Είδαμε το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντα στο Θέατρο της Ημέρας

Είδαμε το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντα στο Θέατρο της Ημέρας

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάρτιος 08 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντα στο Θέατρο της Ημέρας.

Όταν η ευαισθησία και η συγκίνηση πρωταγωνιστούν!

Γράφει η Λένα Σάββα

"Η αγάπη δεν δίνει τίποτα, παρά μονάχα τον εαυτό της και δεν παίρνει τίποτα παρά μονάχα τον εαυτό της! Η αγάπη αρκείται στην αγάπη!
ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ- Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ

Στο Θέατρο της Ημέρας παρακολουθήσαμε μια σπουδή στην αγάπη και την τρυφερότητα. Το έργο του βραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου και δραματουργική επεξεργασία Γεωργίας Ελένης Ζήκου.

Μια όμορφη σκυλίτσα, η Τζοκόντα, από αδέσποτο μετατρέπεται σε ζώο συντροφιάς, χάρη στον "αφεντικούλη" της. Την πήρε στο σπίτι του, τη φρόντισε, της παρείχε όλα όσα χρειάζεται ένα ζωντανό πλάσμα, από τροφή και θαλπωρή μέχρι αγάπη κι επικοινωνία και ζήσανε μαζί δεκαπέντε χρόνια περίπου, μέχρι που η Τζοκόντα αποχαιρέτησε τα γήινα πεδία.
Σχετικά με την επικοινωνία, ο συγγραφέας μας περνάει το μήνυμα ότι επειδή δεν γνωρίζουμε τη γλώσσα των ζώων, δεν σημαίνει ότι δεν μιλούν και δεν προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Και μόνο να ξέραμε πόσο πολύ το θέλουν, μας λέει με τον ποιητικό του τρόπο ο Γιώργος Χριστοδούλου.
Ο σύγχρονος βιομηχανοποιημένος άνθρωπος, έχει γίνει εξωστρεφής, κινείται στην περιφέρεια, έχει απομακρυνθεί από το κέντρο του. Όταν βρεθούμε για λίγο στη φύση, βλέπουμε πώς αλλάζουν οι ρυθμοί μας, η αναπνοή μας, ακόμα και οι χτύποι της καρδιάς.
Ζω στο κέντρο μου σημαίνει έχω σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό μου, αυτό το κομμάτι που δεν είναι στραμμένο στα υλικά αγαθά, αλλά στην ομορφιά, στην αξία της στιγμής, στο νόημα της ζωής.
Μέρος της φύσης είναι και τα ζώα που είναι οι μεγάλοι μας δάσκαλοι στην χωρίς όρους αγάπη και μας βοηθούν μέσω της αγάπης να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και με ό,τι ο καθένας αποκαλεί Θεό.

Η σκυλίτσα Τζοκόντα, τριάντα χρόνια μετα την αναχώριση της, παίρνει την "άδεια" να κατέβει στη γη για επτά ημέρες, για να ξαναδεί τον αφεντικούλη της. Στη γη αναπολεί το παρελθόν της και μας διηγείται τη ζωή της.

Το εξαιρετικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου περνάει πολλά μηνύματα που δεν αφορούν μόνο στα ζώα. Εξάλλου τα ζώα είναι ένας μικρόκοσμος, που σκιαγραφεί έναν μεγαλύτερο, τον κόσμο των ανθρώπων κι αυτοί οι δύο κόσμοι είναι αλληλένδετοι.
Η αγάπη και η φροντίδα των ζώων σε κρατικό αλλά και προσωπικό επιπεδο, είναι ένα από τα δείγματα πολιτισμού ενός λαού.

Η Γιούλη Ζήκου στο ρόλο της Τζοκόντα, δίνει μια σπουδαία ερμηνεία, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράστασης. Προσφέροντάς μας απλόχερα, κομμάτια από το είναι της, μας βάζει μέσα στη ψυχολογία και στα συναισθήματα της Τζοκόντα.
Το βλέμμα, η εκφραστικότητα του προσώπου, η ευέλικτη μεταβλητότητα των διαθέσεων και συναισθημάτων (χαρά, πόνος, φόβος, αγωνία, ικανοποίηση) οι κινήσεις του σώματος, οι εναλλαγές στη βαθειά και μελωδική φωνή της, συνθέτουν μια ερμηνεία αισθαντική, γεμάτη ευαισθησία, που μαγεύει τον θεατή. Με την όμορφη ροή της ερμηνείας της ξεχνάς τον χρόνο, ξαφνιάζεσαι με το πόσο γρήγορα πέρασε η ώρα, θέλεις κι άλλο.

Μαζί της σε αρμονική συνύπαρξη και με πολύ φυσικότητα στην ερμηνεία του, ο Μάριος Τζανακάκης, ο οποίος έγραψε τους στίχους κι ερμηνεύει το πολύ όμορφο τραγούδι του ζεϊμπέκικου. Υπέροχος ο χορός του, θύμισε κάτι από τον Ζορμπά του Καζαντζάκη.

