Γιώργος Λιβανός και “Θεατρίνων Θεατές”, μια ιστορία αγάπης που απαθανατίζεται δια χειρός Γιάννη Σολδάτου!

Γιώργος Λιβανός και “Θεατρίνων Θεατές”, μια ιστορία αγάπης που απαθανατίζεται δια χειρός Γιάννη Σολδάτου! Κύριο

Γιώργος Λιβανός και “Θεατρίνων Θεατές”, μια ιστορία αγάπης που απαθανατίζεται δια χειρός Γιάννη Σολδάτου!

Δε μπόρεσα να συγκρατήσω τη χαρά μου όταν έμαθα τα ευχάριστα νέα που περιβάλλουν την θεατρική ομάδα “Θεατρίνων Θεατές”, μία από τις πιο δεμένες καλλιτεχνικές ομάδες του χώρου υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Λιβανού, ενός από τους πιο σπουδαίους θεατράνθρωπους της χώρας μας. Πράγματι, πριν μυηθώ στον πολύχρωμο χώρο του Studio Κυψέλης, ένα θέατρο μικρό μα ταυτόχρονα τεράστιο, καλλιτεχνικό και φιλικό, χαρούμενο και βαρύ από τις πολλές αναμνήσεις και τον ιερό σκοπό που επιτελεί, θεωρούσα ότι το βάρος του ονόματος του Γιώργου Λιβανού θα συνοδευόταν και από το αντίστοιχο ηλικιακό μέγεθος. Κι όμως, όπως ακριβώς και το θέατρο, στο οποίο εδρεύει η ομάδα, έτσι ακριβώς και ο δημιουργός της είναι νέος και δραστήριος, αφιερωμένος σε συγκεκριμένη αισθητική γραμμή και άποψη. Αυτός είναι και ο λόγος που δε θα ήταν υπερβολή αν θα λέγαμε ότι ο Λιβανός και η ομάδα του, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν τη δική τους “σχολή” μέσα στο χώρο του Θεάτρου, με αποτέλεσμα οι παραστάσεις τους να ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πλήθος, έχοντας τη δική τους ταυτότητα και καλλιτεχνική τάση. Τέλος, αυτός είναι και ο λόγος που την ομάδα ακολουθούν πλήθος βραβεύσεων, συμμετοχές σε φεστιβάλ και επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ενεργό δράση της ομάδας στο χώρο του πολιτισμού έρχεται τώρα να επισφραγίσει και η έκδοση ενός πολύ ιδιαίτερου επετειακού τόμου προς τιμήν της, τον οποίο θα επιμεληθεί ο αγαπημένος συγγραφέας Γιάννης Σολδάτος.
Η σχέση του Γιάννη Σολδάτου και της ομάδας “Θεατρίνων Θεατές”, ωστόσο, δεν είναι νέα, αλλά εντοπίζεται ήδη από μια συνεργασία χρόνων, που ξεκίνησε μέσα από τη σκηνοθεσία και το ανέβασμα θεατρικών έργων του συγγραφέα (“Όταν ο Pasolini συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο”, “O Fellini και τα όνειρα των κλόουν”, “Το βράδυ που η Μαίρυλιν πέρασε στη λεωφόρο των αστεριών” ), πολλά από τα οποία αποτελούν σήμερα πολυβραβευμένα θεατρικά must. Εκεί ακριβώς έγκειται και η επιτυχία της ομάδας, η οποία υπηρετώντας το θέατρο ρεπερτορίου καταφέρνει να εξοικειώσει εδώ και χρόνια το ελληνικό κοινό με σπουδαίους μετακαμπανελλικούς συγγραφείς, όπως είναι ο Σολδάτος ή ο Σκούρτης (“Σοκ”), αλλά και με ξένους δημιουργούς όπως είναι οι Στόουν, Ουίλιαμς, Φόλεϋ, Ίψεν, Σαίξπηρ, Γουάηλτ, Χάουαρντ, Πιραντέλο και πολλοί άλλοι. Πράγματι, οι “Θεατρίνων Θεατές”, μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική προσέγγιση και με απόλυτο σεβασμό στους δημιουργούς, αλλά και το κοινό, καταφέρνει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να παράγει πλήθος έργων, ολοκληρωμένων και δύσκολων, με στοιχεία musical, vaudeville, όπερας, σωματικού θεάτρου και θεάτρου δρόμου, κάνοντας ταυτόχρονα focus σε αυτό που ο Γιώργος Λιβανός αποκαλεί “γραμμικό συμβολισμό”, στοιχεία του οποίου παρατηρούνται σε κάθε καλλιτεχνική του δημιουργία, αποτελώντας με κάποιον τρόπο τη σφραγίδα του.
