Είδαμε την Ιοκάστη Γιουξουάν στο θέατρο Vault.

Είδαμε την Ιοκάστη Γιουξουάν στο θέατρο Vault.

Είδαμε την Ιοκάστη Γιουξουάν στο θέατρο Vault

Γράφει η Λένα Σάββα

"Οι άλλοι μπορούν να σε σταματήσουν μόνο αν εσύ φοβάσαι να προχωρήσεις".

Θέλω να μοιραστώ κάτι μαζί σας πριν συνεχίσω.
Πολλές φορές λέγοντας ένα όνομα, νομίζουμε ότι είμαστε δεμένοι, ότι αγαπάμε τον χώρο, το οίκημα. Και φυσικά το αγαπάμε.Αλλά χώρος δεν είναι μόνο το οίκημα. Άκουσα πρόσφατα ότι ο Δημήτρης κι ο Μάνος θα αφήσουν το Vault κάποια στιγμή και ήταν σαν να μου έδωσε κάποιος γροθιά στο στομάχι. Όμως όχι. Χώρος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα οίκημα. Είναι οι άνθρωποι που έζησαν και δημιούργησαν εκεί, είναι οι ίδιες οι δημιουργίες τους που δεν φυλακίζονται κάπου, δεν είναι στατικές, αλλά θα τους ακολουθούν αυτούς τους ανθρώπους όπου κι αν πάνε. Vault είναι ο Δημήτρης και ο Μάνος κι ό,τι με μόχθο δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτούς αγαπήσαμε κι αυτούς θα αγαπάμε, οπουδήποτε κι αν πάνε.
Κλείνει η παρένθεση.

Στο Vault λοιπόν είδαμε τον θαυμάσιο μονόλογο της Κικής Μαυρίδου να τον σκηνοθετεί μ' έναν τρόπο ευρηματικότατο και γεμάτο συμβολισμούς η Βάνα Πεφάνη και να τον ερμηνεύει εξαιρετικά η Άντρια Ράπτη, με την συνοδεία της μελωδικά εκφραστικής μουσικής του Μάνου Αντωνιάδη που πάντα μιλά εκεί που τελειώνουν τα λόγια, σιωπά εκεί που πρέπει να σιωπά και συμπληρώνει τα ανείπωτα.

"Τα πράγματα δεν τελειώνουν, αλλάζουν μορφή και πορεία".

Η Ιοκάστη κάνει εκκαθάριση στα ρούχα της πεθαμένης μητέρας της και μοιάζει σαν να τακτοποιεί τη ίδια τη ζωή της. Αυτό λειτουργεί; Το κρατώ. Αυτό δεν μου κάνει, το αφήνω να φύγει. Ταυτόχρονα μας αφηγείται τη ζωή της και δεν είναι μόνο θέμα κλιμακτηρίου.
Είναι ολόκληρη η ζωή μιας γυναίκας και το κεντρικό θέμα ήταν, είναι και θα είναι πάντα η μάνα και το πόσο βαθειά επηρεάζει τον ψυχισμό ενός παιδιού. Βαθειά κι ανεπανόρθωτα κάποιες φορές.Κάποιες περιπτώσεις επιδέχονται μικρές ή μεγαλύτερες επιδιορθώσεις, έπειτα από σκληρή δουλειά χρόνων.Κάποιες άλλες, πολύ βαριές, δεν επιδέχονται τίποτα.

"Κανονικά έπρεπε να........αλλά δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος".

Μας διηγείται η Ιοκάστη τους έρωτες της, τις αποτυχίες και τις ήττες της, μέσα από ένα κείμενο που έχει πολύ χιούμορ. Ένα χιούμορ που αγγίζει τα όρια της κραυγής. Μιας κραυγής που αγγίζει τα όρια της επανάστασης. Μια τάση να τα γκρεμίσεις όλα και να ξαναχτίσεις τον κόσμο από την αρχή. Χιούμορ κι επαναστατικότητα μέσα από τον αυτοσαρκασμό, είναι τα υλικά με τα οποία η Μαυρίδου δημιουργεί το δικό της σύμπαν. Με μεγάλες βιωματικές δόσεις.

"Έτσι πάντα την πατούσα με τους έρωτες. Θα έδινα και το βρακί μου. Είχα ανάγκη την συντροφικότητα, την αγάπη, το μαζί. Κι αυτή την ανάγκη, την μύριζαν από μακριά οι ύαινες κι ορμούσαν. Μούπαιρναν το βρακί κι έμενα μόνη μου, τσίτσιδη, να κλαίω τη γύμνια μου."

Τρεις γυναίκες, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, συντονίζονται απόλυτα, δημιουργώντας μια αλήθεια διαχρονική. Την αλήθεια της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Ένα κείμενο για γυναίκες, θα μπορούσε να πει κάποιος. Κι εγώ λέω ένα κείμενο από γυναίκες με ευρεία απεύθυνση. Ιδίως προς τους άντρες. Μήπως και κατανοώντας, έρθουν πιο κοντά και γεφυρωθούν αυτές οι απερπάτητες αποστάσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

"Κάθε μέρα της ηλικίας μου είναι ένα βαρύ ένσημο ζωής που το έχω δουλέψει".

