Είδαμε την «Ελεγεία της Μνήμης» στο Studio Μαυρομιχάλη
Είδαμε την «Ελεγεία της Μνήμης» στο Studio Μαυρομιχάλη
Το Studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Νικ Πέιν «Ελεγεία της Μνήμης» , σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Ένα υπαρξιακό δράμα με επιστημονικές προεκτάσεις, που ανατέμνει τη σχέση ανάμεσα στην πρόοδο της ιατρικής και την ανθρώπινη ηθική. Η Λόρνα και η Κάρι, εργάζονται ως εκπαιδευτικοί και είναι παντρεμένες βιώνοντας την απόλυτη ευτυχία. Ερχονται όμως αντιμέτωπες με ένα τρομερό δίλημμα καθώς η Λόρνα έχει διαγνωστεί με μια εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση και η θεραπεία που προτείνει η γιατρός της είναι μια χειρουργική επέμβαση που θα θεραπεύσει όλες τις σωματικές λειτουργίες της, αλλά θα έχει ως παράπλευρη απώλεια, τη διαγραφή αναμνήσεων αρκετών ετών. Οι δύο γυναίκες πρέπει να αποφασίσουν αν η Λόρνα θα θυσιάσει τις αναμνήσεις της, και κατα συνέπεια τη σχέση της με την Κάρι, για να διατηρήσει τη σωματική της υγεία.
Ο Φώτης Μακρής επιλέγει μια ευρηματική σκηνοθετική προσέγγιση. Η ιστορία εκτυλίσσεται αντίστροφα, από το τέλος προς την αρχή και οι θεατές παρακολουθούν το παρελθόν να αποκαλύπτεται σταδιακά. Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία της παράστασης είναι η χρήση του προτζέκτορα, ο οποίος λειτουργεί ταυτόχρονα ως παράθυρο στον κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου και ως μηχανισμός ανάκλησης αναμνήσεων. Τα οπτικά μέσα, σε συνδιασμό με την εξαιρετική μουσική,δεν χρησιμοποιούνται ως απλή συνοδευτική αισθητική επιλογή, αλλά ενσωματώνονται λειτουργικά στη σκηνογραφική σύνθεση, προσφέροντας ένα πολυεπίπεδο θέαμα
Η ερμηνευτική τριάδα( Στέλλα Κρούσκα, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Τσιμά ) κατορθώνει να μεταδώσει τη δραματική ένταση του έργου με αξιοσημείωτη εσωτερικότητα. Η σχέση της Λόρνα με τη σύντροφό της, την Κάρι, αποδίδεται με συγκινητική αυθεντικότητα, ενώ η γιατρός Μίριαμ ενσαρκώνει τον ρόλο της προόδου της επιστήμης, που αναγκαστικά έρχεται αντιμέτωπη με ηθικά διλήμματα. Ο ρυθμός των διαλόγων και η χημεία των ηθοποιών συμβάλλουν ώστε ο θεατής να γίνεται συμμέτοχος στο ψυχικό ταξίδι των ηρωίδων.
Η «Ελεγεία της Μνήμης» είναι ένα έργο που προκαλεί το κοινό να βρεθεί αντιμέτωπο με κρίσιμα ερωτήματα: Πού σταματάει η επιστήμη και πού ξεκινά η ηθική; Είναι η αγάπη ανεξάρτητη από τις κοινές αναμνήσεις; Και αν η μνήμη διαμορφώνει την ταυτότητά μας, τότε ποιοι είμαστε χωρίς αυτή;
Ταυτότητα Παράστασης
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί : Φώτης Μακρής
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική : Νείλος Καραγιάννης
Video Art : Φοίβος Σαμαρτζής
Βοηθοί σκηνοθέτη : Ηρώ Δημητρίου, Βίκυ Χανδρινού
Παίζουν : Στέλλα Κρούσκα, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Τσιμά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Απο 8 Μαρτίου μέχρι 13 Απριλίου
Κάθε Σάββατο, 21.00 και Κυριακή 19.00
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/elegeia-tis-mnimis-tou-nik-pein/

