Συνέντευξη των Μυρτώ Γκόνη και Χριστίνας Μπρέκου στο θεατρο.gr , με αφορμή την παράσταση "Ο Επιθεωρητής" στο θέατρο «Άλφα» .

Συνέντευξη των Μυρτώ Γκόνη και Χριστίνας Μπρέκου στο θεατρο.gr , με αφορμή την παράσταση "Ο Επιθεωρητής" στο θέατρο «Άλφα» .

 

1) Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Θα ήθελα να παίξουμε ένα παιχνίδι. Η Μυρτώ να μου συστήσει την Χριστίνα, και η Χριστίνα την Μυρτώ.

Χ:Η Μυρτώ είναι κορίτσι αυθόρμητο και γενναιόδωρο. Μπορεί σε δευτερόλεπτα να σε κάνει να γελάσεις, να σ’ αγκαλιάσει, να σε ενθαρρύνει με τις ζεστές της κουβέντες κατασιγάζοντας την κάθε σου αγωνία. Δεν θα ξεχάσω έναν διάλογο μεταξύ μας -πολύ αποκαλυπτικό για την γνωριμία μου μαζί της- με αφορμή μια παράσταση. Θυμάμαι με τι συγκίνηση μου μίλησε για τις σκέψεις που τις γεννήθηκαν, για την πίστη της σε έναν κόσμο, που οι περισσότεροι θα τον έβρισκαν χιμαιρικό. Η ματιά της είναι αθώα κι αυτό με συγκινεί στη Μυρτώ. Μακάρι να είμαι τυχερή και να ξανασυναντήσω και σε άλλες συνεργασίες ανθρώπους με την ευαισθησία, τις αρετές και το πάθος για δουλειά που έχει εκείνη.

Μ:Η Χριστίνα αν εξαιρέσουμε ότι πάσχει από διάφορα σύνδρομα που δεν μπορώ να αναπτύξω εδώ, είναι το πιο γλυκό και αγαπησιάρικο πλάσμα που έχω γνωρίσει εδώ και πολύ καιρό. Υπέροχη νέα ηθοποιός, με μια αθωότητα που καμιά φορά ζηλεύω στα κρυφά.


α) Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό;

 

Χ:Έρχεται στο μυαλό μου -με πολύ λεπτομέρεια μάλιστα- το γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο, στην Δραματική σχολή του εθνικού, στην πρώτη παράσταση των διπλωματικών εξετάσεων. Η πρώτη ανεξίτηλη γεύση που πήρα, για το πώς είναι η μαγική αυτή δουλειά, για την οποία προετοιμαζόμουν εδώ και τρία χρόνια.

Μ:Μου έρχεται για κάποιο λόγο μια πολυ συγκεκριμένη εικόνα μιας άδειας, παλιάς, ιταλικής σκηνής με σηκωμένη την κόκκινη αυλαία. Αυτή την συγκεκριμένη εικόνα την έχω από παιδί και για κάποιο γραφικό λόγο έχει παραμείνει.

β) Πως σκιαγραφείτε τον '' εαυτό σας ως ηθοποιό '' και τη σχέση του με τον κόσμο του θεάτρου;

Χ:Τον κόσμο του θεάτρου μόλις που έχω αρχίσει να τον αγγίζω. Για την ώρα ο μπόλικος ενθουσιασμός και η λαχτάρα μου να δουλέψω, επισκιάζουν την αγωνία μου για το μέλλον και μ εφοδιάζουν με πίστη.

Μ: Τυχερό γιατί κάνω την πιο ωραία δουλειά στον κόσμο και σε σχέση με τον κόσμο του θεάτρου, άτυχο γιατί δεν την ορίζει ως δουλειά.

