Είδαμε την παράσταση «ΉΡΩΕΣ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά στο «Από Μηχανής» Θέατρο
Το «Από Μηχανής» Θέατρο φιλοξενεί την παράσταση «ΉΡΩΕΣ» του διάσημου συγγραφέα Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά και μετάφραση της Μαριάννας Τόλη.
Η παράσταση ξεκίνησε μετ’ εμποδίων δένοντας παραδόξως με τις αντιξοότητες που δένουν τρείς φίλους βετεράνους στρατιωτικούς, τον Κώστα Αρζόγλου, τον Χρήστο Βαλαβανίδη και τον Πάνο Σκουρολιάκο. Επιπλέον μια βουβή - άψυχη τετράποδη μασκότ, το άγαλμα ενός σκύλου, που έδωσε κι άλλη ψυχή στην παρέα και πολύ ευγενικά ευχαρίστησαν οι ηθοποιοί στο τέλος του έργου.
Η πλοκή εξελίσσεται σε μια ταράτσα. Πιο συγκεκριμένα Το έργο είναι μια κωμωδία που διαδραματίζεται το 1959 σ’ ένα γαλλικό οίκο ευγηρίας για βετεράνους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπέροχα φωτισμένη η σκηνή με τους τρεις ηθοποιούς ντυμένους σε κρεμ αποχρώσεις, μιας εποχής που θύμιζε Κούβα, μ’ εκείνους μοιάζοντας με τρεις αγγέλους. Ένα μπριόζικο και σκανταλιάρικο τρίο, οι οποίοι, ο ένας με την συμπαράσταση του άλλου, σαν συνταξιούχοι σωματοφύλακες, ζουν τις μικρές καθημερινές τους προκλήσεις, με την μεγαλύτερη απειλή του θανάτου, ατενίζοντας από μακριά την έξω ζωή. Η δέουσα σημασία της φιλίας, ειδικά σ’ αυτή την κομβική στιγμή ενός ανθρώπου και δει ενός άντρα και στρατιωτικού, αποδιδόμενη με ρεαλισμό, στα κολλήματα του εγκεφάλου, στην καρικατούρα της αδυναμίας του σώματος ν’ ακολουθεί την πυγμή, στο μυαλό να κολλά και στο απροκάλυπτο του χαρακτήρα, που σ’ αυτή την ηλικία είναι αδίστακτος να κρύβει πια τις ατέλειες, δένει τους τρεις άντρες και τον «σκύλο».
Όλα αυτά, αντικρούουν και συγκρούουν με δαμασμένο ή αμβλύ χιούμορ, τις στρατιωτικές περσόνες, οι οποίες απ’ την μια μιλούν την ίδια γλώσσα κι απ’ την άλλη, πως ν’ αποβάλλεις το πολυετές και βαρύ στρατιωτικό γόητρο με όλες τις παρενέργειες επιβολής κοκ. Σκαρφίζονται διάφορα, πειράζουν ο ένας τον άλλον, αναπολούν, ορέγονται, μικρές ή μεγάλες κυρίες, υπό το δέος μιας αδελφής Μαντλέν, η οποία υπόκωφα σαν αόρατος χάρος, ξεπαστρεύει κατά βούληση τους τροφίμους όπως φοβάται ο ένας. Στην παράσταση θα δείτε επί σκηνής την κρεμ ντε λα κρεμ της φιλίας. Μια ελαφριά διάθεση, της χημείας μεταξύ του Φελίππε, Γουστάβου και του Χένρι. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως «Οργασμός φιλίας». Η φιλία στα όρια του γήρατος, με θυμοσοφική διάθεση, για καίρια ερωτήματα μεταξύ ανδρών. Το αιώνιο θέμα «η Γυναίκα, ο οργασμός, το χιούμορ και τα σεξιστικά σχόλια». Άλλωστε, τα τρία γεροντοπαλίκαρα μιλούν ανοιχτά, σχεδόν εξομολογητικά στην αισθαντική σκηνή αυτής της ταράτσας του ιδρύματος, στην οποία δεν βλέπουμε ποτέ τις καλόγριες. Το χιούμορ σε κάποιες στιγμές γίνεται σεξιστικό, τα οριακά πειράγματα της ηλικίας, το άπιαστο ονειρικό, που πρέπει να μείνει στο διαστροφικό ασυνείδητο. Εμμονές των βιωμάτων του παρελθόντος, η ιδρυματοποίηση και τα παρελκόμενα επακόλουθα της. Η ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνία και επαφή, η οποία πάντα και παντού μας σπρώχνει και ωθεί, έξω από τα όρια τους εαυτού μας κι η εξέλιξη του «πικ νικ φιλίας» να δίνει δύναμη για νέα μέρα. «Το όνειρο της λεύκας», η οποία τους κεντρίζει από μακριά και την θωρούν με δέος απ’ την ταράτσα και θέλοντας να την δουν από κοντά σαν τρεις μικροί σκανταλιάρηδες φίλοι. Το γλυκό μελτέμι της νιότης ξεπηδά. Ένα θεμιτό πικ νικ σε μια ξερή εξοχή. Η σφαίρα της μοναξιάς μαλακώνει με την παρουσία των άλλων και γεννά την επιθυμία για ζωή, σκοτώνοντας την νωθρή αδράνεια. Γεννά, την θέληση.
Είναι αξιέπαινο πως οι τρεις τους άντεξαν αχόρταγα και μονοκοπανιά, δίχως σκηνικά στραμπουλήγματα, την διάρκεια μιας τόσο μεγάλης, έντονης κι απαιτητικής παράστασης. Η οποία αν δεν έδενε με την πολυετή πείρα των πρωταγωνιστών οριακά ρισκάρει στο ενδιαφέρον των θεατών διότι είναι 110 λεπτών συν το 10λεπτο διάλειμμα.
Κλείνει με μια σκηνή σαν αποχαιρετιστήρια θλίψη σ’ ένα αεροδρόμιο. Παίρνεις μαζί σου ένα κομμάτι του εαυτού σου, που αναπόφευκτα κάποια μια στιγμή θα συναντηθείτε. Ελπίζεις μονάχα να έχεις καλούς φίλους.
Λάτρεψα την συγκινητικά ειλικρινή κι εκ βαθέων υπόκλιση των ηθοποιών.
Πληροφορίες Παράστασης
Συντελεστές
Ταυτότητα παράστασης
ΗΡΩΕΣ Le Vent Des Peupliers
Του Gerald Sibleyras
Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού, Κατερίνα Γκίκα
Φωτογραφίες & Trailer: Δάφνη Δρακούλη
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αρζόγλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Πάνος Σκουρολιάκος
Πού: Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο
Πότε: Από 16 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 18:00 & Κυριακή στις 20:30, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια: 18 € (κανονικό), 15 € (ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές), 10 € (Προσφορά για αγορές έως 30/9)
Προπώληση: More.com
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097
Εισιτήρια
https://www.more.com/us-el/tickets/theater/iroes-tou-gerald-sibleyras/

