Συνέντευξη της Έφης Χαντζούλη   στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη της Έφης Χαντζούλη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη της Έφης Χαντζούλη στο θεατρο.gr.

1.Καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς. Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με το θέατρο;

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ που μου προτείνατε να με φιλοξενήσετε!
Από παιδί το θέατρο ήταν το μεγάλο μου όνειρο! ήθελα να ακολουθήσω το δρόμο της υποκριτικής αλλά ούσα μοναχοπαίδι αυτό ήταν απαγορευτικό σύμφωνα με τις αντιλήψεις του πατέρα μου. Κατάγομαι από ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας το Σμόκοβο που φημίζεται για τα ιαματικά του λουτρά και εκεί οι άνθρωποι, όπως άλλωστε σε όλα σχεδόν τα χωριά, βλέπουν την τέχνη και μάλιστα την ηθοποιία με συντηρητική ματιά. Όπως και να έχει σπούδασα φιλολογία στην Αθήνα και δια της πλαγίας οδού κατάφερα να προσεγγίσω τη μεγάλη μου αγάπη και να ασχοληθώ με το θέατρο. Πέρασα και από τη δημοσιογραφία τελειώνοντας πρώτα σχολή δημοσιογραφίας. Έγραφα συνεντεύξεις για μεγάλους ηθοποιούς του θεάτρου και της τηλεόρασης και σιγά σιγά πλησίασα κι εγώ το μαγικό θεατρικό σανίδι. Η ρουτίνα της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους είναι η ευτυχία τους. Για εμένα η μελέτη και η εναλλαγή χαρακτήρων και καταστάσεων μέσα από τους ρόλους είναι η αναπνοή μου. Η μαγεία της μεταμόρφωσης μέσα από ποικίλους ρόλους στην υποκριτική τέχνη μου δίνει ανείπωτη χαρά και ζωντάνια.

2.Τι είναι το ΕΝ.Π.ΑΝ.;

Είναι ένας Οργανισμός που δραστηριοποιείτε από το 2008, με βασικό στόχο την προστασία, αξιοποίηση και εξέλιξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στηρίζει και ενισχύει πολιτιστικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις και δραστηριότητες, θέτοντάς τες υπό την αιγίδα του.
Αποτελεί παράλληλα ένα ανοιχτό πεδίο σύμπραξης για οποιονδήποτε πραγματικά θελήσει, έχοντας καθαρούς στόχους και σκοπούς τη μέγιστη αξιοποίηση και την υποστήριξη του έργου κάθε καλλιτέχνη και δημιουργού, κάθε δράσης και πρωτοβουλίας ομάδων ή συλλόγων. Κάποιες από τις σημαντικές δράσεις μας είναι η υποστήριξη του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ (WPF), καλλιτεχνικές – εικαστικές παρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, εκδόσεις βιβλίων, υποστήριξη και προώθηση πάσης φύσεως αθλητικών εκδηλώσεων, υποστήριξη συλλόγων ΑΜΕΑ, πολυτέκνων και διαφόρων άλλων πολιτιστικών αλλά και με κοινωνική δράση συλλόγων και άλλες πολλές δραστηριότητες, που αφορούν τον πολιτισμό της χώρας μας στο σύνολό του.

3.Ποτέ και πως δημιουργήθηκε η Θεατρική Ομάδα Μύθος; Από ποιους αποτελείται;

