Συνέντευξη της Αλίκης Κατσαβού και του Ιάσωνα Λαγουτάρη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «Του τραγουδιού το παραμύθι» στο θέατρο Άβατον.

Συνέντευξη της Αλίκης Κατσαβού και του Ιάσωνα Λαγουτάρη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «Του τραγουδιού το παραμύθι» στο θέατρο Άβατον.

Συνέντευξη της Αλίκης Κατσαβού και του Ιάσωνα Λαγουτάρη στο θεατρο.gr, με αφορμή την παράσταση «Του τραγουδιού το παραμύθι» στο θέατρο Άβατον.

Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στη σελίδα μας.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς, ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στη ζωή σας;

Αλίκη Κατσαβού: Ήμουν καλλιτεχνική φύση κι από πολύ νωρίς το είχα δείξει αυτό: χόρευα, έκανα μικρά σκετς, ζωγράφιζα. Παρόλαυτά και για να ευχαριστήσω την οικογένεια, προσπάθησα να μπω στην Ιατρική. Ευτυχώς δεν τα κατάφερα και μετά βρήκα τη δύναμη να επιβάλω αυτό που ήθελα πραγματικά.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Δεν είμαι σίγουρος πότε ακριβώς μου μπήκε αυτή η ιδέα, κάπου στην παιδική ηλικία φυσικά. Προέρχομαι από μεγάλη οικογένεια. Είμαστε 5 αδέλφια και αναζητούσα πάντα έναν τρόπο να ξεχωρίσω. Από το σχολείο μου άρεσε να ανακατεύομαι στις θεατρικές ομάδες και τις χορωδίες και επίσης έβλεπα ταινίες και ονειρευόμουν ότι ήμουν στη θέση των ηθοποιών. Τους θεωρούσα εξαιρετικά τυχερούς που μπορούσαν να εκφράζουν έτσι τα συναισθήματά τους και να ζουν διαφορετικές ζωές, διαφορετικών ανθρώπων και ήθελα κι εγώ να γίνω ένας από αυτούς.

IMG 20220322 205148

Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον εαυτό σας, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας; 

Αλίκη Κατσαβού: Αγαπώ τις βόλτες με τον γιο μου, το διάβασμα, να ζωγραφίζω να φωτογραφίζω και να χορεύω. Ειδικά στη ζωγραφική καταφεύγω σε περιόδους μεγάλου άγχους. Είναι μια διαδικασία που με ηρεμεί και με συγκεντρώνει. Με τον χορό πάλι διοχετεύω δημιουργικά το μυαλό μου, ακόμα και χωρίς λόγο. Αν θέλω, ας πούμε, να εμπνευστώ για ένα ρόλο, θα βάλω μια μουσική που έχω διαλέξει ότι του ταιριάζει και θα τη χορέψω.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω! Επίσης μου αρέσει να πηγαίνω θέατρο, να ακούω μουσική και κάνω βόλτα στη θάλασσα.

IMG 20220322 205215

Πώς δημιουργήθηκε η "Θεατρομάθεια";

Αλίκη Κατσαβού: Ο αείμνηστος ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Τάκης Χρυσούλης εμπνεύστηκε τη "Θεατρομάθεια" με πίστη ότι το θέατρο αποτελεί παιδαγωγικό εργαλείο από τη γένεση και τη δομή του. Με αυτό ως αφετηρία δημιουργήσαμε τον αρχικό πυρήνα καλλιτεχνών και ξεκινήσαμε να ανιχνεύουμε, δραματουργικά και μορφολογικά, την υπάρχουσα κατάσταση στις αρχές του 2001. Μετά το θάνατό του ανέλαβα αποκλειστικά την καλλιτεχνική διεύθυνση της "Θεατρομάθειας", παραμένω πιστή όμως στην αρχική ιδέα της εξερεύνησης των ορίων της θεατρικής τέχνης μέσα από γόνιμο πειραματισμό και έρευνα. Έδωσα επίσης μεγάλο βάρος στην Παιδική Σκηνή, με πρωτοποριακές παραστάσεις συμμετοχικού θεάτρου για παιδιά.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Εγώ ανήκω στο νέο αίμα, καθώς εδώ και τρία χρόνια συνεργάζομαι με τη "Θεατρομάθεια" και έχω παίξει σε τρία έργα για παιδιά με τη "Θεατρομάθεια". Πιστεύω κι εγώ, όπως η Αλίκη, στη μεγάλη δύναμη που έχει το θέατρο για να μορφώσει και να δώσει σημαντικά ερεθίσματα στα παιδιά.

 4983b88ab0cb46ab8cb68d9e08eea306

Φέτος συμμετέχετε στην παράσταση "Του τραγουδιού το παραμύθι" στο θέατρο Άβατον. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον συγγραφέα, την παράσταση και τον ρόλο σας;

Αλίκη Κατσαβού: Όταν συζητούσαμε με τον Ιάσονα για να διαλέξουμε ένα έργο που να μιλάει στα παιδιά σήμερα, μου ήρθε στο μυαλό το έργο αυτό του Τάκη Χρυσούλη, που έχω ανεβάσει ξανά στο παρελθόν. Το θεωρώ αντίδοτο στη σκοτεινή και πικρή εποχή που ζούμε. Είναι ένα έργο που μιλάει για την ομορφιά της ζωής και της φύσης που μας περιβάλλει, μέσα από τη γλώσσα της ποίησης και τη μουσική. Είμαστε τυχεροί ως λαός, γιατί τραγουδάμε την σημαντική ποίησή μας. Από αυτό το στοιχείο εμπνεύστηκε το έργο ο συγγραφέας.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Ναι, πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά έξω από όλη αυτή τη θλιβερή συγκυρία, όσο αυτό είναι βέβαια εφικτό. Η τέχνη του θεάτρου δίνει χαρά και ανοίγει τον νου. Αυτό θέλουμε για τα παιδιά μέσα από την παράστασή μας. Σημαντικό στοιχείο της δουλειάς μας είναι ότι τα παιδιά συμμετέχουν κι αυτά επί σκηνής και γίνονται πλάσματα της φύσης, ναυτάκια κι ενθουσιάζονται.

