Είδαμε την παράσταση Στον Παράδεισο στο θέατρο Arroyo.

Είδαμε την παράσταση Στον Παράδεισο στο θέατρο Arroyo.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάιος 10 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση Στον Παράδεισο στο θέατρο Arroyo.

Γράφει η Λένα Σάββα

Στο όμορφο θέατρο Arroyo είδαμε το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που πλαισιώνεται από τη σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου με την συνεργασία του Γιώργου Παλούμπη κι ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών.

Στο ιδιόκτητο νησί του Έξαρχου, μια ομάδα κατάδικων εκτίουν την ποινή τους, συμμετέχοντας σ' ένα καινοτόμο σωφρονιστικό πρόγραμμα. Υπάρχει αρκετή εργασία για όλους κι αρκετοί κανόνες, αλλά ο Έξαρχος πιστεύει ότι μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες θα μπορούσε να αναδυθεί η θετική φύση ενός κατάδικου.

"Θα μπορούσε να λειτουργήσει ο σωφρονισμός ανάποδα; Να πάρεις ας πούμε έναν εγκληματία κι αντί να τον ρίξεις στην πιο άθλια φυλακή, να του χαρίσεις σχεδόν τα πάντα. Ένα μαγευτικό τοπίο, θεϊκές μουσικές, εκλεκτά εδέσματα, άθληση, ψυχαγωγία. Λες κι ένας από μηχανής Θεός έρχεται και τον ανταμείβει."

received 776305397376830

Υπάρχουν κατηγορίες-βαθμίδες σ' αυτή την σωφρονιστική μονάδα σαν επιβράβευση για την καλή διαγωγή και την προσφορά κάποιου. Κίτρινη είναι η χαμηλότερη βαθμίδα, μετά υπάρχει το πράσινο χρώμα και πιο πάνω το μπλε. Οι μπλε είναι ένα είδος προϊσταμένου για τους υπόλοιπους. Κάθε αλλαγή χρώματος γιορτάζεται με μια τιμητική τελετή.

Ο Γιάννης μέσα από την εργασία, την προσφορά και την ευεργετική επίδραση της ζωής στη φύση, μετανοεί, εξαγνίζεται κι έτσι ένας κατάδικος με βαριές ποινές, γίνεται ήρεμος, συνεσταλμένος, ρομαντικός κι ευαίσθητος. Αρχίζει να ερωτεύεται την Άννα.

Η Λότι είναι ο γενικός δερβέναγας και το δεξί χέρι του Έξαρχου. Έχει γύρω της πρόθυμους πληροφοριοδότες (ρουφιάνους τους λένε), που την ενημερώνουν ακόμα και για την παραμικρή κίνηση των τροφίμων. Τα δικά τους βέβαια εντέχνως τα παραλλείπουν.

Η ζωή στο νησί δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλους. Τα παιχνίδια εξουσίας, οι σεξουαλικές διαστροφές, οι ρουφιάνοι και οι ίντριγκες, οι ανταγωνισμοί και οι ζηλοφθονίες, κυριαρχούν με αποτέλεσμα όλοι να φοβούνται και να δρουν παρασκηνιακά. Οι ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων απαγορεύονται, με αρκετές παραβάσεις από τους πληροφοριοδότες, που χαίρουν εκτίμησης από τη Λότι και τον Έξαρχο. Υπάρχουν όμως κατά πλήρη αντιδιαστολή, οι ευαισθησίες, ο έρωτας, ο ρομαντισμός, η αγνή αγάπη.

Η μουσική του Σωτήρη Καστάνη, σαν ηχητικό παραβάν, διαχωρίζει τις ενότητες του έργου κι εστιάζεται σε κάθε ιστορία ξεχωριστά, σε κάθε δρώμενο. Η αξιόλογη αυτή δουλειά του Καστάνη εδώ λειτουργεί προσωποκεντρικά.

Στο εξαιρετικό έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, που θεωρώ ότι είναι πολιτικό έργο, θίγονται πολλά θέματα του μακρόκοσμου σ' ένα μικροκοσμικό περιβάλλον, σε μια μικρή αυτοτελή κοινωνία. Δράματα και τραγικότητες, συνδυασμένα με εύστοχο χιούμορ, που μαλακώνει τις βαρειές καταστάσεις των ηρώων, δημιουργώντας μια σύνθεση που κάνει την παράσταση ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος στο ρόλο του Γιάννη του βαρυποινίτη, πλάθει με ευαισθησία, τρυφερότητα κι απλότητα, έναν άνθρωπο που τον συμπαθείς από την πρώτη στιγμή. Ντροπαλός και ρομαντικός, φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω του το σκοτεινό παρελθόν του κι επιθυμεί διακαώς μια νέα ζωή.

