Συνέντευξη του Πέτρου Καφαντόγια στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «Αι Καρυάτιδαι /Επεισόδιο 1o Όνειρο Αττικής Νυκτός» του Σίμωνος του Κυνόκαρδου στο θέατρο της Ημέρας.

Συνέντευξη του Πέτρου Καφαντόγια στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «Αι Καρυάτιδαι /Επεισόδιο 1o Όνειρο Αττικής Νυκτός» του Σίμωνος του Κυνόκαρδου στο θέατρο της Ημέρας.

Ο ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης Πέτρος Καφαντόγιας μιλά στο θέατρο.gr

Πώς προέκυψε η συγγραφή του έργου «Αι Καρυάτιδαι /Επεισόδιο 1o Όνειρο Αττικής Νυκτός»;

Στην συγγραφή θεατρικών έργων, μου αρέσει να καταπιάνομαι με πρωτότυπα θέματα. Από μικρός τρελαινόμουν να διαβάζω αρχαία Ελληνική μυθολογία και μεγαλώνοντας, λάτρεψα το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα. Ήθελα λοιπόν να καταπιαστώ με ένα θέμα που να συνδέει όλα αυτά με το ακριβές σήμερα και συγχρόνως να έχει το ίδιο αλληγορικό βάθος με την αρχαία τραγωδία (κωμωδία) απαλλαγμένο όμως από τα αυστηρά στερεότυπα της σύγχρονης καταθλιπτικής θεματικής... ήθελα λοιπόν να γράψω κάτι δυνατό και συνάμα ανάλαφρο, ήθελα να γράψω για κάτι που μπορεί σαν μονάδες μας πονάει αλλά σαν σύνολο μας ενώνει και μας χαρακτηρίζει, κάτι που σαν απλούς θεατές θα μας παρακινεί μέσω του αυτοσαρκασμού μας ,να υπενθυμίζουμε στο σύμπαν ότι μπορεί να κάνουμε τους μ......ς αλλά μόνο αυτό δεν είμαστε!
Ένα θέμα λοιπόν όπως η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν για το μπόι μου μια τεράστια πρόκληση.... και δε σας κρύβω φοβόμουν πολύ να το αγγίξω.... αλλά πρακτικά μιλούσε από μόνο του και Χορό είχε ήδη έτοιμο... των Καρυάτιδων.

 

 ESS5467 1 1

 

Είναι το πρώτο σας θεατρικό έργο;

Είναι το πρώτο επεισόδιο με τη συγκεκριμένη θεματική. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο επεισόδια με χώρο δράσης, το δεύτερο επεισόδιο με τίτλο GREEK SAFARI IN LONDON- Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ μέσα στον τάφο του Σαίξπηρ και ένα τρίτο επεισόδιο μέσα στο Βρετανικό μουσείο με τίτλο ΚΑΡΥΑΤΙΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΗ. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι το πρώτο μου θεατρικό έργο... έχω γράψει αρκετά και μακάρι να αξιωθώ να γράψω κι άλλα καθώς η ποίηση και το θέατρο είναι η ζωή μου ολόκληρη, δεν τα αλλάζω με τίποτα!
Ενδεικτικά να σας ονομάσω τα πιο σημαντικά.
1.ΠΗΝΕΛΟΠΗ (θεατρικός μονόλογος) 2010
Γραβατοφωσφορίζουσες (Αριστοφανική τετραλογία 2011-2015)
2 ΚΥΝΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ
3 ΚΥΝΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
4 ΚΥΝΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
5 ΚΥΝΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
6.Μέχρι να βγει η Ψυχή σου (Μαύρη κωμωδία 2016)
7 ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ (ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ 2017-2021)
Α) ΟΝΕΙΡΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΥΚΤΟΣ
Β) greek safari in London/ Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ
Γ) ΚΑΡΥΑΤΙΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΗ

