Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το Σκοτεινό Φως του Γιώργου Πολυμενάκου.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το Σκοτεινό Φως του Γιώργου Πολυμενάκου.

 Διαβάσαμε και σχολιάζουμε το Σκοτεινό Φως του Γιώργου Πολυμενάκου.

ISBN13 9786185638443
Εκδότης ΓΡΑΦΗ
Χρονολογία Έκδοσης Απρίλιος 2023
Αριθμός σελίδων 300
Διαστάσεις 21x14
Επιμέλεια ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τιμή: 14€

Οι εκδόσεις Γραφή (Βασ.Τσιτσάνη 41, Τρίκαλα) πάντα με σεβασμό στο δημιουργό και τον αναγνώστη φροντίζουν τα έργα των συγγραφέων από τη σχεδίαση του εξωφύλλου, έως την έκδοση και την προώθηση του. Στηρίζουν δυναμικά και έμπρακτα τους νέους αλλά και τους παλιούς συγγραφείς που θέλουν να εκδώσουν τα βιβλία τους. Ομολογουμένως, δεν γνώριζα τον οίκο αυτό πριν διαβάσω αυτό  το βιβλίο. Κάνοντας όμως λίγη έρευνα στο διαδίκτυο γρήγορα παρατήρησα ότι έχουν πολύ δυνατή παρουσία στο χώρο των εκδόσεων.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα λοιπόν, το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Πολυμενάκου από τις εκδόσεις Γραφή. Ο τίτλος του είναι «Σκοτεινό φως» και αποτελείται από 300 σελίδες. Ανήκει στη σειρά βιβλίων "Τριλογία των Φάρων"  και είναι το δεύτερο μέρος.  Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Σημείο Εξόδου Ένα» (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, Νοέμβριος 2021), επιλέχθηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα μυθιστορήματα εκείνης της χρονιάς στα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Επίσης, ο συγγραφέας  έχει κυκλοφορήσει το 2019 κι άλλο ένα αυτοτελές αυτή τη φορά βιβλίο, τις "Ιστορίες από την άλλη όχθη".

Η υπόθεση:

Κάπου στη Νότια Ελλάδα, σε ένα άγνωστο Χρονικό σημείο, μετά την έλευση της Μεγάλης Καταστροφής-Αρρώστιας, μέσα σε μια κοινωνία σε ζέση, η κεντρική εξουσία καταρρέει. Μια «Νέα Τάξη» καταλαμβάνει την εξουσία καλύπτοντας αυτό το κενό. Εκεί ζει ένας φέρελπις, νέος άνδρας, ο Άγις, πρώην φοιτητής της Ιατρικής που εγκατέλειψε πρόωρα τις σπουδές του για να αναλάβει τη φροντίδα του μικρότερου αδερφού του που έχει διαγνωσθεί ως ψυχικά ασθενής.Ο Άγις είναι ο μόνος (με τη θέλησή του) κάτοικος του μικρού νησιού που βρίσκεται μπροστά από την κωμόπολη και μένει (με την ανοχή της Νέας Τάξης) σε ένα μικρό σπίτι μπροστά από τον φάρο που υπάρχει πάνω στο νησί. Στην πίσω πλευρά του σπιτιού υπάρχει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου βρίσκονται έγκλειστοι και εξαθλιωμένοι, εκατοντάδες πρόσφυγες (από χώρες της Αφρικής κυρίως) σε κατάσταση αναμονής για την τελική τους μοίρα, την οποία θα αποφασίσει το τοπικό Ύπατο Συμβούλιο των Νεοταξιτών. Ένας από τους δυνάμει μελλοθάνατους μετανάστες είναι η Λίγια, μια νέα γυναίκα από την Αιθιοπία, με την οποία ο Άγις διατηρεί κρυφή ερωτική σχέση. Ο Άγις είναι ο μοναδικός οπλουργός της περιφέρειας και όπως έλεγε ο παππούς του που τον δίδαξε αυτή την τέχνη, η ασχολία με τα όπλα είναι μια all-time-job γιατί τα όπλα πάντα θα χρειάζονται και πάντα θα χρησιμοποιούνται.