γ)Ποια αφορμή σας γέννησε την επιθυμία της υποκριτικής;

Χ:Μία παράσταση. Ο ‘’Γλάρος’’ σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, ο άνθρωπος με τον οποίο έχω την τρομερή τύχη να συνεργάζομαι τώρα, στην πρώτη μου δουλειά. Πήγα να τη δω πάνω από 8 φορές. Πήγαινα κάθε βδομάδα. Κάθε φορά που την έβλεπα μέστωνε μέσα μου ολοένα και περισσότερο η απόφαση να γίνω ηθοποιός. Ήταν λες και υπήρχε κάτι στον αέρα εκεί μέσα. Πριν απ αυτό είχα παρακολουθήσει λίγα μαθήματα υποκριτικής, αλλά δεν είχα την πρόθεση να συνεχίσω ως επαγγελματίας. Τα είχα ξεκινήσει μετά την παρότρυνση ενός φίλου μου. ‘’Για πλάκα’’ λέγαμε.

Μ: Όταν ήμουν μικρή πίστεψα στα παραμύθια παραπάνω από τις προδιαγραφές τους και μετά έπρεπε να βρω έναν τροπο να τα ζήσω πάση θυσία. Ε και βρήκα.

δ) Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατή» και τι ως «ηθοποιό»;

Χ:Στο θέατρο οι άνθρωποι έχουν το χώρο να δουλεύουν με όρους ομάδας με σκοπό ν’ αφηγηθούν από κοινού μία ιστορία. Όταν αυτό συμβαίνει είναι μαγικό τόσο για τους ηθοποιούς, όσο και για τους θεατές που συνομιλούν μαζί τους. Είτε είμαι στη θέση του ηθοποιού, είτε στη θέση του θεατή αυτή η μαγεία είναι που απολαμβάνω.

Μ: Η σύμπραξη ανθρώπων με τόλμη πίστη και άγρια χαρά για τον κοινό τους στόχο είναι αυτό που με συγκινεί βαθύτατα, είτε είμαι εντός, είτε εκτός σκηνής. Πρόσφατα μου συνέβη να συναντηθώ με αυτό το κέντρο, ως θεατής, στους Όρνιθες του Νίκου Καραθάνου και ήταν εξαγνιστικό.

2) Φέτος πρωταγωνιστείτε στην παράσταση "Ο Επιθεωρητής" του Νικολάι Γκόγκολ στο θέατρο «Άλφα», ένα θεατρικό έργο - από τα καλύτερα του παγκόσμιου δραματολογίου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου. Θα ήθελα να μας τοποθετήσετε λίγο στον τόπο, τον χρόνο και στο θέμα του έργου. Πόσο σας αγγίζει το θέμα αυτό και πως προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;

Χ:Το θέμα του έργου κινείται γύρω απ όλα όσα συμβαίνουν κάτω απ το χάλι στην κοινωνία της διαπλοκής. Ο Γκόγκολ με όχημα την σάτιρα έχει σηκώσει το χαλί και καταγγέλει όλη τη διαφθορά, που ξεκινάει απ τον κάθε άνθρωπο, που γλιστράει στην απάτη και την αυθαιρεσία, σχεδόν αυτόματα και χωρίς καμία ηθική αντίσταση, με το που πάρει έστω και λίγη εξουσία στα χέρια του. Η πόλη όπου διαδραματίζεται το έργο, δεν μας φαίνεται καθόλου μακρινή κι αυτό κάνει πολύ σχετικά τον τόπο και τον χρόνο του. Εμείς δουλέψαμε την αφήγηση του έργου εντοπίζοντας αναλογίες στο σήμερα.

 

nea

-Χριστίνα Μπρέκου-

Μ: Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτό το έργο είναι η σκιαγράφηση αυτών των βδελυρών χαρακτήρων στους οποίους ο Γκόγκολ έχει εξαλείψει κάθε ανθρώπινη ιδιότητα. Μπορεί το έργο να γράφτηκε το 1835 και να αναφέρεται σε μια μακρινή επαρχία της Ρωσίας, αυτό όμως που μας αφορά, δεν είναι ο χρονικός και ο τοπικός προσδιορισμός αλλά η αναγνωρίσιμη μέχρι σήμερα συμπεριφορά αυτών των χαρακτήρων, η ετοιμότητα τους μπροστά στην ευκαιρία, ο σκοπός τους που αγιάζει όλα τα μέσα που θα σκαρφιστούν για να τον πετυχουν.

