Είδαμε την Ιστορία Χωρίς Όνομα στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Είδαμε την Ιστορία Χωρίς Όνομα στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Φεβρουάριος 03 2020 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Μια παράσταση-αριστούργημα λαμβάνει χώρα στην κεντρική αίθουσα του Ιδρύματος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.Το έργο του Στέφανου Δάνδολου για την ερωτική ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη που σκηνοθετεί ο Κώστας Γάκης σε θεατρική διασκευή του Γάκη και της Ανθής Φουντά.Ένα τρυφερό, ευαίσθητο, ποιητικό αλλά και βαθειά πολιτικό κείμενο και μια σκηνοθεσία που το απογείωσε.
Πανέμορφο ονειρικό σκηνικό γεμάτο τριαντάφυλλα.Τα αγκάθια δεν φαίνονται.Πάνω σ' ένα βάθρο το άγαλμα.Ή ο ίδιος.
Ο Ίων Δραγούμης.Εκείνη λίγο πιο πέρα.Πάνω στην περίφημη πολυθρόνα της που πέρασε καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια της ζωής της.
Η Πηνελόπη Δέλτα έχει χαρακτηριστεί ως η συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων και τα παιδικά μυθιστορήματα που έγραψε μεγάλωσαν πολλές γενιές εφήβων.Είχε μια πολυτάραχη ζωή που ήταν συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.Δέκα χρόνια μετά το γάμο της με τον Στέφανο Δέλτα γνώρισε τον Δραγούμη κι έζησαν μαζί έναν μεγάλο ανολοκλήρωτο έρωτα.Το ήθος της δεν της επέτρεπε να δημιουργήσει εξωσυζυγικό δεσμό αλλά το είπε στον άντρα της κι εκείνος της αρνήθηκε το διαζύγιο.
''Αν φύγεις μ' αυτόν δεν θα ξαναδείς ποτέ τα παιδιά.Όταν μεγαλώσουν δεν θα ήθελα να έχουν εσένα σαν πρότυπο.''
Έπεσε σε κατάθλιψη κι όταν ένα χρόνο μετά έμαθε ότι στη ζωή του Δραγούμη μπήκε η Κοτοπούλη, άρχισε να εκδηλώνει αυτοκτονικές τάσεις.
Ο Ίων Δραγούμης,διπλωμάτης,πολιτικός και συγγραφέας, μεγάλωσε διαβάζοντας Γκαίτε, Σίλερ και Μπάιρον.Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και ήταν λάτρης της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.Υποστήριξε τη ''Μεγάλη ιδέα'' και εργάστηκε με ζήλο για το Μακεδονικό.Τέλειωσε τη Νομική σχολή Αθηνών κι εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.Διετέλεσε Γραμματέας στις Πρεσβείες της Αλεξάνδρειας, της Κωνσταντινούπολης, του Βουκουρεστίου, της Ρώμης και του Λονδίνου.Αγαπημένο παιδί της υψηλής Αθηναϊκής κοινωνίας,είχε έντονη ερωτική ζωή καθώς πολλές γνωστές κυρίες της εποχής ήταν ερωτευμένες μαζί του.Οι πιο γνωστοί του έρωτες ήταν η Πηνελόπη Δέλτα και η μεγάλη του σχέση με τη Μαρίκα Κοτοπούλη που κράτησε 12 χρόνια μέχρι την δολοφονία του από τις βενιζελικές σφαίρες τον Ιούλιο του 1920.
Αυτοί οι δυο άνθρωποι διασταυρώθηκαν σαν τα τρένα κι ερωτεύτηκαν παράφορα ο ένας τον άλλο.Ο έρωτας της Δέλτα κράτησε μέχρι το τέλος της.
''Γνώρισα έναν άντρα με μάτια πύρινα''.
Ο έρωτας για τον Ίωνα και το καθήκον προς την οικογένειά της, την έκοψαν στα δυο.
''Στρίμωξα τη ζωή μου μέσα σ' ένα όνομα που δεν μπορούσε να με χωρέσει.''
Το 1908 η Δέλτα έμεινε δυο μήνες σε ψυχιατρική κλινική στη Βιένη και συνδέθηκε φιλικά με το γιατρό Φρίντμαν.Εκεί συναντήθηκε με τον Δραγούμη και πέρασαν τρεις μέρες μαζί. Αυτός είναι και ο πυρήνας της ιστορίας που τεντώνεται προς όλες τις διαστάσεις του χρόνου, παρελθόν, παρόν και μέλλον [περιστρεφόμενο κέντρο].Ο νεανικός έρωτας, ο ενθουσιασμός, η βαθειά επικοινωνία δυο αδελφών ψυχών και οι ενοχές.
''Έτσι θα είμαστε πάντα.Τη μια θα χαιρόμαστε και την άλλη θα μας διαλύουν οι ενοχές μου.''
Η Πηνελόπη μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον κι απορρίφθηκε από το σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής ενός ανθρώπου.Τη μάνα της.Λέει...
