Είδαμε την παράσταση   Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση στο Αγγέλων βήμα.

Είδαμε την παράσταση Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση στο Αγγέλων βήμα.

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Κατερίνα Βαρδακαστάνη Νοέμβριος 16 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Είδαμε την παράσταση  Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση στο Αγγέλων βήμα.

 

Γράφει η Κατερίνα Βαρδακαστάνη.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Αγγέλων Βήμα η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση του Ντάριο Φο σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα -Καλογήρου και σκηνοθεσία Μαίης Σεβαστοπούλου . Μια σπαρταριστή φάρσα, που ανέβηκε το 2012 πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ίδιο θέατρο και φέτος αναβιώνει πιο επίκαιρο και καυστικό από ποτέ για κάθε μορφή πολιτικής εξουσίας.

Η υπόθεση του έργου
Ο νομπελίστας Ντάριο Φο , πρωτοπόρος και τεράστιο κεφάλαιο στο πολιτικό θέατρο, στο συγκεκριμένο έργο χτυπάει κατά μέτωπο την εξουσία. Κεντρική ηρωίδα ένα ιστορικό πρόσωπο, η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας .Ο ρους της ιστορίας έχει καταγράψει τη σκληράδα της και την ανελέητη στάση της στο λαό της, καθώς πράγματι έπαιρνε κεφάλια, με την ίδια ευκολία που έπινε το τσάι της.
Η δράση τοποθετείται στο Λονδίνο, στις αρχές του 17ου αιώνα μέσα στο παλάτι, στο μπουντουάρ της βασίλισσας όπου παρακολουθούμε μία μέρα από τη ζωή της. Η ίδια γερασμένη και έχοντας ήδη σαράντα χρόνια το βασιλικό στέμμα, ενδιαφέρεται μόνο για τον μεγάλο της έρωτα τον Κόμη του Έσσεξ και το πώς θα κάνει ό,τι μπορεί για να φαίνεται νεώτερη, όταν αυτός θα έρθει κοντά της. Η έμπιστη υπηρέτριά της, της φέρνει γι' αυτό το σκοπό την Μάμα Ζάζα, η οποία κάνει παρεμβάσεις αισθητικής, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελέσματος. Αθυρόστομη, εκρηκτική, σκληρή και ματαιόδοξη η βασίλισσα, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις των συνωμοσιών εναντίον της, από τον αρχηγό της Αστυνομίας και παίρνει κεφάλια με την ίδια ευκολία που απλώνει τις κρέμες στο πρόσωπό της . Η μία κωμική σκηνή διαδέχεται την άλλην και ο παραλογισμός και τα απρόοπτα βρίσκουν στο τέλος της ημέρας τη βασίλισσα αντιμέτωπη με την εξουσία της μοναξιά της.

