Είδαμε την παράσταση Ανατολικά της Εδέμ στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Είδαμε την παράσταση Ανατολικά της Εδέμ στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Δεκέμβριος 25 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση Ανατολικά της Εδέμ στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Γράφει η Λένα Σάββα

Το βραβευμένο με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έργο του John Steinbeck παρακολουθήσαμε στο θέατρο ΑΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ. Την επιλογή δραματολογίου και τη μετάφραση έκανε η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα- Καλογήρου και την δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία υπογράφει η Ανδρονίκη Αβδελιώτη.Το έργο έγινε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία του Ελία Καζάν με τον Τζέημς Ντην στο ρόλο του Κάλεμπ Τρασκ.

Η υπόθεση τοποθετείται στην Αμερική το 1900. Η Κάθυ βρίσκεται τραυματισμένη στην πόρτα του Αδάμ Τρασκ. Την περιθάλπει, την ερωτεύεται, την παντρεύεται και κάνει μαζί της δύο δίδυμα αγόρια, τον Κάλεμπ και τον Ααρών.Η Κάθυ όμως μια σκληρή γυναίκα, ασφυκτιά μέσα στα στενά πλαίσια της αγροτικής επαρχιακής ζωής.

"Γεννήσεις δύο όμορφα αγόρια, θα σου τα φέρω να τα δεις."
"Δεν τα θέλω, σήκω και φύγε."
Η Κάθυ εγκαταλείπει τον άντρα της και τα δύο αγόρια μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι η μάνα τους έχει πεθάνει.

Ενδιάμεσα στις δράσεις των ηρώων, η Κάθυ διαβάζει αποσπάσματα από το παραμύθι Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.
"Η Αλίκη ανακάλυψε μια μικρή πόρτα.Εβγαζε σ' έναν υπέροχο κήπο. Όμως ούτε το κεφάλι της δεν χωράνε από την πόρτα."

Το αριστούργημα του Στάινμπεκ πραγματεύεται θέματα όπως η σχέση πατέρα και γιου, η προσκόλληση κάποιων ηρώων στα υλικά αγαθά για να χτίσουν την αυτοαξία τους και να αγαπηθούν, τα ψέματα και πού οδηγούν αυτά, με κεντρικό άξονα την αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Πόσο καλός είναι ο κακός και τι μπορεί να κρύβεται από πίσω;
" Θεέ μου σε παρακαλώ μη με κάνεις κακό.Αν κάνεις τους ανθρώπους να με αγαπάνε, θα σου δώσω τα πάντα, ότι θέλεις."

Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη στήνει μια παράσταση άκρως ατμοσφαιρική, προσεγμένη στην κάθε λεπτομέρειά της, με πολύ καλές ερμηνείες και ατμοσφαιρικά σκηνικά και κοστούμια στα οποία επίσης έχει βάλει το χεράκι της η πολυτάλαντη αυτή σκηνοθέτης και ηθοποιός.(Κρίμα που δεν προχώρησε περισσότερο κι έμεινε απόφοιτη Λυκείου.Black χιούμορ, έτσι;). Η παράσταση έχει μια εξαιρετική ροή με μια αίσθηση κυματισμού, δίνοντας ένα άρωμα παραμυθιού που περιέχει ένα άλλο παραμύθι.

Ο Γιώργος Ζώης στο ρόλο του Αδάμ, απλός, φυσικός κι αυθεντικός, μας ξεναγεί στην ψυχολογία ενός αγρότη με χρυσή καρδιά.Σοβαρος και τρυφερός, γλυκός κι απλοϊκός, παγιδεύεται στον έρωτα και πληρώνει τις συνέπειες.Η τρυφερότητα κι ο πόνος του απλώνονται σ' όλη τη σκηνή και φτάνουν μέχρι μέσα μας.

Πολύ καλές, καλοδουλεμένους ερμηνείες από τους νεαρούς Κωνσταντίνο Τσιούγκα και Τίτο Πινακά. Ειδικά ο δεύτερος στο ρόλο του "κακού" Κάλεμπ δείχνει τις μεγάλες υποκριτικές του δυνατότητες.
Ο Σταμάτης Μπαντούνας, σαν αφοσιωμένος υπηρέτης Λη, βγάζει μέσα από το ρόλο του μια τεράστια αγάπη, που την ψυχανεμίζεσαι περισσότερο μέσα από την εσωτερική ερμηνεία του.
Ο ίδιος συμμετέχει μαζί με την Αβδελιώτη και τον Νικόλαο Μαρμαροτούρη, στα σκηνικά και κοστούμια του έργου.
Ωραίες ερμηνείες από τους Ανδρέα Ζάκα, Ποπέτα Σούκου, Ηλία Βογιατζιδακη και Σοφία Σιμοπούλου.

Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη ως Κάθυ, ξεδιπλώνει έναν δύσκολο ρόλο, δίνοντας μια γυναίκα που δεν ξέρει ν' αγαπά κι αυτό το αναπληρώνει με το να κάνει το κακό.Εξαιρετικα αισθαντική ερμηνεία που σε κάνει να την αντιπαθείς αλλά και να την συμπονάς, βλέποντας τις εσωτερικές συγκρούσεις της και την τάση της να ξεφεύγει μέσα από παραμύθια.
"Δεν ξέρω τι ψάχνεις κι αν θα το βρεις ποτέ σου.Αυτο που ξέρω είναι πως όταν σε πλησιάζει η αγάπη εσύ τρέχεις να της κρυφτείς."

Η Αλίκη ένοιωσε πια ότι είχε εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες της εκτός από μία.Δεν είχε καταφέρει να μπει στον όμορφο κήπο.

Η μουσική σύνθεση της Αργυρώς Καπαρού θυμίζει ήχο καμπάνας.Τι συμφορές προαναγγέλλει; Ταυτόχρονα προσπαθεί να δώσει μια ανέμελη νότα σαν εξισορρόπιση στα βάσανα των ηρώων.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, η Κάθυ ή η Αλίκη, φτάνει στη χώρα των θαυμάτων, συναντά τον αξιωματικό με τη λευκή πανοπλία και σώζεται. Οι ηθοποιοί μετατρέπονται σε ζώα του δάσους σαν σημειολογία επικράτησης της καλωσύνης.

Ποια είναι η χώρα των θαυμάτων; Που είναι η Εδέμ; Είναι η παράσταση που είδαμε, είναι η εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Αβδελιώτη, είναι οι όμορφες ερμηνείες των ηθοποιών.Ειναι ότι είδαμε ένα θέατρο μυρωδάτο σαν το καλό ακριβό κρασί, που γέμισε την ψυχή μας.Ανατολικα της Εδέμ βρίσκεται η τέχνη που ποιεί ήθος και πολιτισμό με καλλιτέχνες όπως η Ανδρονίκη Αβδελιώτη και οι συνεργάτες της.Και μια αναφορά στο εκπληκτικό οίκημα που λέγεται θέατο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ και στην δραστήρια ιδιοκτήτριά του τη Μαργαρίτα, που χρόνια τώρα τρέφει τις ψυχές μας με τις δουλειές και τις επιλογές της!

 

Συντελεστές

Επιλογή Δραματολογίου – Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αργυρώ Καπαρού
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος Μαρμαροτούρης, Σταμάτης Μπαντούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη
Φωτογραφίες – teaser: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
Ηχοληψία και programming: Νίκος Πιτλόγλου – StudioArion
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:
Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ανδρέας Ζάκας, Γιώργος Ζώης, Σταμάτης Μπαντούνας, Τίτος Πινακάς, Σοφία Σιμοπούλου, Ποπέτα Σούκου, Κωνσταντίνος Τσιούγκος

Διάρκεια: 105΄

Κάθε Παρασκευή, στο φουαγιέ του Αγγέλων Βήμα, μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο γοητευτικό κλίμα του Στάινμπεκ με αναγνώσεις κειμένων του, πρωτότυπη μουσική της Αργυρώς Καπαρού και freebar με κρασί και αναψυκτικά, που περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.

Ημερομηνία:

Από: 25/11/2022 Εως: 28/01/2023

Παρασκευή, 21:00 | Σάββατο, 18:00

Τοποθεσία:

Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Eισιτήρια:

16€ (γενική είσοδος) | 12€ (μειωμένο) | 5€ (ατέλεια)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 210 52 42 211 | www.aggelonvima.com

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner Ελευσίνια Μυστίρια Φεστιβαλ Ηλιουπολης 1

« Απρίλιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.