 

Σε τι ηλικίες παιδιών απευθύνεται η παράσταση;

Α.Κ. & Ι.Λ.: Έχουν δει την παράσταση και μικρά παιδιά 2,5 ετών. Η συμμετοχή τα βοηθάει να καταλάβουν και τους κρατάει το ενδιαφέρον. Μικροί και μεγάλοι πάντως θα ευχαριστηθούν.

download 8

Αν άνοιγε η πόρτα και έμπαινε ο Τάκης Χρυσούλης, τί θεωρείτε ότι θα σας έλεγε βλέποντας την παράσταση;

Αλίκη Κατσαβού: Θα ήταν περήφανος για εμάς σίγουρα, γιατί δώσαμε ιδιαίτερο βάρος σε αυτό που κι εκείνος αγαπούσε, τη σωματική έκφραση σε συνδυασμό με τον λόγο. Ο Τάκης Χρυσούλης δίδασκε αυτοσχεδιασμό πολλά χρόνια και έδινε σημασία στη λεπτομέρεια της κίνησης, γιατί ήξερε, ότι η κίνηση λέει περισσότερα από τις λέξεις. Ειδικά για τα παιδιά, ήξερε ότι με το σώμα και την εκφραστική κίνηση μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα αυτό που συμβαίνει.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Να συμπληρώσω ότι σεβαστήκαμε το έργο του και βάλαμε ψυχή σε αυτά τα δυο πλάσματα του ονείρου. Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω, αλλά έχω ήδη παίξει σε δύο έργα του και βρίσκω ότι έχουν πολύ χιούμορ και πολύ συναίσθημα και πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να τα αναδείξουμε στην παράστασή μας.


Τί ακριβώς είναι το participatory theatre;

Αλίκη Κατσαβού: Είναι το ιδιαίτερο είδος θεάτρου που «σπάει» την σύμβαση του τέταρτου τοίχου και βάζει τον θεατή με κάποιο έξυπνο τρόπο να συμμετέχει στη ροή της παράστασης. Εν προκειμένω, τα παιδιά. Ο Τάκης Χρυσούλης είχε γράψει το έργο ώστε να έχει ανάγκη τη συμμετοχή κι εγώ, όταν το σκηνοθέτησα, έλαβα υπόψιν αυτόν ακριβώς τον παράγοντα, ώστε μέσα από τη σκηνοθεσία μου να βοηθήσω ακόμα περισσότερο τα παιδιά, ώστε σταδιακά να ξεθαρρέψουν και να παίξουν με την ψυχή τους και να ευχαριστηθούν αυτή την απελευθέρωση και τη δυνατότητα έκφρασης που δίνει το θέατρο.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Και για το ενήλικο κοινό θα είχε ενδιαφέρον ως είδος θεάτρου, αλλά οπωσδήποτε τα παιδιά με την αθωότητά τους και την έμφυτη τάση τους για παιχνίδι τα ενθουσιάζει.


Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Αλίκη Κατσαβού: Βιβλίο είναι «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», τραγούδι το Sea of love του Tom Waits κι αγαπημένο σημείο στη πόλη ο Εθνικός Κήπος!

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Τόλε Εκχαρτ, αγαπημένα σημεία της πόλης είναι η Ακρόπολη κι η Διονυσίου Αεροπαγίτου και ακούω όλα τα είδη μουσικής, αλλά όταν θέλω να ονειροπολήσω ακούω κλασσική μουσική.

 

Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Αλίκη Κατσαβού: Σχεδιάζουμε μια περιοδεία κι ελπίζουμε να ταξιδέψουμε και σε μακρινά μέρη, γιατί ο κόσμος διψάει για θέατρο.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Είμαι στις τελικές συζητήσεις και με ένα άλλο θεατρικό σχήμα, αλλά ακόμα δεν θα το ανακοινώσω και επίσης περιμένω πώς και πώς την περιοδεία με την παράστασή μας αυτή για τα παιδιά.

 

Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Αλίκη Κατσαβού: Θέλω να πω σε σας ένα "μπράβο" για τη συστηματική δουλειά σας, που στηρίζει το θέατρο ουσιαστικά σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς και στους γονείς να πω ότι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί ένας ενήλικας να κάνει σε ένα παιδί είναι να το πάει στο θέατρο.

~~

Ιάσων Λαγουτάρης: Το Θέατρο είναι ουσιαστική ψυχαγωγία και σας περιμένουμε στην παράστασή μας «Του τραγουδιού το παραμύθι» στο Θέατρο Άβατον κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ως τις 17 Απριλίου. κι έχουμε επίσης μια έκτακτη παράσταση το Σάββατο 16/4 στις 16.00.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε  εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.