Συνέντευξη της Μαριλένας Παππά στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Η πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού & o βυθός της αγένειας» από τις εκδόσεις Bookstars.

Συνέντευξη της Μαριλένας Παππά στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Η πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού & o βυθός της αγένειας» από τις εκδόσεις Bookstars.

Συνέντευξη της Μαριλένας Παππά στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία''Η πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού & o βυθός της αγένειας''» από τις εκδόσεις Bookstars.

 

Χ.Κ.: Όταν σκέφτομαι έναν άνθρωπο που έχει άστρο λαμπρό, πάντα μου έρχεται πρώτη στο μυαλό η συγγραφέας και φίλη Μαριλένα Παππά. Ένα κορίτσι μαγικό, ευγενικό, φωτεινό, που πάντα καταφέρνει να κρατά τους μικρούς και λίγο μεγαλύτερους αναγνώστες της με κομμένη την ανάσα, μέχρι να κυκλοφορήσει το επόμενο της βιβλίο. Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου ''Η πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού & o βυθός της αγένειας'', την συνάντησα ξανά, αυτή την φορά διαδικτυακά, ένεκα πάντα του Covid19 και της καραντίνας, και μας μίλησε με πολύ αγάπη για τη Ψαροκοκκαλού και την Μαριλένα. Απολαύστε την!

1) Καλησπέρα σας, κυρία Παππά και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

Καλώς σας ξαναβρίσκω! Αγαπώ πολύ το θέατρο.gr κι όλη την ομάδα καθώς για πολλά χρόνια ήμουν κομμάτι της.

Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη μας, με έναν ευφάνταστο τρόπο ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.
Ας πιάσουμε το νήμα της ζωή σας από την αρχή, ας το ξετυλίξουμε μαζί. Περιγράψτε μας αν θέλετε τη ζωή της Μαριλένας με μια σύντομη ιστορία, σαν ένα μικρό παραμύθι. Πότε και πού γεννήθηκατε; Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και συγκεκριμένα με το παιδικό παραμύθι;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Ιωνία, το 1988. Ξεκίνησα να γράφω όταν ήμουν επτά χρόνων. Αρχικά μικρά ποιήματα και στίχους και στα έντεκα μου χρόνια ήρθε η ιδέα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο. Στα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησα να διαβάζω ποίηση και λογοτεχνία. Ένιωθα οικειότητα σε αυτό το περιβάλλον. Νομίζω ότι τείνουμε να ασχολούμαστε με τα πράγματα μέσα στα οποία νιώθουμε άνεση και οικειότητα και πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί μέσα σε αυτά. Υποθέτω ότι στα επτά μου χρόνια ξεκίνησα να γράφω γιατί ένιωθα οικειότητα με τις λέξεις, μου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες και μετά να συζητάμε με τις φίλες μου με αφορμή αυτές. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι η συγγραφή ήταν κάτι παραπάνω από κάτι στο οποίο έτυχε να είμαι καλή. Είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ όλα όσα δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανέναν άλλον τρόπο. Η επικοινωνία είναι σίγουρα το κυρίαρχο στοιχείο, αλλά είναι και άλλα επιμέρους: Όπως η αγωνία να αφήσω κάτι που θα διαρκέσει περισσότερο από μένα, η ματαιοδοξία του να ξεχωρίσω. Το παιδικό βιβλίο ήρθε στη ζωή μου το 2009 με τον πλανήτη που χαμογελά. Το αγαπώ πολύ, με κάνει χαρούμενη να δημιουργώ ιστορίες και κόσμους για παιδιά.

IMG 20210427 160414

2) "Η πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού & o βυθός της αγένειας", είναι το νέο σας βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bookstars. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό; Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Πώς ξεκίνησε η συγγραφή του, τις σας ενέπνευσε και λίγα λόγια για το είδος και την πλοκή;

Μετά από ένα αρκετά σκοτεινό και υπεραναλυτικό βιβλίο (Το τελευταίο εμπόδιο/ εκ. Βακχικόν), είχα την ανάγκη να μιλήσω πάλι με τους αναγνώστες που αγαπώ περισσότερο απ’ όλους! Ήθελα να επιστρέψω με ένα παιδικό βιβλίο που θα ενθαρρύνει την εκπαίδευση μέσα από ένα μαγικό ταξίδι. Η Ψαροκοκκαλού & ο βυθός της αγένειας είναι μία διασκεδαστική ιστορία που προσκαλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν την αξία της ευγένειας, του σεβασμού και της φιλίας. Στα γαλάζια νερά του βυθού μπλέκονται τα γέλια της Ψαροκοκκαλούς, με τις μπουρμπουλήθρες από τα κουτσομουράκια, το μελάνι από τα χταπόδια κι όλα μαζί σχηματίζουν τη λέξη «Ευχαριστώ». Επίσης μαζί με το βιβλίο μικροί και μεγάλοι αναγνώστες μπορούν να κατεβάσουν εντελώς δωρεάν βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά και κηδεμόνες, τα έχει επιμεληθεί η πολυαγαπημένη μου Μαρία Μπακάρα, η οποία συνεργάζεται με διάφορους φορείς υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για να κατεβάσετε δωρεάν τα βιβλία δραστηριοτήτων, πατήστε  εδώ.

