Είδαμε το Αρτώ / Βαν Γκονγκ στο υπόγειο του θεάτρου Καρόλου Κουν.
Είδαμε το Αρτώ / Βαν Γκονγκ στο υπόγειο του θεάτρου Καρόλου Κουν.
Βενσέντ Βαν Γκονγκ Ολλανδός ζωγράφος τη περίοδο της ζωής του το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο μετά το θάνατο του η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών! Ήδη από τα νεανικά του χρόνια παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα. Καταπιάστηκε με αρκετές δουλειές μια εκ των οποίον ήταν έμπορός έργων τέχνης σε Λονδίνο και Παρίσι το οποίο εγκατάλειψε για να σπουδάσει Θεολογία στο Άμστερνταμ . Ως ιεροκήρυκας στο Βέλγιο ξεκινάει να σχεδιάζει τα πρώτα του έργα και σε ηλικία 27 ετών αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής. Έρχεται σε ρήξη με τους καθηγητές του και ταξιδεύει στη Γαλλία όπου ενώ θεωρείται ένας μετα -ιμπρεσιονιστής ζωγράφος παράλληλα διαμορφώνει ένα δικό του ύφος. Κορύφωση όλων αυτών η επινόηση της ιδιαίτερης τεχνικής των στροβιλισμάτων με πινέλο με έντονα χρώματα .Εκείνη την περίοδο δέχεται την επίσκεψη του σπουδαίου επίσης Ζωγράφου Γκωγκέν εκεί συμβαίνει το άτυχο γεγονός ο Βαν Γκονγκ να κόψει το αυτί του οι λόγοι που καταγράφονται είναι πολλοί και όλοι δακτυλοδεικτούν τον Βαν Γκονγκ ως άρρωστο ψυχολογικά .Μετά από το γεγονός αυτό εισάγεται σε ψυχιατρική κέντρο όπου συνεχίζει να ζωγραφίζει , ύστερα από μια περίοδο έντονής κατάθλιψης αυτοπυροβολείται στο στήθος και πεθαίνει .Αμέσως μετά το θάνατο του η φήμη του εξαπλώθηκε ραγδαία με τεράστιες εκθέσεις των έργω του .Σε περίπου 10 χρόνια έφτιαξε πάνω από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια , σώζονται επίσης εκτενής αλληλογραφία ( 700 γράμματα ) με τον αδελφό του .
Ο Αντονέν Αρτώ ήταν Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και θεωρητικός του θεάτρου. Υπήρξε από τα πρώτα μέλη του κινήματος του υπερρεαλισμού ,συνέγραψε πλήθος δοκιμίων και μελετών για το θέατρο και τη δραματολογία. Ο ίδιος επινόησε και δημιούργησε το Θέατρο της Σκληρότητας (Théâtre de la cruauté). Για μεγάλες περιόδους της ζωής του, ο Αρτώ ήταν έγκλειστος σε ψυχιατρικές κλινικές, ενώ αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα.
Ο Αρτώ μετά την ανάγνωση του κειμένου του ψυχιάτρου Dr Beer με τίτλο Du Demon de Van Gogh όπου τον παρουσιάζει ως ένα τρελό και εκφυλισμένο ζωγράφο νιώθει την έντονη ανάγκη να υπερασπιστεί πως η αυτοχειρία του Βαν Γκονγκ έχει τους αυτουργούς της .Ο Αρτώ ταυτίζεται και στιγματισμένος όπως ο ζωγράφος από κακοήθειες, ηλεκτροσόκ , πόνο και εξαθλίωση υποστηρίζει σθεναρά πως η κοινωνία οδήγησε τον Βαν Γκονγκ στην αυτοχειρία . Μέσα από την αλληλογραφία που διασώζεται μας φωτίζει την βασανισμένη και πληγωμένη προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού ζωγράφου .
Μια κιμωλία , ένα κερί και δύναμη στο λόγο και την έκφραση είναι αυτά που σε οδηγούν να γνωρίσεις καλύτερα τον σπουδαίο αυτό ζωγράφο , να κατανοήσεις τα βήματα του .. τον ψυχισμό του .. τη ζωγραφική του . Δεν είναι απλά μια παράσταση είναι ένα ψυχογράφημα ... ένα ταξίδι σε χρώματα πάνω στο καμβά αλλά και μέσα στη ψυχή . ο Gene Gillette ως Αρτώ ζωγραφίζει στη δική μας ψυχή και μας δίνει ένα υπέροχα μάθημα υποκριτικής .
ARTAUD TRILOGY
[Κόκκαλο, Οικογένεια Τσέντσι, Αρτώ/Βαν Γκογκ] Θέατρο Τέχνης Υπόγειο
Πρεμιέρα 31/10
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη και μόνο για 8 βραδιές έως 22/11
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Ερατώ Κρεμμύδα
Στον ρόλο του Αντονέν Αρτώ ο Gene Gillette
Η παράσταση παρουσιάζεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
ARTAUD TRILOGY
Παραστάσεις
31 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου
Δευτέρα & Τρίτη
19.00 - Αρτώ/Βαν Γκογκ
(διάρκεια παράστασης 55 λεπτά)
20.00 - Οικογένεια Τσέντσι
(διάρκεια παράστασης 55 λεπτά)
21.15 – Κόκκαλο
(διάρκεια παράστασης 80 λεπτά)
Τιμές εισιτηρίων
Για κάθε παράσταση: 16 € γενική είσοδος και 12 € μειωμένο-φοιτητικό
Για την παρακολούθηση και των 3 παραστάσεων το ίδιο βράδυ είσοδος 30 €
Συμπαραγωγή: ΡΕΟΝ | Υποστήριξη: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τα κείμενα των παραστάσεων κυκλοφορούν σε μεμονωμένη έκδοση, αλλά και σε τριπλή συλλεκτική κασετίνα με τίτλο «ARTAUD TRILOGY» από την Κάπα Εκδοτική. Το «Αρτώ/Βαν Γκογκ» κυκλοφορεί σε δίγλωσση εκδοχή (ελληνικά και αγγλικά), ενώ η «Οικογένεια Τσέντσι» κυκλοφορεί και στα ελληνικά και στα ιταλικά.
~.~
* Το έργο «Αρτώ/Βαν Γκογκ» ανέβηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 στο Θέατρο Σημείο με τον ηθοποιό Ιωάννη Παπαζήση.