Διαβάσαμε τις Ανθισμένες πατάτες της Άννας Λύκου

Διαβάσαμε τις Ανθισμένες πατάτες της Άννας Λύκου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ

κυκλοφ: Σεπτέμβριος 2021
isbn: 978-618-85435-5-3
σελίδες: 82
διαστάσεις: 20x14
τιμή: 7.50 ευρώ

Στην αρχή, σε ξεγελά. Το εξώφυλλο, οι πρώτες σελίδες, η παιδική φωνή της Φερενίκης που σε προσκαλεί να μπεις στον κόσμο της... Όλα σε κάνουν να νομίζεις ότι κρατάς στα χέρια σου ένα παιδικό βιβλίο. Όμως γρήγορα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια νουβέλα γραμμένη για μεγάλους – για εκείνους που θυμούνται πώς είναι να είσαι παιδί. Και ξαφνικά, ένα αναπάντεχο γεγονός ταρακουνά τα πάντα. Και μαζί κι εσένα.

Η Φερενίκη είναι μαθήτρια του Δημοτικού, ζει με τη μητέρα της, αγαπά τον Αχιλλέα (με έναν αθώο, παιδικό τρόπο), γράφει υπέροχες εκθέσεις και αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ημερολόγιο. Ένα ημερολόγιο που δεν περιμένει απαντήσεις. Μυρίζει σαν παλιά χαρτοκοπτική, έχει μέσα του τις πρώτες σκέψεις, τις πρώτες αμηχανίες, τα πρώτα "γιατί".

Μέσα από τις σελίδες του, καταγράφει όνειρα αλλόκοτα και τρομακτικά, σαν το υποσυνείδητό της να παίζει τύμπανα κάθε βράδυ. Μιλά για τον ύπνο – αυτόν τον "εχθρό", που δεν της φέρεται πάντα καλά. Αναμετριέται με την απώλεια, τη μοναξιά, το άγνωστο της ενηλικίωσης που πλησιάζει.

Η γραφή είναι αφοπλιστική. Σαν να διαβάζεις σκέψεις που κάποτε είχες, αλλά δεν τόλμησες να γράψεις ποτέ. Κάθε λέξη, κάθε μικρή σημείωση της Φερενίκης, φέρει μέσα της μια τρυφερότητα που δεν γίνεται να μην σε αγγίξει.

Γιατί τελικά, πώς είναι να νιώθεις σαν παζλ στο κουτί του, λίγο πριν το συναρμολογήσουν;
Πώς να βρεις το φως μέσα από μια ζωγραφιά που αναστατώνει μια δασκάλα;
Και πού μπορεί να κρύβεται η ελπίδα, αν όχι σε ένα καλάθι με πρασινισμένες πατάτες;

Ένα βιβλίο που σε αγκαλιάζει σφιχτά, χωρίς να σε πιέζει. Και μένει μαζί σου, σαν ψίθυρος στο πίσω μέρος του μυαλού. Για ώρες. Ίσως και για μέρες.

 

Η Άννα Λύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως καθηγήτρια, ενώ παράλληλα γράφει ιστορίες δικές της και επιμελείται ιστορίες άλλων.

Ανθισμένες Πατάτες (νουβέλα, 2021)
Χρωμοπαγίδα (μυθιστόρημα, 2022)
Κομιλφό (παιδικό διήγημα, 2025)ΑΝΝΑ ΛΥΚΟΥ
ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ

https://anoteleia.gr/cat_024

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner Ελευσίνια Μυστίρια Φεστιβαλ Ηλιουπολης 1

« Οκτώβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.