Eίδαμε το FREE FREAKS στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής.

Eίδαμε το FREE FREAKS στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Νοέμβριος 23 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Eίδαμε το FREE FREAKS στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής.

Γράφει η Λένα Σάββα.

''Τι απέγιναν τα όνειρά σου; Τι απέγινε το παιδάκι που ήσουν κάποτε; ''

Μια μοναδικά ιδιαίτερη παράσταση είδαμε στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ-ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ από τη θεατρική ομάδα ΠΛΑΝΗ. Κάτι ανάμεσα σε παραμύθι και φιλοσοφικό δοκίμιο, κάτι ανάμεσα σε μπροσούρα επανάστασης και γροθιά στο στομάχι του κατεστημένου. Μια παράσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεατρικό συλλεκτικό κομμάτι και να παίζεται κάθε χρόνο για 10-15 φορές σαν ασπιρίνη για τη συνειδητότητα.

Εμπνευσμένη από τον ανατρεπτικό διαδικτυακό ήρωα της εποχής μας τον Mr Freeman ο Κώστας Δελακούρας και η ομάδα ΠΛΑΝΗ, δημιουργούν ένα δυνατό σεμινάριο αφύπνισης και χάρηκα πολύ για την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα και για το νεαρό κοινό που υπήρχε.

Τη θεατρική διασκευή έκανε ο Κώστας Δελακούρας, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία καθώς και την επιλογή της μουσικής [Progressive Rock και Atmospheric Ambient music ].
Τον Κώστα Δελακούρα πλαισιώνουν πέντε χαρισματικά κορίτσια, η Σάντρα Ααρών, η Αλίκη Καλλιβωκά, η Χαρά Καραβασιλείου, η Ελένη- Δήμητρα Μουτάφη και η Αφροδίτη Ντίτορα, πανέμορφα χορευτικά φρικιά.

Πήγα σ' αυτή την παράσταση έτοιμη.Φρικαρισμένη. Πηγαίνοντας προς το μετρό Αμπελοκήπων, έπεσα πάνω σε εκατοντάδες οπαδούς του Παναθηναϊκού που βγαίναν από το γήπεδο. Πλημμυρισμένοι οι δρόμοι από νέους ανθρώπους, αντιλαλούσαν από φωνές συνθήματα και τραγούδια. Ένοιωσα λύπη και θυμό. Ένα τεράστιο δυναμικό που θα μπορούσε να τ' αλλάξει όλα μέσα σ' ένα βράδυ, να ξοδεύεται έτσι χωρίς νόημα, επειδή κάποτε κάποιοι αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος χειραγώγησης είναι το διαίρει και βασίλευε. Ομάδες, κόμματα, θρησκείες, παραθρησκείες, φυλετικές αποχρώσεις.
''Σας διαίρεσαν για να σας κυβερνάνε.''

Γι αυτό αγαπώ το αφυπνιστικό θέατρο που ουρλιάζει ''ξύπνα'' και ήμουν σίγουρη ότι κάτι τέτοιο θα έβλεπα.Δικαιώθηκα

Μέσα σ' αυτό το ιδιαίτερο μουσικό κι ατμοσφαιρικό κλίμα ήταν σαν να πήραμε τη ζωή μας από την αρχή ή σαν να ξυπνήσαμε από ένα βαθύ λήθαργο.
''Θέλεις να βρεις το νόημα μιας αληθινής ζωής; Θέλω αλλά δεν ξέρω πώς.''
Πόσο τρομακτική μπορεί να φαντάζει η ελευθερία σ' αυτούς που δεν την έχουν. Μια μελέτη στο σπήλαιο του Πλάτωνα θα βοηθούσε αυτή την κατανόηση. Αυτοί που είναι μέσα στο σκοτάδι, φοβούνται το φως που υπάρχει έξω από το σπήλαιο, γιατί δεν το γνωρίζουν. Και το άγνωστο φοβίζει. Έτσι προτιμούν να μένουν στο οικείο σκοτάδι τους -κι ας μην τους αρέσει- παρά να δοκιμάσουν να βγουν στον καθαρό αέρα της ελευθερίας.

