Είδαμε τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ στο θέατρο  Άνεσις- -μικρή σκηνή

Είδαμε τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ στο θέατρο Άνεσις- -μικρή σκηνή

Είδαμε Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ στο θέατρο Άνεσις- Μικρή Σκηνή

Γράφει η Λένα Σάββα

"Το να μετανιώνεις είναι εύκολο, το να κατανοείς είναι δύσκολο. Όταν κατανοείς κάτι, δεν μετανιώνεις γι' αυτό, το αλλάζεις."

Ένας επιβλητικός πίνακας και κούκλες που φορούν τα υπέροχα φορέματα της διάσημης σχεδιάστριας Πέτρα Φον Καντ (κοστούμια Λουκία, καταπληκτική δουλειά) μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό (επιμέλεια σκηνικού χώρου Μαργαρίτα Τζαννέτου), μας υποδέχονται στη Μικρή σκηνή του θεάτρου Άνεσις.
Το αριστούργημα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, έρχεται στην θεατρική σκηνή σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Έφης Ρευματά.

Η Πέτρα Φον Καντ, καταξιωμένη στο χώρο της μόδας, ζει με τη βοηθό της Μαρλέν, μια απόλυτα σιωπηλή αλλά πολύ εκφραστική παρουσία, που κοιτάζει την Πέτρα με λατρεία και θλίψη και την υπηρετεί με αφοσίωση. Η Πέτρα της φέρεται υποτιμητικά, ξεσπάει πάνω της τους θυμούς της και την διατάζει συνεχώς.
Η Πέτρα. Αγέρωχη, αλαζονική, κολλημένη στη λέξη υποταγή, περιφρονεί όσους υποτάσσονται ακόμα και στο όνομα της αγάπης, όπως η φίλη της Ζιντονί.Περιφρονεί τα γυναικεία πονηρά τεχνάσματα προς τους άντρες που παρατηρεί στις φίλες της.
"Αυτός νομίζει ότι κυριαρχεί, εγώ τον αφήνω να το πιστεύει και στο τέλος γίνεται ότι θέλω εγώ."
Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει από φίλες και γνωστές. Η Πέτρα υψώνεται πάνω από τεχνάσματα και στρατηγικές, προσπαθώντας να αναπνεύσει σ' ένα καθαρό αέρα υγιών σχέσεων. Όμως πόσο υγιής είναι η ίδια;
Η υπέροχη Βίκυ Βολιώτη σ' ένα δυνατό μονόλογο με μουσική υπόκρουση τη θεϊκή φωνή της Μαρίας Κάλλας, ανακαλεί μνήμες από τον δεύτερο αποτυχημένο γάμο της.Μια γυναίκα που πόνεσε και σκλήρυνε.
"Έρχονται κάποιες στιγμές που συνειδητοποιείς ότι αυτό που σ' ενοχλεί, βαραίνει περισσότερο απ' αυτό που νοιώθεις."
Έτσι ήταν σκληρή η βάση της ή είναι το χρονικό σημείο που αρχίζει μέσα της να διαφοροποιείται κάτι; Η παθιασμένη της ανάγκη να είναι αυτή η εξουσιάστρια κι όχι η εξουσιαζόμενη;
Γιατί όπως είπε κάποιος μεγάλος δάσκαλος "το ξαφνικό, είναι αποτέλεσμα μακράς προετοιμασίας"
Πάνω σ' αυτή την συνειδησιακή μετατόπιση, μπαίνει στη ζωή της η Κάριν, σταλμένη από τη φίλη της Ζιντονί, για να την προσλάβει ως μοντέλο.
Η Κάριν είναι όμορφη έξυπνη, καλλίγραμμη, φρέσκια και χαρούμενη.Ακτινοβολεί νειάτα και ζωντάνια.Το γέλιο της κελαρύζει σαν εύθυμο ρυάκι και η Πέτρα κεραυνοβολείται. Την ερωτεύεται τόσο που η υποταγή για την οποία κατηγορεί την φίλη της Ζιντονί, γίνεται τώρα ο στόχος της.Να υποτάξει την Κάριν. Αρχίζει να γίνεται η αρσενική ενέργεια που αντιμάχεται και δεν μπορεί να δει τη μεγάλη παγίδα που καραδοκεί. Σιγά- σιγά το πάθος της την κυριεύει και γίνεται η ίδια υποταγμένη σ' αυτό. Γίνεται η ίδια, αντικείμενο χειρισμού από την φιλόδοξη Κάριν. Η κατρακύλα της γίνεται όλο και πιο ολισθηρή.

"Πρέπει να μάθουμε ν' αγαπάμε χωρίς να απαιτούμε ανταλλάγματα.Δεν την αγάπησα ποτέ μου, ήθελα μόνο να την κατακτήσω.Έμαθα μέσα από πολύ πόνο. Πρέπει να μπορέσουμε κάποτε να μαθαίνουμε χωρίς πόνο."

Υπάρχουν κάποιες λέξεις ή φράσεις που έχουν βαρύνουσα σημασία κι όταν τις ξεστομίζεις, ανάβει ξαφνικά ένα φως στο τούνελ, ανοίγει ένας δρόμος εκεί που όλοι ήταν κλειστοί, βρίσκεις την έξοδο κινδύνου και βγαίνεις. Επιβίωση; Όχι μόνο.

