Είδαμε την παράσταση ο Μισάνθρωπος (ή Ο Πικρόχολος Ερωτευμένος) στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Είδαμε την παράσταση ο Μισάνθρωπος (ή Ο Πικρόχολος Ερωτευμένος) στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Μάιος 26 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε τον Μισάνθρωπο στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Γράφει η Λένα Σάββα

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Μολιέρου με αφορμή την συμπλήρωση 400 ετών από τη γέννησή του, παρακολουθήσαμε στο πανέμορφο θέατρο του Πειραιά.

Ο Μολιέρος με το δάχτυλο τεντωμένο καταγγέλλει την υποκρισία της εποχής του και γράφει ένα έργο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σημερινό.

Ο σκηνοθέτης Πέτρ Στάιν μ' ένα πολύ καλό επιτελείο ηθοποιών και συντελεστών, επιχειρεί να πλησιάσει την Μολιερική ψυχοσύνθεση, μέσα από ένα κλασσικό ανέβασμα, με την επιλογή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στον ρόλο του Αλσέστ, την Όλια Λαζαρίδου ως Αρσινόη, τον Γιώργο Γλάστρα ως Οράντ και τον Γιώργη Ταμπουράκη ως Φιλέντ.

Η πολύ καλή μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου είναι ένα από τα ατού της παράστασης, καθώς και τα όμορφα κοστούμια εποχής της Anna Maria Heinreich.
Τα λιτά σκηνικά του Ferdinand Woegerbauer προβάλλουν τους ήρωες και τις ιστορίες τους και οι καθρέφτες αντικατοπτρίζουν τις εσωτερικές κι εξωτερικές συγκρούσεις τους. Εξάλλου όπως έγραψε και ο Ellio Danna στη Σχολή των Θεών, όλος ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης μας.
Διακριτικοί οι φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου, στέκουν ένα βήμα πιο πίσω, προβάλλοντας κι αυτοί τους ήρωες του Μολιέρου.

"Θα ήθελα, όποια κι αν είναι η επίπτωση,
να χάσω για την Ομορφιά'.

Μέσα σ' ένα περιβάλλον υποκρισίας, ψεύδους και κολακείας (διαχρονικά σημεία), ο Αλσέστ δυσανασχετεί και πνίγεται, προσπαθεί να αρθρώσει τον έντιμο λόγο του με αποτέλεσμα να γίνεται γελοίος και γραφικός. Η ηθική φύση του επαναστατεί στο δήθεν και στην έλλειψη αληθινών συναισθημάτων.

"Να είσαστε ειλικρινής, έντιμος κι ακόμα,
να ομιλείτε με την καρδιά κι όχι με το στόμα."

Θα μπορέσει ο έρωτας να διαφοροποιήσει αυτή την βαθιά πολιτική και υπαρξιακή θέση; Ο έρωτας, αυτό το νόστιμο, δελεαστικό δόλωμα που αν δεν είναι αληθινός, μας βγάζει από τον εαυτό μας και τις αξίες μας.
Στην περίπτωση της Μολιερικής σάτυρας, ο έρωτας δεν είναι αληθινός. Η Σελιμέν δεν διαθέτει το φιλοσοφικό ανάστημα του ήρωα. Είναι κομμάτι όλων αυτών που ο ίδιος απεχθάνεται και μισεί. Μπορεί να αιχμαλωτίζεται για λίγο, μα όταν η εσωτερική του ματιά διακρίνει την πλάνη, αποχωρεί. Όχι μόνο από το αντικείμενο του πόθου του αλλά από ολόκληρο το κοινωνικό καθεστώς που τον καταδυναστεύει. Συνεπής προς τις αρχές του θα επιλέξει την μοναχική ζωή στην εξοχή.

"Όμως εγώ πληγώνομαι βαθειά
σαν βλέπω με τι κόλπα πάει κανείς μπροστά".

Εδώ ο Μολιέρος μας λέει αλληγορικά ότι η μοναδική λύση για τον άνθρωπο είναι η κατάδυση στον εσωτερικό του κόσμο και η σύνδεση με τον Εαυτό του που θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει την εξωτερική ζωή με τις παγίδες της. Ο Αλσέστ μπορεί να έχει φιλοσοφήσει τη ζωή και τους ανθρώπους, ωστόσο δεν έχει ωριμάσει τόσο, ώστε να έρθει σε μια ισορροπία μέσα του, οπότε χρειάζεται τη μοναξιά για να βρει αυτή την ισορροπία.
Την ισορροπία ανάμεσα στην ειλικρίνεια και στην αγένεια.
Ανάμεσα στην κακοπροαίρετη κριτική και στην αποδοχή και κατανόηση.
Ανάμεσα στο φανατισμό και στη συμπόνοια.
Ανάμεσα στην ταύτιση και στην αποστασιοποίηση.
Ανάμεσα στην ευελιξία και στη στείρα ακαμψία.
Ανάμεσα στη φυγή και στην μαχητική υπεράσπιση της αλήθειας μας.

