Είδαμε τον Ζορμπά στον Ελληνικό κόσμο.

Είδαμε τον Ζορμπά στον Ελληνικό κόσμο.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Δεκέμβριος 02 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε τον Ζορμπά στον Ελληνικό κόσμο.

Γράφει η Λένα Σάββα

ΖΟΡΜΠΑΣ

''Όταν συλλογίζομαι με τι τροφή τόσα χρόνια με τάισαν τα βιβλία και οι δάσκαλοι για να χορτάσουν μια λιμασμένη ψυχή και τι λιονταρίσιο μυαλό για τροφή με τάισε ο Ζορμπάς σε λίγους μήνες, δύσκολα μπορώ να βαστάξω την οργή και τη θλίψη μου. Ξεκίνησαν οι θύμησες και σπρώχνει η μία την άλλη. Και τα πιο ασήμαντα περιστατικά που δέθηκαν μαζί του, λάμπουν τη στιγμή τούτη καθαρά, γοργοσάλευτα και πολύτιμα, σαν πολύχρωμα ψάρια σε διάφανη καλοκαιριάτικη θάλασσα. Τίποτα δικό του δεν πέθανε μέσα μου. Ότι άγγιξε ο Ζορμπάς θαρρείς κι έγινε αθάνατο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι τον συνάντησα μια φορά κι έναν καιρό και μου σημάδεψε τη ζωή.''

Ένας νεαρός διανοούμενος κι ένας λαϊκός σοφός άνθρωπος, συναντιούνται σ' ένα χωριό της Κρήτης και η αλληλεπίδρασή τους είναι καταλυτική. Ο νεαρός μπαίνει σ' ένα καινούργιο κύκλο μάθησης βιωματικής, που έχει να κάνει με την ουσία της ζωής, την ελευθερία, την αυθεντικότητα, την γνήσια έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων.Που έχει να κάνει με το σώμα και με τη δική του έκφραση που πολλές φορές είναι ανεξάρτητη από τη γλώσσα του νου. Γιατί ο Ζορμπάς είναι το σύμβολο της ελευθερίας και της αυθεντικότητας μέσα από το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη αυτού του μεγάλου Μύστη, που άνοιξε καινούργιους δρόμους και τρόπους αντίληψης στον παγκόσμιο πνευματικό χώρο.

zorbas

''Ένας διάβολος είναι μέσα μου και μου λέει τι να κάνω κι εγώ κάνω ότι μου λέει. Κάθε που πάω να πλαντάξω, μου φωνάζει 'χόρεψε, χόρεψε' κι εγώ χορεύω αφεντικό και δεν πλαντάζω. Δε ξέρεις πόσα πράγματα λέγονται με το χορό.''

Αυτό το αριστούργημα ανέλαβε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας να το κάνει θεατρική παράσταση μαζί με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο με τον οποίο έκαναν την επεξεργασία και τη θεατρική απόδοση. Δύσκολο εγχείρημα που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Στο Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ είδαμε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές παραγωγές, μια συγκλονιστική παράσταση και ζήσαμε μια εμπειρία συναρπαστική και σπάνια.
Με την μουσική επιμέλεια του Βάιου Πράπα και με τους ήχους της γνωστής πλέον παγκοσμίως μουσικής του Θεοδωράκη εκτυλίχτηκε η γνωριμία των δύο αυτών ανθρώπων με φόντο την Κρητική ζωή και τα Κρητικά ήθη και έθιμα μιας κλειστής κοινωνίας. Ο θρήνος, η χαρά, το γλέντι, ο θάνατος, ο έρωτας, ζωντανεύουν σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια, μέσα από τη σπουδαία σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και την εξαιρετική δουλειά της Αγγελικής Τρομπούκη στην κινησιολογία.
Οι κρητικές μαντινάδες, οι χοροί και τα Κρητικά γλέντια είναι τόσο ζωντανά που νομίζεις πως συμμετέχεις κι εσύ.

Ο Γιάννης Στάνκογλου φοράει τον ρόλο του Ζορμπά και σαν τον μαγικό μανδύα των παραμυθιών, γίνεται ο ίδιος ο Ζορμπάς. Ο Στάνκογλου εξαφανίζεται και βλέπεις να κινείται πάνω στη σκηνή, ένα ελεύθερο, αχόρταγο για τη ζωή πνεύμα. Ο πολύ καλός ηθοποιός δίνει αληθινή ζωή στο μυθικό πρόσωπο που υποδύεται. Μας γέμισε συγκίνηση και μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων.
''Στη ζωή, οι μεγαλύτεροι ευεργέτες μου στάθηκαν τα ταξίδια και τα ονείρατα. Απ' τους ανθρώπους πολύ λίγοι βοήθησαν τον αγώνα μου. Όμως αν ήταν να επιλέξω έναν ψυχικό οδηγό, έναν γκουρού, τότε αυτός θα ήταν σίγουρα ο Ζορμπάς. Η πιο λεύτερη κραυγή που γνώρισα. Μια ζωντανή καρδιά, μια ακατέργαστη μεγάλη ψυχή.''