Η θεατρική ομάδα «ΜΥΘΟΣ» ιδρύθηκε από την Ζωή Τριανταφυλλίδη, κόρη της εκλεκτής ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Νίκης Τριανταφυλλίδη εδώ και αρκετά χρόνια. Η αγάπη της Ζωής Τριανταφυλλίδη για το θέατρο την ώθησε να φτιάξει μια δική της θεατρική ομάδα που μέσα από αυτή να υλοποιεί θεατρικές της ιδέες και παραστάσεις είτε ως ηθοποιός είτε ως σκηνοθέτης είτε και με τις δύο αυτές ιδιότητες με απώτερο στόχο να κοινωνεί προς τον κόσμο και τους θεατές καθημερινές ανησυχίες, προβληματισμούς αλλά και διαχρονικά, πανανθρώπινα μηνύματα , που θα ανακουφίζουν τη σκέψη του θεατή και θα τον κάνουν καλύτερο ως άνθρωπο στη δύσκολη καθημερινότητα της ζωής. Έχουν ανέβει αρκετά έργα από την ομάδα «Μύθος» όπως «Οι εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Οι δούλες» του Ζενέ, «Οι εύθυμες κυράδες» του Ουίνδσορ, «Φωνές αρχαίων στο σήμερα» (μονόλογοι) , «Ημερολόγιο Ψυχών Αρχαίου Δράματος» (μονόλογοι), κ.α
Αλφαβητικά την απαρτίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Δήμου, Ράνια Πρέβεζα, Ιωάννα Προσμίτη κι Έφη Χαντζούλη.

received 413592664594993

4. Φέτος πρωταγωνιστείτε στην παράσταση "Τα ταξίδια του νου" στην Ηχόδραση. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το χώρο και για το έργο;

Πρόκειται για θεατρικοποιημένη ποίηση δική μου από τη β΄ ποιητική μου συλλογή με τίτλο «Ταξίδι συναισθημάτων» που εκδόθηκε το 2020 και βραβεύτηκε από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών στις 25 Φεβρουαρίου 2024 και του δημοσιογράφου και ποιητή κ. Γιάννη Παπουτσάκη από την γ΄ ποιητική του συλλογή με τίτλο «Η Μοναξιά του Θεού» που εκδόθηκε το 2019. Είναι μια διαφορετική, αλλιώτικη παράσταση από τις συνηθισμένες, θα λέγαμε μια παράσταση «το κάτι άλλο» γιατί δεν πρόκειται για κάποιο κλασικό ή μοντέρνο θεατρικό έργο που ανεβαίνει στη σκηνή αλλά για ποίηση που αποκτά σάρκα και οστά πάνω στο σανίδι. Έτσι η σκηνοθέτιδα της παράστασης η Ζωή Τριανταφυλλίδη , η κόρη της αείμνηστης σπουδαίας ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Νίκης Τριανταφυλλίδη μελέτησε το βάθος των νοημάτων καθενός ποιήματος και του έδωσε ζωντάνια, πνοή και παραστατικότητα με την ερμηνεία των ηθοποιών της ομάδας της «ΜΥΘΟΣ». Τα ποιήματα που παρουσιάζονται με τη μορφή αυτοτελών θεατρικών μονολόγων – δρώμενων είναι τα ακόλουθα: Από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Παπουτσάκη «Η Μοναξιά του Θεού»: 1. «Μαγική Πόλη», 2. « Μωβ», 3.«Στους Κήπους όπου ανθίζουνε τα θαύματα»,4. «Εξαγνισμός»,5.«Παιδί», 6.«Ελλάδα» και από την ποιητική συλλογή της Έφης Χαντζούλη «Ταξίδι συναισθημάτων» : 1. «Δοκιμασία», 2. «Γηρατειά»,3. «Πόρνη», 4. «Θνητός», 5. «Ευθύνη», 6. «Πύρινος Κόλαφος», 7.«Ερινύες», 8. «Ζωή».
Εγώ αποδίδω θεατρικά επί σκηνής τα ποιήματα : «Στους Κήπους όπου ανθίζουνε τα θαύματα» , «Παιδί», «Ερινύες» και «Πύρινος Κόλαφος».
Πράγματι πρόκειται για ένα όμορφο ταξίδι του νου που θίγει φιλοσοφικά, υπαρξιακά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά θέματα καθώς και τον έρωτα, ζητήματα που διαχρονικά απασχολούσαν και απασχολούν τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα τον σύγχρονο άνθρωπο που ταλανίζεται από πολέμους, φτώχεια και τελευταία την οδυνηρή πανδημία COVID- 19 που άλλαξε ολότελα τη ρώτα της ζωής μας. Αξίζει να το ζήσετε!

