Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: Ανισόπεδες σκέψεις, Ποίηση της Αργυρώς Αγγελίνας Ζωγράφου

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: Ανισόπεδες σκέψεις, Ποίηση της Αργυρώς Αγγελίνας Ζωγράφου

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: Ανισόπεδες σκέψεις

Λιανική τιμή: 10 ευρώ +ΦΠΑ

Σελ. 78

ISBN 978-618-5101-61-9

Σχήμα 17Χ24

Εκδόσεις Φίλντισι

www.filntisi.gr

 

IMG 20200527 132858

 

 Η ποιητική συλλογή, με τον ιδιαίτερο τίτλο «Ανισόπεδες σκέψεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι και είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Αργυρώς Αγγελίνας Ζωγράφου.

Αποτελείται από 54 ποιήματα, τα οποία συνοδεύονται από τίτλους με bold σκούρα μαύρα κεφαλαία γράμματα που άλλοτε βγάζουν μια πεσσιμιστική διάθεση (όπως στο ποίημα οδός "αδίκων κόπων") κι άλλοτε μια ταξιδιάρικη διάθεση, μια αναπόληση του παρελθόντος.

Αντί αφιέρωσης, η ποιήτρια μας υποδέχεται με ένα ποίημα με τον τίτλο "οικογενειακό τραπέζι", μια έντονη πιθανώς ανάμνηση που είχε από τους γονείς της.

Η ποίηση της ξεχωρίζει γιατί είναι υπόθεση προσωπική. Το πολυεπίπεδο εγώ της ποιήτριας, αγγίζει έντονα την ψυχή του αναγνώστη, αποκαλύπτεται περίτρανα μέσα από τα ποιήματα της, το εύρος του συναισθηματικού της κόσμου. Ανασύρει ενίοτε μνήμες από μιαν άλλη εποχή ή από άλλους κόσμους. Ο λόγος της διέπεται από καλλιέπεια και γλαφυρότητα.

Η ποιήτρια αναμετριέται με τον εαυτό της, με τις πιο μύχιες σκέψεις της, αναπολεί ευκαιρίες που δεν άδραξε, όσα δεν έζησε μα ήθελε να ζήσει, μοιάζει σαν να ξετυλίγει το παραμύθι της ζωής της, που κάποιες φορές φαίνεται να χει κάποιους άλυτους κόμπους, στο νήμα που επέλεξαν οι μοίρες να υφάνουν για εκείνη.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην θεματολογία των ποιημάτων της παίζουν οι "στιγμές" πόνου, θλίψης, έρωτα, μοναξιάς, ελπίδας, πίκρας, νοσταλγίας, φόβου.Περιλαμβάνει αναφορές στην ζωή και τον "θάνατο", στην οικογένεια, στον χαμένο χρόνο, σε παιδικές ή νεανικές μνήμες. Διακατέχεται από έντονο λυρισμό.

Ευχάριστη έκπληξη στα ποιήματα της είναι οι μυθολογικές αναφορές που φανερώνουν την καλή της γνώση περί Ελληνικής μυθολογίας (...μέχρι το σινιάλο του φάρου να χετε φιλιώσει με τους Λαιστρηγόνες και τους κύκλωπες, ...Ατλαντίδα, ...περιμένοντας τον Οδυσσέα να τεντώσει το τόξο, ...το πονεμένο νύχι του Δία, ...η Ερκύνα και η Περσεφόνη, ...γνωρίζεις τόσες ψυχές στον Άδη, ...το μάτι του Πολύφημου, ...τρέχα στο πουθενά, στον Κανένα, ...Κι ο Ηρακλής άλλο ποτάμι διάλεξε για να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία, ...Πέταξε ο Πάνας το καλλίλαλο, μαγικό σουραύλι του, ...στον κόλπο του Λέοντος, ...η Σκύλα και η Χάρυβδη, ...το μάτι της Δήμητρας όταν ψάχνει την κόρη της, ...Τ' άκουσε ο Ποσειδώνας κι ησύχασε τη δικη του κόρη, τη Μεσόγειο, ...απ' τον μάντη Τρυφώνιο, ...Δροσουλίτες).

