Συνέντευξη του Αντώνη Γκρίτση, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Ρασόμον. Η εκδοχή της αλογόμυγας" της Σοφίας Διονυσοπούλου στο θέατρο "104".

Συνέντευξη του Αντώνη Γκρίτση, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Ρασόμον. Η εκδοχή της αλογόμυγας" της Σοφίας Διονυσοπούλου στο θέατρο "104".

 Συνέντευξη του Αντώνη Γκρίτση, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Ρασόμον. Η εκδοχή της αλογόμυγας" της Σοφίας Διονυσοπούλου στο θέατρο "104".

 

1) Καλησπέρα σας, κύριε Γκρίτση και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Σε τι ηλικία ήταν η πρώτη σας επαφή με την ηθοποιία και πως αντιληφθήκατε κι αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Είμαι ο Αντώνης, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και υποκριτική στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Τα τελευταία 15 χρόνια δουλεύω ως ηθοποιός. Είμαι από εκείνους που δεν ντρέπονται να παραδεχτούν ότι ήθελαν να γίνουν ηθοποιοί από πολύ μικροί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη εμφάνισή μου ως καρατερίστας Παλιός Xρόνος στην γιορτή των Χριστουγέννων του νηπιαγωγείου. Με είχε συναρπάσει το γεγονός ότι παρά την ηλικία μου έπρεπε να παίξω έναν υπέργηρο ασπρομάλλη με μαγκούρα.

β)Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον Αντώνη, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι του;

Στην γιορτή των Χριστουγέννων του νηπιαγωγείου το κοριτσάκι που έπαιζε την Παναγία αρνιόταν να παίξει τον ρόλο, αν δεν έκανα εγώ τον Ιωσήφ. Κατά τα άλλα, μου αρέσει να γράφω, να διαβάζω, να φτιάχνω γλυκά και αλμυρά, να βλέπω θέατρο περισσότερο από το να παίζω και τέλος, δεν χαίρομαι ιδιαίτερα τις πρόβες, επειδή ψυχαναγκάζομαι φοβερά.

2) Φέτος συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση "Ρασόμον. Η εκδοχή της αλογόμυγας" της Σοφίας Διονυσοπούλου στο θέατρο "104". Θα θέλατε να μας λίγα λόγια για την παράσταση; Που τοποθετείται χρονολογικά η παράσταση και ποια είναι η υπόθεση του έργου;

Το "Ρασόμον: η εκδοχή της αλογόμυγας" είναι ένα πρωτότυπο έργο που έγραψε και σκηνοθετεί η Σοφία Διονυσοπούλου εμπνευσμένο από μια συλλογή ιαπωνικών διηγημάτων. Πρόκειται για ένα σκοτεινό παραμύθι: ένας σαμουράι με την γυναίκα του χάνονται σε ένα παράξενο δάσος, εκείνος σκοτώνεται και εκείνη την βιάζουν. Βρισκόμαστε στην Πύλη Ρασομόν, σε έναν πολύ συγκεκριμένο αλλά και πολύ αόριστο τόπο, χαμένοι στον χρόνο του μύθου που κρίνει "δίκαιους και άδικους" και παρακολουθούμε ακριβώς την αφήγηση μιας ιστορίας εγκλήματος και μυστηρίου μέσα από τις απολογίες των εμπλεκόμενων προσώπων: ενός ληστή που ισχυρίζεται ότι μονομάχησε και σκότωσε τον σαμουράι επειδή θαμπώθηκε από την ομορφιά της γυναίκας, της ίδιας της γυναίκας του σαμουράι που υποστηρίζει ότι σκότωσε τον άνδρα της επειδή ήταν αυτόπτης μάρτυρας στον βιασμό της από τον ληστή και ενός ξυλοκόπου που βρήκε τον σαμουράι σκοτωμένο από μια μονάχα μαχαιριά ακριβώς στο κέντρο του στέρνου. Κοντά σε αυτές, έρχεται να προστεθεί ακόμα μια μαρτυρία ενός μέντιουμ που ομολογεί με την ενόραση του σκοτωμένου άνδρα ότι ο ίδιος αυτοκτόνησε με το στιλέτο από την προσβολή που ένιωσε παρακολουθώντας και μη αντιδρώντας στον βιασμό της γυναίκας του.

 

Rasomon1119 2

3) α) Ποιος είναι ο ρόλος σας κ πως συμβάλλει, στην πλοκή του έργου;

Ο ρόλος μου είναι εκείνος ενός τυχαίου ξυλοκόπου που βρίσκει μέσα στο δάσος το πτώμα σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει συντελεστεί η δολοφονία ή η αυτοκτονία. Ο ίδιος δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος στον φόνο, ωστόσο με την αμφίθυμη στάση του "θολώνει τα νερά" σχετικά με το όπλο με το οποίο συντελέστηκε το έγκλημα.

β) Υπάρχει κάποια φράση που σας έχει μείνει ανεξίτηλη, από την παράσταση;

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα αστυνομικό θρίλερ, το έργο της Σοφίας βρίθει στοιχείων σασπενς συνδυάζοντας ταυτόχρονα μια έντονη ποιητικότητα. Μια φράση που συνοψίζει και νοηματοδοτεί, επίσης, τον πυρήνα της αφήγησης και της σκηνικής δράσης είναι για εμένα εκείνη που λέει κάποια στιγμή ο ληστής: "Όλοι έχουμε δικαίωμα στον φόνο".

