Συνέντευξη του Βαλεντίνου Τσίλογλου, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Μοναστήρι" στο θέατρο της Βαφείο-Λάκης Καραλής.

Συνέντευξη του Βαλεντίνου Τσίλογλου, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Μοναστήρι" στο θέατρο της Βαφείο-Λάκης Καραλής.

Συνέντευξη του Βαλεντίνου Τσίλογλου, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Μοναστήρι" στο θέατρο της Βαφείο-Λάκης Καραλής.

1) Καλησπέρα σας, κύριε Τσίλογλου και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Σε τι ηλικία ήταν η πρώτη σας επαφή με την ηθοποιία και πως αντιληφθήκατε κι αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Από το σχολείο ακόμα συμμετείχα σε θεατρικές σχολικές εκδηλώσεις ωστόσο ήθελα τότε να γίνω κτηνίατρος. Δεν έγινα φυσικά! Πέρασα στο πανεπιστήμιο Κοινωνική πολιτική διοίκηση και συνειδητοποίησα ευτυχώς ακρετά νωρίς οτι δεν με ενδιέφερε ούτε αυτό. Ήρθα Αθήνα, φοίτησα σε δραματική σχολή και ασχολήθηκα ενεργά με το θέατρο από τη στιγμή που αποφοίτησα. Με το θέατρο ασχολούμαι ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, δώδεκα χρόνια.

β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον Βαλεντίνο, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι του;

Eίμαι τελειομανής, αγχώνομαι εύκολα. Έχω ένα σκύλο το Βούδα και μια γάτα την Μπλάνκετ που τα αγαπώ πολύ. Αγαπημένο μου χρώμα είναι το μαύρο. Αγαπώ τη σοκολάτα και κάνω kangoo jump όποτε έχω χρόνο. Μιλάω μόνος μου και έχω λίγους φίλους και καλούς.

 

Monastiri17 Foto

2) Φέτος συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση "Μοναστήρι" στο θέατρο ''Βαφείο-Λάκης Καραλής". Θα θέλατε να μας λίγα λόγια για την παράσταση; Που τοποθετείται χρονολογικά η παράσταση και ποια είναι η υπόθεση του έργου;
Τη παράσταση τη σκηνοθετώ και συμμετέχω, δεν συμπρωταγωνιστώ. Το αναφέρω αυτό γιατί έχω άλλους εννιά ηθοποιούς επί σκηνής, που δίνουν το καλυτερό τους εαυτό και συμμετέχουν στο δικό μου όραμα. Αυτές πρωταγωνιστούν στο μοναστήρι.
Σε ένα μοναστήρι, τη δεκαετία του 80’s ,που βρίσκεται στο Τρασμόζ της Ισπανίας, το χωριό θεωρείται καταραμένο από τον 13ο αιώνα και αφορισμένο από την καθολική εκκλησία, μια αυταρχική ηγουμένη θα κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει τη θέση της και την οικονομική της ευημερία, με καθε τρόπο, αψηφώντας τα θέλω και τα πιστεύω των υπολοίπων.
Η αδελφή Κατάρα, ικανή για όλα, γίνεται ηγουμένη στη θέση της αδελφής Γαλήνης και περισυλλέγει στο πλάι της, κορίτσια που κρίνει αυτή, οτι έχουν θέση στη μονή που θέλει να δημιουργήσει. Μαζί της η αδελφή Νυφίτσα και η αδελφή Κοπριά γίνονται υποχείρια στα χέρια της. Τα πάντα όμως ανατρέπονται όταν ξυπνά η “γυναικεία φύση” των μοναχών. Ερωτικά μπερδέματα, ζήλεια, πάθη, συμβιβασμοί και ίντριγκες περιπλέκουν την ιστορία και το μόνο που τους απασχολεί είναι, «τι θα πει ο κόσμος».

3) α) Ποιος είναι ο ρόλος σας κ πως συμβάλλει, στην πλοκή του έργου;

Υποδύομαι την αδελφή Γαλήνη πρώην ηγουμένη του μοναστηριού, κλειδωμένη στα μπουντρούμια, υποσιτισμένη και φυτοζωώντας. Αρχίζει και χάνει τα λογικά της από την απομόνωση, ακροβατώντας ανάμεσα στη λογική και στη τρέλα. Δεν χάνει την αγάπη της για τους ανθρώπους, ακόμα και γι’ αυτούς που της έκαναν «κακό». Ένας μικρός ρόλος αλλά αρκετά κομβικός και ιδιαίτερος θα έλεγα, που είναι ίσως ο «από μηχανής θεός» και προωθεί την εξέλιξη της ιστορίας όποτε εμφανίζεται.

