Είδαμε την παράσταση ''Η άλλη Στέλλα'' στο Μικρό Γκλόρια

Είδαμε την παράσταση ''Η άλλη Στέλλα'' στο Μικρό Γκλόρια

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Θανάσης Πάνου Μάρτιος 19 2025 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Η αφήγηση της ζωής ενός ανθρώπου που γεννήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε τον προηγούμενο αιώνα, δεν αφορά μόνο την προσωπική ιστορία ενός ακόμα σπουδαίου βίου μοναχά, αλλά κυρίως τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Αφορά την Ιστορία του τόπου μας, τις πληγές που άνοιξαν και τις μάχες που δόθηκαν για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στην παράσταση «Η άλλη Στέλλα» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με πρωταγωνίστρια την Μαριάννα Πολυχρονίδη, η ιστορία της σπουδαίας Στέλλας Χασκίλ, ξεδιπλώνεται συνειρμικά, σε έναν μονόλογο που παρασέρνεται και μας παρασέρνει στα πάθη και τα λάθη της νύχτας που βίωσε η μεγάλη ερμηνεύτρια από νεαρή ηλικία στο πάλκο και στην συναναστροφή της με όλους τους μεγάλους συνθέτες της ρεμπέτικης και της λαϊκής μας παράδοσης. Από την Θεσσαλονίκη και την Μικρασία, μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, κι από τον πόλεμο, την κατοχή και την πείνα, στον εμφύλιο, η πορεία της Χασκίλ συμβαίνει στην πιο ταραχώδη περίοδο που γνώρισε τούτος ο τόπος στην πιο πρόσφατη ιστορία του.

Για την Χασκίλ, όλα ξεκινούν από την Ρόζα Εσκενάζυ και τελειώνουν εκεί, αφού εκείνη ήταν που την άκουσε και την πρόσεξε από την πρώτη στιγμή, την υποστήριξε και την συμβούλεψε καθ' όλη την διάρκεια της ζωής της. Μας μιλά για την πολύχρονη και σημαντικότατη φιλία της με τον μουσικό Τάκη Μπίνη, για την γνωριμία με τον σοφό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, για το καρδιοχτύπι της πρώτης συνάντησης με τον Βασίλη Τσιτσάνη, για την συνεργασία με τον Μανώλη Χιώτη, για τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε με τον Γιώργο Λαύκα, για τον μεγάλο της έρωτα, τον Τζάκο (κατά κόσμον Ιακώβ Ιεχασκέλ), επιζώντα του Άουσβιτς όπως και η αδελφή της Ραχήλ, για την αρρώστια και τους πόνους που άρχισαν να εμφανίζονται και να θεριεύουν, για την δύναμη και την ευλογία που της έδωσε η ζωή να τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα άσματα του ελληνικού πενταγράμμου.

Ο Θέμης Μουμουλίδης αξιοποιεί εξ ολοκλήρου το ερμηνευτικό ταλέντο της Μαριάννας Πολυχρονίδη, τόσο στην υποκριτική όσο και στο τραγούδι. Στο απλό μα τόσο εύστοχα λειτουργικό σκηνικό της Μικαέλας Λιακατά, αφήνεται στον ίλιγγο της πρωτοπρόσωπης συναισθηματικής αυτοαποκάλυψης και της αλλεπάλληλης εναλλαγής των διαθέσεων, πλάθοντας εικόνες στο μυαλό του θεατή που πηγάζουν από το κεντρικό μπαούλο της νοσταλγίας, της αναπόλησης, της αυτοκριτικής, της αγάπης. Από γράμματα, παρτιτούρες, φωτογραφίες, σημειώματα, από μια ζωή που κράτησε λίγο παραπάνω από τριάντα έτη, όμως άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου όσο και στην μνήμη των ανθρώπων που την συνάντησαν στον δρόμο τους. Στο βάθος του σκηνικού, τα φωτάκια της αξέχαστης Σμύρνης, του τόπου που ξέρασε σε μια νύχτα τους Ρωμιούς κι έπειτα τους ζητούσε πίσω για να τον διασκεδάσουν, να τον ανυψώσουν, να τον υμνήσουν. Όλα σε ένα φόντο μαύρο ψυχικό και κοινωνικό που αντιμάχεται η κόκκινη καρδιά του πάθους, του πείσματος και του αίματος της μεγάλης Στέλλας, της σπουδαίας ερμηνεύτριας, της πρώτης κυρίας του πάλκου.

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη, μεταμορφώνεται σε μια κομψή και επιβλητική Στέλλα Χασκίλ, σε μια λαϊκή περσόνα που χαίρεται όσα της δίνει η ζωή και πονά με όσα τις παίρνει ξαφνικά μέσα απ' τα χέρια της. Η ερμηνεία της σκορπάει όλη της την δυνατή ενέργεια στον χώρο, μετατρέποντας το Μικρό Γκλόρια σε μια αχανή έρημο που οι φωνές ξεχύνονται στον ουρανό, στα άστρα και αναζητούν την απαντήσεις στα «γιατί;» ενός κόσμου που εμποτίστηκε στο κακό. Γίνεται κραυγή που σπάει τα τείχη κι απελευθερώνεται, χάδι που απορροφά το δάκρυ και λυτρώνει, κορμί αδύναμο που παραδίνεται στη δίνη κι εξατμίζεται αργά στη θύελλα και στο σκοτάδι.

Ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξυντάρης συνοδεύουν άρτια την παράσταση με τις γλυκόπικρες πρωτότυπες μελωδίες της Λίνας Ζαχάρη και με τις εξαίρετες διφωνίες και τριφωνίες τους στα αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε η Στέλλα Χασκίλ. Και οι τρεις φορούν τα αψεγάδιαστα κοστούμια που εύστοχα έχει επιλέξει η Βασιλική Σύρμα για την περίσταση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παράσταση είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα «ήταν κισμέτ» της Έφης Μαχιμάρη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής.

«Η άλλη Στέλλα» ανεβαίνει για τέσσερα ακόμη Σαββατοκύριακα στο Μικρό Γκλόρια και είναι ένας σίγουρος τρόπος να περάσετε καλά, να μάθετε, να θυμηθείτε και να τραγουδήσετε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο | Σκηνοθεσία | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ Σκηνικός χώρος | ΜΙΚΑΕΛΑ ΛΙΑΚΑΤΑ Κοστούμια | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΡΜΑ Πρωτότυπη Μουσική | ΛΙΝΑ ΖΑΧΑΡΗ Video |Artwork | ΘΩΜΑΣ ΠΑΛΥΒΟΣ Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ Make-up Artist | Olga Falei Social Media | AD4ART ΚΑΛΛΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ Οργάνωση παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Παραγωγή | ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ Το ρόλο της Στέλλας Χασκίλ ερμηνεύει η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ

Συμμετέχουν οι μουσικοί ΑΝΤΩΝΗΣ και ΘΟΔΩΡΗΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ

Εισιτήρια:https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/i-alli-stella/

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner Ελευσίνια Μυστίρια Φεστιβαλ Ηλιουπολης 1

« Απρίλιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.