Το ποίημα ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ δεν γνωρίζω πότε γράφτηκε αλλά δίνει μια τραγική και αμφισήμαντη ερμηνεία, είτε σαν τυχαίο ποιητικό γεγονός είτε σαν προφητικός προοιωνός των όσων τραγικών γεγονότων συνέβησαν και των ανθρώπων που επλήγησαν στην Ανατολική Αττική στο πρόσφατο παρελθόν (2018).

 

Επίσης το ποίημα ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ με εντυπωσίασε ιδιαιτέρως και μου υπενθύμισε  για άλλη μια φορά την πλούσια θεματολογία αυτής εδώ της συλλογής.

Η γλώσσα σύγχρονη, άλλοτε λακωνική, άλλοτε πολυσύνθετη, μεταδίδει αβίαστα ένταση και συναισθήματα.

Δίνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάποιες έννοιες με τις ανάλογες λέξεις που χρησιμοποιεί π.χ. μαρτήλιος, προγονική λάμψη κλπ.

 

"...Μη διστάσεις την αμήχανη στιγμή

Να δεχτείς ότι μόνος γερνάς,

εισπράττοντας τη ρευστότητα των αξιών".

 

Όσον αφορά τις περαιτέρω γλωσσικές λεπτομέρειες η ποιήτρια χρησιμοποιεί α' ενικό πρόσωπο για να μας ταξιδέψει στους μαγικούς κόσμους της φαντασίας της (...σε παλάτι με παράξενα πουλιά νομίζω ότι κατοικώ...).

Συχνότερα καταφεύγει στη λύση του β' ενικού προσώπου-που άλλοτε προσιδιάζει σε έναν εσωτερικό διάλογο όπως στο ποίημα "Ανεκπλήρωτοι πόθοι", άλλοτε μοιάζει να κάνει μια κατάθεση της ψυχής της όπως στο ποίημα "χάρτινη σκέψη" κι άλλοτε καταγράφει τις μνήμες της όπως στο ποίημα "αχίλλειος πτέρνα".

Κάποιες φορές χρησιμοποιεί και γ' πληθυντικό πρόσωπο για να περιγράψει τις υπόλοιπες μύχιες σκέψεις της (...πόσα λόγια δεν κλείστηκαν μέσα σε κήπους ν' ανθίσουν...).

 

Κάποιοι στίχοι της, προκαλούν ρίγη.

 

"Κάποιες μέρες να κρύβεσαι θες

στ' απόκρυμνα βράχια της ψυχής,

σε σκοτεινά αμπάρια να βυθίζεσαι

σ' ανθισμένα λιβάδια ν' αποκοιμιέσαι".

 

Άλλοι στίχοι μοιάζουν σαν να 'χουν γραφτεί μέσα από μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία, σαν να μιλάει για το παρελθόν της σε κάποιο τρίτο πρόσωπο, αν και πολλές φορές νομίζεις ότι μιλάει στον ίδιο της τον εαυτό. Ο κάθε αναγνώστης θαρρώ θα αναγνωρίσει σε κάποιο στίχο σίγουρα, μια πτυχή της δικής του προσωπικότητας και πραγματικότητας.

 

"...Έχω χρόνο για μια εκμηστήρευση εκ βαθέων.

Το θέατρο είναι ψυχή

Το θέατρο παίζει με την ψυχή

Το θέατρο ανεβάζει την ψυχή...".

 

Η ποίηση της μας παρασύρει σε φαντασιακές αβύσσους. Άλλοτε με εύληπτες αναφορές, άλλοτε με πολυσύνθετες εικόνες. Αναζητεί τη θεμελιακή σχέση της με την αλήθεια του παρελθόντος, επί του παρόντος. Συχνά αφήνει χώρο στον αναγνώστη για ελεύθερους συνειρμούς, άλλες φορές τον κατευθύνει στον μαγικό της κόσμο.