ΠΑΙΔΙΚΑ
1. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ 2014
2. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ 2014
3. ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ 2015
4. ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΒΥΘΟΣ 2015
5. ΠΕΡΙ ΗΡΩΩΝ & ΜΥΘΩΝ 2015
6. ΜΑΓΙΚΑ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ 2015
7. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΕΥΚΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2015
8. ΜΕΛΙΣΣΟΜΑΧΙΕΣ 2016
9. Η ΜΑΓΙΚΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016

Γιατί επιλέγετε να παρουσιάσετε στο κοινό μία αριστοφανική κωμωδία;

Η κωμωδία από πάντοτε ήταν ο αποτελεσματικότερος θεατρικός δούρειος ίππος που πορθούσε και πορθεί τη θλιβερή πραγματικότητα του λίγου των καιρών μας δίνοντας πάντα το έναυσμα να δούμε τη ζωή και λίγο αλλιώς... υπάρχει και η χαρούμενη πλευρά και εγώ αυτήν υπηρετώ. Όσο για το Αριστοφανικό τέμπο που εισάγω στο ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ προκύπτει από το γεγονός πως το συγκεκριμένο θεατρικό έργο γράφτηκε για να διδαχθεί επί σκηνής στο Βρετανικό κοινό όπου το πηγαίο χιούμορ τους τρέφεται από τις σνομπ ειρωνικές καταβολές της Αριστοφανικής κωμωδίας. Θεώρησα λοιπόν χρήσιμο ότι το θέμα μπορεί να περάσει στην κοινή τους γνώμη, πολύ καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.

 ESS5225 1

Στην παράσταση έχετε τριπλό ρόλο, καθώς υπογράφετε το κείμενο και τη σκηνοθεσία και παράλληλα υποδύεστε τη Λυσιστράτη. Ποιες δυσκολίες συναντήσατε προκειμένου να ανταπεξέλθετε και στους τρεις ρόλους;

Όλοι έχετε δει όλοι πιστεύω τον Χοντρό και τον Λιγνό... αλλά και τον Τσάρλυ Τσάπλιν στον βουβό κινηματογράφο.
Φανταστείτε λοιπόν ότι μαγικά αυτοί οι τρεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για ένα θεατρικό, ο ένας σαν συγγραφέας ο άλλος σαν σκηνοθέτης και ο άλλος σαν ηθοποιός.
1ο άλυτο ερώτημα: ποιος θα κάνει ποιόν;
2ο άλυτο ερώτημα: ποιος θα ακούσει ποιόν;
3ο άλυτο ερώτημα: ποιος δουλεύει ποιόν;
Σας καλώ λοιπόν στη θέση του Λιγνού να βάλετε τον συγγραφέα, στη θέση του Χοντρού το σκηνοθέτη και στη θέση του ηθοποιού τον Τσάπλιν 70 κιλά παχύτερο
για να υποδυθεί τη Λυσιστράτη...ή μοιράστε τους εσείς όπως θέλετε
Τι πιστεύετε πως θα γίνει; Πόλεμος μήπως; Ναι ένας όμορφος δημιουργικά πόλεμος εναλλαγής εξουσίας μου συνέβη και οι δυσκολίες πολλές καθώς ο συγγραφέας μέσα μου αρνούνταν πεισματικά να συνεργαστεί με τα πρέπει του σκηνοθέτη ο σκηνοθέτης απαιτούσε από τον συγγραφέα να υποταγεί άνευ όρων και ο πόλεμος καλά κρατεί. Όσο για τον ηθοποιό, δράμα η κατάσταση καθώς, ο σκηνοθέτης επειδή ποτέ δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με την δική του περσόνα (γιατί έπρεπε να ασχοληθεί με τους πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές του έργου και κατά κοινή ομολογία σκηνοθεσία έκανε αξιοπρεπή) ναι το παραδέχομαι ..δεν υπάρχει ποιο δύσκολο πράγμα στο θέατρο απ το να πρέπει να σκηνοθετήσεις τον εαυτό σου γι αυτό και στις πρώτες παραστάσεις επειδή αυτοσχεδίαζα, δεν ήμουν αυτό που έπρεπε (σαν τη μύγα μες το γάλα ήμουνα) κι αυτό γιατί όταν παίζεις πάνω στη σκηνή ο σκηνοθέτης από κάτω δεν υπάρχει για να δει τα κακώς κείμενα και να τα διορθώσει. Ευτυχώς όμως για το έργο που υπήρχαν σοφά μάτια από κάτω και συμβουλεύοντας με ορθά (γιατί στο θέατρο πρέπει να ξέρεις και να ακούς) το διορθώσαμε πολύ γρήγορα και τώρα η Λυσιστράτη επάνω στη σκηνή τα σπάει...