''Τόσο καλός με τους άλλους και τόσο σκληρός με τα παιδιά του.Μεγάλωσα με κανόνες.Πώς πρέπει να φέρομαι, πώς πρέπει να αισθάνομαι.Τις φορές που έκανα του κεφαλιού μου τις πλήρωσα με ξύλο κι ατέλειωτα κηρύγματα.Σχεδόν κάθε μέρα ήμουν τιμωρημένη.Θυμάμαι τη μάνα μου να λέει στις αφελφές μου.''εσείς δεν θα γίνετε κακά κορίτσια όπως η Πηνελόπη.''
Όσο πιο ασυμβίβαστη είναι η φύση σου τόσο πιο έντονη είναι η ανάγκη των άλλων να την εξουσιάσουν.
Ο έρωτας λοιπόν της Δέλτα με τον Δραγούμη και οι αναμνήσεις της 33 χρόνια μετά.Ταυτόχρονα απολαύσαμε άφθονα πολιτικά μηνύματα, του Σουρρή πρωτοστατούντος.
''Προχτές που ήτανε Πρωταπριλιά αποφασίσανε κι οι Τραπεζίτες, να μη φτωχαίνουνε τον κόσμο πλια και να μην έχουνε κρυφούς μεσίτες.''
Ο Τάσος Νούσιας συγκλονιστικός ως Ίων Δραγούμης,[καλύτερο Δραγούμη δεν θα μπορούσα να φανταστώ] φλογερός και παθιασμένος, αυτοπυρπολείται πάνω στη σκηνή [ίσως σε κάποια σημεία υπερβολικά έντονος[.
''Δυο είναι τα μεγάλα στη ζωή.Ο έρωτας και το Έθνος.''
Η Μπέτυ Λιβανού είναι η Πηνελόπη Δέλτα που είχαμε στη φαντασία μας.Ερωτική,πικρή, σαρκαστική, με εσωτερικότητα στην ερμηνεία της.
''Όμως εγώ Ίων δεν κοιμάμαι.Θυμάμαι.Λαχταρώ ακόμα εκείνη τη βόλτα στο δάσος.''
Μας εντυπωσίασε η νεότερη εκδοχή της Δέλτα η Μαρία Παπαφωτίου με την πολύ ευαίσθητη ερμηνεία της.Και με τον συντονισμό που είχε με τον μελλοντικό της εαυτό.
''Μ' έστειλαν εδώ για να σε ξεχάσω φεγγάρι μου.Πώς γίνεται να ξεχάσει κανείς το φεγγάρι;''
Πολύ καλές ερμηνείες επίσης από τους Στάθη Μαντζώρο στο ρόλο του Στέφανου Δέλτα, Αργύρη Γκαγκάνη στο ρόλο του γιατρού Φρίντμαν, Στέλιο Γιαννακό και Ανθή Φουντά.
Ιδιαιτέρως ποιητικά τα σκηνικά της παράστασης από τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη.Ένας κήπος με τριαντάφυλλα.Τα αγκάθια δε φαίνονται.
Γεμάτοι ευαισθησία επίσης και τρυφερότητα προς τα πρόσωπα οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Αυτές οι τρεις μέρες λοιπόν του 1908 έφεραν πολύ κοντά και χώρισαν επίσης τους δύο ερωτευμένους.Από κει και πέρα η Δέλτα θα μαθαίνει νέα του από τις εφημερίδες και τα κοσμικά κουτσομπολιά.Και ίσως κι ο Δραγούμης να την φύλαξε μέσα του σαν το μοναδικό αγνό κομμάτι της ερωτικής του ζωής.
Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε τη μέρα που μπήκαν τα γερμανικά στρατεύματα στην Αθήνα.27 Απριλίου 1941.
Λίγο πριν, το ραδιόφωνο μετέδιδε ''Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι.Έλληνες ψηλά τις καρδιές! Αδέλφια κρατείστε καλά μέσα στη ψυχή σας το ελληνικό μέτωπο!''
Και σε λίγο. ''Πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πια η Ελληνική σημαία''.
Η παράσταση ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ είναι ο έρωτας της Δέλτα με τον Δραγούμη και μέσα απ' αυτόν η ιστορία όλων αυτών των ταραγμένων χρόνων πριν τη γερμανική κατοχή.
Στο σημείο αυτό η γράφουσα νοιώθει την ανάγκη να εκφράσει μια μικρή ένσταση σχετικά με το κείμενο.Όταν μιλάμε για τον Δραγούμη δε γίνεται να εξαιρέσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του που λέγεται Μαρίκα Κοτοπούλη και είναι το αγκάθι που δεν φαίνεται στην καρδιά της Δέλτα.Μακάρι να μην υπήρχε αλλά υπήρξε και θα μπορούσε να γίνει έστω μιας πρότασης αναφορά.
Ωστόσο φίλοι του καλού θεάτρου δείτε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ για πολλούς λόγους.
Για τα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα που ξυπνάει μέσα μας.
Για την υψηλή αισθητική της και τις έξοχες ερμηνείες της.
Για την γεμάτη έμπνευση και φαντασία σκηνοθεσία του Γάκη.
Για τα υπέροχα σκηνικά και τις μουσικές της.
Για τις πλούσιες ιστορικές αναφορές.
Για την ποίησή της.
Και γιατί είναι μια από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων.

