Είδαμε την παράσταση "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" στο θέατρο 104.

Είδαμε την παράσταση "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" στο θέατρο 104.

Είδαμε την παράσταση "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" στο θέατρο 104.

Γράφει η Λένα Σάββα

 

Μια παράσταση δυνατή σαν ηλεκτροσόκ

"Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος κι αυτή είναι η κορυφαία πολιτική πράξη."

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930 από γονείς καπνεργάτες. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στα Ποταμούδια, μια περιοχή γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές από τη δικτατορία του Μεταξά.Αργότερα στη Θεσσαλονίκη δουλεύει μικροπωλητής στο λιμάνι.Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη Δημοτικού. Με την απελευθέρωση οργανώνεται στο Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων. Το 1947 σε ηλικία 16 ετών συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον πάρουν για εκτέλεση. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε εξορίες και φυλακές όπως Μακρόνησο, Αη Στράτη, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλό. Ο Μανώλης Αναγνωστάκης μου έμαθε γράμματα στη φυλακή, είχε πει σε συνέντευξή του.Γίνεται στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς Γραμματείας της ΔΝ Λαμπράκη και μετά ιδρυτικό στέλεχος της ΠΑΜ.

"Δυστυχώς ζω σε μια κοινωνία η οποία δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό. Να συμβαίνουν τόσο τρομακτικά πράγματα και να μην παίρνει χαμπάρι; Να μην αντιδρά με τίποτα;"
Το έργο του ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ το έγραψε σε μεγάλη ηλικία και το απευθύνει σ' ένα συναγωνιστή του που έφυγε πριν τη Δικτατορία. Είναι ένα τραγικό οδοιπορικό εξοριών και φυλακών, βασανιστηρίων κι εκτελέσεων. Ένα οδοιπορικό γενναιότητας κι ανθρωπιάς.

" Μακρονήσι: όνομα τρομακτικό, κρανίου τόπος. Ένας βράχος φορτωμένος οδύνη και ανθρώπινη ταπείνωση.Αγριότητα και ντροπή. Στόχος δεν ήταν ο θάνατος αλλά ο εξευτελισμός."

Τα σκηνικά (Γεωργία Μπούρδα) έχουν χρώμα λευκό.Το λευκό του πάγου.Γιατί ναι, κάνει πολύ κρύο εκεί που δεν υπάρχει η αγάπη, ο σεβασμός, η ανθρωπιά. Ένα λευκό τραπέζι με πιάτα, ποτήρια, νερό, κρασί και μήλα. Αυτά είναι τα υλικά με τα οποία η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη δημιουργεί ένα ολόκληρο Σύμπαν. Μπροστά στα μάτια μας ζωντανεύουν φυλακές, ξερονήσια, βασανιστήρια και βασανιστές, βία και θανατικό, ζωντανεύει το βιβλίο του Μίσσιου με όλη τη ζοφερή αλήθεια του, χάρη στην σκηνοθετική ευφυία της. Με αυτά τα ελάχιστα υλικά η Καραγιάννη πλάθει μια εποχή που τραυμάτισε την Ελλάδα και την ιστορία της, ζωγραφίζοντας με τόσες λεπτομέρειες που νομίζεις ότι βλέπεις κινηματογραφικό έργο. Η σκηνή με το τεμαχισμό των μήλων, εκπληκτική σύλληψη.

Στο τραπέζι οι τέσσερις ηθοποιοί κινούνται κυκλικά, αλλάζουν ρόλους, μετατρέπονται συνεχώς σε θύτες και θύματα, κατάδικους, βασανιστές, μάνες κι ερωμένες.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης στο ρόλο του αφηγητή- συγγραφέα, είναι συγκλονιστικός! Μια τραγική φιγούρα που αφηγείται και ταυτόχρονα βιώνει. Δίνει την ψυχή του στο ρόλο, καίγεται πάνω στη σκηνή περνώντας μέσα από μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Οργή, πόνο, ελπίδα, απόγνωση, αισιοδοξία. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις καλλιτέχνες να γίνονται όλο και καλύτεροι, να εξελίσσονται.