IMG 20231116 160039

Η παράσταση
Το θέατρο Αγγέλων βήμα για την 19η Καλλιτεχνική Περίοδος 2023-2024 και με θεματική ενότητα «Τα VINTAGE που Αγαπάμε» αναβιώνει την παράσταση που είχε ανεβάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από έντεκα χρόνια. Το έργο γράφτηκε από τον Ντάριο Φο το 1984 και υπογραμμίζει τη διαφθορά, τη σαπίλα, τη ματαιοδοξία και την απόλυτη παρακμή της πολιτικής εξουσίας, που υπάρχει σε κάθε πολιτικό σύστημα είτε πρόκειται για την ελισαβετιανή περίοδο είτε την σύγχρονη. Έτσι κατανοούμε την στοχευμένη και επίκαιρη αναβίωση της συγκεκριμένης παράστασης, από το θέατρο Αγγέλων βήμα και την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, η οποία έχει την ευθύνη της επιλογής Δραματολογίου αλλά και της μετάφρασης του έργου.
Η σκηνοθεσία της Μαίη Σεβαστοπούλου, που έχει και την μουσική επιμέλεια της παράστασης, ακολούθησε τη γραμμή που ακολουθούσε κι ο ίδιος ο συγγραφέας στα έργα του, όταν τα παρουσίαζε στα μικρά θέατρα (teatri piccoli). Μπουφόνικος αυτοσχεδιασμός, γκροτέσκ και ελευθερία επί σκηνής, επικοινωνία με το κοινό και αμεσότητα, που προέρχεται από τις φόρμες της commedia dell' arte, είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της παράστασης, τα οποία υποστηρίζονται από όλους τους ηθοποιούς που παίζουν και αντιλαμβάνονται τη σκηνή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα σκηνικά – κοστούμια της Nora Ponti και η κατασκευή τους από την Θεοδώρα Βεστάρχη είναι ρεαλιστικά, ελισαβετιανής εποχής. Πλούσια βαριά βελούδα, περούκες και κολλαρίνες αψεγάδιαστες, ενισχύουν τη γελοιότητα των χαρακτήρων και τη σκηνοθετική γραμμή, όπως και ο σχεδιασμός φωτισμού του Δημήτρη Πανταζή. Η Μαρία Μακρή ως Ελισάβετ Α΄ καταθέτει στη σκηνή όλα τα ερμηνευτικά της προσόντα και παρουσιάζει έναν ρόλο, αποστασιοποιημένο συναισθηματικά, όπως τον ορίζει το έργο, εκτός από την υπέροχη τελευταία σκηνή της ανθρώπινης κατάρρευσης, που βλέπουμε την κατάρρευση της ματαιότητας της εξουσίας. Η Γωγώ Βογασάρη, απολαυστική και άμεση στο ρόλο της υπηρέτριας και έμπιστης της βασιλίσσης Μάρθας, κλείνει συνεχώς το μάτι στο κοινό για την κατ΄ ανάγκη «δουλοπρέπεια» της λαϊκής τάξης που εκπροσωπεί, προκειμένου να σώσει το κεφάλι της. Ο Βασίλης Βασιλείου ως αρχηγός της αστυνομίας, χαρίζει άπειρο γέλιο με το φόβο του προς την εξουσία της κατά σύμπτωσης γυναίκας όπως την ονομάζει και ο Ντάριο φο. Ο Μπάμπης Ούστογλου, στο ρόλο του συνωμότη- παπά, μαζί με τον Θοδωρή Κασαπίδη, που υποδύεται το γιο του και εραστή της Ελισάβετ, έχουν την τρέλα που χρειάζεται ο ρόλος τους και την αλλοφροσύνη. Η Μάμα Ζάζα είναι ο ρόλος που ο συγγραφέας είχε θέσει ως όρο να παίζεται πάντα από άνδρα ηθοποιό, και τον είχε παίξει κι ο ίδιος. Ο Νίκος Πανόπουλος ως Μάμα Ζάζα , παράλογη και σουρεάλ, με το μπρίο του και το κέφι του, ως θεατρίνα παλιάς κοπής, μας κερδίζει από την πρώτη στιγμή.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η παράσταση Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση του Ντάριο Φο στο θέατρο Αγγέλων βήμα, μας δίνει την ευκαιρία μέσα από τον αναστοχασμό, να εκτιμήσουμε το έργο αυτού του σπουδαίου ακτιβιστή συγγραφέα.Ο ίδιος πρώτος έδινε την ελευθερία μέσα από τα κείμενα του και την προτροπή προς τον αυτοσχεδιασμό , οι καλλιτέχνες να βρουν δικούς τους τρόπους να επικοινωνήσουν το λόγο και τις καταστάσεις με το κοινό τους. Η συγκεκριμένη παράσταση το κάνει αυτό μέσα από τις φόρμες που έχουν επιλέξει οι συντελεστές της. Κατεβάζει το κείμενο στο κοινό και περνάει το μήνυμα γιατί ο Ντάριο Φο δεν χτυπάει μόνο το πολίτευμα της Βασιλείας, που μέχρι και σήμερα πολλά κράτη διατηρούν, αλλά και τους πιστούς πολίτες της, που το στηρίζουν. Η γελοιότητα των χαρακτήρων και η εν ανάγκη δουλοπρέπεια, κάνει τη γραφή του Ντάριο Φο μπουνιά στο στομάχι, αλλά μ ΄έναν τρόπο που μόνο η κωμωδία ξέρει. Όπως όμως και να ειπωθεί μια αλήθεια, είτε κωμικά, είτε δραματικά , το σημαντικό είναι να ειπωθεί. Ο Ντάριο Φο ποτέ δε φοβήθηκε, δεν έκανε πίσω, δεν έβαλε «νερό» στο κρασί του, και γι΄ αυτό η ζωή του ήταν γεμάτη με διώξεις από την εκάστοτε εξουσία. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις, με επίκεντρο πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία λόγου, τον έφεραν πολλές φορές μπροστά σε αδιέξοδα και αυτόν και τη σύντροφο της ζωή του Φράνκα Ράμε. Δεν υποχώρησαν ποτέ. Τέτοιοι πνευματικοί άνθρωποι υπήρχαν κάποτε... ίσως γράψει κάποιο βιβλίο του μέλλοντος...αν ακόμα υπάρχουν βιβλία.

