Είδαμε την παράσταση Ιφιγένεια Εν Αυλίδι στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Είδαμε την παράσταση Ιφιγένεια Εν Αυλίδι στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Ο Ευριπίδης θεωρείται ο τραγικότερος όλων των ποιητών. Το έργο του είναι κληρονομιά τεράστιας αξίας όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά σε παγκόσμια εμβέλεια. Κάθε κείμενο του είναι μια πρόκληση για τον αναγνώστη, οι πολλαπλές αναλύσεις, τα πάθη, τα σκοτεινά στοιχεία των χαρακτήρων αλλά και τα ηθικά και φιλοσοφικά μηνύματα, καθώς επίσης και η εύθραυστη τραγικότητα των γυναικείων μορφών είναι λίγα από τα στοιχεία που τον κάνουν τόσο σπουδαίο.

IMG 20240710 185819

Στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι ο στρατός των Ελλήνων βρίσκεται στην Αυλίδα και είναι έτοιμος να αποπλεύσει για την Τροία. Για να φυσήξει όμως ευνοϊκός άνεμος για τα καράβια η Άρτεμις ζητάει να θυσιαστεί στο βωμό της η Ιφιγένεια, η κόρη του αρχιστράτηγου Αγαμέμνονα. Εκείνος καλεί τη γυναίκα του με την κόρη του και το μικρό του γιο να έλθουν στην Αυλίδα με πρόσχημα πως θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η υπερβολική αγάπη για την κόρη του, τον κάνει να αλλάξει γνώμη και να μην προχωρήσει στη θυσία. Έτσι αποφασίζει να στείλει γράμμα με ένα πρεσβύτη για να ακυρώσει το ταξίδι τους. Ο Μενέλαος θολωμένος για εκδίκηση, για τα μάτια της ωραίας Ελένης αντιλαμβάνεται την αλλαγή πρόθεσης του αδελφού του για τη θυσία της Ιφιγένειας και σαμποτάρει την αποστολή του νέου γράμματος. Φυσικό επακόλουθο αυτής της πράξης ήταν η έντονη διαμάχη Αγαμέμνονα – Μενέλαου. Η άφιξη της Κλυταιμνήστρας και της Ιφιγένειας δημιουργούν ένα κλίμα συγκίνησης αλλά και άμεσων αποφάσεων. Ο Αγαμέμνονας ζητάει από τη γυναίκα του να γυρίσει στο παλάτι και της ανακοινώνει ότι θα αναλάβει εκείνος τις προετοιμασίες για το γάμο της κόρης τους. Εκείνη υπακούει και στο δρόμο της επιστροφής συναντάει τυχαία τον Αχιλλέα όπου αποκαλύπτεται όλη η παγίδα, η απάτη που έχουνε στήσει εις βάρος του. Η Ιφιγένεια μαθαίνει για το πραγματικό λόγο της άφιξης της και ικετεύει τον πατέρα της να μην την σκοτώσει. Ο Αχιλλέας αποφασίζει να υπερασπιστεί την τιμή του αλλά και την Ιφιγένεια η οποία όμως έχει πειστεί πως πρέπει να θυσιαστεί για το καλό όλων. Την ώρα που η κοπέλα βρίσκεται κάτω από το μαχαίρι, η Άρτεμις αντικαθιστά το κορμί της με ένα ελάφι και την στέλνει στη χώρα των Ταύρων για να μείνει εκεί ως ιέρεια στο βωμό της.

IMG 20240710 191145

Πρεμιέρα στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έκανε Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ρώσου σκηνοθέτη Τιμοφέι Κουλιάμπιν. Μια παράσταση που κεντρικό πυρήνα της έχει τον πόλεμο. Ένα θέμα που μετά από χιλιάδες χρόνια είναι ακόμα επίκαιρο όσο ποτέ. Η επιλογή του έργου σίγουρα δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αφού ο σκηνοθέτης ζει στη σκιά του πολέμου. Έτσι θέλησε να μας μιλήσει για τη σύγχρονη τραγωδία μέσα από μια κλασική τραγωδία.

Πόλεμος, ένα κύτταρο που αποτελείται από μικρά μόρια όπως η δόξα , η εξουσία, ο φόβος, η τιμωρία, η ίντριγκα, ο πεσιμισμός, η ανασφάλεια. Μια λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της αποκάλυψής της ανθρώπινης φύσης, της άρρωστης ψυχής που καταπατά όλες τις αξίες της ζωής. Στη θολωμένη σκέψη όλα είναι εμπόδια, όλα πρέπει να παραμεριστούν με οποιοδήποτε κόστος για την επίτευξη του στόχου. Ο βωμός γεμάτος θυσίες, γυναίκες, παιδιά, σπίτια , πόλεις όλα.... Και μια Άρτεμις δεν βρέθηκε να αλλάξει το σφαχτάρι. Στέκεται και κοιτάζει αμίλητη, τρομαγμένη. Και οι θεοί στο θέαμα του πολέμου και την σκληρότητα του ανθρώπου κάνουν πίσω.

