Βιβλίο: Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου -Τσέρπη.

Βιβλίο: Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου -Τσέρπη.

Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου
Τσέρπη

Διηγήματα

Όπως γράφει στον πρόλογο η συγγραφέας, «τσέρπη» λένε στο νησί της το σύννεφο από μικρές σταγόνες θάλασσας που σηκώνονται από τα κύματα στην ατμόσφαιρα όταν φυσάει δυνατός άνεμος.
Μεταφορικά οι έντεκα μικρές ιστορίες αυτού του βιβλίου έρχονται νοσταλγικά σαν τις μικρές θαλασσινές σταγόνες της τσέρπης να αφήσουν στην ψυχή μας την αλμυρή αλλά και δροσιστική γεύση τους.

Με ένα μοναδικό προσωπικό ύφος, η Γιακουμίνα Πέντε αφήνει για λίγο τη βιοποριστική της ασχολία με τη μικρή τουριστική της επιχείρηση και πιάνει το μολύβι για να βγάλει από τη λήθη γεγονότα αλλά και θρύλους, με ερέθισμα τα παιδικά της ακούσματα στις αποσπερίδες τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες στο νησί και τις ιστορίες που διηγόντουσαν ηλικιωμένοι που έχουν ήδη φύγει από τη ζωή.
Με παρακαταθήκη το πρωτογενές αυτό υλικό, σμιλεύει τους ήρωές της, με τα πάθη τους, την αθωότητα και τα ελαττώματά τους. Στον μικρόκοσμο του νησιού αυτοί οι απλοί άνθρωποι ταλαντεύονται ανάμεσα στις επιθυμίες τους, τους νόμους της μικρής κλειστής κοινωνίας και τον φόβο του Θεού. Με την αυθόρμητη αφηγηματική της δεινότητα καταφέρνει να μας παρασύρει να μπούμε για λίγο στη ζωή τους και να ζήσουμε επεισόδια μόλις από το χθες που φαντάζει όμως στις μέρες μας τόσο μακρινό.

φωτο συγγραφέα


Η Γιακουμίνα Πέντε-Ματθαίου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Πάτμο. Επαγγελματικά απασχολείται στη μικρή οικογενειακή τουριστική επιχείρηση. Σε ώριμη ηλικία άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή (παραμύθια, διηγήματα και ανέκδοτα ποιήματα).
Έχει δημοσιεύσει στη σειρά των εκδόσεων Βερέττα με τον γενικό τίτλο «Ιστορίες από τα Δωδεκάνησα» τα διηγήματα: «Τρυφερή ανάμνηση» (2015), «Η κόρη» (2016) και «Το πρώτο μέρος μιας ιστορίας» (2018).
Από τον ίδιο εκδότη κυκλοφόρησαν το 2016 το παραμύθι «Ο Φαβέτος το ποντικαλάκι» και το 2017 ο «Φαβέτος μια απρόσμενη περιπέτεια» αυτοτελή παραμύθια με ήρωα έναν καταφερτζή ποντικό που τον έχει υιοθετήσει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.
Η «Τσέρπη» είναι η πρώτη της συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί για ενήλικες.

Εκδόσεις Αγγελάκη | 978-960-616-298-5
Αριθμός Σελίδων: 215 | Τιμή Πώλησης: 14€
https://angelakis.gr/tserpi

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.