Συνέντευξη της Εύας Αυλίδου στο θέατρο.gr.

Συνέντευξη της Εύας Αυλίδου στο θέατρο.gr.

Συνέντευξη της Εύας Αυλίδου στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση Ραμαγιάνα στο θέατρο Βράχων.

1) Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;

Με ενδιέφερε από παλιά η μυστηριακή διάσταση του θεάτρου. Η προσωπική μου αναζήτηση για το νόημα της ύπαρξής μου, με κάποιο τρόπο, συνδεόταν διαισθητικά με την τελετουργική δύναμη της θεατρικής πράξης. Η αναζήτηση αυτή απέκτησε έρεισμα μέσα από τη συμμετοχή μου στο έργο της Θεατρικής Ομάδας ΡΟΔΑ που, αδιάλειπτα από το 1991, δημιουργεί την παράδοση του σύγχρονου Θεάτρου του Ιερού.

2) Πως δημιουργήθηκε η ομάδα Ρόδα και από ποιους αποτελείται;

Από το 1991 που ιδρύθηκε από την κυρία Μαρία Περετζή, η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία εφαρμόζοντας και διερευνώντας μέσα από τη θεατρική πράξη τη θεωρία και πρακτική του Έλληνα φιλοσόφου Γεώργιου Γεωργιάδη, ευρύτερα γνωστού ως Γκουρτζίεφ. Τα 30 μέλη της ΡΟΔΑ μελετούν και αναδεικνύουν το Θεμελιακό Μύθο που βρίσκεται μέσα στα μεγάλα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού (αλλά και σε καινούργιες παραγωγές που συνέγραψε ο κύριος Δημήτρης Περετζής όπως ‘Αμφιάραος’, ‘Αλκιβιάδης Άγιος’) και που αφορά τη διαχρονική αναζήτηση και τον αγώνα του ανθρώπου για επαφή με το Ανώτερο μέσα του. Η προετοιμασία των ηθοποιών, η κατασκευή των κουστουμιών και των σκηνικών, η δημιουργία της ζωντανής μουσικής και των φωνητικών που αποτελούν αδιάσπαστο μέρος των θεατρικών της παραγωγών, κάθε άλλη δραστηριότητα από το μαγείρεμα μέχρι την καθαριότητα, την επαφή με ΜΜΕ, το στήσιμο των παραστάσεων σε ανοιχτά και κλειστά θέατρα, όλα αποτελούν μέρος της τελετουργικής διαδικασίας μέσα από την οποία προκύπτει, κάθε φορά, η μυστηριακή διάσταση των παραστάσεών μας. Μια εκδήλωση του Ιερού με τη συμμετοχή ηθοποιών και θεατών που αναβιώνει τη δυνατότητα της κάθαρσης μέσα από τη μεταμορφωτική θεατρική εμπειρία.

IMG 20220707 222924

3) Φέτος συμμετέχετε στην παράσταση Ραμαγιάνα στο θέατρο Βράχων. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση;

Η “Ραμαγιάνα”, το μεγάλο αυτό έπος της Ινδίας που η ΡΟΔΑ ανεβάζει την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στον Βύρωνα, είναι μια ιστορία που “συν-κινεί” το σημερινό άνθρωπο παρόλο που γράφτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Μιλάει για μια εποχή που η τάξη του κόσμου έχει διαταραχθεί. Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις ανατροπής και ανακατάταξης, ο άνθρωπος ψάχνει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στον κόσμο. Και τότε έρχεται αναπόφευκτα αντιμέτωπος/η με την πάλη του καλού και του κακού, τόσο έξω όσο και μέσα του. Ο πρίγκηπας Ράμα καλείται να παλέψει με τις Ραξάσα, τις ζωικές δυνάμεις που εμποδίζουν τους αναζητητές και σοφούς του έργου από την πνευματική τους εργασία. Η παραγωγή της “Ραμαγιάνα” από τη ΡΟΔΑ έρχεται να μας θυμίσει την εσωτερική δυνατότητα που υπάρχει για μια σταθερή σύνδεση με το Ιερό.

IMG 20220707 222952

4) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Ετοιμάζουμε τη νέα θεατρική μας παραγωγή που ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε το καλοκαίρι του 2023. Παράλληλα, υπάρχει και ένα νέο μουσικό project.

5) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ιστοσελίδα του Θεατρο.gr για τη διαρκή και ουσιαστική στήριξη που παρέχει στις θεατρικές, μουσικές και κιν/φικές δραστηριότητές μας.

Πληροφορίες για την παράσταση Ραμαγιάνα θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

« Σεπτέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.