Είδαμε το έγκλημα στο Κατσικονήσι στο θέατρο Διάχρονο.

Είδαμε το έγκλημα στο Κατσικονήσι στο θέατρο Διάχρονο.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάρτιος 26 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε το έγκλημα στο Κατσικονήσι στο θέατρο Διάχρονο.

Γράφει η Λένα Σάββα

" Η μαινόμενη κι ατίθαση ψυχή που επιθυμεί να αποσχιστεί από την θνητότητα και να θεραπευτεί, να πάψει να είναι ανθρώπινη. Αυτό είναι κάτι ιερό.".

Ο Ούγκο Μπέττι δικαστής στο επάγγελμα, ήταν Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και διηγηματογράφος με διεθνή ακτινοβολία. Θεωρείται ο σημαντικότερος μετά τον Πιραντέλλο. Τον απασχολούσαν αφενός τα προβλήματα της ενοχής και της υπευθυνότητας κι αφετέρου η ηθική, η ελευθερία και η εξιλέωση. Συχνά προτείνει σαν λύση το χριστιανικό έλεος και τη συγνώμη. Οι ήρωές του συνήθως αγωνίζονται να ξεφύγουν από την συνείδηση τους, τα πάθη και τις αδυναμίες τους, μα σχεδόν ποτέ δεν το κατορθώνουν. Όσο έζησε δεν γνώρισε την επιτυχία που του άξιζε. Το έργο του Έγκλημα στο Κατσικονήσι, ένα από τα κορυφαία έργα της Ιταλικής δραματουργίας, πρωτοπαίχτηκε στην Ελλάδα από το ζεύγος Παξινού- Μινωτή.

Τα λιτά σκηνικά της Ιωάννας Κατσιαβού, είναι ένα τραπεζάκι με δύο καρέκλες, ένας καναπές-μπαούλο κι ένα πηγάδι. Βρισκόμαστε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου.
Ακούγονται τραγούδια και ήχοι παραδοσιακοί της Καλαβρίας. Ήχοι της νύχτας και της εξοχής, πλαισιώνουν μουσικά το τοπίο της μοναξιάς και της βουβής απόγνωσης. Η φτώχεια των σκηνικών περιγράφει ανάγλυφα τη φτωχή και στερημένη ζωή των τριών γυναικών σ' ένα απομονωμένο αγρόκτημα. Η Αγκάθα, η κόρη της Σύλβια και η κουνιάδα της Πία.

"Αυτή η μοναξιά εδώ πέρα, σαν ένα σκουλήκι, μπαίνει μέσα σου και σου τρώει τα σωθικά".

Ένας άντρας ο Άντζελο, εμφανίζεται στο αγρόκτημα. Συστήνεται ως συνέταιρος και φίλος του νεκρού συζύγου της Αγκάθα. Σε πλήρη αναντιστοιχία με το όνομα του, είναι κάτι ανάμεσα σε σάτυρο και Ζορμπά. Προκλητικός αλαζονικός, σαρκαστικός αλλά κι ερωτικός, ταράζει την λιμνάζουσα ρουτίνα.

"Είμαι μεγάλος αμαρτωλός. Η σωτηρία μας βρίσκεται στην αμαρτία. Μόνο η καταραμένη περηφάνια είναι που σκέφτεται το αντίθετο".

Ο Άντζελο ανάβει φωτιές στο αγρόκτημα και οι μοναχικές γυναίκες τον ερωτεύονται η κάθε μία με τον τρόπο της. Τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Κρυμμένοι ανταγωνισμοί, ζήλειες, απωθημένα, αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Όλη η ανικανοποίητη, φτωχή και μίζερη ζωή της Αγκάθα ορθώνεται απαιτητικά και διεκδικεί τα δικαιώματά της. Τις χαρές που δεν έζησε, τις στιγμές που πήγαν στράφι, την ακυρωμένη ορμή της νιότης της.

" Η νύφη μου είναι μια γυναίκα που όλοι την θαυμάζουμε. Πάντα ένιωθα μικρή κι ασήμαντη πλάι της. Αυτός εδώ ο τόπος ονομάζεται Αγκάθα, έχει τ' όνομα της".

Το έργο του Μπέττι σκιαγραφεί ανθρώπινους χαρακτήρες απομονωμένους και στερημένους από κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση. Πώς τους διαμορφώνει αυτή η απομόνωση; Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Μέχρι το έγκλημα; Υπάρχει έγκλημα στο Κατσικονήσι τελικά, ή είναι μια πράξη θείας δίκης που την αναλαμβάνουν οι άνθρωποι αυτοδίκως, προκειμένου να προστατέψουν και να προστατευτούν; Ή μήπως πάλι η βασίλισσα τα θέλει αχόρταγα όλα για τον εαυτό της; Με αριστοτεχνικό τρόπο ο Μπέττι δημιουργεί εδώ μια ασάφεια ως προς τον ορισμό του θύτη και του θύματος.