Η μελωδική αλλά και γεμάτη αγωνία κάποιες φορές, μουσική του Τάκη Μπινιάρη, κλείνει μουσικά κάθε ενότητα, κάθε μέρα που περνάει, κάθε ανάμνηση που έχει στιγματίσει τη ζωή της σκυλίτσας.

Ο Γιάννης Μόρτζος σκηνοθετεί το έργο του Χριστοδούλου, ακροπατώντας θα έλεγα κι ας μου επιτραπεί η έκφραση. Επιμελώς και με θρησκευτική προσήλωση στη λεπτομέρεια, εκφράζοντας και την δική του ευαισθησία ως δημιουργού, φτιάχνει μια παράσταση που προσεγγίζει με λεπτότητα και σεβασμό το κείμενο, φροντίζοντας να αναδείξει τα σημαντικά μηνύματα του.

Τα λειτουργικά σκηνικά της Λαμπρινής Καρδαρά είναι μερικές χάρτινες κούτες που γίνονται κάδοι σκουπιδιών, έπιπλα σπιτιού, σπιτάκι σκύλου, διάφορα αντικείμενα του δρόμου και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα, αναδεικνύουν την τρυφερότητα του έργου και τις συγκινησιακές του διαδρομές.

Βγαίνοντας από το θέατρο παρατήρησα πως κάτι μέσα μου είχε μετακινηθεί προς περισσότερη συμπόνοια. Για αυτό και συνιστώ αυτή την παράσταση για μεγάλους αλλά και για παιδιά κι ας μην είναι παιδική παράσταση. Την συνιστώ σαν μια σπουδή αφύπνισης της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και αυτό είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά, που είναι το μέλλον του κόσμου μας. Γιατί χρειάζεται αυτός ο κόσμος ένα μέλλον πιο ανθρώπινο, πιο ζεστό και πιο ελπιδοφόρο.

Ευχαριστώ την κυρία Γιούλη Ζήκου και όλους τους συντελεστές της παράστασης, για αυτή την θεατρική εμπειρία αγάπης και ανθρωπιάς. Το θέατρο μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, ιδίως θέατρα όπως αυτό!

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντας» στο Θέατρο της Ημέρας
01/02/23 20:58

Τελευταία Ενημέρωση: 01/02/23 15:17

spot_img
Από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

«Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντας» του βραβευμένου συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, επιστρέφει  για δεύτερη σεζόν και  παρουσιάζεται στο «Θέατρο της Ημέρας» από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο 9 μ.μ.  και Κυριακή 6 μ.μ.

Ένας ύμνος στη μαγική σχέση ανθρώπου και σκύλου μέσα από τη σπαρακτική φωνή του σκύλου. Όσοι στη ζωή τους αγάπησαν παράφορα μπορούν να αντισταθούν στο θάνατο, να επιστρέψουν στη γη και να συναντήσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Ένας απ’ αυτούς είναι και η Τζοκόντα.

Μετά τριάντα χρόνια από το θάνατό της επιστρέφει στη γη.

Έχει μόνο επτά μέρες προθεσμία για να δει ‘ΕΚΕΊΝΟΝ’ που αγάπησε τόσο πολύ για μια ακόμα φορά και να ζήσει και πάλι για λίγο κοντά του.

Περιμένοντας την κατακλύζουν οι μνήμες.

Μα εκείνο που της έχει χαράξει την ψυχή είναι το καθοριστικό ζεϊμπέκικο.

Και οι μέρες περνούν.

Η έβδομη μέρα πλησιάζει αλλά αυτός δεν έχει φανεί ακόμα.

Θα τον συναντήσει τελικά; Και η λύτρωση;

Ένα έργο με ωκεάνια συγκίνηση. Μια συγκίνηση που θα αγκαλιάσει και τον πιο σκληρό θεατή

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Γιούλη Ζήκου και Μάριος Τζανακάκης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ:

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Α. Χριστοδούλου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Μόρτζος

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Γεωργία Ελένη Ζήκου

ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λαμπρινή Καρδαρά

ΜΟΥΣΙΚΗ: Τάκης Μπινιάρης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μελίνα Μάσχα

VIDEO ART: Βαγγέλης Καλαϊτζής

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Αλέξανδρος Τζανακάκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Εκδόσεις Αιγόκερως

ΣΤΙΧΟΙ –  ΕΡΜΗΝΕΙΑ στο τραγούδι του ζεϊμπέκικου: Μάριος Τζανακάκης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Αντώνης Κοκολάκης

Παραστάσεις:

Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

Εισιτήρια :

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μαθητικό, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ και Άνεργοι: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/to-zeimpekiko-tis-tzokontas-1/

 

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

«Θέατρο της Ημέρας»

Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι

T: 210 69 29 090 | 210 69 95 777

E-mail: info@theatro–imeras.gr

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούνιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.