4) Τι είναι το Ρασόμον;

Έπειτα και από την ομώνυμη ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, ο όρος Ρασόμον χρησιμοποιείται ευρύτερα για να προσδιορίσει το φαινόμενο κατά το οποίο ένα γεγονός μπορεί να εξεταστεί από τόσες πιθανές πλευρές που τελικά καθίσταται αδύνατη η εξαγωγή ενός συμπεράσματος για το ίδιο το συμβάν. Σκεφτείτε κάτι σαν τον κύβο του Rubic ή ίσως και την ίδια τη ζωή μας τελικά.

5) Αναμφίβολα ο COVID 19 ‘έχει χτυπήσει’ πολλά επαγγέλματα και έχει ωθήσει αρκετούς σε μια δυσχέρεια οικονομική. Θα θέλαμε την τοποθέτηση σας πάνω σε αυτό το ζήτημα, θεωρείτε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει πάρει επαρκή μέτρα στήριξης για τον κλάδο σας; Τι άλλο θα μπορούσε ή μπορεί από δω και πέρα να κάνει ώστε να βοηθήσει περισσότερο;

Ως κλάδος πασχίζουμε ακόμα και ύστερα από την επέλαση της πανδημίας να γίνουμε ορατοί σε πολλά και εντελώς βασικά επίπεδα. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει πάρει μόνο ευκαιριακά μέτρα στήριξής μας. Ακόμα και σήμερα σε αυτή τη χώρα άξιολογο πολιτισμικά θεωρείται μόνο ότι σχετίζεται με το αρχαίο κάλλος και τον ένδοξό μας βυζαντινισμό και όλα αναλώνονται και ξοδεύονται σε τυχάρπαστες κινήσεις μικροπολιτικής και φιέστες εντυπωσιασμού. Η λύση δεν είναι τα 543 ευρώ μία στο τόσο, δεν είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις πρόβες του Εθνικού Θεάτρου και τα τηλεφωνήματα στους φίλους του καλλιτέχνες που τον στήριξαν προεκλογικά, ούτε η μόνιμη ανεπάρκεια και αναρμοδιότητα της υπουργού για τα πάντα εκτός από το αναβατόριο και τον νέο φωτισμό στην Ακρόπολη και όλες οι τραγελαφικές πρωτοβουλίες της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Ανεξαρτησία ή των 2500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών. Το μόνο θετικό μέσα σε όλα αυτά είναι η ενδυνάμωση του Σωματείου μας και μια φαινομενική πρώτη συσπείρωση που έχει φέρει τους περισσότερους καλλιτέχνες πιο κοντά. Εύχομαι να κρατήσει, αν και οι συνθήκες και τα συμφέροντα όπως διαμορφώνονται φαίνονται εξαιρετικά επισφαλείς και γι΄αυτό ακόμα.

β) Αν ανακοινώνονταν τώρα νέες εκλογές, θα δίνατε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση με την ψήφο σας ή θα επιλέγατε ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού;

Δεν εμπιστεύτηκα ποτέ την παρούσα κυβέρνηση. Τρέφω απέραντη απέχθεια για την συγκάλυψη και την υποκρισία. Ξέρω και επιβεβαιώνω διαρκώς ότι η πολιτική είναι η τέχνη του μέτριου, οπότε μόνο με μετριότητα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Απλώς είναι ακόμα πιο εξοργιστικό να σε κοροϊδεύουν έτσι "εθνοπατέρες" που αυτοπροβάλλονται ως "άριστοι".

γ) Πως σας επηρέασε εσάς προσωπικά η πανδημία του covid-19; Πως βιώσατε και πως διαχειρίζεστε την όλη κατάσταση που έχει προκύψει με τα lockdown;

Είναι δύσκολο να γίνεις παρατηρητής μιας συνθήκης, όταν είσαι μέσα στην δίνη της. Φοβάμαι και τον ιό και τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που θα μας αφήσει ως παρακαταθήκη μακροπρόθεσμα. Δεν καταλαβαίνω πολλά από τα μέτρα, αλλά όσον αφορά την ασθένεια είμαι πολύ πειθαρχημένος και προσεκτικός. Εμβολιάστηκα και κάθε εβδομάδα στην πρόβα κάνω ατομικό τεστ. Σαστίσα όταν έμαθα τον θάνατο κάποιων γνωστών και τρέμω μην έρθει η στιγμή να διαχειριστώ την απώλεια ακόμα πιο κοντινών μου. Από την άλλη, δεν συμμερίζομαι την εμπάθεια και τον διαχωρισμό με κριτήρια που χωρίζουν αντί να ενώνουν τους ανθρώπους. Σέβομαι την αυτοδιάθεση, τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο καθένας ορίζει τη ζωή του, αλλά θέλω να υπάρχω και πάλι σε κάτι ευρύτερο από μια κοινωνική φούσκα.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Ένα πολύ αγαπημένο μου θεατρικό έργο είναι "Οι ευτυχισμένες μέρες" του Samuel Beckett, ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ είναι "Ο Άγγελος στη γη" της Μαρίας Βουμβάκη και ένα το πιο αγαπημένο μου σημείο στην πόλη είναι η βεράντα μου που βλέπει την Λεωφόρο Καβάλας και τον Λυκαβηττό.

7) Πέρα από την παράσταση ''Ρασόμον. Η εκδοχή της αλογόμυγας'', υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Δεν προβλέπεται κάτι άλλο προς το παρόν. Περιμένω τα αποτελέσματα από την αίτηση που έχω κάνει για ένα μεταπτυχιακό.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Καμιάν ώρα
θα βρούνε
κάτι κίτρινα φύλλα,
πεσμένα,
θα πουν "πάει,
φθινοπώριασε
κι ετούτος"
Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρέιτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Σεπτέμβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.