Είδαμε την παράσταση Χάπι στο θέατρο Σταθμός.

Είδαμε την παράσταση Χάπι στο θέατρο Σταθμός.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Ιανουάριος 06 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση Χάπι στο θέατρο Σταθμός.

Γράφει η Λένα Σάββα

Η ανατομία του τραύματος.
Το έργο του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Enda Walsh σε υπέροχη ποιητική μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης ο οποίος και συμπρωταγωνιστεί με τις Βέρα Μακρομαρίδου και Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη.

Cherchez La femme λένε οι Γάλλοι κι εγώ θα πω ζητήσατε τα παιδικά χρόνια, ζητήσατε τους γονείς.
Όταν βγαίνουμε από την προστασία της μήτρας κι ανοίγουμε τα μάτια μας στον κόσμο, συναντούμε δύο άλλα μάτια που ανήκουν σε μια τεράστια οντότητα, η οποία για αρκετό καιρό είναι ο Θεός μας.Από το πώς θα μας κοιτάξουν αυτά τα μάτια, εξαρτάται το μεγαλύτερο μέρος της μετέπειτα ζωής μας.Αν αυτές τις στιγμές λάβουμε αγάπη κι αναγνώριση, μπορούμε να χτίσουμε μια δομή γερή και ισορροπημένη.Ο Τζον Κέιν δεν ήταν τυχερός.Γεννήθηκε από ένα ζευγάρι 20 χρόνων, οι οποίοι τον παράτησαν στο Νοσοκομείο, τον πήραν μετά από λίγο καιρό και τον ξαναπαράτησαν στο επάνω δωμάτιο του σπιτιού.
"Η μητέρα με παραδίνει στον μπαμπά κι εγώ σηκώνω το βλέμμα και κοιτάζω τα νεκρά του μάτια. Εκείνη μια πικρόχολη βασίλισσα επαρχιακής πόλης, εκείνος ένας αμαθής χωριάτης με μια αστείρευτη πηγή κακεντρέχειας.

Στην παράσταση συμμετέχουν με τη φωνή τους οι Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Καταλειφός, Τάσος Λέκκας, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Νένα Μεντή, Λουκία Μιχαλοούλου, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Πουρσανίδης και η Σοφία Φιλιππίδου.

"Σαν ψόφιο ψάρι ήσουνα όταν βγήκες από μέσα μου."

Η ψυχιατρική κλινική στην οποία νοσηλεύεται ο Τζον, προσλαμβάνει δύο κοπέλες ηθοποιούς για να στήσουν ένα θεατρικό, στο οποίο ο Τζον θα δραματοποιεί τις μνήμες του σαν ένα project θεραπείας.

Μπορεί το θέατρο να θεραπεύσει; Φυσικά και μπορεί.Και μόνο η αναδρομή στην παιδική ηλικία και το να ξαναζούμε μέρη των παλιών βιωμάτων και συναισθημάτων μας, είναι θεραπευτικό κλειδί.Πολύ δε περισσότερο όταν τα βιώματα αυτά τα θεατρικοποιούμε κι έτσι παίρνουμε την αναγκαία απόσταση από αυτά πρατηρώντας πιο καθαρά γεγονότα και συναισθήματα.

"Κάποιος αποφάσισε ότι το να είμαι εδώ είναι σωστό για μένα, γιατί δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους."

Ο Τζον Κέιν είναι ποιητής.Είναι ένα ιδιαίτερο, ευφυές πλάσμα, το οποίο σε άλλες συνθήκες θα άνθιζε, όπως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι.Όμως ο Τζον Κέιν ήταν ένα αγριολούλουδο από αυτά που ξεφυτρώνουν από τις σχισμάδες των τοίχων.

"Και πάνω στη σκληρή γη και πάνω στους τοίχους και την ραγισμένη οροφή, οι λέξεις."

"Είμαι ενός χρόνου και η μητέρα μου γεμίζει το νεροχύτη για το μπάνιο, με βάζει μέσα κι εξαφανίζεται.Το νερό αρχίζει να κρυώνει.Το σοκ δεν αφήνει χώρο για κλάματα.Έπρεπε να πέσω από το νεροχύτη.Με βρήκαν μέσα στα αίματα."