 DSC02030 2 1

 

Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης;

Θα μπορούσα να σας μιλάω ασταμάτητα για αυτά τα παιδιά που μου έκαναν την τιμή να εμφανιστούν από το πουθενά και να σηκώσουν στις πλάτες τους την ευθύνη ενός τέτοιου δύσκολου υποκριτικά θεατρικού έργου. Τον ρόλο του Λόρδου Έλλην υπηρετεί εξαιρετικά ο Αντώνης ή Πυθοκλής Καφαντόγιας. Όλοι λένε ότι είναι το βίσμα της παρέας και διαμαρτύρονται πως πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί είναι γιός του σκηνοθέτη, σας διαβεβαιώνω όμως ότι επιλέχτηκε άνευ συναγωνισμού καθώς είχε το μικρότερο κασέ....Στον ρόλο της Κατάρας του Σαίξπηρ, η μόλις 20 ετών Άννα Κορέ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και μαζί με τον μόλις 14 ετών Σταύρο Παππά έναν ταλαντούχο πιτσιρικά που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει ηθοποιός και υποδύεται την Κουκουβάγια (πουλί σύμβολο της θεάς Αθηνάς ) απογειώνουν την κωμωδία και την ταξιδεύουν σε μέρη που δεν έχουμε ψάξει και δεν έχουμε ξαναπάει ... Για την προσγείωση στην πραγματικότητα η εμβληματική Ειρήνη Χιλμπίλη Πλακογιάννη ως Κορυφαία του Χορού των Καρυάτιδων (Θαλλώ το όνομα της) επωμίζεται το σοβαρό κομμάτι του έργου και με περίσσια τσαχπινιά και μαεστρία οδηγεί το νόημα (του έργου) προς την Κάθαρση, παρ όλο που οι αδελφές της (Χορός των Καρυάτιδων) επιμένουν στην κωμωδία. Άγαυρος: ο Νίκος Κουντουράς ένας νέος (ο χάκερ της παρέας) που αν αποφασίσει να συνεχίσει σαν ηθοποιός, πιστέψτε με, θα αφήσει εποχή. Πάνδροσος: ο Κωνσταντίνος Βανιώτης, ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Ηλακάτη: ο Χρήστος Φράγκου.... ή Ελβετικός σουγιάς.. Ολοκληρωμένος ηθοποιός, πειθαρχημένος, ταπεινός και πολύ καλός βοηθός σκηνοθέτη! Τώρα για μένα τι να σας πω; Απλώς εγώ παίζω τη Λυσιστράτη όχι του Αριστοφάνη, αλλά την Καρυάτιδα (απλή συνωνυμία).

Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για εσάς και τι εύχεστε για τη νέα χρονιά;

Τα Χριστούγεννα για εμένα σημαίνουν την αναγέννηση του παιδιού που κρύβουμε όλοι μέσα μας και το οποίο κατά τη διάρκεια όλης μας της ζωής παραμελούμε επίτηδες όπως παραμελούμε και όλα εκείνα τα μικρά πραγματάκια και στιγμές και συναισθήματα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους... όπως τότε που ήμασταν ανέμελα παιδιά και πιστεύαμε πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και θα’ρθει ξανά!
Για την νέα χρονιά εύχομαι ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιτέλους να τελειώσει και γεροί να ανταμώσουμε όλοι ξανά και να προχωρήσουμε μπροστά!
Επίσης εύχομαι, στους όπου Γης κατατρεγμένους, επιτέλους να βρουν μια ρίζα να ριζώσουν... Ο δικός μου πλανήτης μάς χωράει όλους, όποιοι κι αν είμαστε, απ’ όπου κι αν ερχόμαστε, όπου κι αν πηγαίνουμε!