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κυριακού χαρίζει κινητικότητα και ζωντάνια μέσα στο μαρασμό. Πλάθει χαρακτήρες ξεκάθαρους κι ακέραιους, εντείνει την δραματική ένταση του έργου, και κατασκευάζει ένα άρτιο ψυχολογικό και κοινωνικό θρίλερ. Οι κινήσεις και συμπεριφορές των ηρώων συνδαυλίζουν το μυστήριο, η ροή της δράσης είναι καταιγιστική και καθηλώνει τον θεατή σε αγωνία για την εξέλιξή της.

"Δεν υπάρχει αετός που να μπορεί να πετάει τόσο ψηλά. Αυτό είναι η ψυχή μας."

Η Μαίρη Βιδάλη αισθαντική κι αέρινη, προσθέτει ακόμα μια μεγάλη ερμηνεία στην θεατρική της πορεία. Ερμηνεία ευαίσθητη και δυναμική, βγάζει ευαλωτότητα αλλά και τη σκληρότητα μιας γυναίκας που θέλει να προστατέψει αλλά και να διεκδικήσει. Μια ερωτευμένη γυναίκα που καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση, μια γυναίκα που ακροβατεί ανάμεσα στον έρωτα και στην ασφάλεια μιας ήσυχης ρουτίνας, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί πιο εκφραστικά από την δεξιοτεχνική θεατρικότητα της Βιδάλη. Οι αυξομειώσεις στην ένταση της φωνής της, οι αέρινες κινήσεις της, τα βελούδινα βλέμματα που πίσω τους παραμονεύει το ατσάλι, μας σαγήνευσαν κι έδωσαν στο ρόλο της Αγκάθα την αίγλη με την οποία γράφτηκε. Μια βασίλισσα ξεχασμένη στην εξοχή που η Μαίρη Βιδάλη της δίνει λάμψη κι ερωτισμό.

"Το θέμα είναι να ξέρεις τι είσαι και να είσαι."

Ο Μιχάλης Αλικάκος στο ρόλο του Άντζελο είναι συναρπαστικός. Ένα μείγμα από διάβολο και Άγγελο, από σάτυρο και φιλόσοφο, που τον ερμηνεύει με ζωντάνια κι εκφραστικότητα εκπληκτική. Μπαίνει στο βάθος του ρόλου του και βγάζει τον ήρωα του Μπέττι διάφανα θολό. Δεν ξέρεις αν πρέπει να τον αγαπήσεις ή να τον μισήσεις, όπως και όλους τους ήρωες του έργου.

Ρούλα Αντωνοπούλου και Βάνα Βάσιου, θεία κι ανιψιά αντίστοιχα. Πολύ καλές ερμηνείες συντονισμένες με το πνεύμα του κειμένου αλλά και με τους συμπαίκτες τους, με υφέσεις και δραματικές κορυφώσεις, υποστηρίζουν απόλυτα την δράση και συμπληρώνουν επιτυχημενα το παζλ της παράστασης.
Εξαιρετική η απόδοση των παραδοσιακών τραγουδιών από την Ρούλα Αντωνοπούλου.

Το Έγκλημα στο Κατσικονήσι, σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό, χάρη στην γεμάτη σασπένς και μυστήριο σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κυριακού, που κινήθηκε με ευέλικτη ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό έργο και στο ψυχολογικό- ερωτικό θρίλερ και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Καθοδήγησε τους ηθοποιούς με ακρίβεια να εκφράσουν το ψυχολογικό υπόβαθρο των ρόλων τους μέσα από το οποίο διδαχθήκαμε πολλά και πολύτιμα.

Το θέατρο ΔΙΑΧΡΟΝΟ μέσα από την σεμνή και χαμηλών τόνων πολύχρονη πορεία του, έχει στο ενεργητικό του πολλές και σπουδαίες παραστάσεις όπως αυτή. Αξίζει να το τιμήσουμε για αυτή την μεγάλη προσφορά του αλλά και να απολαύσουμε αυτό που προσφέρει.

 

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά: Ιωάννα Κατσιαβού
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση
Πρωταγωνιστούν Μαίρη Βιδάλη, Μιχάλης Αλικάκος, Ρούλα Αντωνοπούλου, Βάνα Βάσιου, Σάββας Σουρμελίδης (φωνή)
Τραγούδια της Καλαβρίας αποδίδει η Ρούλα Αντωνοπούλου
Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία κείμενα της ιταλικής δραματουργίας. Ένα κράμα κοινωνικού, ψυχολογικού και ερωτικού θρίλερ που προσφέρεται για εκρηκτικές ερμηνείες και διαχρονικά συναρπάζει τους θεατές.
Θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 7μμ
Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά με διάλειμμα.
Απαραίτητη η κράτηση στο 2107233229
Πυθέου 50-52 Νέος Κόσμος, μετρό Άγιος Ιωάννης έξοδος Κασομούλη
Τιμές εισιτηρίων 15 €, 12 € για φοιτητές και άνω των 65, 5 € για ΑμεΑ και ηθοποιούς
Ελεύθερη είσοδος σε συνταξιούχους ηθοποιού

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.