IMG 20210427 160904

3) Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ηρωίδα του βιβλίου σας; Πως γεννήθηκε και μπήκε στις σελίδες του βιβλίου σας; Βρίσκετε κοινά σημεία στην Μαριλένα και στην πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού; Πως εμπνευστήκατε το όνομα της;

Για κάποιον παράξενο λόγο σε όλα τα παραμύθια μου αρέσουν οι ρόλοι που δεν είναι τόσο συμπαθείς. Ανέκαθεν αγαπούσα τις κακές μάγισσες για παράδειγμα! Αποφάσισα λοιπόν ότι θα ήθελα να φτιάξω μία ηρωίδα λίγο γκρινιάρα, λίγο κακότροπη που όμως κρύβει και μία πολύ όμορφη πλευρά. Κι επειδή όλα αυτά θα γίνονταν σε έναν μαγικό βυθό, το όνομά της ήθελα να είναι ξεχωριστό.

4) Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ή δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας; Πόσο δύσκολο κι απαιτητικό είναι το παιδικό αναγνωστικό κοινό; Τι διαφορά έχει το να γράφεις ένα βιβλίο για ενήλικες από το να γράφεις ένα βιβλίο για παιδιά;

Όταν παίρνω την απόφαση να ξεκινήσω ένα βιβλίο, συνήθως το έχω σκεφτεί αρκετό καιρό πριν, έχω υπεραναλύσει την πλοκή, έχω προβλέψει όλες τις δυσκολίες που θα προκύψουν (πχ να βαρεθώ το βιβλίο, να βρεθώ σε ένα σημείο που να μην ξέρω τι πρέπει να γράψω κλπ). Όταν πια φτάσω στη φάση της συγγραφής είμαι έτοιμη να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά. Σε ό,τι αφορά το παιδικό βιβλίο, έχω πάντα την αγωνία αν θα αρέσει αυτό που γράφω γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια όταν ολοκληρώνω μία ιστορία, τη διαβάζω πρώτα στις ανιψιές και τις βάζω να την αξιολογήσουν.

5) Ποιο μήνυμα θέλατε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες σας;

Η Ψαροκοκκαλού & ο βυθός της αγένειας είναι μία ιστορία που υπογραμμίζει την αξία της ευγένειας και του σεβασμού.

6) Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα παραμύθια; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πως επηρέασαν το έργο σας;

Το έχω πει πολλές φορές και δε θα σταματήσω να το λέω. Μεγάλωσα με τα βιβλία της Βούλας Μάστορη, τη θαυμάζω πολύ. Αγαπώ πολύ επίσης τον Νικολάι Γκόγκολ.

7) Πως βιώσατε και βιώνετε την όλη κατάσταση με την καραντίνα, λόγω του Covid-19; Θεωρείτε ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα; Θα θέλατε να μας πείτε τους τρόπους με τους οποίους ''χρωματίζετε'' την καθημερινότητα σας κατά την διάρκεια της καραντίνας;

Την πρώτη καραντίνα (πέρυσι) την έζησα με αρκετή περιέργεια. Δεν είχα ξαναζήσει κάτι παρόμοιο, όπως όλοι. Στις υπόλοιπες που ακολούθησαν – κι έχω χάσει τον αριθμό τους – ίσως επειδή πια ήξερα τι να περιμένω, δεν μπορώ να πω ότι άλλαξε κάτι δραματικά στη ζωή μου. Μπορώ να πω ότι έγραψα περισσότερο απ’ όσο πίστευα, διάβασα λιγότερο απ’ όσο υπολόγιζα, ονειρεύτηκα και σκέφτηκα πολύ και πολλά. Παρόλα αυτά όμως αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος που άρχισα να βλέπω τους ανθρώπους. Βλέπω στενοχώρια, ανησυχία, θλίψη και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να με αφήσει αδιάφορη. Με προβληματίζει το μετά σε κοινωνικό/οικονομικό επίπεδο. Πιστεύω ότι σε αυτό το... μετά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά η κανονικότητα θα έχει πια αλλάξει.

IMG 20210427 160405

8) Πέρα από την κυκλοφορία του νέου σας βιβλίου, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή χρονιά; Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας; 

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς βιβλίων μου «Μαθαίνω να λέω» και με χαρά μπορώ να ανακοινώσω ότι έχω ήδη ετοιμάσει τα δύο επόμενα! Υπολογίζω ότι θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του καλοκαιριού από τις εκδόσεις Bookstars: Η ψευταρού Καμήλ (μαθαίνουμε να λέμε την αλήθεια) & Η γιαγιά της άνοιξης (μαθαίνουμε να λέμε αντίο). Είμαι πραγματικά χαρούμενη και περήφανη για όλη τη σειρά, καθώς εκτός από τη συγγραφική μου ιδιότητα, έχω κι όλη την επιμέλεια των βιβλίων.

 IMG 20210427 160429

9) Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;

Είμαι αρκετή ενεργή στα social media μου, οπότε σίγουρα στους λογαριασμούς μου στο Facebook, Instagram μου ή μέσω email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..


Έχω επίσης δημιουργήσει το δικό μου wesbite στο οποίο ανεβάζω όλα μου τα νέα: https://marilenapappa.com/.

 

10) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

 Σας αγαπώ πολύ! Συνεχίστε την υπέροχη δουλειά!

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο "Η πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού & ο βυθός της αγένειας", μπορείτε να βρείτε  εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Αύγουστος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.