελείται από 59 ποιήματα, τα οποία συνοδεύονται άλλοτε από κάποια επεξήγηση κάποιου όρου (π.χ. Ορσίδα) είτε από κάποιο ρητό/φράση της αρχαίας ελληνικής ή λατινικής γλώσσας (π.χ omnia vincit amor - όλα τα νικάει ο έρωτας/Βιργίλιος).

Από τον τίτλο ''Ρυτά και άρρητα'' διαφαίνεται καθαρά η φιλοπαίγμων και ευχάριστη διάθεση της ποιήτριας. Παραθέτει ευρηματικά τις λέξεις, ρυτά και άρρητα σαν ένα φιλολογικό λογοπαίγνιο/τέχνασμα.
Το ρυτό πληθ. ρυτά προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ῥυτόν είναι ένα δοχείο για πόσιμα υγρά ή χοές κατά τη διάρκεια σχετικών τελετουργιών. Εισήχθηκαν στην Ελλάδα μετά τους περσικούς πολέμους. Άρρητα είναι τα μυστικά, αυτά που δεν λέγονται, αυτά που δεν είναι δυνατόν να τα εκφράσει ή να τα περιγράψει κανείς.
Όπως λοιπόν στα ρυτά δοχεία έκρυβαν ιερά υγρά, έτσι και τα άρρητα είναι τα ανομολόγητα μυστικά, ανείπωτα λόγια ή σκέψεις, που κρύβει η γλώσσα και ο νους, τα οποία δεν θα μπορούσαν να εκφραστούν καλύτερα παρά μόνο μέσω της ποιητικής οδού και γλώσσας.

 Μέσα στο έργο τα λογοπαίγνια συνεχίζονται (περί-κλέους, Α-λόγου, Γνώθι Καιρόν, κλπ.). Όσον αφορά το νόημα, αυτά που δε δύναται πιθανώς να αναφέρει λόγω της ποιητικής χωρητικότητας, τα παρουσιάζει με λέξεις, με τα παραπάνω λογοπαίγνια μέσα στα ποιήματα της.

Θεματικές των ποιημάτων της είναι: ο έρωτας (άλλοτε πλατωνικός άλλοτε πραγματικός), η ζωή και ο θάνατος, η Ελπίδα, ο Χρόνος, το ανεκπλήρωτο, η αναμονή, η αδημονία, λησμονιά, η Κοσμογνωσία του αρχαίου κόσμου, ο πόλεμος και η ειρήνη, το κάλλος, η μνήμη και η λήθη, ο Γάμος, ο πόνος και η θλίψη, η αναπόληση, η μοναξιά, η αναζήτηση κλπ.

Η φύση επίσης μπαίνει σε πρώτο πλάνο, μας περιγράφει εικόνες από βουνά, πλαγιές, θάλασσες, φυτά, ζώα. Μας ταξιδεύει σε πολλά υπέροχα μέρη του κόσμου και της Ελλάδας πιο συγκεκριμένα, μας μιλά για την: Ανατολή, Ταϊτή, Μινωική Κρήτη, Νάξο, Λέσβο, Αθήνα, κλπ. κλπ.

 

94706669 839477013206587 6209552429659193344 n

 

Με εντυπωσίασε πολύ, η δεινή της γνώση: της αρχαίας Ελληνικής (θηλαία άλως, πυρφόρες, υπερώα, εσμός, κοπετός, ψιμύθιον, τέθριππον, κλπ. ), Μεσαιωνικής (ανασασμός, γαστέρα κλπ.), καθαρεύουσας, Ελληνιστικής κοινής (λαϊκή μορφή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας π.χ. ιλασμός, ερωτιδείς κλπ.), και φυσικά και της νεοελληνικής γλώσσας.

 Η αρχαία φιλοσοφία ας μην ξεχνάμε ότι είναι προοίμιο της σημερινής ψυχολογίας. Έχει σαφώς επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία. Ο αρχαίος κόσμος είναι για πολλούς ο ιδανικός κόσμος, ας μην ξεχνάμε την «Ιδανική Πολιτεία» του Πλάτωνα και την "Άριστη Πόλη" του Αριστοτέλη. Άπειροι μελετητές παγκοσμίως ασχολήθηκαν και ασχολούνται ακόμα και σήμερα με το θέμα αυτό. Οι φιλόσοφοι της ελληνικής αρχαιότητας , επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τον σύγχρονο άνθρωπο και την σύγχρονη παγκόσμια σκέψη, πως λοιπόν αυτά τα ποιήματα είναι δυνατόν να μην μας αγγίξουν βαθιά;