 

3) Η παράσταση είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα στο πλαίσιο της εποχής του συγγραφέα : τον 19ο αιώνα της Τσαρικής Αυτοκρατορίας της Ρωσίας όπου επικρατούσε η λογοκρισία . Θεωρείτε ότι είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, μήπως τελικά βασίζεται σε γεγονότα από την ζωή του ίδιου του συγγραφέα; Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο έργο γλύτωσε τη Τσαρική λογοκρισία, αφού δυνητικά ήταν σίγουρα επικίνδυνο για τα ήθη των αναγνωστών;

Χ:Δεν νομίζω ότι μπορούμε με βεβαιότητα ν’ απαντήσουμε γιατί δεν λογοκρίθηκε. Προσπάθησα να καταλάβω αναζητώντας ιστορικές πηγές, που να αναφέρονται στις αντιδράσεις των θεατών στις πρώτες παραστάσεις του Επιθεωρητή το 1836, οι οποίες απ’ ό,τι έχει καταγραφεί, φαίνεται να ήταν ποικίλες. Υπήρξαν αυτοί που ενθουσιάστηκαν και αυτοί που αποδοκίμασαν σκληρά το έργο. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό το κοινό δεν αντιλαμβανόταν την συμβολική έννοια των προσώπων. Ήταν απλές καρικατούρες για τους περισσότερους. Όχι μόνο ‘ο Επιθεωρητής’ αλλά και το ‘Ημερολόγιο ενός τρελού’, η ‘Μύτη’ , το ‘Παλτό’, όλα τα έργα του βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του συγγραφέα. Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι υπάρχει συγγραφέας που να μην έχει ως υλικό την ίδια του τη ζωή.

Μ:Δεν έχω ιδέα αν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και να πω και την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει και πολύ να μάθω, μου φτάνει που υπάρχουν πραγματικά και αντίστοιχα περιστατικά στην Ελλάδα του 2020, εδώ και τώρα. Με απόλυτη, ευθεία αναλογία. Τώρα γλίτωσε μάλλον κατά λάθος την λογοκρισία γιατί θεώρησαν ότι πρόκειται για μια εύθυμη κωμωδία. Επίσης το έργο δεν θίγει καθόλου την θρησκεία ή τον Τσάρο, θέματα που κατεξοχήν δεν είχαν καμία τύχη στην επιτροπή λογοκρισίας. Όπως και να 'χει το έργο γλίτωσε κατά τύχη.

4) Οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι όμως όχι. Γι' αυτο και το έργο είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ ακόμα και σήμερα. Γιατί σατιρίζει όλη τη γραφειοκρατική δομή της Τσαρικής αυτοκρατορίας της Ρωσίας, ταράζει τα λιμνάζονται νερά και επιδιώκει να ξυπνήσει συνειδήσεις υπόγεια μέσω της θεατρικής γραφής του. Ο επιθεωρητής πως συμβάλλει σε όλο αυτό; Τι συμβολίζει και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του; Υπάρχουν σύγχρονοι επιθεωρητές και πόσο πολύ τους έχουμε ανάγκη τελικά;

Χ:Ο Επιθεωρητής φτάνει στην πόλη και φεύγοντας απ' αυτή αφήνει πίσω έναν τεράστιο καθρέφτη, που δείχνει σε όλους το μέγεθος της γελοιότητας τους, κάτι που κανείς δεν ήταν σε θέση ν αντιληφθεί. Τους έχει τυφλώσει η λύσσα για εξουσία και κέρδος. Όλοι ανεξαιρέτως απ’ όλες τις βαθμίδες εξουσίας συμμετέχουν στην ύφανση ενός αόρατου πλέγματος συμφερόντων, ακριβώς όπως συμβαίνει στον σύγχρονο πολιτικό βίο. Μόνο αν σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, δε θα μας πανικοβάλουν οι ελεύσεις επιθεωρητών, γιατί τότε εμείς οι ίδιοι θα βρισκόμαστε σε μία διαρκή αναθεώρηση.

