Είδαμε: Το «Ατσάλι» της Ρόνα Μονρό στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Είδαμε: Το «Ατσάλι» της Ρόνα Μονρό στο Θέατρο Μεταξουργείο.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάιος 17 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε: Το «Ατσάλι» της Ρόνα Μονρό στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Στο θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά είδαμε το έργο της Ρόνα Μονρό σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου.
Το έργο μιλά για μια ισοβίτισσα που μαχαίρωσε τον άντρα της και τη συνάντησή της μετά από 15 χρόνια με την κόρη της. Μια τρυφερή όσο και σκληρή ιστορία, παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τη συγκλονιστική ερμηνεία της Γιασεμής Κηλαηδόνη.

''Θέλω να βγω από δω μέσα.Θέλω να περπατήσω, θέλω ν' ακούσω την κίνηση και να μπω σε μαγαζιά και ν' αγοράσω παγωτά και τσιγάρα και φρούτα, θέλω να περπατήσω στην παραλία, θέλω να φάω ζεστά πατατάκια κατευθείαν απ' το χαρτί, θέλω να φιλήσω έναν άντρα με μουστάκι, θέλω να βγω έξω.''

Ποια είναι η ψυχολογία μιας συζυγοκτόνου; Το έργο βήμα-βήμα μας οδηγεί στις πιο λεπτές αποχρώσεις αυτής της ψυχοσύνθεσης αλλά και της κόρης που είχε να δει τη μάνα της 15 χρόνια και που δεν θυμάται τίποτα πριν τα 11. ''Κοιτάζει πίσω και το κεφάλι της είναι τελείως άδειο''.

Οι δυο γυναίκες ξαναγνωρίζονται και ξαναγαπιούνται απ' την αρχή.Η μάνα βοηθά την κόρη της να θυμηθεί και η κόρη, της ''δανείζει'' τα μάτια της για να φτιάξει εικόνες από τον έξω κόσμο. Μοιράζονται τις κοινές τους μνήμες για να συμπληρώσουν το παζλ της ιστορίας τους και της δολοφονίας.

''Πρέπει να ξέρουμε τι σκεφτόσουν, σε τι ψυχολογική κατάσταση βρισκόσουν.Πώς αισθάνθηκες όταν συνέβη; Κανείς δε ξέρει τη δική σου πλευρά.Τι συνέβη, τι σου έκανε.Ξέρω πως υπάρχει κάτι για κείνον που δεν μου το λες.''

Η μάνα-τραγική φιγούρα, αθώα μέσα στην ενοχή της, εξακολουθεί να θυμάται τον άντρα που σκότωσε, της λείπει πολύ.

''Δεν θα μπορούσα να ξεπεράσω το μπαμπά σου ακόμα κι αν θυμάμαι μόνο τις άσχημες στιγμές.Μερικοί καυγάδες ήταν τρομακτικοί.Ταράζομαι ακόμα όταν τους θυμάμαι.Ήξερε πώς να με πληγώνει.Όταν τσακωνόμασταν, όταν ο θυμός μου άστραφτε κι άρχιζε να με καίει, εκείνος με περιγελούσε.Μου έβαζε φωτιά, μ' έβλεπε να καίγομαι και γελούσε.''

Τα λειτουργικά σκηνικά της Αλέγιας Παπαγεωργίου είναι δυο κινητά κάγκελα φυλακής που χρησιμεύουν πότε για ν' ανοίξουν μια είσοδο προς τον κόσμο [επισκεπτήριο] και πότε για να φυλακίσουν ακόμα πιο ασφυκτικά.

Η σκηνοθεσία της Νάντιας Φώσκολου γρήγορη και συμπαγής, έξυπνη κι εφευρετική, ευαίσθητη και συνάμα σκληρή μέσα στην αλήθεια που δεν κρύβει.Σκηνοθεσία από την οποία δεν περισσεύει τίποτα.όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει να είναι

Το σημείο που η μάνα ανοίγει μια μικρή καταπακτή και βγάζει μια μινιατούρα του σπιτιού τους, το σημείο που οι δυο γυναίκες κάνουν μια κατάδυση στο υποσυνείδητο για να αλιεύσουν τις μνήμες τους τη μέρα του φόνου, είναι εξαιρετικό.Αυτή η κατάδυση θα φέρει τη λύτρωση;

Η Γιασεμή Κηλαηδόνη μετά την μεγαλειώδη ερμηνεία της στο ΜΑΡΑΝ ΑΘΑ, έρχεται να μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στο ρόλο της συζυγοκτόνου. Ερμηνεία που συγκινεί μέχρι δακρύων. Σε κάνει σχεδόν ν' αγαπάς αυτή τη γυναίκα τη δυο φορές δικασμένη.Από το Δικαστήριο κι από τον εαυτό της.
Εξαιρετική και η Κατερίνα Παπαδάκη στο ρόλο της κόρης.
Οι δυο γυναίκες πλαισιώνονται από τις καλές ερμηνείες των Ανδρέα Κωνσταντινίδη και Ασπασίας Μπατατόλη.

Η Μονρό μέσα στο ευφιές έργο της αφήνει αιχμές για τον θύτη και το θύμα.Ίσως το θύμα να μην ήταν και τόσο θύμα και ίσως ο θύτης να ήταν το θύμα του θύματος.Αφήνει επίσης μια χαραμάδα ανοιχτή για το μέλλον.Ίσως κάποτε.........Ίσως η λαχτάρα για ελευθερία να λυγίσει την άκαμπτη θέση της αυτοκαταδίκης.

Στο θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ είδαμε μια πολύ δυνατή παράσταση που αξιώνει αυτό που ονομάζουμε καλό θέατρο. Ένα θέατρο από το οποίο φεύγεις γεμάτος από συνειδητοποιήσεις, συναισθήματα και συγκινήσεις. Ευχής έργο να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν.

atsali1244

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Rona Munro (Ρόνα Μονρό)
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου
Σκηνογραφία: Αλέγια Παπαγεωργίου
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίμος Στυλιανού
Φωτογραφίες: Κέλλυ Φώσκολου
Ερμηνεύουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Κατερίνα Παπαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ασπασία Μπατατόλη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από: 06/05/2022 Εως: 03/06/2022
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00

Τοποθεσία:
Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, Αθήνα

Eισιτήρια:
12 € (γενική είσοδος), 10 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.metaxourgeiotheatre.gr

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.