Τι τελικά επιλέγουμε να κρατήσουμε ως μνήμη από την αρχαιότητα;

Η Βίκυ Αναγνώστη, κάνει προβολές στα ''πολύτιμα πετράδια'' του παρελθόντος, ενός κόσμου που όλοι λατρεύουμε. Συνειδητοποιεί τον Έρωτα και μας τον περιγράφει άλλοτε γλαφυρά κι άλλοτε με μια ένταση εκστατική. Έκδηλη επίσης η δεινή γνώση, και η λατρεία της ποιήτριας για τον αρχαίο κόσμο, την Ελληνική μυθολογία, την αρχαιολογία, κλπ.
Αυτή η ποιητική συλλογή τελικά είναι μια υπόθεση προσωπική. Η ποιήτρια μέσα από το έργο αυτό μας συστήνει την Βίκυ. Δίνει την ψυχή της μέσα σε αυτά τα ποιήματα. Αυθόρμητη, αυθεντική - θεωρώ ότι σφραγίζει με την καρδιά της το βιβλίο αυτό, αντανακλά τον εσωτερικό της κόσμο και ψυχισμό. Κεντάει στο χαρτί τα όνειρα της, άλλοτε μας ξετυλίγει του έρωτα το νήμα, άλλοτε ονειρεύεται τον Δία, τον Ορφέα και την Ευρυδίκη κλπ. κλπ.

 Με εμφανή φιλοσοφική διάθεση λοιπόν , μέσα στα ποιήματα της μας περνάει πολλές μικρές σοφίες, ενδεικτικά παραθέτω τις παρακάτω:

Την αιτία του πόνου ν' αναζητάς, αυτή θα σου δώσει τη σοφία, αυτός (Επ. ο πόνος) θα σου χαρίσει τη Σοφία (σελ.26).


Μάθε ν' αναγνωρίζεις την ευνοϊκή στιγμή, αν στο πέρασμα της δεν την προλάβεις, όσο κι αν την κυνηγάς, ποτέ δεν θα την φτάσεις (σελ.82).

Μας ταξιδεύει με τις αναφορές της σε μύθους (Οίκος των Ατρειδών, Αγαμέμνονας- Μενέλαος- Ελένη- Τροία, Τάλως, Ευρώπη, Μήδεια, Χείρων+Πηλέας, Κεραυνοί του Δία, Περσεφόνη-Νύσιο Πεδίο, Πλειάδες, Υάδες, Ηλιάδες, Ναϊάδες, Χίμαιρα, Αριάδνη, Θέτιδα, Πρωτέας, Πύρρα+Δευκαλίωνας, Δωδεκάθεο: Δίας, Διόνυσος, Αφροδίτη, κλπ.) και σε αρχαιολογικά ευρήματα ( ρυτά, ρόδακες, δάνακες, αρύβαλλοι, πλαγγόνες, στλεγγίδες κλπ.).

Ο λόγος της γεμάτος ευρωστία και δυνατούς τόνους, μας αφήνει μια μυστικιστική, μεθυστική γεύση!

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, κλείνοντας αυτό το κείμενο, σας αφήνω με το παρακάτω υπέροχο ποίημα, κι ελπίζω να κατάφερα να ξεδιπλώσω έστω και στο ελάχιστο, τους τόσο βαθείς στοχασμούς της ποιήτριας, έτσι όπως αυτοί αποτυπώνονται στον λαμπρό, γλαφυρό, άλλοτε τολμηρό, γεμάτο λυρισμό και εξαιρετικούς συμβολισμούς και αντιθέσεις, στίχο της. 

 

94707347 545469143068911 4525088667307343872 n

 

 

 Σπεύστε να διαβάσετε αυτή την ποιητική συλλογή το συντομότερο δυνατόν!

 

94218279 599608830903201 3768648830883463168 n

 

Βιογραφικό της Συγγραφέως:

Η Βίκυ Αναγνώστη γεννήθηκε στην Άρτα. Τα μνημεία και η ιστορία της πόλης αποτέλεσαν τα πρώτα ερεθίσματα που την ώθησαν στις περαιτέρω πνευματικές ανησυχίες της. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία η οικογένειά της μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ερέτρια. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και αποχώρησε το 2012. Έκτοτε, ασχολείται με τη λογοτεχνία και άλλες μορφές τέχνης. Η ποίηση είναι η μεγάλη της αγάπη και γράφει από πολύ νεαρή ηλικία. Τελευταία, της απονεμήθηκε το Β΄ βραβείο για τη συμμετοχή της στο Η’ Παγκόσμιο, Ποιητικό Διαγωνισμό από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για το 2019.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούνιος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.