Η άβυσσος των καθημερινών πραγμάτων στηλιτεύεται μέσα από τον συνδυασμό τους με εικόνες βγαλμένες από τα παραμύθια. Γιατί εν τέλει και η ζωή μας δεν είναι ένα παραμύθι; Άλλοτε με καλό άλλοτε με κακό τέλος, δεν πάυει συνεχώς να μας εκπλήσσει και να μας εντυπωσιάζει.

 

"...Καπέλα ιπποτών λαμπυρίζουν εκτυφλωτικά

σ' ακάπνιστες καμινάδες,

σπονδή στη ματαιοδοξία που φουσκώνει

σε στενούς εγκεφάλους.

Εξομοιωθήκαμε μ' ανθεκτικά υλικά,

αδιάφοροι κληροδοτούμε

<<το στοιχειωμένο δάσος των ταρατσών μας>>".

 

Το παρόν βιβλίο, είναι ένα έργο ανθρώπινο, που αξίζει την προσοχή σας. Φτιαγμένο με μεράκι, ανυπόκριτο λυρισμό και πληθωρική ευαισθησία.

Φτάνοντας στο τέλος λοιπόν, αντί επιλόγου, θα κλείσω αυτό το ταξίδι με το παρακάτω ποίημα και θα ευχηθώ στην ποιήτρια να είναι καλοτάξιδη η πρώτη της αυτή ποιητική συλλογή!

 

ΑΠΛΩΜΑΤΑ ΣΚΕΨΗΣ

Τα ασπρόρουχα της μνήμης
σ’ ένα τετράδιο να στοιβάζω άρχισα
νωπά τινάγματα του νου, απλώματα σκέψης.
Δυνατό άνεμο έστειλα να στεγνώσουν.
Άκουγα τις άκρες τους να κτυπούν
μετέωρα φτερουγίσματα μικρών πελαργών.
Μ’ ευλάβεια τα εναπόθεσα στα συρτάρια της μνημοσύνης.
Αλήθειες και ψέματα, άνισες μάχες, μ’ έστησαν όρθια.
Το πέλαγος αγνάντεψα,
λίγα κύματα πρόφθασα...

 

received 2633926333550112

Βιογραφικό

Γεννήθηκα στη Λιβαδειά το 1956.
Το πρώτο μου μυθιστόρημα «Το Δυσλεκτικό Βραχιόλι του Μάρτη» κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκ¬δόσεις «Θερμαϊκός».
Έχω παρουσιάσει αρκετές φορές ανέκδοτα διηγήματα, παραμύθια και ποιήματά μου σε εκδηλώσεις για παιδιά (ανάγνωση, εργαστήρια δημιουργικότητας) στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.
Έχω συμμετάσχει ως εθελόντρια στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 της Εθνι¬κής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με τίτλο «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» στην ενότητα «Ένα ερ¬γαστήριο για τη Χιονάτη και τα σημεία με τον τρόπο της Warja Lavater».
Συμμετείχα σε σεμινάρια Δημιουρ¬γικής Γραφής όπου ολοκλήρωσα σειρά διηγημάτων με θέμα την Έρ¬κυνα, το ποτάμι της Λιβαδειάς.
Έχω παρουσιάσει ποιήματά μου σε εκδηλώσεις της «Εστίας Μητέρας» της Λιβαδειάς και στον Μορφωτι¬κό Σύλλογο Λιβαδειάς σε εκδήλω¬ση για τους Λιβαδειώτες Λογοτέ¬χνες.
Έχω παρουσιάσει παραμύθια μου σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και σε εκδηλώσεις για ανάγνωση σε βιβλιοπωλεία στην Αθήνα.
Κυκλοφορεί το παραμύθι μου «Ο ξένος των Χριστουγέννων».
Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούλιος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.