5.Το «Ταξίδι συναισθημάτων» είναι το βιβλίο σας που θεατρικοποιήθηκε για τις ανάγκες της παράστασης αυτής. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια και για την ποιητική σας ιδιότητα; Πότε και πως ξεκινήσατε να γράφετε;

Η ποιητική συλλογή «Ταξίδι συναισθημάτων» αποτελείται από σαράντα εννέα ποιήματα που κινούνται μεταξύ νεοκλασικισμού, νεορομαντισμού, λυρικά αλλά και αυτοσαρκαστικά, εξομολογητικά αλλά και οικουμενικά με έντονη την κοινωνική στόχευση και τη νοσταλγία του «εμείς» σε αντιστάθμιση του «εγώ». Τα ποιήματα αυτά είναι σαν γνωμικά, μακριά από κάθε μοντερνιστική (ηθελημένα και μη) σκοτεινότητα.
Γράφω από τα μαθητικά μου χρόνια ποιήματα. Ίσως φανεί κοινότυπη η απάντησή μου όμως είναι αληθινή. Η ποίηση ήταν και είναι για μένα η ανάσα της ψυχής μου. Το βάλσαμό της. Οτιδήποτε αποτελεί ερέθισμα γραφής για εμένα, οτιδήποτε με κάνει ευτυχισμένη, χαρούμενη, οτιδήποτε με προβληματίζει, με πληγώνει, με στενοχωρεί αποτυπώνεται στο χαρτί. Ο ποιητής πρέπει καθημερινά να παρατηρεί τα πάντα. Να αφουγκράζεται και να βλέπει τόσο τους ανθρώπους γύρω του και τις αντιδράσεις τους όσο και την δική του ψυχοσύνθεση και τις καταστάσεις που ο ίδιος ζει και βιώνει. Δυστυχώς όμως δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για να γράφω γιατί το θέατρο απαιτεί συνέπεια, επιμέλεια και επίπονη δουλειά για να έχεις τουλάχιστον τη συνείδησή σου καθαρή και αναπαυμένη ότι προσπάθησες να το υπηρετήσεις όσο μπορούσες πιο σοβαρά και με αγάπη. Ο θάνατος της μητέρας μου σε ηλικία πενήντα ετών με ταρακούνησε και από τότε άρχισα να γράφω πιο συστηματικά ποιήματα. Τώρα ετοιμάζω την τρίτη ποιητική μου συλλογή και νιώθω πολύ χαρούμενη γι΄αυτό.

6)Το 2018 τιμηθήκατε με το Ειδικό Βραβείο Ποίησης και παιδικού βιβλίου από την ΄Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη διάκριση αυτή;

Βραβεύτηκαν τα πρώτα μου βιβλία και συγκεκριμένα η Α’ ποιητική μου συλλογή με τίτλο «Γλυκόπικρες νότες» που εκδόθηκε το 2014 και το Α΄ παιδικό μου βιβλίο «Μαθήματα στο δάσος» που εκδόθηκε το 2016 και απευθύνεται σε παιδιά μέχρι την Γ΄ Δημοτικού από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Και τα δύο αυτά βιβλία εκδόθηκαν από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ.

7.Σχέδια για το μέλλον;

Τώρα ετοιμάζω την τρίτη ποιητική μου συλλογή και νιώθω πολύ χαρούμενη γι΄αυτό. Επίσης ετοιμάζω ένα θεατρικό μονόλογο με τίτλο «ΦΡΕΓΙΑ» του Ν. Παλαιολόγου σε σκηνοθεσία Ν.Αποστολίδη που θα ανέβει σύντομα στο Θέατρο «ΝΟΥΣ» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το διαδικτυακό site THEATRO.GR και ιδιαίτερα εσάς κ. Κοκκίνου για τη δυνατότητα που μου δίνεται κατά καιρούς να μιλάω για θεατρικές μου δουλειές.

***

Φωτογραφία: Θάνος Γεωργίου 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.