" Πρέπει να ξαναβρώ τον εαυτό μου."

Και η Πέτρα είπε αυτή τη φράση. Τώρα αν μετά από μια συντριβή μπορούμε να ξαναβρούμε αυτό που αφήσαμε ή έναν καινούργιο εαυτό πιο σοφό και πιο ώριμο, πιο κοντά στην ουσία του ( εξουσία σημαίνει εκτός ουσίας), αυτό δεν μας το λέει ο δαιμόνιος Φασμπίντερ.Μας αφήνει να το φτιάξουμε όπως θέλουμε με δημιουργική φαντασία.

Συνταρακτική η Βίκυ Βολιώτη στο ρόλο της Πέτρα. Οι στιγμές της απόλυτης συντριβής της είναι μοναδικές. Κινήθηκε ανάμεσα στην αρχαία τραγωδία και στο σύγχρονο δράμα. Η Βίκυ Βολιώτη εξελίσσεται σε μεγάλη ηθοποιό, παραδίδοντας μας τα τελευταία χρόνια πολύ δυνατές ερμηνείες.

Πολύ σημαντική η σιωπηλή παρουσία του Αντώνη Καρναβά στο ρόλο της Μαρλέν. Εκκωφαντική η σιωπή του στο τέλος όταν φεύγει. Φεύγει τη στιγμή της συνειδητοποίησης της Πέτρα ότι κάτι έχει χαθεί και πρέπει να ξαναβρεθεί.Φεύγει όταν εκείνη θέλει να διορθώσει τη συμπεριφορά της απεναντί της. Γιατί φεύγει αυτή τη στιγμή; Μήπως γιατί ποθούσε όσο τίποτα να ήταν στη θέση της Κάριν και δεν ήταν; Άπειρες εκδοχές.

Η Κατερίνα Αγγελίτσα ερμήνευσε την Κάριν δίνοντας στο ρόλο όλη την φρεσκάδα, την φιλοδοξία, την υπόγεια σκληρότητα και την επιφανειακή ευαλωτότητα που χρειαζόταν.Κινήθηκε με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις αντιφατικές ποιότητες και με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία.

Ενδιαφέρον σκηνοθετικό εύρημα το video σε σκηνοθεσία Σίμου Σαρκετζή. Εκεί είναι παρόντα όλα τα πρόσωπα της ιστορίας. Η κόρη της Πέτρα (Αγγελική Παραδεισανού), η φίλη της, Ζιντονί (φιλική συμμετοχή της Ευδοκίας Ρουμελιώτη) και η μητέρα της (Άντζελα Γκερέκου).

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ είναι μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών, λόγω των ερμηνειών (Βίκυ Βολιώτη), της ζωντανής, ρέουσας και ποιητικής σκηνοθεσίας της Έφης Ρευματά, των κοστουμιών της Λουκίας και της επιμέλειας του σκηνικού χώρου από την Μαργαρίτα Τζαννέτου. Όλα εμπνευσμένα, στοιχειοθετούν μια άκρως αξιόλογη δουλειά με ατμοσφαιρικότητα και δυνατά μηνύματα.

 

 

Συντελεστές:
Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά
Πέτρα Φον Καντ: Βίκυ Βολιώτη
Κάριν Τιμ: Κατερίνα Αγγελίτσα
Μαρλέν: Αντώνης Καρναβάς
Κοστούμια: Λουκία
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Ασίκογλου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Lito Barre
Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Μουσική Επιμέλεια: Φοίβος Σαμαρτζής
Κατασκευή LED – Υποστήριξη Φωτισμών: Αντώνης Καρανδεινός
Φωτογραφίες: Θοδωρής Φράγκος
Επικοινωνία / Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη
Εκτέλεση Παραγωγής: Χίλντα Ηλιοπούλου – Κατερίνα Γαρδέλη
Βοηθός Παραγωγής / Social Media: Βάγια Κυροδήμου
Διεύθυνση Παραγωγής: Αντώνης Λάμπρος
Παραγωγή: Bright Productions
Ευχαριστούμε τους: Μυρσίνη Κοντού, Ξένια Κούβελα, Λεωνίδα Μπατσολάκη
Βίντεο παράστασης:
Σκηνοθεσία: Σίμος Σαρκετζής
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Γκαμπριέλα Φον Καντ: Αγγελική Παραδεισανού
Ζιντονί Φον Γκραζεναπ: φιλική συμμετοχή η Ευδοκία Ρουμελιώτη
Στο ρόλο της Βαλερί Φον Καντ η Άντζελα Γκερέκου
Ηχολήπτης: Μαρίνα Σπαγουλάκη
Βοηθός Οπερατέρ: Ασημίνα Λυδία Διονυσόπουλου
Μακιγιάζ: Μαρία Νόρρα
Μακιγιάζ κ.Γκερέκου: Δημήτρης Δημητρούλης
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από: 20/03/2024 Εως: 25/04/2024
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Τοποθεσία:
Θέατρο Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, Αθήνα

Eισιτήρια:
18€ (γενική είσοδος), 14€ (φοιτητικό και άνω των 65), 10€ (ανέργων, ΑΜΕΑ και ατέλειες)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 210 7718943

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούνιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.