Τρωάδες - ΘΕΑΜΑ συμπεριληπτικό θέατρο Τρωάδες - ΘΕΑΜΑ συμπεριληπτικό θέατρο

Είδαμε τις "Τρωάδες" σε διασκευή του Ζ. Π. Σαρτρ στο θέατρο Ρεματιάς

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Αναστασία Κίτσιου Αύγουστος 09 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Οι Τρωάδες, σε διασκευή Ζ.Π.Σαρτρ, είναι μια από εκείνες τις παραστάσεις που σε αφήνουν με τόσες πολλές σκέψεις που θέλεις το χρόνο σου για να τις βάλεις σε τάξη, σε μια σειρά τέτοια ώστε να βγει το κείμενο που θέλεις να γράψεις. Γιατί είναι από εκείνες τις παραστάσεις που θαυμάζεις τη σκηνοθεσία, την κινησιολογία, την υποκριτική ικανότητα και, κυρίως, την οργάνωση. 

Το κείμενο των Τρωάδων, όπως το έχει διασκευάσει ο Σάρτρ, έχει μια αιχμηρότητα τόσο σύγχρονη, παρά το γεγονός ότι έχει γραφτεί πάνω από 50 χρόνια πριν. Το κείμενο αυτό έχει πιάσει η θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ και το έχει απογειώσει εκφράζοντας έντονα τις συνέπειες του πολέμου και της καταπίεσης, την υποβιβασμένη θέση των γυναικών, την εξαθλίωση που επισύρουν οι καταστροφές. Ο θίασος έχει στηθεί άριστα επάνω στους ρόλους του, υπέρτιτλοι εμφανίζονται συνεχώς σε οθόνες εκατέρωθεν της σκηνής, νοηματική καθ'όλη τη διάρκεια της παράστασης καθιστούν τις Τρωάδες της ομάδας ΘΕΑΜΑ μια παράσταση προσβάσιμη και βατή για όλους όσους αγαπούν το θέατρο. Η μουσική επένδυση της παράστασης ήταν ό,τι χρειαζόταν για να μεταφερθούμε στην αρχαία Ελλάδα και να ελιχθούμε ανάμεσα από τους ηθοποιούς, να αισθανθούμε την κάψα του πολέμου, να μυρίσουμε την οσμή των κατεστραμένων πόλεων και να αισθανθούμε την εξαθλίωση των ηττημένων. Θαύμασα τη σκηνοθεσία της παράστασης και το συγχρονισμό των ηθοποιών. Τα αναπηρικά αμαξίδια δε στάθηκαν εμπόδιο στην άρτια παρουσίαση της παράστασης, τα κείμενα διατηρούν το σεβασμό τους προς το πρωτότυπο κείμενο του Ευριπίδη, δε συναντήσαμε πουθενά τη βεβήλωση που απαντάται τακτικά σε παρόμοιες μεταφορές. Το λιτό σκηνικό θύμιζε την κατεστραμμένη Τροία, ο φωτισμός τόνιζε κάθε κίνηση και κάθε λέξη του έργου, ο πολυπληθής θίασος γέμιζε τη σκηνή και την άδειαζε κάθε φορά που χρειαζόταν να γεμίσει ή να αδειάσει ο νους μας από εικόνες. 

Πολλά συγχαρητήρια θέλω να δώσω στο θίασο, με συγκίνησαν αλλά, το πιο σημαντικό, με συνεπήραν. Η μεταφορά των Τρωάδων από την ομάδα ΘΕΑΜΑ είναι μια από τις πιο άρτιες και συνάμα ολοκληρωμένες παραστάσεις που είδα μέσα στο καλοκαίρι. Καθολικά προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα ακοής την καθιστά ως μια από τις παραστάσεις υπόδειγμα η οποία θα πρέπει να υποκινήσει και άλλες θεατρικές ομάδες να δημιουργήσουν παραστάσεις τέτοιου είδους και να προσφέρουν τέχνη χωρίς περιορισμούς. Η ευχή μου είναι η παράσταση να συνεχιστεί τη νέα σεζόν και να την απολαύσει όσο περισσότερος κόσμος μπορεί.