Ο Τζον μεγαλώνει, ερωτεύεται μια γειτονοπούλα τη Σάρα, μια απόπειρα για να αποκτήσει ένα φίλο καταλήγει σε μπούλιγκ και περνάει την εφηβεία του εκκωφαντικά μόνος.

"Άλλο ένα Σαββατοκύριακο, παραμελημένος απ' αυτόν κι εκείνη και Δευτέρα πρωί ξυπνάω πάλι σ' αυτόν τον μισοκοιμισμένο, μισοχρωματισμένο με σέπια κόσμο μου κι ακούω τους γονείς μου να τσακώνονται πίσω από τη μεσοτοιχία.
-Δεν έπρεπε να το κάνουμε αυτό το παιδί.Από την αρχή μια καταστροφή ήταν."

Πολύ καλές οι Βέρα Μακρομαρίδη και Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, με εξαίρετη χορευτική κίνηση, έδωσαν στην παράσταση μια απόχρωση μιούζικαλ.

Η σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη, ζωγραφίζει άναρχες γραμμές και πίσω τους κρύβει επιμελώς μια θεατρική νομοτέλεια. Το έργο του Walch, ένα βαρύ έργο, ο Καρατζογιάννης το ντύνει με χορό τραγούδι και διάφορα σασπένς, δημιουργώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση.

Τη μουσική έγραψε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης και παίζει επί σκηνής ο Βαγγέλης Παρασκευαΐδης

Ο Μάνος Καρατζογιάννης ερμηνεύει συγκλονιστικά τον Τζον Κέιν.Δίνει σε αυτή τη μορφή όλη την ευαισθησία και τον πόνο που είχε μέσα της.Το να τον βλέπεις να παίζει είναι μια θεατρική εμπειρία.

Στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ παρακολουθήσαμε μια παράσταση έμπλεη ευαισθησίας, που αφήνει στο τέλος ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα.Ότι ακόμα και τα φτωχά αγριολούλουδα που ξεπετιούνται από τις σχισμάδες των τοίχων, έχουν ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.Γιατί όλοι το αξίζουμε και το δικαιούμαστε.
Το ΧΑΠΙ είναι μια παράσταση-ποίηση.Φτιαγμένη από ακριβά και σπάνια υλικά, στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά σου, σε κάνει συμμέτοχο.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συγγραφέας:Εnda Walsh

Μετάφραση:Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία:Μάνος Καρατζογιάννης

Σκηνικά:Κωνσταντίνος Χαλδαίος

Κοστούμια:Βασιλική Σύρμα

Μουσική:Παναγιώτης Μανουηλίδης

Φωτισμοί:Άγγελος Παπαδόπουλος

Παίζουν:Βέρα Μακρομαρίδου, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, Μάνος Καρατζογιάννης. Μαζί τους επί σκηνής ο ντράμερ Βαγγέλης Παρασκευαϊδης. Συμμετέχουν με τη φωνή τους οι ηθοποιοί (αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Καταλειφός, Τάσος Λέκκας, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Νένα Μεντή, Λουκία Μιχαλοπούλου, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Πουρσανίδης και Σοφία Φιλιππίδου

Διάρκεια:90 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων:Τετάρτη: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Σάββατο & Κυριακή: 15 ευρώ (κανονικό), 13 ευρώ (μειωμένο), 10 ευρώ (ανέργων – ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (ατέλεια)

Διάρκεια Παραστάσεων:Από Σάββατο 17 Δεκεμβρίου έως Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Πληροφορίες:Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο Viva.gr

Παραστάσεις: Σάββατο στις 18:00, Κυριακή και Τετάρτη στις 21:00 * Οι παραστάσεις την Παραμονή Χριστούγεννων και Πρωτοχρονιάς δε θα πραγματοποιηθούν και μεταφέρονται για την επόμενη των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή Δευτέρα 26/12 και Δεύτερα 2/1 στις 21:00

Φωτογραφίες:promotion: Σπύρος Περδίου, Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Βοηθός Σκηνοθετη:Στέλιος Πλέσσας

Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/xapi-medicine/

 

 

Πληροφορίες Χώρου:Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα - 2105230267

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.