IMG 20240710 191602

Μια εξαιρετική επιλογή ηθοποιών με ήθος και σεβασμό όπως αρμόζει στην περίσταση. Αγκάλιασαν τους χαρακτήρες και ανέδειξαν με απόλυτη σαφήνεια τα στοιχεία του κάθε χαρακτήρα. Η  Μαρία Ναυπλιώτου είχε αυτό το δύσκολο ρόλο της γυναίκας που φαίνεται αλώβητη, μα συνάμα είναι  όμορφη και  δυνατή. Της γυναίκας που είναι μάνα, σύντροφος, που υποφέρει, κλαίει, παρακαλεί και σηκώνεται πάλι και παλεύει. Παλεύει να σωθεί και να σώσει ό,τι αγαπάει. Η Ανθή Ευστρατιάδου ως το σύμβολο της ελπίδας, μας συνεπήρε με τη δυναμικότητα, την ενέργεια και την αυτοθυσία της για ένα καλύτερο κόσμο. Για ένα όραμα και ένα μέλλον όπου η γυναίκα θα είναι ίση με έναν άντρα. Ο Θάνος Τοκάκης κατάφερε κάτι υπέροχο. Μας έδειξε έναν άλλον Αχιλλέα, που είναι εγκλωβισμένος στην εικόνα του ειδώλου του στο καθρέφτη. Ο Νίκος Ψαρράς με την στιβαρή του παρουσία μας δείχνει βήμα βήμα με απίστευτη μαεστρία την κατάρρευση της εξουσίας και της δύναμης. Καθώς επίσης και ο  Νικόλας Παπαγιάννης μια εκδοχή του Μενελάου που τονίζει τα ελαττώματα του και τα άτρωτα σημεία του. Ο Δημήτρης Παπανικολάου μας ταξίδεψε σε ένα απελευθερωτικό κλίμα. Οι Δημήτρης Γεωργιάδης, ο Χρήστος Διαμαντούδης, ο Μάριος Κρητικόπουλος και ο Αλέξανδρος Πιεχόβιακ ήταν σαν καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια που διψάνε για πόλεμο στο όνομα της πατρίδας.

Όλα αλλάζουν και όλα μένουν ίδια. Μια παράσταση γραμμένη για το σήμερα που αντανακλά το χθες.

IMG 20240710 190352

Συντελεστές  

Μετάφραση Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθέτης Timofey Kulyabin

Δραματουργός Roman Dolzhansky

Σύμβουλος δραματουργίας Ιώ Βουλγαράκη

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος Oleg Golovko

Σχεδιασμός φωτισμού Oskars Paulins

Σχεδιασμός ήχου – Μουσική σύνθεση Timofei Pastukhov

Βοηθός σκηνοθέτη Πάνος Κούγιας

Βοηθός σκηνογράφου Άννα Ζούλια

Βοηθός ενδυματολόγου Μαργαρίτα Τζαννέτου

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) Ανθή Ευστρατιάδου Ιφιγένεια, Μαρία Ναυπλιώτου Κλυταιμνήστρα, Νικόλας Παπαγιάννης Μενέλαος, Δημήτρης Παπανικολάου Πρεσβύτης, Θάνος Τοκάκης Αχιλλέας, Νίκος Ψαρράς Αγαμέμνων

Χορός Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Μπούτσικος, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ

Εκτέλεση παραγωγής
FLOW PROJECTS /
Ekaterina Yakimova Εκτέλεση παραγωγής & καλλιτεχνική υποστήριξη
Irina Paradnaya Συνεργάτις εκτέλεσης παραγωγής
BEE DRAMAQUEENS /
Ζωή Μουσχή, Ρένα Ανδρεαδάκη

Αγγλικοί υπέρτιτλοι Λεωνίδας Καρατζάς

Φωτογραφίες από τις πρόβες © Alex Kat

Διερμηνέας Όλγα Πατρουνόβα

Τεχνικός συντονιστής Στάμος Τζωρτζάκης

Συντονιστής τεχνικών σκηνής Διονύσης Αναστασόπουλος

Τεχνικοί σκηνής Φοίβος Ακριβόπουλος, Γιώργος Μενεγάκης, Λεωνίδας Στάμου, Απόστολος Στράντζαλης, Γιάννης Χατζηγεωργίου

Ενδύτρια Άννα Σάπκα

Βίντεο Oliwia Twardowska

Μακιγιάζ – Κομμώσεις Volha Faleichyk

Ηχολήπτες Φίλιππος Καρέτσος, Γιώργος Μαυροειδής

Προγραμματιστής κονσόλας φωτισμού Τάσος Νιξαλιάν

Τεχνικός βίντεο Αντώνης Στάβερης

Ευχαριστούμε τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την ευγενική παραχώρηση του Εκθεσιακού Χώρου της για τις πρόβες της παράστασης.

 

Ευχαριστούμε την Ελληνογερμανική Αγωγή για την ευγενική παραχώρηση εξωτερικού χώρου προβών.

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.