Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο Στίγμα στο χάος του Γιάννη Σμίχελη

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το βιβλίο Στίγμα στο χάος του Γιάννη Σμίχελη

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: Στίγμα στο χάος του Γιάννη Σμίχελη

Λιανική τιμή: 10 ευρώ +ΦΠΑ

Σελ. 76

ISBN: 978 618 5456-11-5

Εκδόσεις Φίλντισι

www.filntisi.gr

 

Η ποιητική συλλογή, «Στίγμα στο χάος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι και είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Σμίχελη.

Αποτελείται από 37 ποιήματα τα οποία ξετυλίγουν έναν έναν τον κόμπο της ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης του ποιητή. Η ποίηση του μοιάζει με πολιτική πράξη καθώς καταθέτει χωρίς φόβο αλλά με συνείδηση ευθύνης τα προβλήματα της κοινωνίας. Διαφαίνεται καθαρά το πολυεπίπεδο των νοημάτων του αλλά και η πολλαπλότητα των προσεγγίσεων του.
Η ποίηση του δυναμική και καθαρή, με μια παιδαγωγική αίσθηση, σε κερδίζει από το πρώτο κι όλας ποίημα (πολυκοτηλήδονος νους).
Βαθιά συνειδητοποιημένος, σκεπτόμενος και ευαισθητοποιημένος ο ποιητής κρύβει στα έργα του κάτι από την ζωή, κάτι από το φως και το σκοτάδι της ψυχής, τις θολές επιθυμίες του που ψάχνουν να βγουν στην επιφάνεια. Πολλές φορές μέσα από την γραφή του γίνεται αντιληπτό ότι είναι σαν να χαρτογραφεί την ψυχή και τον εσωτερικό του κόσμο.
Η πρόθεση του ποιητή είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις. Να αφήσει στην εφήμερη μνήμη των σύγχρονων του ότι πρέπει να κυνηγάμε την δικαίωση.
Ο ποιητής αυθεντικός , προικισμένος με κριτικό πνεύμα οξύ, με βαθιά υπευθυνότητα και σύνεση καταθέτει τον αντίλογο του στα τεκταινόμενα της κοινωνίας. Νιώθει, ζει την ποίηση του. Καταθέτει την δική του αλήθεια. Η κοινωνία πάντα χρειάζεται μια αναγέννηση, μια μικρή η μεγαλύτερη επανάσταση για να γίνει καλύτερη. Ο καθένας μπορεί να εκχερσώσει και να σπείρει κάτι καλύτερο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δυο ποιήματα - Συνομιλίες ένα με τον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη και ένα με τον Στεφάν Μαλαρμέ.

Θέματα των βαθυστόχαστων ποιημάτων του είναι: η αλήθεια και το ψέμα, η ζωή και ο θάνατος, ο έρωτας, η θλίψη, η μοναξιά, η περιθωριοποίηση, το αδιέξοδο, ο φόβος, η πίκρα, η απελπισία, η προσμονή και η μνήμη.

...Έκρυβες την σύγχυση με το στομφώδες ύφος των βεβαιοτήτων σου...

Το χειμαρρώδες ταλέντο του και η ακρίβεια του αισθήματος του κερδίζει και κρατά τον αναγνώστη σε πνευματική εγρήγορση.

Η γλώσσα του σε γενικές γραμμές απλή. Καταφέρνει όμως εύστοχα, μέσα σε έναν μεθυστικό καλπασμό, κάνει την σκέψη μας να εκρήγνυται με κάποιες ιδιαίτερες λέξεις / φράσεις του (πολυκοτυλήδονος νους, αστοχία της ψυχής, ανέλπιδα όνειρα, κλαυσίγελος, άνθιζαν τα κενά εντός μου, πίνω τον θάνατο σε δόσεις, φως που πνίγηκε στην άψη της αθέμιτης εμμονής, οιμωγή, συνουσία του χωρισμού, νηνεμία της μελαγχολίας, λοβιτούρα, νομενκλατούρα κ.λπ.).