"Η απόλυτη ειλικρίνεια αν το καλοεξετάσεις,
γελοία θα φαινότανε σε πλείστες περιστάσεις
δεν είμαστε μόνοι μας κι έτσι κατά συνέπεια
πρέπει να επιδεικνύουμε κοινωνική ευπρέπεια".

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος σε μια πολύ καλή, λιτή ερμηνεία, δίνει ένα μισάνθρωπο θυμωμένο και πικρόχολο, κάποιες φορές φλογερό επαναστάτη και κάποιες άλλες ποιητή- ερωτευμένο.
Η Όλια Λαζαρίδου ξεδιπλώνει το τεράστιο ερμηνευτικό δυναμικό της και μας δίνει μια απολαυστική Αρσινόη. Μπριόζα, πονηρή και καπάτσα, με την υπέροχη φωνή της, φτιάχνει ένα ρόλο που σε συνεπαίρνει.
Ο Γιώργος Ταμπουρακης είναι ο Φιλέντ, η άλλη πλευρά του Αλσέστ, η φωνή της λογικής, της μετριοπάθειας, της συμμόρφωσης με τους κοινωνικούς κανόνες. Ευαίσθητη κι εκφραστική ερμηνεία.

" Μ' αυτή την ειλικρίνεια πάλι τα θαλασσώσατε
μπήκατε σε μπελάδες, δείτε τι κατορθώσατε

Ο Γιώργος Γλάστρας ως Ορόντ έχει μια στιβαρή ερμηνεία και μια δυναμική σκηνική παρουσία.

Εύστοχες εκφραστικές ερμηνείες, στο πνεύμα του έργου, από τους Νάνσυ Μπούκλη, Παρασκευή Δουρουκλάκη. Δημήτρη Ντάσκα, Θεοδόση Τανή, Βαγγέλη Δαούση, Γιώργο Ψυχογιό, Αχιλλέα Σκεύη, Νικόλα Μυλωνόπουλο και Γιώργο Τριανταφύλλου.

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου, τιμήθηκε από τον Πέτερ Στάιν με μια κλασσική σκηνοθετική προσέγγιση, που δίνει ένα έργο ευανάγνωστο και ανέγγιχτο από προσθήκες κι επεμβάσεις.
Αν σ' αυτή την προσέγγιση προσθέσεις λίγο περισσότερο τέμπο - που κάποιες στιγμές έλλειπε- και ίσως λίγο περισσότερο πάθος και ζωντάνια, θα κέρδιζε περισσότερο.

Ωστόσο εγώ σαν θεατής, απόλαυσα αυτό το απέριττο άγγιγμα του σκηνοθέτη, τα λιτά σκηνικά και τα όμορφα κοστούμια, τις ωραίες ερμηνείες, την γοητευτική ατμόσφαιρα εποχής. Ο Μισάνθρωπος του Πέτερ Στάιν είναι μια πολύ καλή παράσταση που μας δίδαξε Μολιέρο, μας έκανε να γελάσουμε και φύγαμε γεμάτοι εικόνες, χρώματα και μηνύματα από ένα έργο εποχής που πατάει γερά στη σημερινή πραγματικότητα κι αυτό το κάνει φρέσκο και ζωντανό!

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Λουΐζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Peter Stein
Σκηνικά: Ferdinand Woegerbauer
Κοστούμια: Anna Maria Heinreich
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Περούκες: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Λιανάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Διαδικτυακή Επικοινωνία - Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζουρνάς | Digital.gr
Παραγωγή: “ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΠΟΛ”

Ερμηνεύουν

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Γιωργής Τσαμπουράκης, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Ντάσκας, Νάνσυ Μπούκλη, Αχιλλέας Σκεύης, Θεοδόσης Τανής, Νικόλας Μυλωνόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Γιώργος Τριανταφύλλου

και η Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Αρσινόης

Τα κοστούμια της παράστασης κατασκευάστηκαν στο Παρίσι, από το “Atelier Caraco Anezou” και είναι τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν στη γαλλική παραγωγή.

Τα παπούτσια της παράστασης κατασκευάστηκαν από τον οίκο υποδημάτων “Pompei Shoes”, στη Ρώμη.

Οι περούκες των Αλσέστ, Φιλάντ και Ορόντ κατασκευάστηκαν από την “Audelloteatro”, στο Τορίνο.

 

Παραστάσεις: Από 19 Απριλίου έως 4 Ιουνίου 2023

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη: 20:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 17:45 & 21:00

Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων:

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 35 25€ - 35€

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 25 20€ - 25€

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 20 15€ - 20€

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 15 15€

Προπώληση: www.viva.gr

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά:
Διέυθυνση: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34

Περιοχή: Πειραιάς

Τηλέφωνο: 210 4194550

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Νοέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.