Κάναμε λοιπόν μαζί με την ομάδα ΠΛΑΝΗ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι αφύπνισης κι ακούσαμε και μάθαμε κι εξυπνήσαμε [εκτός ύπνου]. Την καταπληκτική κίνηση των ηθοποιών επιμελήθηκε η Χαρά Καραβασιλείου.
'' Χρειαζόμαστε μια σοφή εξουσία να φροντίζει για μας''.
Το μεγαλύτερο λάθος του ανθρώπου. Να εναποθέτει την ευθύνη για τη ζωή του σε κάποιον άλλο.

Κι έτσι μάθαμε όλη την ιστορία δημιουργίας της εξουσίας και τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησε ανά τους αιώνες για να πείσει τους λαούς ότι ενεργεί για το καλό τους. Αρκεί να είναι πειθήνιοι και να μην έχουν απαιτήσεις. Οι άνθρωποι εδραίωσαν τους εξουσιαστές τους μη αμφισβητώντας τους και πείστηκαν ότι είναι οι Θεοί επί της γης. Ακόμα και οι ξεσηκωμοί που υπήρξαν, απέβησαν χρήσιμοι για τους ''Θεούς'' γιατί εκτονώθηκαν οι λαϊκές μάζες αφ' ενός και αφετέρου έλαβαν και την τιμωρία τους.

Παρακολουθήσαμε μαθήματα οικονομίας, όπου μάθαμε πώς από τις αχρήματες κοινωνίες με ανταλλαγές αγαθών και δεξιοτήτων περάσαμε στη δημιουργία Τραπεζών [καπιταλιστικό σύστημα], την αξία και την υπεραξία, και πώς το χρήμα σταδιακά θεοποιήθηκε κι έγινε το σώμα του Θεού. Υλικά αγαθά, απολαύσεις παντός είδους, όλα μετριούνται με το χρήμα. Μια ανθρωπότητα σε ύπνωση που ζει και κινείται μηχανικά, χωμένη μέσα στο μικρόκοσμό της.
''Τα χρήματα αξίζουν πολύ, εσείς τίποτα. Γιατί εσείς δεν έχετε αξία αφού αποδείξατε ότι μπορείτε να φτιάξετε Θεό απ' το οποιοδήποτε παραμύθι.''

Η παράσταση προτείνει. Όπως όλες οι παραστάσεις με θέση κι άποψη. Να βγούμε από το Εγώ και να περάσουμε στο ΕΜΕΙΣ. Να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχει το ΕΜΕΙΣ και να την αξιοποιήσουμε.

Ο Κώστας Δελακούρας έφτιαξε μια παράσταση comic με γρήγορους ρυθμούς, δεμένη σκηνοθεσία και ταυτόχρονα χαοτική όπως ακριβώς η ζωή μας. Οι κινήσεις των σωμάτων οι εκφράσεις των προσώπων, τα βλέμματα, οι μορφασμοί όλης της ομάδας ήταν υπέροχοι. Τα πιο ελκυστικά φρικιά που έχω δει ποτέ μου.

Πιστεύω ότι το FREE FREAKS πρέπει να το δουν όλοι, θεατρόφιλοι και μη. Είναι μια μυητική διαδικασία με απεύθυνση σε όλους αυτούς που θέλουν να διευρύνουν το ''οπτικό'' κι αντιληπτικό τους πεδίο και να ατενίσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι πραγματικότητας κι αλήθειας.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Θεατρική Προσαρμογή & Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σάντρα Ααρών, Αλίκη Καλλιβωκά, Χαρά Καραβασιλείου, Ελένη - Δήμητρα Μουτάφη, Αφροδίτη Ντίτορα και ο Κώστας Δελακούρας

Φωτισμοί-Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης

Φωτογραφίες: Μάνος Γεωργίου – Νάντια Γεωργιάδου

Μουσική Επιμέλεια & Βίντεο: Free Freaks

Παραγωγή: Ομάδα Πλάνη

Πληροφορίες

Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής», Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός

Στάση Μετρό: Κεραμικός

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3425637

Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου 2022

Ημέρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 8:00 μ.μ. , Διάρκεια παράστασης: 70΄

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος) 10 € (μειωμένο)

(Ειδικές Τιμές σε συλλόγους και group)

Προπώληση Εισιτηρίων:

Viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/free-freaks/

 

https://www.facebook.com/profile.php

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Νοέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.