Επιπλέον, μία ακόμα από τις επιτυχίες της ομάδας είναι και το γεγονός ότι αυτή καταφέρνει να αναδείξει ένα “θέατρο συνόλου”, στο οποίο δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, πρώτα και δεύτερα ονόματα, φίρμες και deputantes. Αντίθετα, σε κάθε παράσταση αυτό που διακρίνει ο θεατής είναι μια οργανική ενότητα των ηθοποιών πάνω στη σκηνή, ακόμα και αυτών που ενδέχεται να ξεχωρίζουν λόγω της μακρόχρονης πορείας τους στο χώρο, όπως είναι η Καίτη Ιμπροχώρη -δεν μπορείς πραγματικά να πάρεις τα μάτια σου από αυτήν την κυρία του ελληνικού θεάτρου -, η Μαρία Δρακοπούλου, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, η Μαριάννα Τολη,ο Ζαχαρίας Ροχας, η Μαρία Αλιφερη, ο Νίκος Βερλεκης,η Μαίρη Βιδάλη,η Μπεάττα Ασημακοπουλου, η Τέτη Σχοινακη, η Ελευθερία Ρηγου και ο Γιάννης Τσιώμου. Μολαταύτα μέσα από την “δίκαιη” σκηνοθεσία του Λιβανού επιτυγχάνεται και η διακριτική ανάδειξη διάφορων ingenue, που αποκτούν το δικό τους χώρο στη σκηνή, όπως είναι η πολυαγαπημένη Σόνια Κωτίδου ή η Νίνα Ακτύπη. Ως εκ τούτου, οι “Θεατρίνων Θεατές” καταφέρνουν να κάνουν ένα είδος “ηθικού θεάτρου” , ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος της ομάδας, το οποίο την κάνει να μοιάζει με τα πολύχρωμα μπουλούκια του παρελθόντος, μια φανταστική συνάντηση θεατρίνων που υποκρίνονται, χορεύουν, τραγουδούν, και δημιουργούν το δικό τους ονειρικό σύμπαν, υπηρετώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο το Θέατρο, αλλά και τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, αφού τα περισσότερα από τα έργα τους απευθύνονται στο ευρύ κοινό, επιτελώντας και μία παιδαγωγική λειτουργία, παρόμοια με αυτή που επιδιωκόταν μέσω του θεάτρου στην αρχαιότητα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι , κατά τη γνώμη μου, όλες οι παραστάσεις των “Θεατρίνων Θεατές”, ακόμα και εκείνες που χαρακτηρίζονται από ελαφρότητα και λάμψη, ενέχουν πάντα μια δόση τραγικότητας και νατουραλιστικής απεικόνισης του κόσμου μας -πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι οι σκηνοθεσίες του Λιβανού μοιάζουν με πίνακες-, παίζοντας συνεχώς το παιχνίδι του “είναι” με το “φαίνεσθαι”.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι, αλλά και πολλοί περισσότεροι, που αν κατέγραφα λεπτομερώς δε θα έφτανε κανείς στο τέλος αυτού του άρθρου, είναι που μου δημιούργησαν μια περίεργη αίσθηση χαράς και ταυτόχρονα βεβαιότητας, όταν έμαθα για την έκδοση του τόμου αυτού, που επεξεργάζεται ο Γιάννης Σολδάτος και που θα περιλαμβάνει όλες τις επιτυχίες της ομάδας, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα και την ενεργό παρουσία τους στη σκηνή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την ανάληψη πολυάριθμων προκλήσεων. Ακόμα και αυτή την “νεκρή” καλλιτεχνικά περίοδο, λόγω της κρίσης που δημιούργησε στην κοινωνία μας η εξάπλωση του COVID-19, οι “Θεατρίνων Θεατές” κατάφεραν για μία ακόμα φορά να δράσουν. Αυτή ακριβώς η τάση τους να τολμούν, να προσπερνούν εμπόδια και να νικούν τυχόν δυσκολίες είναι που δημιουργεί και την υπέροχη δυναμική τους, μια δυναμική που αν θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει θα έμοιαζε με ορμητικό ποτάμι που ρέει ασταμάτητα και δεν λιμνάζει, αναγεννιέται και φουσκώνει, ακόμα και όταν όλα τριγύρω δείχνουν ότι ακολουθεί ξηρασία.

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Αύγουστος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.