"Να κοιτάς. Να μαθαίνεις. Όπλα πάντοτε θα υπάρχουν. Αλλά χαλάνε. Αυτός που κατέχει την τέχνη να τα φτιάχνει δεν θα πεινάσει ποτέ."

Κάπως έτσι, η τοπική «Νέα Τάξη» τον έχει ανάγκη, γιατί επισκευάζει τα μεταχειρισμένα όπλα των Δυνάμεων Κρούσης που παρουσιάζουν συνεχώς χίλια μύρια προβλήματα, γι' αυτό και του έχει δώσει free pass στο νησί που βρίσκεται το πατρικό και ο αδερφός του. Οι γονείς του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Κι έτσι, κάποια στιγμή ο Αδελφός του βρέθηκε με σύντομες διαδικασίες στο ψυχιατρείο δεμένος ''για την δική του ασφάλεια''.

Το Νησί, το οποίο είναι κάτι σαν μια σύγχρονη Σπιναλόγκα, έχει γίνει ο χώρος απομόνωσής των πρόσφυγων από την Νέα Τάξη, πίσω από συρματοπλέγματα, σε μια ιδιόμορφη καραντίνα.  Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουν καταργηθεί τα αυτονόητα δικαιώματα για τους πολίτες και για τους μετανάστες. Ελέγχονται τα πάντα, οι μετακινήσεις, το φαγητό, οι επαφές, τα Μ.Μ.Ε., το νήμα της ζωής του καθενός.

"Δεν υπάρχει διαδίκτυο. (...) Οι εφημερίδες σταμάτησαν να κυκλοφορούν. (...) Ελάχιστοι ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν, κι αυτοί παίζουν μόνο προκάτ λίστες τραγουδιών.(...) Ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός δεν εκπέμπει πια και τα δύο διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν τις ίδιες συγκεχυμένες εικόνες χάους."

Ένας άλλος κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο νεαρός Νέαρχος, γιος του Νάβι, του επικεφαλής των Δυνάμεων Κρούσης της Νέας Τάξης. Οι ήδη εχθρικές σχέσεις του Νέαρχου με τον εξαιρετικά βίαιο (και προς τη μητέρα του Νέαρχου) πατέρα του, κλιμακώνονται σε μίσος και επιθυμία εκδίκησης μετά από κάποιο καθοριστικό γεγονός που συμβαίνει κατά την εκτύλιξη της πλοκής του βιβλίου.

Το Καθεστώς τρόμου που επικρατεί έρχεται να ταράξει μια ανοργάνωτη, αλλά ισχυρή αντίσταση διαφόρων πολιτών και προσφύγων. Οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου θα προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο, μία οδό διαφυγής σε όλο αυτό που βιώνουν, μια ρωγμή στο σκοτάδι της ζοφερής πραγματικότητας που τους κυκλώνει και απειλεί να τους αφανίσει. Άνδρες και γυναίκες, προσπαθούν να επιβιώσουν δίνοντας εξετάσεις υπακοής, ή αντίστασης, σε αυτή τη νέα, αμείλικτη τάξη πραγμάτων, ανάμεσα στα σωριασμένα ερείπια των μύθων του παρελθόντος. Θα καταφέρουν άραγε οι ήρωες μας να βγουν αλώβητοι από την περιπέτεια αυτή; 

 Μια σύγχρονη, ελληνική εκδοχή του 1984 του Όργουελ, έρχεται να ταράξει τα νερά της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το 1984 (Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα) ενώ γράφτηκε τη δεκαετία του 1940, παραμένει άκρως διαχρονικό και σύγχρονο. Γι' αυτό και θεωρείται βιβλίο-σταθμός του 20ού αιώνα στην πολιτική σκέψη. Τέτοιες κοινωνίες. καλώς ή κακώς, ενώ ακούγονται σαν κοινωνίες επιστημονικής φαντασίας δεν είναι ακατόρθωτο θεωρώ να εμφανιστούν στον σύγχρονο κόσμο.