"Εσύ Γιάννη είσαι ένα από τα θετικά δείγματα της αποτελεσματικότητας του προγράμματος. Είσαι η πιο καλή απόδειξη ότι ο σωφρονισμός στην ουσιαστική του μορφή, κατορθώνεται όχι μόνο με απάνθρωπα μέτρα, αλλά και με τη συγχώρεση, με την αγάπη και ίσως τότε το αποτέλεσμα να είναι πιο στέρεο, να είναι παντοτινό."

Εξαιρετική η ερμηνεία της Μαρίας Αιγινίτου στο ρόλο της Τέας, αποτυπώνει ανάγλυφα τη σαπίλα μιας ψυχής, την εξουσιομανία, την τρωτότητα στα άρρωστα πάθη και τελικά την αδίστακτη πλευρά της προκειμένου να πετύχει το σκοπό της. Εκφραστικότατη η Μαρία, πετυχαίνει κάποιες στιγμές την τραγελαφικότητα, τόσο που φοβάσαι μήπως το γέλιο σου ηχήσει σαν ύβρις.
Δίπλα της στέκεται επάξια το alter ego της ο Τεό Θάνος Αλεξίου που εκπροσωπεί την σεξουαλική διαστροφή αλλά και το γλύψιμο και την ρουφιανιά προς την εξουσία, όπως και την ταπείνωση των κατώτερων.
Επιβλητική στο ρόλο της Λότι η Ασπασία Κράλλη δίνει μια στιβαρή αλλά και με ανθρώπινα στοιχεία ερμηνεία.
Πολύ καλές ερμηνείες από τους Αντώνη Γιαννακό και Δάφνη Λιανάκη.

received 974619757239957

" Το γεννετήσιο ένστικτο εμποδίζει τον άνθρωπο να βρει την ολοκλήρωσή του. Είναι σαν ένας βαρύς χαλκάς στον αστράγαλο, που δεν τον αφήνει να υψωθεί. Ίσως είναι και η αιτία για πολλές παραβατικές συμπεριφορές."

Μια τρομακτική ίντριγκα, ορμώμενη από ένα φόνο, φέρνει μεγάλη ανατροπή στην μικρή κοινωνία και δίνει το πικρό τέλος σ' αυτή την δυστυχώς τόσο αληθινή παράσταση. Όμως η πίκρα του τέλους, συνδέεται ευφιώς από τον συγγραφέα, με μια ανακούφιση, επειδή κατασιγάζει τις βαθιές ενοχές ενός συνειδητού ανθρώπου.

Η εύστοχη σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου, με συνεργάτη τον καταξιωμένο Γιώργο Παλούμπη, σε συνδυασμό με τους υποβλητικους φωτισμούς του Μιχάλη Κάρλου και τον εύγλωτο σκηνικό χώρο του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, αναδεικνύει την ιστορία του Χατζηγιαννίδη, δίνοντάς της ρυθμό, ένταση, βάθος, ατμοσφαιρικότητα. Η σκηνή του θεάτρου αξιοποιείται στο έπακρο, με τους ηθοποιούς να αναδύονται σχεδόν σαν έκπληξη από κάθε γωνιά του, σαν να υλοποιούνται θαρρείς ξαφνικά μπροστά στα μάτια μας.

Στο θέατρο Arroyo είδαμε μια πραγματικά σημαντική και ξεχωριστή παράσταση, που έχει να πει πολλά. Κεντρικό της θέμα το δίπολο τιμωρία-αγάπη και το τι υπάρχει ανάμεσά τους και πολλά άλλα θέματα που τα ζούμε στην καθημερινότητά μας και στην πολιτική ζωή .
Χάρη στο ιδιαίτερο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, την γεμάτη ευαισθησία για ένα τόσο δύσκολο θέμα σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινίτου με τη συνεργασία του Γιώργου Παλούμπη και τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών, βιώσαμε μια εξαιρετική θεατρικη εμπειρία!

received 1576604996198285

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 26/04/2023 Εως: 14/05/2023

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 21:00 | Κυριακή, 20:00

Τοποθεσία:

Θέατρο Arroyo, Mεγ. Αλεξάνδρου 128, Αθήνα

Eισιτήρια:

Προπώληση: 12€ (για αγορά εισιτηρίων μέχρι τις 15 Απριλίου) | Γενική Είσοδος: 18€ | Μειωμένο: (φοιτητικό, άνω των 65 ετών) 15€ | ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, ατέλειες: 10€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 210 3469575 | www.arroyo.gr

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Γιώργος Παλούμπης
Κοστούμια – Σκηνικός χώρος: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μιχάλης Κάρλος
Μουσική – Σχεδιασμός ήχων: Σωτήρης Καστάνης
Βοηθός σκηνοθεσίας: Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Τρικαλιώτης
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Γραφιστική επιμέλεια: Μαύρα Γίδια

Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Αιγινίτου, Θάνος Αλεξίου, Αντώνης Γιαννακός, Ασπασία Κράλλη, Δάφνη Λιανάκη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Διάρκεια: 90 λεπτά

Η παράσταση «Στον παράδεισο» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Φεβρουάριος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.