 

Διάρκεια παράστασης: 80’

Προπώληση Εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/.../the.../troades-tou-jean-paul-sartre/
Οι χρήστες/χρήστριες αναπηρικών αμαξιδίων για να κλείσουν τα εισιτήριά τους παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6939308409 προς διευκόλυνσή τους.
Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημότη (Κώστα Βάρναλη 72, πλησίον Δημαρχείου Πετρούπολης), από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 11:00-13:00. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2132024400 -401.
Δημοτικός θερινός Κινηματογράφος «Σινέ Πετρούπολις» (25ης Μαρτίου 168), καθημερινά και ώρες 21:00 – 23:00. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2105012391

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
_____________________________

Συγγραφέας: Ευριπίδης
Διασκευή/Μεταγραφή: Jean Paul Sartre
Δραματολόγος/Μεταφράστρια Έργου (από τη Γαλλική γλώσσα στην Ελληνική): Ελίνα Νταρακλίτσα
Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου – Σοφία Σταυρακάκη
Έρευνα/Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Οικονόμου – Σοφία Σταυρακάκη
Κινησιολογία: Σοφία Σταυρακάκη
Διανομή: Εκάβη: Αναστασία Μακρή, Ταλθύβιος: Πάνος Ζουρνατζίδης, Κασσάνδρα: Σοφία Σταυρακάκη, Ανδρομάχη: Χριστίνα Τούμπα, Μενέλαος: Μάνος Τριανταφυλλάκης, Ελένη: Έλη Δρίβα, Αθηνά: Φιλοθέη Κολιοπούλου, Ποσειδώνας: Μιχάλης Ταμπούκας
Χορός: Γιώτα Βέη, Αιμιλιανή Αβραάμ, Γιώτα Ευσταθίου, Σταυρίνα Πολυδώρου, Hannah el haj Omar, Όλγα Νικολαϊδου, Μαρία Δερεμπέ, Βερονίκη Κυριακοπούλου, Έφη Τούμπα
Στρατιώτης: Σταμάτης Τούντας

Πρωτότυπη Μουσική έργου: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Σκηνογράφος - Κοστούμια: Θένια Καρλάφτη
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Φωτογραφία: Αντιγόνη Κουράκου | Γκίκας Μελαχροινός
Μετάφραση στην Αγγλική Γλώσσα (για υπέρτιτλους): Μιχάλης Ταμπούκας
Βιντεογράφος: Μαρία Σιδηροπούλου
Επικοινωνιολόγος: Ζέτα Θεοδωρέλου
Υπεύθυνες Παραγωγής: Μαρίνα Ανδριανού - Μαρία Δραγατάκη

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο της Πληροφορίας:
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα:
Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Ακουστική Περιγραφή για Τυφλά άτομα και άτομα με μειωμένη όραση:
Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα:
Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη
Χειρισμός Υπερτίτλων: Χριστιάνα Βάσο

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «W.A.N.T.» (www.weallneedtheatre.eu) για την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στα Θέατρα.

Ομάδα ΘΕΑΜΑ http://www.theamatheater.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

https://www.megatv.com/

https://stasy.gr/

https://www.stokokkino.gr/liveAthina.php

www.culturenow.gr

https://www.theatermag.gr/

https://www.theatromania.gr/

https://mikrofwno.gr/

https://www.cuemagazine.gr/

https://nevronas.gr/

https://xn--mxahi4ajr.gr/

https://artviews.gr/

https://meallamatia.gr/

https://www.all4fun.gr/portal/

https://a8inea.com/

https://quinta-theater.gr/

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
REHAB Care - Είδη Αποκατάστασης & Ιατρικής Φροντίδας https://www.rehabcare.gr/

Τράπεζα Της Ελλάδος
Inclusive Theaters www.weallneedtheatre.eu

ATLAS E.P.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Οκτώβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.