Είδαμε τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ στο Κινηματοθέατρο Ιντεάλ.

Είδαμε τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ στο Κινηματοθέατρο Ιντεάλ.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Δεκέμβριος 08 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιντεάλ

Γράφει η Λένα Σάββα

Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς είναι ένα από τα τρία αγαπημένα μου παραμύθια [τα άλλα δύο είναι ο μικρός Πρίγκηπας του Εξυπερύ κι ο γλάρος Ιωνάθαν του Μπαχ] και θεωρώ ότι είναι ένα από τα ωραιότερα παραμύθια που έχουν γραφτεί. Έχει μείνει στην ιστορία σαν σύμβολο της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης ενός ανθρώπου, μέσα από το άνοιγμα της καρδιάς του.

Ο Κάρολος Ντίκενς, ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους συγγραφείς, στιγμάτισε την εποχή του και τον πολιτισμό της Αγγλίας ως μεγάλος ανθρωπιστής που τον απασχολούσαν μόνιμα οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενέστερων τάξεων και πολύ συχνά συνέβαλλε μέσα από κοινωνικές οργανώσεις στην βελτίωση αυτών των συνθηκών. Την εποχή εκείνη στην Αγγλία η βιομηχανοποίηση και η φιλελεύθερη οικονομική πολιτική -καλή ώρα ή κακή;- δημιούργησαν ένα τεράστιο οικονομικό χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών. Γι αυτό οι μυθιστοριογράφοι της εποχής με τα έργα τους επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τους αναγνώστες σχετικά με τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Ο Ντίκενς έχοντας βιώσει τη φτώχεια, ως το τέλος της ζωής του νοιαζόταν για τους μη έχοντες, ιδίως τα παιδιά.

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένα αρχετυπικό σύμβολο κλειστού, μονόχνωτου, σκληρού και φιλάργυρου ανθρώπου, που ζει τη ζωή του χωρίς χαρά, χωρίς διασκέδαση, χωρίς σχέσεις. Και είναι Χριστούγεννα -καλή ώρα-.Παραμονή Χριστουγέννων. Παιδιά μπαίνουν στο γραφείο του για κάλαντα και τα διώχνει. Άνθρωποι έρχονται για τον ετήσιο έρανο και τους διώχνει. Ο ανιψιός του τον καλεί να περάσει μαζί τους τα Χριστούγεννα κι αρνείται. Μόνο τον υπάλληλό του δυσκολεύεται να διώξει πιο νωρίς, για να βρεθεί πιο γρήγορα με την οικογένειά του. Αντίθετα θα επιθυμούσε να τον έχει να δουλεύει και τη μέρα των Χριστουγέννων αν γινόταν. Το μόνο που δίνει ευχαρίστηση στον Σκρουτζ είναι να μετρά και να ξαναμετρά τα χρήματά του.
Όμως ''κάποιος'' έχει άλλα σχέδια για τον τσιφούτη της ιστορίας μας. Είναι αυτός ο ΄΄κάποιος'' που μας δίνει άπειρες ευκαιρίες να βελτιωθούμε κι άπειρη αγάπη όποιοι κι αν είμαστε.
Έτσι ο Εμπενίζερ το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του μέσα από τη ζωή που έζησε [παρελθόν] και τη ζωή που ζεί [παρόν]. Αν το τώρα προδιαγράφει το μέλλον, ''είδε'' το μέλλον που τον περίμενε. Και συνέβη το θαύμα. Λες και ήταν μέσα του ''έτοιμος από καιρό''. Ο Σκρουτζ φωτίστηκε, κατανόησε τι έκανε, τι κάνει και ποιες θα είναι οι μελλοντικές συνέπειες [δυνατότητα επέμβασης στο μέλλον]. Ο Ντίκενς βάζει τον ήρωά του να δει κατά πρόσωπο τις ευθύνες του και να αναλάβει δράση με τις πράξεις του για την εξέλιξη της ψυχής του. Μόνο μια λέξη χωράει εδώ. Η αγάπη.
Ενώ σήμερα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στη μοίρα, έρχεται ένας συγγραφέας από το 1843 να μας πει ότι αν αλλάξουμε την πορεία μας στη ζωή μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον μας.

