Συνέντευξη  της Μαίρης Ξένου στο θεατρο.gr, με αφορμή το έργο του Θανάση Τριαρίδη ''Λεοπόλδος ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού'' στο θέατρο «Faust» .

Συνέντευξη της Μαίρης Ξένου στο θεατρο.gr, με αφορμή το έργο του Θανάση Τριαρίδη ''Λεοπόλδος ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού'' στο θέατρο «Faust» .

Καλησπέρα σας κυρία Ξένου, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό;

Μου έρχεται κάτι τελετουργικό και μαγικό. Όλο αυτό όμως ξεκινάει πολύ πριν ανέβεις στην σκηνή. Βρίσκεται κάθε στιγμή μέσα στην καθημερινότητά σου. Ας πούμε όταν βρίσκεσαι στο καμαρίνι, είναι ο χώρος που ηθοποιός μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Είναι μία γέφυρα, και αυτό από μόνο του είναι τελετουργικό. Εκεί πας και βάφεσαι και φτιάχνεσαι και νιώθεις πως μεταμορφώνεσαι, ότι κάτι σπουδαίο κάνεις ότι δεν είσαι ένα κοινό πρόσωπο. Δεν το λέω για μένα, το λέω για το πως έβλεπα τους ηθοποιούς, τους θεωρούσα και ακόμα τους θεωρώ σπουδαίους και ιδιαίτερα όταν μέσα στον εαυτό τους κουβαλάνε όλους αυτούς τους άλλους εαυτούς που με μάγευαν όταν ήμουν μικρή. Προετοιμάζεσαι για κάτι μεγάλο, για ένα ταξίδι ονειρικό σε έναν μαγικό κόσμο.

Πως σκιαγραφείτε τον '' εαυτό σας ως ηθοποιό '' και τη σχέση του με τον κόσμο του θεάτρου;

Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου το έχω περάσει είτε να ονειρεύομαι να μπω στο θέατρο είτε να παίζω. Δεν σκιαγραφώ κάπως τον εαυτό μου σαν ηθοποιό και ακόμα δεν τολμάω να χαρακτηρίζω έτσι τον εαυτό μου,ντρέπομαι. Η λέξη <ηθοποιός> για μένα είναι ιερή και είναι μία ολόκληρη κοσμοθεωρία απέναντι στην ζωή και στους ανθρώπους. Θέλω να υπηρετήσω αυτή την τέχνη και να εξελιχθώ δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάνε το θέατρο και να δοκιμαστώ όσο το δυνατόν περισσότερο. Πιστεύω σε μένα γι αυτό άλλωστε και συνεχίζω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Ο κόσμος τους θεάτρου δεν είναι διαφορετικός από τον κόσμο της φυσικής ή της ιατρικής. Αγαπάω τον άνθρωπο γιατί είμαι εγώ. Απλά λίγο παραπάνω τους ηθοποιούς γιατί έχουν τόσες ανασφάλειες και ζητάνε συνέχεια αγάπη, λένε: κοίτα πως έπαιξα για σένα, αγάπησε με.

 

lPJdu3aA

 

 

Ποια αφορμή σας γέννησε την επιθυμία της υποκριτικής;

Να ζήσω χίλιες ζωές μέσα σε αυτή την μία. Αυτό που με ενθουσιάζει επίσης είναι το ότι ο κάθε συγγραφέας φτιάχνει ένα δικό του κόσμο, στον οποίο μπαίνουν ένας ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης και μερικοί άνθρωποι και ταξιδεύουν από εκεί κάθε φορά και συνομιλούν μεταξύ τους γι αυτό. Ψάχνουν να βρουν πράγματα για την ψυχή τους. Όλη αυτή η συνάντηση ανθρώπων για να κάνουν ένα έργο μαζί έχει κάτι το πολύ συγκινητικό, το πολύ παιδικό, κάτι με το οποίο μπορεί να περάσει κάποιος την ζωή του.

Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατή» και τι ως «ηθοποιό»?

Και στις δύο περιπτώσεις είτε ως ηθοποιός είτε ως θεατής με ενδιαφέρει η συγκίνηση. Δεν εννοώ να κλάψει ο θεατής αλλά να ταρακουνηθεί κάτι μέσα του. Αυτό με κινεί πάρα πολύ και τότε θεωρώ πως μία παράσταση έχει πετύχει το στόχο της. Συμφωνώ με τον Μίλερ, το ιδανικό είναι να βγεις από το θέατρο διαφορετικός από ότι μπήκες. Αν είσαι ο ίδιος, η παράσταση δεν κατάφερε τίποτα. Για μένα όταν συμβαίνει, γιατί φυσικά δεν γίνεται πάντα, είναι σπουδαίο. Να νιώθεις δηλαδή πως έχεις αγγίξει έστω έναν άνθρωπο με αυτό που έκανες πάνω στη σκηνή.