 "Γίνεται κάτι τέτοιο; Να σκέφτεσαι χωρίς σκέψεις, να κοιμάσαι χωρίς ύπνο, χωρίς ζωή;"

Ο συγγραφέας έχει ένα πλούσιο λεξιλόγιο, δίχως να χρησιμοποιεί δύσκολες ή φτιασιδωμένες λέξεις. Ο λόγος του είναι απλός αλλά άκρως διεισδυτικός. Το ύφος του, είναι γλαφυρό, επαναστατικό, δυνατό και γεμάτο ένταση. Δίνει σημασία στους χαρακτήρες του έργου καθώς τους αναλύει σε βάθος, περιγράφει με λεπτομέρειες τα γεγονότα στα οποία εμπλέκεται ο καθένας. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται στο έργο του είναι είναι ο αγώνας για επιβίωση, η Νέα Τάξη πραγμάτων, η ζωή και ο θάνατος, οι οικογενειακοί δεσμοί, η επιβολή του πιο δυνατού, ο έρωτας, η προσφυγιά κλπ.

Τα ονόματα των ηρώων είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία-αρχαιότητα (Οδυσσέας, Βεατρίκη, Ιάσονας, Νέαρχος, Νεφέλη, Ορέστης, Κάστωρ) αλλά και από άλλες διάφορες παραμέτρους (ο Μάγιστρος των Αγροτικών Υποθέσεων, ο Μάγιστρος των Οικονομικών, ο μικρός Νεγκάσι).

Ο ίδιος, πιθανώς εμπνεύστηκε και άντλησε ιδέες για την ιστορία της Μεγάλης Αρρώστιας από την ιδιόμορφη "Χούντα" που όλοι βιώσαμε κατά την διάρκεια της καραντίνας του COVID-19. Μια μαύρη περίοδος για την χώρα μας και την παγκόσμια κοινότητα, τότε που ξαφνικά απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις, τα πάντα ελέγχονταν από την κυβέρνηση με μηνύματα κλπ. και χάσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις στοιχειώδεις ατομικές μας ελευθερίες ''για την δική μας ασφάλεια.''

 " Πρέπει να επιλέγεις με ποιους νόμους θα συμμορφώνεσαι. Ποτέ με αυτούς που σε αφήνουν ανυπεράσπιστο."

Το ''Σκοτεινό Φως'' είναι ένα πολιτικό μυθηστόρημα που είμαι σίγουρη ότι θα σας συναρπάσει. Αν θέλετε να γεμίσετε τα ρείθρα του μυαλού και της φαντασίας σας με μια ιστορία ιδιαίτερη αλλά και συνάμα αξιόλογη, διαβάστε αυτό το βιβλίο. Καλώς ή κακώς τέτοιες δυστοπικές κοινωνίες, που 'ναι γεμάτες παθογένειες δεν απέχουν πολύ από την δική μας. Μπορεί να μην ζούμε τους χαλεπούς καιρούς που έζησε ο ήρωας μας ο Άγις, αλλά η τρομοκρατία και ο πόλεμος ακόμα και σήμερα γίνεται υπόγεια, κρυφά με κάθε δυνατό μέσο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οργανώσεις, σύγχρονες εν δυνάμει Νέες Τάξεις πραγμάτων. Κλείνοντας λοιπόν, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον συγγραφέα για την υπέροχη συντροφιά που μας κράτησε με αυτό το έργο. Ευχόμαστε το βιβλίο αυτό να είναι καλοτάξιδο και ανυπομονούμε να διαβάσουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος  της τριλογίας του!