Μ:Θα ήθελα πολύ να διαβάζαμε σήμερα τον "Επιθεωρητή" και να μην καταλαβαίναμε τίποτα. Να μας φαινόταν μια παλιομοδίτικη κωμωδία. Δυστυχώς παραμένει αριστούργημα. Σήμερα, για κάθε έναν χαρακτήρα του έργου, μπορώ να ανακαλέσω ένα όνομα της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Είμαστε εκπαιδευμένοι με τον φόβο του μπαμπούλα. Θέλουμε την μαμά μας, τον δάσκαλο μας, τον προϊστάμενο μας, τον Επιθεωρητή, για να πράξουμε τα στοιχειώδη.
Γι' αυτό το σύνθημα επιβίωση, που είναι το μοναδικό ιδανικό στην εποχή μας, την εποχή της κρίσης, είναι τρομαχτικό. Γιατί νομιμοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου εγώ, η γυναίκα μου, το παιδί μου, ο κουμπάρος και η συνυφάδα μου να τα βγάλουμε πέρα. Ρουσφέτι, γλύψιμο να τ' αρπάξουμε, να βολευτούμε και ξανά απ' την αρχή. Η ατομική ευθύνη έχει γίνει η μοναδική ευθύνη. Καμιά συνείδηση του μεγαλύτερου συνόλου στο οποίο είμαστε μέλος: Της κοινωνίας. Όταν η ανθρωπότητα καταφέρει αυτή την μετατόπιση, απ' το ατομικό στο συλλογικό, τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι πάει να γίνει.

 

nea2

-Μυρτώ Γκόνη-

5) Υπάρχει κάποια φράση ή στιγμιότυπο που σας έχει μείνει ανεξίτηλη από την παράσταση ;


Χ:‘’ Έχουμε σήμερα άλλες ανάγκες. Η ψυχή μου διψά για φως!’’.

Μ:Απ' την παράσταση όχι ακόμα γιατί δεν έχει συμβεί, από τις πρόβες όμως πολλές. Κυρίως πολύ πολύ αστεία περιστατικά.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Χ:Τα ‘’Γράμματα σ‘ ένα νέο ποιητή’’ του Rainer Maria Rilke, ‘’ Unchained Melody’’ από Elvis Presley και ο θερινός κινηματογράφος ‘’Ελληνίς’’.

Μ:Δεν έχω αγαπημένο βιβλίο. ας πούμε ότι Ο Λύκος της Στέπας του Έρμαν Έσσε, τότε όταν το διάβασα, έκανε τη δουλειά του. Από τότε που έφυγε ο Θάνος Μικρούτσικος έχω φάει κόλλημα και ακούω κάθε μέρα ένα παλιότερο τραγούδι του, το "Αρλεκίν".
Αυτόν τον καιρό πηγαινοέρχομαι στην Πατησίων λόγω θεάτρου Άλφα και θυμήθηκα πόσο την αγαπώ.

7) Πέρα από τις συναντήσεις μας στο θέατρο Άλφα , υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Χ:Προς το παρόν όχι.

Μ:Θα παρουσιάσουμε με δύο μουσικούς από το Βερολίνο ένα work in progress στο ΚΕΤ 7-8 Μαρτίου και θα συνεχιστεί σε σκηνή του Βερολίνου.

8 ) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

Χ:Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το βήμα που μας δώσατε να μιλήσουμε για την παράσταση μας.

Μ: Καλή δύναμη και να στέκεστε πάντα δίπλα στο θέατρο και τους άνθρωπος του!

 

 

 Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Απρίλιος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.