Η Όλια Λαζαρίδου υπέροχη στο ρόλο της μαντάμ Ορτάνς. Χυμώδης, τσαχπίνα, εκρηκτική, γλυκιά και τρυφερή, πλούσια σε εμπειρίες, με τη γαλλική προφορά της και τα σκέρτσα της, μας μάγεψε. Η μαντάμ Ορτάνς αυτούσια, από το βιβλίο του Καζαντζάκη, στη σκηνή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Χωρίς μεσάζοντες, παρά μόνο τη βαθειά και διεισδυτική σκηνοθετική ματιά.
Η Όλια Λαζαρίδου στην συνέντευξη τύπου της παράστασης, μας είπε ότι θέλει να υπερασπιστεί με την ερμηνεία της αυτό το πρόσωπο το σπαρακτικό και κωμικό ταυτόχρονα και κράτησε την υπόσχεσή της. Ήταν χάρμα να την βλέπεις και να την ακούς.

Η χήρα. Ένα αδάμαστο πανέμορφο άτι που ασφυκτιά μέσα σ' αυτή την κλειστή πατριαρχική κοινωνία. Είναι η λαχτάρα και ο δαίμονας όλων. Το ανεκπλήρωτο απωθημένο τους.
''Κλείνεις τα μάτια σου και θαρρείς δεν αγκαλιάζεις τη γυναίκα σου αλλά τη χήρα. Έτσι γεμίζει το χωριό λουλούδια και παιδιά.''
Η Ηλιάνα Μαυρομάτη πολύ καλά στο ρόλο της χήρας με καταπληκτική χορευτική κίνηση, δημιουργεί ένα σύμπαν γοητείας και μυστηρίου.

Ο Ιβάν Σβιτάιλο στο ρόλο του Μαυραντώνη είναι μια στιβαρή δεσποτική παρουσία. Γνήσιος Κρητικός λεβέντης δίνει πολύ ζωντανά και παραστατικά το στίγμα του αυθεντικού Κρητικού. Η χορευτική του κίνηση υπέροχη.

Από ένα χωριό δεν λείπει ποτέ ο τρελλός του. Ο Δημήτρης Φουρλής στο ρόλο του σαλεμένου Μιμηθού, απολαυστικός.

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης στο ρόλο του νεαρού Καζαντζάκη και ταυτόχρονα του αφηγητή είναι εκφραστικότατος. Κάπως έτσι πρέπει να ήταν ο Καζαντζάκης, πριν μπει μέσα του ο δαίμονας του Ζορμπά, πριν αφυπνιστεί ''η φλόγα της ζωής, η άγια τρέλλα και το ιερό πάθος.''

Ένας πολυπληθής θίασος από ηθοποιούς και χορευτές, ένα μαγευτικό οδοιπορικό με φόντο τα έξοχα σκηνικά του Μανώλη Παντελιδάκη, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς της Στέλλας Κάλτσου και το καζαντζακικό σύμπαν που δημιούργησε με τα σκηνικά και τα κοστούμια της η Ηλένια Δουλαδίρη.

Ο Ζορμπάς του Γιάννη Κακλέα είναι από τις ομορφότερες παραστάσεις που έχω δει. Και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχεις να πεις πολλά. Τη θέση των λόγων παίρνουν οι αισθήσεις, τα συναισθήματα και η μνήμη που θα συνοδεύει αυτή την εμπειρία.

''Ο τροχός του κόσμου γυρίζει, η ζωή φεύγει και φεύγουμε μαζί της. Αντιλάλησε και πάλι μέσα μου ότι η ζωή ετούτη είναι μοναδική, άλλη δεν έχει. Ό,τι είναι να το χαρείς, εδώ θα το χαρείς, περνάει γρήγορα και δεν θα σου ξαναδοθεί στην αιωνιότητα άλλη ευκαιρία.

 Γιάννης Στάνκογλου Patroklos Skafidas

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία
Γιάννης Κακλέας

Θεατρική απόδοση/επεξεργασία
Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά
Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια
Ηλένια Δουλαδίρη

Πρωτότυπη μουσική
Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική/Μουσική επιμέλεια παράστασης
Βάιος Πράπας

Κινησιολογία
Αγγελική Τρομπούκη

Φωτισμοί
Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη
Ρέα Σαμαροπούλου

Φωτογραφίες
Πάτροκλος Σκαφίδας

Προβολές βίντεο
Παντελής Μάκκας

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώνενα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα: Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00

Πέμπτη 20.30

Παρασκευή 20:30

Σάββατο 20:30

Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

VIP 55€

Ζώνη Α 45€

Ζώνη Β 35€

Ζώνη Γ 28€

Ζώνη Δ 22€

Πλαϊνές - Θεωρείο Α 17 €

Θεωρείο Β'14 €

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

• Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος

• Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr

και www.viva.gr

 

 

• Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ:

Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Φεβρουάριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.