Βιβλίο: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας» του Λευτέρη Παπακώστα

Βιβλίο: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας» του Λευτέρη Παπακώστα

Λευτέρης Παπακώστας
Η Μικρασιατική Καταστροφή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας
Από τον θρίαμβο στον θρήνο

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Λευτέρη Παπακώστα «Η Μικρασιατική Καταστροφή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Από τον θρίαμβο στον θρήνο».
Ο ιστορικός Λευτέρης Παπακώστας μέσα σε 367 σελίδες και 29 κεφάλαια αναδεικνύει το καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη Ελλάδα γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, και συνθέτει το παζλ που οδήγησε από τον θρίαμβο της Μεγάλης Ιδέας στον θρήνο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε αναμφίβολα η μεγαλύτερη συμφορά που γνώρισε ο ελληνισμός από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας.
Η ανάγκη να διευρυνθεί η Ελλάδα στα «φυσικά» της όρια, μέχρι τις εσχατιές δηλαδή της παλιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στα όρια της Αρμενίας και της Καππαδοκίας δεν ήταν μόνο ανεφάρμοστη, αλλά και εθνικά επικίνδυνη. Υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια για συγκρότηση ενός κράτους με σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές, ανέστειλε την οικονομική ανάπτυξη και ενέπλεξε τη χώρα σε σειρά συγκρούσεων με γειτονικές χώρες που προκάλεσαν χιλιάδες θύματα, δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις και ταπεινώσεις που πρόσβαλαν τον λαό, εξέθεσαν την πολιτική ηγεσία και αμφισβήτησαν τους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας.
Η παρουσία του Βενιζέλου στην πολιτική ζωή έδωσε μια νέα διάσταση στο εθνικό όραμα. Αξιοποίησε τις δυνατότητες της χώρας, αναμόρφωσε το πολιτικό σύστημα, διεύρυνε τα εθνικά όρια και με κατάλληλες ενέργειες μετέτρεψε τη χώρα σε ουσιαστικό συνομιλητή των Μεγάλων Δυνάμεων, με προοπτικές για ένα ευοίωνο μέλλον.
Δυστυχώς όμως το πνεύμα του διχασμού που επικρατούσε στην Ελλάδα, οι άστοχες πολιτικές ενέργειες, οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920, αλλά και οι συνταρακτικές αλλαγές στην Τουρκία με την επικράτηση του Κεμάλ και τους άριστους διπλωματικούς χειρισμούς του, ανέτρεψαν εις βάρος της Ελλάδας την κατάσταση. Αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθεί η μεγαλύτερη συμφορά για το ελληνικό κράτος και τους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους μετά από χιλιάδες χρόνια.
Ωστόσο παρά τον θρήνο που ακολούθησε τη μαζική αυτή μετακίνηση του ελληνισμού από τις εστίες τους, με τη συμβολή και πάλι του Βενιζέλου, η Ελλάδα ανόρθωσε το κύρος της, περιόρισε τις συνέπειες της καταστροφής και με τις κατάλληλες ενέργειες απέκτησε τη δυνατότητα να ακολουθήσει απρόσκοπτα την εθνική της πορεία.

φωτο Παπακώστας

Ο Λευτέρης Παπακώστας κατάγεται από τη Σκουληκαριά της Άρτας. Σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακό στην Αθήνα.
Υπηρέτησε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και για πολλά χρόνια δίδαξε στο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων, από όπου αποχώρησε για να αναλάβει τη διεύθυνση σε Λύκεια της περιοχής της Αττικής μέχρι το τέλος της θητείας του στη δημόσια εκπαίδευση.
Η διδασκαλία της ιστορίας στους μαθητές του Λυκείου, μέσα από έναν γόνιμο προβληματισμό και αναζήτηση των πηγών, καθώς και η μελέτη της λογοτεχνίας, αποτέλεσαν το βασικό του μέλημα όλα τα χρόνια της θητείας του στην εκπαίδευση.
Επί πολλά χρόνια διετέλεσε παρουσιαστής στην κρατική τηλεόραση, πάνω σε θέματα που αφορούσαν τη δημοτική και τη λαϊκή μουσική.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται:
«Πενήντα κείμενα ζητούν παραλήπτη», άρθρα και δοκίμια.
«Ο νικητής τα παίρνει όλα», μυθιστόρημα με γνώμονα την εσωτερική μετανάστευση στη μεταπολεμική Ελλάδα.
«Αναρχικώς πολιτευόμενοι», Διπλωματία και πολιτική στη νεότερη Ελλάδα 1821-1936, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2014.
«Μέρες Αντίστασης», Η εθνική αντίσταση μέσα από τα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού του ΕΔΕΣ Α. Παπακώστα, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2016.
«Ένας κυβερνήτης για την Ελλάδα», ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2017.
«Το Μακεδονικό ζήτημα», ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, ιστορικό, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2019.
«Η γοητεία της αναζήτησης», δοκίμιο, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2021.

Επίσης στο έργο του περιλαμβάνονται εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια δημοσιευμένα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, με θέματα ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, ομιλίες και διαλέξεις με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Εκδόσεις Αγγελάκη | 978-960-616-289-3
Αριθμός Σελίδων: 378 | Τιμή Πώλησης: 18€

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

« Σεπτέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.