Μια ευχή για το μέλλον;

Να μας δώσουν πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα...... τώρα!

Σας ευχαριστώ!

 

info παράστασης:

«Αι Καρυάτιδαι /Επεισόδιο 1o Όνειρο Αττικής Νυκτός» του Σίμωνος του Κυνόκαρδου
Σκηνοθεσία: Πέτρος Α. Καφαντόγιας
Θέατρο της Ημέρας
Ν. Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, μετρό «Πανόρμου», τηλ. 6946714383
Τεχνική γραφής: Ποίηση, Ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος ανομοιοκατάληκτος
Χορικά: Πεζοποίηση-τριπλή αλληγορία με αφαίρεση
Απόδοση διαλόγων: Μαιευτική (Σωκρατική) μέθοδος
Πρώτη διασκευή εκ του πρωτοτύπου: Σίμων ο Κυνόκαρδος
Πρώτη διανομή: Μικρός Αριστοφάνης ΑΜΚΕ Θεατρικών Θεαμάτων
Είδος: Αριστοφανική κωμωδία
Διάρκεια: 120 λεπτά με διάλειμμα
Συντελεστές
Κείμενο: Σίμων ο Κυνόκαρδος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Α. Καφαντόγιας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Φράγκου
Σκηνικά: Μικρός Αριστοφάνης
Ήχος - φώτα: Γιώργος Σηφάκης
Γραμματεία: Χριστίνα Παπάζογλου
Παραγωγή: Μικρός Αριστοφάνης ΑΜΚΕ Θεατρικών Θεαμάτων
Φιλική συμμετοχή
Μουσική: Κωνσταντίνος Φλωράτος
Μπουζούκι: Ευριπίδης Νικολίδης
Χορογραφίες: Μαρία Κωσταρά
Κοστούμια: John Terziotis
Κομμώσεις - Make up artist: Χρύσα Μανταλόβα
Φωτογραφία: Δήμητρα Παπάζογλου
Σκίτσα: Αγγελική Λεϊμονή
Ερμηνεύουν
Λόρδος Έλλην: Αντώνης Πυθοκλής
Κατάρα: Άννα Κορέ
Κουκουβάγια: Σταύρος Παππάς
Χορός
Θαλλώ (Κορυφαία): Ειρήνη Χιλμπίλη
Άγλαυρος: Νίκος Κουντουράς
Ηλακάτη: Χρήστος Σταύρου
Πάνδροσος: Κώστας Βανιώτης
Λυσιστράτη: Πέτρος Α. Καφαντόγιας
Έρση: Η Απούσα Καρυάτις
Ημέρα & ώρα παράστασης
Σάββατο στις 21.00 έως τις 29 Ιανουαρίου 2022
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές- ΑΜΕΑ - άνεργοι): 8 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων
Ticketservices.gr:
https://www.ticketservices.gr/event/theatro-tis-imeras-ai-kariatidai/?lang=el
Κρατήσεις θέσεων
Τηλ: 6946714383
Υγειονομικό πρωτόκολλο: Covid free χώρος
Ειδική επισήμανση
Το έργο είναι κατάλληλο για θεατές άνω των 15 ετών. Περιέχει αριστοφανική φρασεολογία (βωμολοχίες - λεκτική βία / bullying:light).
Σωματική βία: πέφτουν κάτι φάπες αλλά όχι σπουδαία πράγματα.
Σκηνές sex: Δυστυχώς όχι.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Δεκέμβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.