Είδαμε την παράσταση Πλάσματα του Θεού Υπόθεση Παπέν στο θέατρο Altera Pars.

Είδαμε την παράσταση Πλάσματα του Θεού Υπόθεση Παπέν στο θέατρο Altera Pars.

Είδαμε την παράσταση Πλάσματα του Θεού Υπόθεση Παπέν στο θέατρο Altera Pars.

Γράφει η Λένα Σαββα

"Μια μέρα τα λεφτά που μαζεύουμε θα είναι αρκετά και τότε θα φύγουμε μακριά από δω, θα φύγουμε".

Οι αδελφές Παπέν τον Φλεβάρη του 1933, γίνονται πρωτοσέλιδο στις γαλλικές εφημερίδες, αφού ομολογούν ότι σκότωσαν την κυρία τους και την κόρη της έπειτα από επτά χρόνια υπηρεσίας στο σπίτι τους. Διάσημοι φιλόσοφοι όπως ο Σαρτρ, η Μποβουυάρ, ο Λακάν, ασχολήθηκαν με την υπόθεση προσπαθώντας να κατανοήσουν τα αίτια. 100 χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα ερωτήματα και το έγκλημα παραμένει επίκαιρο.

Στο θέατρο Altera Pars, παρακολουθήσαμε μια από τις πιο αξιόλογες παραστάσεις της σεζόν μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση του καλλιτεχνικού οργανισμού Altera Pars στον οποίο ανήκει η επιμέλεια των συντονισμένων άπταιστα με την εποχή και το κλίμα του έργου κοστουμιώ ν και σκηνικών, ενώ τη σκηνοθεσία και τους φωτισμούς υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πέτρος Νάκος.

Το Altera Pars είναι ένα πολύ όμορφο θέατρο και ο σκηνικός του χώρος σε εμπνέει να απλωθείς, να αυτοσχεδιάσεις και να δημιουργήσεις ταυτόχρονα δρώμενα. Με αυτή την έμπνευση ο Πέτρος Νάκος μέσα από τη σκηνοθεσία του ξεδιπλώνει ολόκληρη την ιστορία μέχρι τον φόνο, προσπαθώντας να ζωγραφίσει με περισσή ευαισθησία τον ψυχισμό αυτών των δύο καταπιεσμένων, δυστυχισμένων πλασμάτων που δεν πήραν αγάπη, δεν γνώρισαν καλωσύνη και το μόνο που είχαν ήταν η μία την άλλη.

"Δεν θα την αφήσω ποτέ να απλώσει χέρι επάνω σου".

Η κυρία είναι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στους εφιάλτες της μικρής αδελφής.
"Η φιγούρα της γίνεται τεράστια, δεν μπορώ να της κρυφτώ, δεν μπορώ ν' ανασάνω, με σφίγγει. Κριστίν δεν θα μ' αφήσεις ποτέ ε;"
Η κυρία φοράει ένα λευκό γάντι και μ'αυτό περνάει τα έπιπλα.Αλοίμονο αν βρεθεί ίχνος σκόνης. Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος ενός τέτοιου στυγερού εγκλήματος, είναι αυτό το λευκό γάντι.
Αυταρχική, απολυταρχική, ρατσίστρια, σκληρή, μισάνθρωπος η κυρία Λανσελέν.
Η δεσποινίς Ζενεβιέβ η κόρη, ένα πλάσμα ανώριμο, καταπιεσμένο, εκμηδενισμένο θα έλεγα από την απόλυτη χειριστικότητα της μητέρας της. Κάτι καταλαβαίνει μέσα της, κάτι σκιρτάει, αλλά δεν έχει το δικαίωμα και το θάρρος να αντισταθεί στην εξουσία της κυρίας Λανσελέν. Μεταξύ της κόρης και της μικρής αδελφής αναπτύσεται κάτι σαν ίχνος συμπάθειας. Η μεγάλη αδελφή παραμονεύει σαν ύαινα.
Μαζί με τον φόνο βγήκε στην δημοσιότητα ότι οι δύο αδελφές είχαν αιμομικτικες σχέσεις. Πολλά μπορεί να κάνει η μοναξιά, η απόγνωση, το ένστικτο.

"Μια κυρία να ξέρεις, έχει τρία πρόσωπα. Ένα αυτό που πραγματικά είναι, ένα αυτό που νομίζουν οι άλλοι ότι είναι κι ένα, αυτό που νομίζει η ίδια για τον εαυτό της. Εσύ να απευθύνεσαι πάντα σ' αυτό, στο τρίτο πρόσωπο."