---

IMG 20231116 160128

Δελτίο τύπου:

19η Καλλιτεχνική Περίοδος 2023-2024

Θεματική ενότητα: Τα VINTAGE που Αγαπάμε

Ντάριο Φο

Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση

Επιλογή Δραματολογίου - Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Μαίη Σεβαστοπούλου

Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 20:00

Το έργο του νομπελίστα Ντάριο Φο «Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση», σε σκηνοθεσία Μαίης Σεβαστοπούλου, ανεβαίνει από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00 στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Μια σπαρταριστή φάρσα, που ανέβηκε για πρώτη φορά σε Ελληνική σκηνή το 2012, πάλι στο ίδιο θέατρο, και είναι το μόνο έργο από τα περίπου τριακόσια που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα το Αγγέλων Βήμα, το οποίο θέλησε να επαναλάβει με νέα ματιά.

Η υπόθεση

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, στις αρχές του 17ου αιώνα. Στα άδυτα του παλατιού. Στο μπουντουάρ της «Παρθένας» Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Η Ελισάβετ έχει ήδη κλείσει πάνω από σαράντα χρόνια στο θρόνο. Είναι μια βασίλισσα υπερώριμη, ροκ, αθυρόστομη, εκρηκτική που «βλέπει» τα πάντα, «ακούει» τα πάντα, «οσμίζεται» τα πάντα. Μια βασίλισσα που παίρνει αποφάσεις στο δευτερόλεπτο και τις εκτελεί στην στιγμή. Που αντιδρά ακαριαία στα πάντα, κόβει κεφάλια -κυριολεκτικά- σε καθημερινή βάση και δεν αφήνει να συμβεί τίποτα στο βασίλειο που να μην έχει πάνω του την βούλα της.

Η Ελισάβετ έχει μονίμως πλάι της την Μάρθα, την «εξ απορρήτων» της. Η Μάρθα είναι η μόνη φωνή της λογικής, η μόνη που τολμάει να υψώσει φωνή στην Βασίλισσα, η μόνη που την βάζει στην θέση της, την κριτικάρει αλύπητα, την συνεφέρνει και την φρενάρει. Βέβαια με...κίνδυνο της ζωής της, αφού η Βασίλισσα δεν παραλείπει να τής τονίζει συνεχώς πως θα τής πάρει το κεφάλι!