 

67384336 2277800542289498 6409560032907624448 n

 

Συντελεστές:

Συγγραφέας του έργου «Ιστορία χωρίς Όνομα»: Στέφανος Δάνδολος
Θεατρική διασκευή: Κώστας Γάκης, Ανθή Φουντά
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Ηair and makeup artist: Άννα Μαρία Προκοπίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
Φωτογράφιση: Σταύρος Χαμπάκης
Promo video: Γιώργος Γεωργόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Προβολή & Επικοινωνία Παραγωγής: Ίρια Κατσαντώνη
Παραγωγή: Performing arts & entertainment

Διανομή ρόλων:

Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας
Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού
Νεαρή Πηνελόπη Δέλτα: Μαρία Παπαφωτίου
Στέφανος Δέλτα: Στάθης Μαντζώρος
Γιατρός Φρίντμαν: Αργύρης Γκαγκάνης
Γραμματέας Γιατρού: Στέλιος Γιαννακός
Μαριάνθη: Ανθή Φουντά

Πληροφορίες:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (στην αίθουσα: Θέατρο)
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78
Τηλέφωνο: 2103418550
Fax: 2103418570
Site: www.mcf.gr
Facebook page: www.facebook.com/Ίδρυμα-Μιχάλης-Κακογιάννης-Michael-Cacoyannis-Foundation-198066423596264

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούλιος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.