Τα πρόσωπα κινούνται στον υπέροχο χώρο του Altera Pars με βάση την άρτια δουλειά της Ελβίρας Μπαρτζώκα στην επιμέλεια της κίνησης.
Η Μίνα Χειμώνα διαθέτοντας ως εγγενές χάρισμα την αρχοντιά κι έχοντας μια πολύχρονη εμπειρία στο θέατρο, δίνει μια Λανσελέν υποδειγματική. Σκληρή κι άτεγκτη, σχεδόν τρυφερή με την κόρη της, χωρίς να ξεφεύγει όμως από τα κουτάκια της.Όλα πρέπει να γίνονται όπως αυτή τα έχει σχεδιάσει.
Έχω ξαναπεί για την Άντα Κουγιά, αυτό το χαρισματικό πλάσμα, που μπορεί να ελίσσεται από ρόλο σε ρόλο με αξιοθαύμαστη άνεση και παραδειγματική ευελιξία. Ανάμεσα στον ρόλο που υποδύεται στη Νόρα και στην Ζενεβιέβ, υπάρχει μια άβυσσος. Η Κουγιά την διασχίζει και μας δίνει μια Ζενεβιέβ χάρμα οφθαλμών. Ερμηνεύει με ολόκληρο το σώμα της και κυρίως με το πρόσωπο και τα μάτια της. Όλη η καταπίεση, η ανύπαρκτη ελευθερία κι αυτοδιάθεση, η κατακερματισμένη προσωπικότητα, φαίνονται μέσα στο βλέμμα της σαν σε καθρέφτη. Είναι τεράστια η καταπίεση δύο γυναικών που είναι εγκλωβισμένες μέσα στα στερεότυπα και τα πρωτόκολλα μιας ελίτ κοινωνίας και η σκλαβιά τους είναι χειρότερη από των αδελφών Παπέν.Και πού θα ξεσπάσει όλο αυτό; Ποιά είναι τα εξιλαστήρια θύματα που μετατρέπονται σε θύτες;

"Έπρεπε να είναι εδώ, απίκο, να μας ανοίξουν και να πάρουν τα πράγματά μας. Βρωμιάρες, αποβράσματα, που νομίζουν ότι είναι πλάσματα του Θεού."

Καθηλωτικές ερμηνείες από την Αγγελική Κοντού και την Αιλιάνα Μαρκάκη. Έδωσαν τις δύο αδελφές με τέτοιο εκφραστικό και συναισθηματικό τρόπο που δεν μπορούσες παρά να τις συμπαθήσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η γαλλική κοινωνία του 1933 διχάστηκε ανάμεσα σ' αυτούς που ζητούσαν την τιμωρία τους και σ'αυτούς που γύρευαν ελαφρυντικά. Υπάρχουν; Ταπεινά θα πω ναι. Είναι γνωστό πόσο δραματικό ρόλο παίζουν τα παιδικά χρόνια στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου, οι γονείς, το παιχνίδι, η αγάπη και η ενθάρρυνση. Εδώ έχουμε μια μάνα που βλέπει τις κόρες της σαν συμπλήρωμα του εισοδήματός της. Εκκωφαντική η σιωπή της αγάπης. Σκληρές εποχές, σκληρές συνθήκες για ένα κορίτσι που θέλει να τρέξει, να χαρεί, να ερωτευτεί, με τους χυμούς του να αναβλύζουν ορμητικοί από μέσα του.Αντί όλων αυτών εδώ, υπάρχει ένα λευκό γάντι.

Εντυπωσιακή η σκηνοθετική γραμμή του Πέτρου Νάκου, εντυπωσιακή η τρυφερή κι ευαίσθητη προσέγγισή του σε αυτή την ζόρικη ιστορία. Η τρυφερότητα του αγκαλιάζει όχι μόνο τις αδελφές Παπέν αλλά και τις Λανσελέν.Ανθρώπινα πλάσματα όλες, θύματα της εποχής τους και της τάξης τους. Ο Νάκος δημιουργεί γύρω τους μια ατμόσφαιρα αγκαλιάς η οποία συνεχίζεται ακόμα και τη στιγμή του φόνου.Η σκηνοθεσία του προσεγμένη στις λεπτομέρειες, κάνει την παράσταση ατμοσφαιρική με μια έντονη εσάνς ποιητικότητας.

Εν κατακλείδι,
όλοι οι συντελεστές, φτιάχνουν μια παράσταση-κέντημα, μια παράσταση συναρπαστική και θα το ξαναπώ, από τις πιο αξιόλογες της φετινής σεζόν.

 

Ταυτότητα παράστασης:

Δραματουργία-σύνθεση κειμένων: Altera Pars

Σκηνοθεσία- Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά- Κοστούμια: Altera Pars

Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κριτσέλης

Μουσική επιμέλεια: Aγγελική Κοντού – Πέτρος Νάκος

Επιμέλεια κίνησης: Eλβίρα Μπαρτζώκα

Eπεξεργασία ήχων: Διονύσης Μανιώτης

Στίχοι τραγουδιού: Γεωργία Δρακάκη

Φωτογραφίες: Eλπίδα Μουμουλίδου

Γραφείο τύπου – Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Παραγωγή: Altera Pars

Παίζουν: Mίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού, Άντα Κουγιά, Αιλιάνα Μαρκάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Παραστάσεις: Kάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, θέατρο Altera Pars (Μεγ.Αλεξάνδρου 123, στάση μετρό: Κεραμεικός)
Εισιτήρια: 16€ (Κανονικό), 12€ (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑΜΕΑ), 10€ (Oμαδικό: για γκρουπ άνω των 10 ατόμων), 8€ (Aτέλειες)
Κρατήσεις εισιτηρίων more.com και τηλεφωνικά στο 210 3410011

https://www.more.com/theater/plasmata-tou-theou-ypothesi-papen/

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.