Εξαιρετικοί και οι συμπρωταγωνιστές του Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός και Γιάννης Μάνθος.Εξαιρετικά δυνατές οι ερμηνείες τους, μέσα από τις συνεχείς εναλλαγές των ρόλων. Και οι τέσσερις ηθοποιοί έβγαλαν την παράσταση με μια ανάσα σε έναν ερμηνευτικό μαραθώνιο που μας ταρακούνησε και μας συγκλόνισε.Κι εδώ η σκηνοθετική καθοδήγηση άψογη, ιδιαίτερα ευρηματική και με δημιουργική φαντασία.

"Έπρεπε να περάσω πολλά και να διαβάσω πολύ για να καταλάβω πόσο μοναδικός, πόσο μοναχικός είναι ο δρόμος του επαναστάτη."

Το έργο του Μίσσιου είναι για γερά νεύρα και για ανοιχτά μυαλά.Γιατι δεν κάνει έναν απόλυτο διαχωρισμό, όπου οι καλοί είναι από τη μια και οι κακοί από την άλλη. Καταδεικνύει τα λάθη της ηγεσίας του Κόμματος και την άτεγκτη, μερικές φορές, στάση του, όσο κι αν πονάει αυτό.

"Πέρασε πολύς καιρός για να καταλάβω ότι το Κόμμα δεν ήταν κάτι το αφηρημένο, κάτι που βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας, αλλά αποτελείται από συγκεκριμένους ανθρώπους και μερικοί απ' αυτούς δεν ήταν και οι καλύτεροι."

Η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη, πολύ αισθαντική όπως πάντα, γλυκειά κι ευαίσθητη, κυλάει νυχοπατώντας, μην προξενήσει άλλο πόνο, μην αγγίξει πληγές.Τρυφερά συνοδευτική, μέσα από τη μελωδία της προσπαθεί να παρηγορήσει και να θεραπεύσει.Να μας θυμίσει ότι υπάρχει και η ομορφιά.

Εξαιρετική επίσης, όπως πάντα, η δουλειά της Μαργαρίτας Τρίκκα στην επιμέλεια της κίνησης.

Τι ήταν αυτό που κράτησε όρθιους αυτούς τους ανθρώπους; Ποια βαθειά δύναμη ανέβλυζε από μέσα τους και τους έκανε να αντέχουν τα βασανιστήρια, το ξύλο, τον ψυχολογικό πόλεμο, τους εξευτελισμούς; Ποιο εσωτερικό όραμα τους μυούσε κάθε πρωί στην αντοχή; Και ποια βαθειά εσωτερική ανάγκη τους κοίμιζε κάθε βράδυ με την ελπίδα της αυριανής μέρας;

Η παράσταση ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ είναι μια παράσταση που πρέπει να τη δούμε όλοι μας.Για να θυμηθούμε, για να μάθουμε όσοι δεν ξέρουμε, για να ξυπνήσουμε.Για να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε αξιολογώντας το παρελθόν.Κρατώντας μόνο την ιστορία για να μας οδηγεί Στις μέρες μας που η βία και η δικτατορία έχουν πάρει άλλες μορφές κι εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε.Γιατι η αλήθεια είναι το αντίθετο της λήθης.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές.
Ένα μεγάλο μπράβο στη σκηνοθέτη Σοφία Καραγιάννη.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους δημιουργούς-καλλιτέχνες που εξελίσσουν το έργο τους κάνοντας το κάθε φορά και καλύτερο!!!

 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κυμπούρη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή:GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος

Εισιτήρια
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 14 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

5 Δεκεμβρίου 2022 – 7 Φεβρουαρίου 2023
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 5
- 14 ευρώ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Θέατρο 104
Eυμολπιδών 41, Γκάζι
+302103455020
http://www.104.gr/

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.