Η Ελισάβετ, η «Παρθένα» Βασίλισσα έχει ένα ασθενές σημείο: τον αγιάτρευτο έρωτά της εδώ και δεκαετίες για τον Κόμη του Έσσεξ. Για χατίρι του κάνει την κουφή, την τυφλή και την χαζή. Σκεπάζει τις συνομωσίες του ακόμη και όταν στρέφονται κατά της ζωής της. Όπως εκμυστηρεύεται στην Μάρθα «Και βέβαια μού την έχει στημένη το ρεμάλι και το ξέρω. Όμως, αν πω πως τον πήρα μυρωδιά, θα πρέπει μετά να τού κόψω το κεφάλι. Και τι να τον κάνω εγώ μετά, μωρή Μάρθα, τον άντρα τον ακέφαλο;»

Για αυτόν τον έρωτα της ζωής της, η Ελισάβετ δεν διστάζει να φέρει στο παλάτι μια τρελογιάτρισσα που κάνει και την μάγισσα. Την Μάμα Ζάζα. Η Μάμα Ζάζα ντύνεται σουρεάλ, μιλάει σουρεάλ και κάνει πράγματα σουρεάλ. Είναι ένας ρόλος που ο Ντάριο Φο έπλασε για να τον παίξει ο ίδιος και η εντολή του είναι πάντα να τον παίζει άντρας ηθοποιός. Αυτή, με τα γιατροσόφια της, πολεμάει να δώσει και πάλι τα χαμένα νιάτα στην Βασίλισσα με τραγελαφικές συνέπειες.

Μέσα στο μπουντουάρ της Βασίλισσας κυκλοφορεί ακόμη ένα απίστευτο μπουκέτο γκάφας, πανικού και αλλοφροσύνης:

O Αρχηγός της Αστυνομίας της Βασίλισσας που είναι πάντα εκτός τόπου και χρόνου. Περίεργο;

Ένας εραστής της μιας βραδιάς της Ελισάβετ που εξελίσσεται σε συνωμότη και ένας ψευτο-παπάς οπαδός της Μαρίας Στιούαρτ που μπαίνει απαρατήρητος στο παλάτι έχοντας βάλει σκοπό της ζωής του να δολοφονήσει την Ελισάβετ, γιατί «ταλαιπωρεί την Μαρία του».

Όλοι αυτοί πρωταγωνιστούν σε μια-μέρα-από-τη-ζωή-μιας-Βασίλισσας, κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν όλα τα απίθανα, προκαλώντας πολύ γέλιο.

Ο Ντάριο Φο χτίζει μια καταιγιστική φάρσα κατά της εξουσίας, πράγμα που ήξερε να κάνει ήδη από τα είκοσι χρόνια του, όταν -για πρώτη φορά- προκάλεσε την αμήχανη αλλά έκδηλη οργή των κρατούντων και τον ακράτητο ενθουσιασμό του κόσμου.

Η απονομή του Νόμπελ σε αυτόν ήρθε όταν κανείς δεν την περίμενε. Ήταν από γνήσια αναγνώριση ή από προσπάθεια κατευνασμού; Ένας Θεός το ξέρει! Όπως θα έλεγε ο... άθεος Ντάριο!

«Ελισάβετ: Γυναίκα από σύμπτωση» του Ντάριο Φο

Επιλογή Δραματολογίου - Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Μαίη Σεβαστοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Πανταζής

Μουσική επιμέλεια: Μαίη Σεβαστοπούλου

Σκηνικά - Κοστούμια: Nora Ponti

Κατασκευή κοστουμιών: Θεοδώρα Βεστάρχη

Φωτογραφίες: Νικόλας Παπουτσάκης

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Μακρή, Γωγώ Βογασάρη, Βασίλης Βασιλείου, Νίκος Πανόπουλος, Θοδωρής Κασαπίδης, Μπάμπης Ούστογλου

Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211

Παραστάσεις: Από 15 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:00

Διάρκεια: 105 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/elisabet-gynaika-apo-symptosi

 

www.aggelonvima.gr

και στο ταμείο του θεάτρου

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.