Χιούμορ, ευαισθησία κι αντισυμβατικότητα, είναι η φωνή που βγαίνει από αυτές τις τρεις γυναίκες, που φαίνονται σαν να είναι μια.

Εξαιρετική ερμηνεία από την Άντρια Ράπτη, με μεγάλες δόσεις ευαισθησίας αμεσότητας και καταλυτικού χιούμορ. Χιούμορ που πολλές φορές ανατρέπει όλα τα προηγούμενα και δημιουργεί νέο έδαφος για το καινούργιο.

Εξαιρετικά διεισδυτική η σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη και με δημιουργική φαντασία. Εισχωρεί μέσα στα άδυτα του κειμένου, ξετρυπώνοντας ευρήματα που δεν είχαν σκοπό να φανερωθούν. Η διαδικασία με την διαλογή των ρούχων της μητέρας, σε επηρεάζει τόσο, που σου δημιουργεί την τάση να κάνεις κι εσύ εκκαθάριση στη ζωή σου.

Η Ιοκάστη Γιουξουάν είναι ένας μονόλογος που επιβάλλεται εκτός από τις γυναίκες να τον δουν και οι άντρες μήπως και κατανοήσουν περισσότερο την γυναικεία ψυχολογία.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν και να γελάσουν πολύ, αλλά και να προχωρήσουν τη ζωή τους ένα βήμα παραπέρα.

"Όταν δεν μπορείς να δεις την άκρη του τούνελ, να την φαντάζεσαι. Να οραματίζεσαι το φως".

 

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ
«Η ΙΟΚΑΣΤΗ ΓΙΟΥΞΟΥΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΥ» της Κικής Μαυρίδου
11/01/2024

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει το νέο έργο της Κικής Μαυρίδου «Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Xώρα της Κλιμακτηρίου»
σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη με την Άντρια Ράπτη στο ρόλο της Ιοκάστης Γιουξουάν
Από το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 21:00μμ και Κυριακές στις 18:00μμ. για περιορισμένες παραστάσεις..

«Πως είναι να ξυπνάς μια μέρα και να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι, ούτε κοριτσάκι, ούτε κοπέλα; Πως είναι να συμπληρώνεις μισό αιώνα και να περνάς στην αντίστροφη μέτρηση; Πόσο κόπο, χρόνο, ψυχραιμία και ώριμη σκέψη θέλει, για να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν τελειώνουν, αλλά αλλάζουν μορφή και πορεία;»

Πόσα είναι αυτά που ρωτήσατε μια γυναίκα και δεν πήρατε απάντηση; Τι λένε οι φίλες ψιθυριστά σε δημόσιους χώρους; Υπάρχουν απαγορευμένα γυναικεία θέματα; Τι γίνεται όταν η Ιοκάστη Γιουξουάν, αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή της και να έρθει αντιμέτωπη με τα «απαγορευμένα»; Να βγει μπροστά και να μιλήσει για όσα οι άλλοι δεν τολμούν;

Η Κική, η Άντρια και η Βάνα (μετά τις προσωπικές τους επιτυχίες : Η Μάνα αυτουνού...Έλλη Ζάχου Ταχτσή, Επικίνδυνες Σχέσεις και O αδερφός μου ο Αμαντέους), συνεργάζονται για πρώτη φορά και δημιουργούν, με αφορμή ένα γυναικείο μονόλογο, στον οποίο η ηρωίδα αποφασίζει να βγει από τον κοινωνικό κλοιό του καθωσπρεπισμού και να κοιτάξει στα μάτια όσους της είπαν: «μη!» Να αφηγηθεί με χιούμορ γεγονότα, τα μεγάλα και μικρά τερατάκια της ζωής της που την έκαναν να συνειδητοποιήσει, πως οι «άλλοι» μπορούν να σε σταματήσουν, μόνο αν εσύ φοβάσαι να προχωρήσεις. Να μιλήσει επιτέλους για όσα ακόμη και σήμερα, δεν ειπώνονται ποτέ.

Εξ άλλου στο θέατρο τα λέμε όλα! Η μήπως όχι;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Βάνα Πεφάνη
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Ντέπυ Πάγκα
Σκηνικά – κοστούμια : ce-lab
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Φωτογραφίες : Μαρίτα Αμοργιανού
Αναπαλαίωση σκηνικών: Άννα Κουρουπού
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Απόπειρα
Παραγωγή: VAULT theatre Plus

Ερμηνεύει η Άντρια Ράπτη
Τη φωνή της ως Life coach χαρίζει η Σμαράγδα Καρύδη

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Προπώληση more.com : https://www.more.com/theater/i-iokasti-giouksouan-sti-xora-tis-klimaktiriou/
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Μειωμένο Εισιτήριο: 11 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1


Instagram: vault.theatre.plus https://www.instagram.com/vault.theatre.plus/?hl=el


Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00) : 213 0356472, 6951832070
Προπώληση more.com: https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/


Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.