Φέτος πρωταγωνιστείτε στην παράσταση "Λεοπόλδος ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού" του Θανάση Τριαρίδη στο θέατρο «Faust ». Θα ήθελα να μας τοποθετήσετε λίγο στον τόπο, τον χρόνο και στο θέμα του έργου. Πόσο σας αγγίζει το θέμα αυτό και πως προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;

Το LEOPOLD είναι ένα κείμενο που γυρεύει την κυριολεξία . Το έγραψε ο Θανάσης Τριαρίδης το 2016, μετά από το συναισθηματικό σοκ της επίσκεψης του στα Ορφανοτροφεία και στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα. Τον έκανε να ανακαλέσει μία αφήγηση οργής για ένα αδιανόητο έγκλημα το οποίο η Δύση τοποθέτησε στα θεμέλια του πολιτισμού της. Δεν μιλάμε μόνο για το εγκλήμα ενός αρχιδολοφόνου και των υπαλλήλων (του Λεοπόλδου του Β και των εφιαλτικών μισθοφόρων το) μιλάμε για ένα έγκλημα όλων των κοινωνιών της Δύσης που αναδιάταξαν την καθημερινότητά των πολιτών τους, το παρόν και το μέλλον τους πάνω στο αιματοβαμμένο καουτσούκ του Κονγκό. Είναι το έγκλημα των προπατόρων μας· και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα των δολοφονημένων, ακρωτηριασμένων, βασανισμένων, σκλαβωμένων μαύρων του Κονγκό πέφτει πάνω σε εμάς και στα παιδιά μας. Κανείς δεν κερδίζει από τους πολέμους. Όποιου είδους κι αν είναι και με όποια μέσα κι αν διεξάγονται. Είτε με δόρατα και ασπίδες, είτε με χημικά.

Κατά τη γνώμη μου, ο σύγχρονος και ευαίσθητος θεατής βλέπει να καθρεπτίζεται στη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας και συνειδητοποιεί τα επαναλαμβανόμενα λάθη της, που βασίζονται στην ανάγκη του ανθρώπου για εξουσία, που ξεπερνάει τη γνώση της κοινής μοίρας των ανθρώπων και που, τελικά, όλοι πληρώνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όλα τα παραπάνω με αγγίζουν κυρίως γιατί με αφορούν προσωπικά. Η προσέγγιση έγινε μέσα από αυτοσχεδιασμούς, ανέτρεξα και μελέτησα αρκετούς χαρακτήρες ανθρώπων που είχαν εναλλαγές στην ψυχοσύνθεση τους ανάλογα με αυτό που είχαν να αντιμετωπίσουν. Φυσικά πάντα με την σκηνοθετική εποπτεία της Βασιλικής Κούλης και της Μαρίας Τσομπανάκου.

 

uQceeL3Q

 

 

Θα μας πείτε λίγα λόγια για την ομάδα Ομάδα ex.anima;

Οι άνθρωποι που αποτελούν την ομάδα είναι η Βασιλική Κούλη, η Μαρία Τσομπανάκου και εγώ. Γνωριστήκαμε στην σχολή και αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία ομάδα γιατί είχαμε την ανάγκη για επικοινωνία αλλά με σοβαρότητα και σεβασμό απέναντι στους εαυτούς μας και στους ανθρώπους που μέχρι σήμερα μας έχουν στηρίξει στις δουλειές που έχουμε κάνει. Έχουμε ανεβάσει δύο έργα το «Ζητείται κλόουν ηλικιωμένος» και το «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» που παίζεται τώρα στο Θέατρο Faust. Το θέατρο είναι ομαδικό άθλημα μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις πολλά οφείλεις όμως να σέβεσαι την μοναδικότητα του άλλου.

Οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι όμως όχι. Γι' αυτό και το έργο είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ, ακόμα και σήμερα. Επειδή ταράζει τα λιμνάζοντα νερά και επιδιώκει να ξυπνήσει συνειδήσεις υπόγεια μέσω της θεατρικής γραφής του. Ο ρόλος σας πως συμβάλλει σε όλο αυτό; Για πόσο τελικά θεωρείτε ότι θα μένουμε άπραγοι;

Υποδύομαι μία κοπέλα η οποία μέσα από την πλάνη προσπαθεί να οδηγήσει τον κόσμο στην αλήθεια, στην ωμή αλήθεια της κοινωνίας. Είναι μία πολιτική πράξη αφύπνιση συνειδήσεων και αντίστασης. Εμένα με απασχολεί πιο πολύ η αδιαφορία παρά η απραξία. Νομίζω ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει να μάθουμε γιατί και η άγνοια οδηγεί στην αδιαφορία. Η αδιαφορία είναι ένας μικρός και αργός θάνατος. Θα μένουμε άπραγοι όσο ο καθένας είναι κλεισμένος στον μικρόκοσμο του, όσο ο καθένας νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Αλλά κυρίως για να σταματήσουμε να είμαστε άπραγοι πρέπει να ΘΕΛΟΥΜΕ .

Υπάρχει κάποια φράση ή στιγμιότυπο που σας έχει μείνει ανεξίτηλο από την παράσταση ;

<< και διά της Δικαιοσύνης αλληλεγγύη και διά της αλληλεγγύης αγάπης.. Η αγάπη μπορεί να ανθίσει ακόμη και τα καρβουνισμένα ξύλα.. Η αγάπη μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο μας..Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.. >>.

 

iNtOE7wQ

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

α) <Ένα μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα>, Τάσος Λειβαδίτης

β) <Μαμά γερνάω> , Λίνα Νικολακοπούλου

γ) ο Λυκαβηττός και τα σκαλάκια έξω από το Νέο Ελληνικό Θέατρο που σπούδασα, έχω ζήσει έντονες συναισθηματικές στιγμές.

Πέρα από τις συναντήσεις μας στο θέατρο Faust κάθε Πέμπτη στις 20:30, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Προς το παρόν είμαι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτή την δουλειά γιατί ακόμα έχει να προσφέρει πολλά, σε εμένα αρχικά που δουλεύω αυτό τον ρόλο αλλά και στο κοινό που μας τιμάει με την παρουσία του.

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Να είστε καλά γεροί και δυνατοί και να κάνετε την δουλειά σας με αγάπη. Αν κάναμε όλοι την δουλειά που αγαπάμε ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 

Μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μας  για την παράσταση εδώ

 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση  εδώ

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Απρίλιος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.