Είδαμε το Τρίτο Στεφάνι στο θέατρο Τέχνης στην Φρυνίχου

Είδαμε το Τρίτο Στεφάνι στο θέατρο Τέχνης στην Φρυνίχου

Είδαμε την παράσταση Το τρίτο στεφάνι στο θέατρο Τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ στη Φρυνίχου.

Γράφει η Λένα Σάββα

"Κάθε φορά που μυρίζω θυμάρι μου φαίνεται πως είμαστε πάλι ξαπλωμένοι στα χορτάρια. Πώς μας πλανεύει τ' όνειρο της ευτυχίας ξανά και ξανά!"

Ο Κώστας Ταχτσής, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς, γράφει το Τρίτο στεφάνι στα τέλη της δεκαετίας του '50. Απορρίπτεται αρχικά από τους εκδοτικούς οίκους αλλά αργότερα γνωρίζει τεράστια επιτυχία.
Το τρίτο στεφάνι είναι ένα οδοιπορικό της ελληνικής ιστορίας κι εποχής του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, μέσα από τα μάτια δύο γυναικών, της Νίνας και της Εκάβης. Λένε πως η ιστορία της Εκάβης μοιάζει σε πολλά σημεία με την ιστορία και τον χαρακτήρα της γιαγιάς του συγγραφέα.
Δύο γυναίκες που απεικονίζουν με θαυμαστό τρόπο τη γυναικεία δύναμη και αντοχή μέσα σε ένα σκληρό πατριαρχικό σύστημα. Δύο γυναίκες που αν τις ενώσεις φτιάχνεις την Ελλάδα. Με τα πάθη της, με τα λάθη της αλλά και με τις ομορφιές της τις μοναδικές.

Ο Στάθης Λιβαθινός με την σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου μετατρέπουν τον χώρο της θεατρικής αίθουσας της Φρυνίχου, σε μια τεράστια σκηνή. Η σκηνή, η πλατεία, οι διάδρομοι, το φουαγιέ, το πατάρι, γίνονται μέρη της δράσης και της αφήγησης, παρασύροντας κι εμάς σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι του χτες, και του σήμερα και δίνοντας ένα αισθητικά άψογο αποτέλεσμα.

Με έναν υπέροχο Νίκο Καρδώνη να κάνει εδώ τον Κομπέρ και να εμπλουτίζει το κείμενο με τα τραγούδια του (στίχοι Στρατής Πασχάλης-μουσική Μιχάλης Κωτσόγιαννης), αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αφηγηματικών δράσεων.
Μέσα από τη ζωή των δύο γυναικών και τα βάσανα τους, διαφαίνεται η πολυβασανισμένη ιστορία της χώρας μας με τις κοινωνικές ανισότητες και τη υποκρισία, με τη φτώχεια και την Κατοχή, με την ανδροκρατία και τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές και τον Εμφύλιο.

b 56353 or 1600x900 plain 2

Δέκα πέντε αξιόλογοι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στο σπουδαίο έργο του Κώστα Ταχτσή.
Μαρία Σαββίδου, η Εκάβη.Μας καθήλωσε. Σαν ένα είδος μονολόγου μέσα στην παράσταση, η Μαρία Σαββίδου δίνει μια ερμηνεία- κέντημα με τον εκφραστικό λόγο και τις κινήσεις της. Και μαζί της κινείται όλη η ιστορία. Προσωπική και γενική.

Η Βιργινία Ταμπαροπούλου ως Νίνα, έχει ένα άκρως εντυπωσιακό στοιχείο στην ερμηνεία της. Γίνεται με έναν μοναδικό τρόπο ενεργητική ακροάτρια. Συμμετέχει στην αφήγηση της Εκάβης όχι μόνο ακούγοντας αλλά με την έντονα εκφραστική σκηνική παρουσία της.

Εξαιρετικός ο Βασίλης Ανδρέου στον ρόλο του Αντώνη 2ου συζύγου της Νίνας. Ο πολύ καλός ηθοποιός, γνωρίζοντας να ερμηνεύει και με το σώμα του όπως έχει δείξει μέχρι τώρα, μεταμορφώνεται στην ψυχοσύνθεση του Αντώνη, γίνεται ο ρόλος, επιτελεί μετάθεση.

Επιβλητικός και υποβλητικός ο Άρης Τρουπάκης, είναι ο σύζυγος της Εκάβης. Ο Τρουπάκης καταφέρνει να προσδώσει στον ρόλο κάποια κωμικά στοιχεία τονίζοντας την γλαφυρότητα του. Επίσης πολύ δυναμική σκηνική παρουσία.

Πολύ καλός ο Δημήτρης, ο αγαπημένος γιος της Εκάβης, κατά κόσμον Στάθης Κόικας. Κινείται επιδέξια στα δύσκολα και τραγικά σημεία του ρόλου και ζωγραφίζει ανάγλυφα το πορτρέτο του ασώτου υιού μ' έναν τρόπο που σε κάνει να τον συμπαθείς.

Χαρακτηριστική παρουσία της παράστασης η Ερασμία που ερμηνεύεται από την Λίλλυ Μελεμέ. Ιδιότροπη, θρησκόληπτη, συντηρητική, μονόχνωτη, ερμηνεύεται μοναδικά από την Μελεμέ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε αυτή την παράσταση, συμμετέχουν ως ηθοποιοί εξαιρετικοί σκηνοθέτες μας ( Μελεμέ, Καρδώνης).

ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το τρίτο στεφάνι προσεγγίζοντας το παρελθόν σαν ένα κομμάτι του παρόντος και δίνοντας στις ιστορίες μια σύγχρονη νότα. Οι αφηγήσεις μπλέκονται με τις δράσεις με διακριτικότητα, η διαχρονικότητα κυριαρχεί, έτσι που ο χρόνος να μοιάζει με ενιαίο σύνολο ενώ στην ουσία υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές (στο βάθος, μπροστά, επάνω).
Η ζωντάνια που δίνει η σκηνοθεσία του στους ηθοποιούς, τα τραγούδια του Κομπέρ και η ποιητική ατμόσφαιρα της παράστασης, οι πολύ καλές ερμηνείες όλων και η χημεία τους, η πολύ καλή διασκευή του Στρατή Πασχάλη, οι φωτισμοί τα σκηνικά και τα κοστούμια, η κινησιολογία της παράστασης (κάτι που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα) κάνουν το τρίτο στεφάνι μια από τις καλύτερες παράστασης της φετινής σεζόν.

 

https://www.ticketservices.gr/event/to-trito-stefani/?lang=el

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner Ελευσίνια Μυστίρια Φεστιβαλ Ηλιουπολης 1

« Ιανουάριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.