Μέσα σ' ένα παραμυθένιο σκηνικό [Μιχάλης Σδούγκος] είδαμε αυτή την μεγαλειώδη ιστορία με μια δεκαπενταμελή ομάδα ηθοποιών. Τις ειδικές κατασκευές και τα 3D animation έφτιαξε ο Θοδωρής Τσιμπλάκης.
Τα πολύ γιορτινά τραγούδια και μουσικές που ακούγονται, επιμελήθηκε η Κρίστελ Καπερώνη.

Εξαιρετική δουλειά από την Γιούλη Ηλιοπούλου στη σκηνοθεσία, η οποία δούλεψε και την θεατρική μεταφορά και την κινησιολογία της παράστασης. Μ' έναν περίτεχνο τρόπο, μέσα από τα πολυεπίπεδα σκηνικά, πάντρεψε το τώρα με το χτες με αρμονία [τοποθέτησε το παρελθόν κι όσα διαδραματίζονταν σ' αυτό στο δεύτερο επίπεδο των σκηνικών] και οι κινήσεις των ηθοποιών -χορευτικές και μη- ήταν άψογα συνταιριασμένες μεταξύ τους και με τα δρώμενα, κρατώντας το ενδιαφέρον μας σε συνεχή ένταση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε μια μεγάλη αίθουσα που οι μισοί περίπου από τους θεατές ήταν παιδιά, επικράτησε πλήρη ησυχία.

Τα όμορφα κοστούμια είναι έμπνευση της Τζούλια Μάρκο και οι ζωντανοί φωτισμοί του Λάμπρου Σουνδιά.

Απολαυστικός ο Τάκης Παπαματθαίου στο ρόλο του Σκρουτζ, δίνει με άψογη εκφραστικότητα την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον παλιό και τον καινούργιο άνθρωπο. Ελκυστικός στην έκφραση, στις κινήσεις του και στις χορευτικές του φιγούρες.

Εξαίρετος κι ο Αναστάσιος Κολοβός ως Τζέικομπ Μάρλευ και ως χριστουγεννιάτικο πνεύμα του παρόντος.

Αξιόλογες ερμηνείες από τους Τζούλια Σπυροπούλου, Σπύρο Κατηφόρη, Ιούλιο Αθανασίου, Κασσάνδρα Μπαφαλούκου, Ιάσωνα Μαλτεζόπουλο, Δανάη Καπιτσαλή, Ρένα Κουμπαρούλη, Μαρία Παπαϊωάννου και Ιωάννα Προκοπίου.

Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους και μια ιστορία με πολύ σπουδαία μηνύματα. Διακατέχεται από την αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Είναι ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους αυτούς που αγαπάμε, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Κάρολος Ντίκενς
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιούλη Ηλιοπούλου
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική επένδυση: Κρίστελ Καπερώνη
Κίνηση: Γιούλη Ηλιοπούλου
Φωτισμοί 3D animation: Λάμπρος Σουνδιάς
Ειδικές κατασκευές: Θοδωρής Τσιμπλάκης
Φωτογραφίες: Αποστόλης Παπανικολάου
Δ/νση παραγωγής: Αντώνης Μαρκογιάννης
Παραγωγή: ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ

Παίζουν οι ηθοποιοί : Σκρούτζ ο ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

MARLEY & ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ - ΠΑΡΟΝ ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, Τζούλια Σπυροπούλου, Σπύρος Κατηφόρης Ιούλιος Αθανασίου, Κασσάνδρα Μπαφαλούκου, Μαλτεζόπουλος Ιάσωνας, Δανάη Καπιτσαλά,Ρένα Κουμπαρούλη, Μαρία Παπαϊωάννου, Ιωάννα Προκοπίου

Διάρκεια: 90 λεπτά

 

 Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία: Από 04/12/2022 έως 15/01/2023, στις 11:30 π.μ.

Τοποθεσία: Πολυχώρος Πολιτισμού IDEAL, Πανεπιστημίου 46 – Μετρό Πανεπιστήμιο, Αθήνα
Eισιτήρια: Vip Ζώνη 14€, Α Ζώνη 12€, Β Ζώνη 10€ γενική είσοδος, Εξώστης 9€, Ανέργων–Πολυτέκνων 8€ | Ειδικές τιμές για συλλόγους και σχολεία

Προπώληση : https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalta-christougenna-tou-skroutz/


Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ. 210-5248140, 6936323587
https://www.youtube.com/watch?v=-OghZJ84Y-8/

 

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.