IMG 20200528 133341

 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ

Ανεπιθύμητος για τον εφησυχασμένο
που δεν βομβαρδίζεται από αμφιβολίες,
για να γλιτώσει την εκτέλεση.
Ανεπιθύμητος για τον μικροαστό,
καθώς νομίζει πως ο κόσμος ξεκινά απ’ τη μύτη του
και καταλήγει στο κατώφλι του σπιτιού του
ξεχνώντας τον δρόμο.
Ανεπιθύμητος για τον κερδοσκόπο,
διότι μεταφράζει τα πάντα σε όφελος,
χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν πως
η γέννησή του είναι ανεκτίμητη.
Ανεπιθύμητος για τον γραφειοκράτη
μιας και τα γρανάζια της κοινωνίας
κινούνται από τους αόρατους κυματισμούς της κοινωνίας
κι αν πάρει ανάποδες θα τον αφανίσει
ανθρωποθύελλα.
Ανεπιθύμητος για τον ματαιόδοξο
που ό,τι αξίζει να μείνει
δεν το κρίνει αυτός.
Ανεπιθύμητος για το σύστημα
αφού σκέψεις καρφίτσες ματώνουν τον βολεμένο στον καναπέ.
Ανεπιθύμητος για μένα που λέω να ηρεμήσω
κι όλο μια σκεπτόμενη σιωπή με τριβελίζει
και σε αιώνια αγρυπνία βρίσκομαι.
Ανεπιθύμητος για τους τυπολάτρες
καθώς η αλήθεια βρίσκεται χύμα στο ατίθασο.
Ανεπιθύμητος για τον ορθόδοξο

μιας και η αιρετικότητα μου τείνει το καθ' όλον
να προσεγγίσει.

 

Ας πάρουμε κάτι από την θύελλα της ψυχής του, κάτι από τις επαναστατικές του εκρήξεις, από την ζωντανή αίσθηση της ανθρωπιάς του, ας τον αφήσουμε να συνομιλήσει μαζί μας για τις διαχρονικές αξίες και τα προβλήματα της εκάστοτε κοινωνίας.

Ένα βιβλίο για όλους αυτούς που επαναστατούν στα μικρά απλά καθημερινά πράγματα και στιγμές, για όλους αυτούς που προσδοκούν την λύτρωση και την ελευθερία, την δικαίωση, για όλους αυτούς που δεν δέχονται να μένουν μετεξεταστέοι στη ζωή και προβάλλουν αντίσταση είτε εσωτερική είτε εξωτερική. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι ανυπομονούμε να διαβάσουμε σύντομα το επόμενο του έργο. Καλοτάξιδο σας ευχόμαστε, κύριε Σμίχελη!

received 825840171276705

Βιογραφικό: Γιάννης Σμίχελης

Ονομάζομαι Ιωάννης Μουλιανιτάκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και μέχρι το 12ο έτος μου έζησα στον Κορυδαλλό.
Τα εφηβικά μου χρόνια τα πέρασα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης όπου η οικογένεια μου λειτουργούσε το εστιατόριο Ίτανος στο κέντρο της πόλης.
Την περίοδο 1989-1995 σπούδασα επιτυχώς κοινωνιολογία στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ενώ από το 1996 έως το 2000 συμμετείχα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, δίχως να ολοκληρώσω τις σπουδές μου.
Από το 2000 έως το 2012 εργάστηκα και αργότερα διεύθυνα το οικογενειακό εστιατόριο Ίτανος στον Άγιο Νικόλαο.
Το 2012 λόγω οικονομικής κρίσης μεταναστεύω στην Γερμανία, όπου για τα επόμενα τρία χρόνια εργάζομαι σε διαφορετικά ελληνικά εστιατόρια.
Από το 2016 εργάζομαι στον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κολωνίας, ενώ έχω ολοκληρώσει με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσης φροντίδας ηλικιωμένων στο κέντρο σεμιναρίων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Κολωνίας.
Ποιήματα μου έχω αναρτήσει στο διαδίκτυο στις λογοτεχνικές σελίδες: ρεφενέ, της Ελένης Μπάλλιου, Λέξημα, στίχοι, η λέσχη του βιβλίου.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Σεπτέμβριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.