Βιογραφικό:

FB IMG 1692020826760

Ο Γιώργος Πολυμενάκος γεννήθηκε στο νησάκι Κρανάη, σε ένα σπίτι δίπλα στον φάρο του Γυθείου. Μεγάλωσε και ζει στο Πέραμα απέναντι από τον φάρο της Ψυττάλειας.

Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ιστορίες από την άλλη όχθη» (β΄ έκδοση, Σεπτέμβριος 2021 - εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ).

Τον Νοέμβριο του 2021 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Σημείο Εξόδου Ένα» (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ), το οποίο επιλέχθηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα μυθιστορήματα εκείνης της χρονιάς στα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Ξεκίνησε την «Τριλογία των Φάρων» με το μυθιστόρημα «Σημείο Εξόδου Ένα» και τη συνεχίζει με το «Σκοτεινό Φως».

Γράφει στίχους από το 1985. Τραγούδια του, όπως, «Χειμωνιάτικα μπαρ», «Παραισθήσεις», «Τα Χρώματα», «Ο τόπος που μεγάλωσα», «Πίνω, πίνω» και πολλά άλλα, έχουν μελοποιήσει και ερμηνεύσει διάφοροι Έλληνες καλλιτέχνες.

Έχει δημιουργήσει το ντοκιμαντέρ "Ο ΤΟΠΟΣ" https://vimeo.com/495479443

και τη μουσική ταινία μυθοπλασίας "Το Τελευταίο Πέρασμα" https://youtu.be/tYc_5DTsH84

 

Δελτίο τύπου:

Το συρματόπλεγμα εκτείνεται σε όλο το μήκος του νησιού. Μέσα από το συρματόπλεγμα, βρίσκονται τα άθλια παραπήγματα των προσφύγων. Ένοπλοι φρουροί επιτηρούν τη ρακένδυτη μάζα των μεταναστών που είναι στοιβαγμένοι πίσω από τον ψηλό αγκαθωτό φράχτη.
Είκοσι χρόνια μετά τη Μεγάλη Καταστροφή, η "Νέα Τάξη" επιχειρεί να επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάποιες περιοχές έχει καταλάβει ήδη την εξουσία. Πρώτιστο μέλημά της είναι η κάθαρση του κοινωνικού ιστού. Οι κάθε λογής έγχρωμοι, οι σωματικά ανάπηροι, οι ψυχικά ασθενείς, αντιμετωπίζονται ως μολύνσεις που πρέπει να απομακρυνθούν.
Το πρόσωπό της είναι στραμμένο προς τον Νότο, προς τα κει που ξέρει ότι βρίσκεται μια πατρίδα προς την οποία δεν υπάρχει επιστροφή. Το δικό του είναι στραμμένο προς το μέρος της, προς την αγαπημένη του, προς τη μοναδική χώρα που του απέμεινε για να ζήσει. Το πρόσωπο του αδερφού του, που έχει διαγνωσθεί με ψυχική ασθένεια, είναι στραμμένο προς τις αναλαμπές του σκοταδιού πίσω από την κορυφή του φάρου.
Το δεύτερο βιβλίο της "Τριλογίας των Φάρων" (πρώτο βιβλίο "Σημείο Εξόδου Ένα") καταγράφει την ιστορία μιας ομάδας ανδρών και γυναικών που προσπαθούν να επιβιώσουν δίνοντας εξετάσεις υπακοής, ή αντίστασης, σε αυτή τη νέα, αμείλικτη τάξη πραγμάτων, ανάμεσα στα σωριασμένα ερείπια των μύθων του παρελθόντος. Αλλά ακόμη και σ' αυτόν τον ζοφερό κόσμο, μπορεί να υπάρξει μια ρωγμή στο σκοτάδι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Εκδόσεις Γραφή

Βασ.Τσιτσάνη 41
(2ος όροφος)
Τρίκαλα
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
24310 78446
EMAIL
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.