β) Υπάρχει κάποια φράση που σας έχει μείνει ανεξίτηλη, από την παράσταση;

Πολλές! Δραματικές και κωμικές αλλά θα επιλέξω τη φράση, “όλοι σκέφτονται τι θα πει ο κόσμος, λες και ο κόσμος τα ξέρει όλα”. Αν αλλάξει αυτό σε όλους μας, θα εξελιχθούμε και ως άνθρωποι.

4) Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, της σωματικής και ψυχικής βίας, του συμβιβασμού και του ερωτικού πάθους. Οι ηθικοί κανόνες περιορίζουν τη γυναίκα σε τέτοιο βαθμό, που της στερούν το δικαίωμα να ορίζει η ίδια το σώμα της. Ισχύει ότι ο ακραίος αυτός περιορισμός μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του οδηγείται σε αποτυχία; Αν ναι, γιατί;

Κεντρικό θέμα του έργου είναι το “τι θα πεί ο κόσμος”, αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Άρα με κάποιο τρόπο το έργο αυτό είναι επίκαιρο και θα είναι πάντα. Η Μπερνάρντα, όπως και η Ηγουμένη μου, θέτει όρια, “θέλω” και “πιστεύω” ενώ οι κόρες της , όπως και οι Μοναχές μου, επιθυμούν να ζήσουν. Η κάθε μια έχει το δικό της χαρακτήρα και κουβαλά το δικό της σταυρό. Παράλληλες ιστορίες που είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, παρουσιάζονται επι σκηνής με άκρως ρεαλιστικό τρόπο.

5) Αναμφίβολα ο COVID 19 ‘έχει χτυπήσει’ πολλά επαγγέλματα και έχει ωθήσει αρκετούς σε μια δυσχέρεια οικονομική. Θα θέλαμε την τοποθέτηση σας πάνω σε αυτό το ζήτημα, θεωρείτε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει πάρει επαρκή μέτρα στήριξης για τον κλάδο σας;

Δεν θέλω να συμμετέχω σε τέτοια συζήτηση. Εγώ προσωπικά δεν έχω πάρει ούτε μια δραχμή.

Τι άλλο θα μπορούσε ή μπορεί από δω και πέρα να κάνει ώστε να βοηθήσει περισσότερο;

Να μην πολεμάει το θέατρο και να ασχοληθεί με σοβαρότερα ζητήματα.

β) Αν ανακοινώνονταν τώρα νέες εκλογές, θα δίνατε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση με την ψήφο σας ή θα επιλέγατε ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού;

Δεν ψήφισα στις προηγούμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες θα ψηφίσω σίγουρα.

γ) Πως σας επηρέασε εσάς προσωπικά η πανδημία του covid-19; Πως βιώσατε και πως διαχειρίζεστε την όλη κατάσταση που έχει προκύψει με τα lockdown;

Στο πρώτο lockdown όλοι σοκαριστήκαμε, καθότι δεν γνωρίζαμε τι και πως θα εξελιχθεί το όλο θέμα. Στο δεύτερο lockdown όμως που είχαμε μια ιδέα, θεωρώ οτι είμασταν όλοι πιο άνετοι και το βιώσαμε πιο χαλαρά.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Aγαπημένο μου βιβλίο είναι το «ΝΑΙ» της Μαργαρίτας Καραπάνου, αγαπημένο τραγούδι το “This is my life” της Shirley Bassey και αγαπημένο μου σημείο στη πόλη η Πλάκα.

7) Πέρα από την παράσταση ''Μοναστήρι'', υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Υπάρχουν διάφορα project που είναι προς συζήτηση αλλά τίποτα ανακοινώσιμο προς το παρόν. Το μόνο σίγουρο είναι το μοναστήρι στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής κάθε Τετάρτη & Πέμπτη εως 9/12/2021.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Συνεχίστε να δίνετε βήμα στους καλλιτέχνες όπως κάνετε τόσο καιρό.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Δεκέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.