Είδαμε την παράσταση Α Ν Τ Ι Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α στο Θέατρο Ροές
Α Ν Τ Ι Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α – Θέατρο Ροές
Έχουμε κριτικούς σήμερα στο κοινό;
Γαμώ τη μάνα σας!
Το ακριβώς προηγούμενο άρθρο μας είχε κι αυτό να κάνει με την περιβόητη ιστορία των αδελφών Παπέν και την επίδρασή της στην φιλοσοφική σκέψη και διαλεκτική γύρω από την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, στην ψυχολογία αναζητώντας αίτια και αιτιατά σε ένα από τα πιο απάνθρωπα εγκλήματα που έχουν ποτέ διαπραχθεί, αλλά και στην τέχνη μέσα από τον αναστοχασμό της μυθοπλασίας και της ποιητικής αφαίρεσης που προϋποθέτει οποιαδήποτε προσέγγιση της ανθρώπινης περιπλοκότητας.
Σήμερα εξερευνούμε την άλλη μεριά του νομίσματος, όχι την τραγική ματιά στην υποδούλωση του ανθρώπου και τις αιματηρές απόρροιές της, αλλά την κωμική διάσταση που η ζωηρή μας φαντασία μπορεί να δώσει σε οτιδήποτε ειδεχθές.
Η σύγχρονη τάση στο θέατρο που έχει ενδιαφέρον, είναι αυτή της αποδόμησης οποιασδήποτε σοβαροφάνειας είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, της ανούσιας σεμνοτυφίας ακόμα και σε κωμωδίες που είχαν πολλές δυνατότητες να εξελιχθούν σε ξεκαρδιστικές φάρσες. Ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Αποσκίτης και ο Γιώργος Κατσής συμμερίζονται πλήρως τούτη την μορφή, την ιδέα και την αντίληψη, την επαναπροσδιορίζουν και την αναπλάθουν με όλη την νεανική και σύγχρονη τρέλα που κρύβεται στον ρυθμό της ζωής του καθενός μας και την σερβίρουν σε ένα απολαυστικό ιλαροτραγικό παραλήρημα που όμως δεν απαρνείται τον στοχασμό και το σοφιστικό βάθος της κατάστασης που το θεμελιώνει.
Δύο υπηρέτριες μιας αυταρχικής και αμφίθυμης Κυρίας, φαντασιώνονται τον φόνο της μέσα από σκετσάκια και πρόβες που θυμίζουν την ιεροτελεστία των «Δούλων» του Ζενέ. Μέσα από αυτή την διεγερτική διαδικασία, έρχονται στην επιφάνεια διαφορές και ιστορίες από το παρελθόν που μοιάζουν τόσο αληθινές όσο ψεύτικες. Η εκδικητική τους μανία ξυπνά άγρια αιμοβόρα ένστικτα, ενώ μεγεθύνει την μοναξιά και τον εγκλεισμό τους, την αντικειμενοποίησή τους σ' ένα νοικοκυριό που η μόνη τους επαφή είναι της μιας με την άλλη, με τις κατσαρόλες, τις τσαγιέρες, τις πόρτες, τα παράθυρα, τα ποτήρια, τους τοίχους – κυρίως αυτούς. Η κυρία τους ξυπνά από τον βαθύ της ύπνο από εφιάλτες που την φέρνουν αντιμέτωπη με το δικό της πληγωμένο παρελθόν, ενώ ύστερα αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στο βίαιο παιχνίδι εξουσίας. Οι δύο αδελφές βάζουν στόχο να δηλητηριάσουν το τίλιο που εκείνη περιμένει να πιει όταν ξυπνήσει. Κι αν όλα αυτά φαντάζουν τραγικά και απολύτως σοβαρά και ασύμβατα με τον πρόλογο του κειμένου, αρκεί να προσθέσουμε πως τα πλήκτρα του Γιώργου Κατσή που λειτουργούν σαν ηχητικό εφέ, αλλά και σαν συνοδεία σε κωμικοτραγικές εκρήξεις, έρχεται σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες εναλλαγές δραματουργικής και ξεκαρδιστικής πρόζας να προσφέρει άφθονο γέλιο.
Η κορύφωση της παράστασης έρχεται στο δεύτερο μισό της και προς το τέλος της όταν η σκηνή στο υπνοδωμάτιο της κυρίας μετατρέπεται σε ένα είδος λαϊκού δικαστηρίου όπου οι αδελφές όχι μόνο δικάζονται για τον φόνο της κυρίας τους, αλλά μέσα από αυτές οι τόσο υπέροχα ταλαντούχοι Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Πλεμμένος, σατιρίζουν τόσο τον κόσμο του θεάτρου όσο και την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Ανάμεσα σε κοκακόλες, πατατάκια, σοκολάτες και άλλα πόσιμα και φαγώσιμα που κάποιος τυχερός μπορεί να πάρει μαζί του φεύγοντας, η φοβερή και τρομερή αυτή τριάδα συμπυκνώνει σε μία ώρα και τριάντα λεπτά αβίαστο γέλιο, σε μια στιβαρή κωμωδία που ισοπεδώνει και προσγειώνει ό,τι και όσους περπατούν ακόμα σε δάφνες, και φέρνει τούμπα κι αποδομεί την ανθρώπινη παρωδία όπως τα σκηνικά και τα κοστούμια της. Ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης και η Βενετία Long έχουν κάνει φανταστική και έξυπνη δουλειά με αυτά.
Για δύο ακόμα παραστάσεις Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Απριλίου στις 21:00 στο Θέατρο Ροές στο Γκάζι, η απολαυστική παράσταση «Α Ν Τ Ι Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α» είναι για όλους εσάς που δεν θέλετε να δείτε κάτι συνηθισμένο. Και δεν θέλετε ούτε να απογοητευτείτε. Σπεύσατε!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: Γιάννης Αποσκίτης, Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιώργος Κατσής, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΣ: Γιάννης Αποσκίτης ΣΚΗΝΙΚΑ: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βενετία Long ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Τάσος Παλαιορούτας, Ιωάννα Αθανασίου ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Κατσής ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Χριστιάνα Χατζηπιέρα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ρωμανός Λιούτας ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ευάγγελος Κώνστας - Constantly Productions
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 695 5568418
Εισιτήρια: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/a-n-t-i-k-e-i-m-e-n-a/

