Είδαμε την παράσταση Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία στο θέατρο Διάνα

Είδαμε την παράσταση Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία στο θέατρο Διάνα

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Ιανουάριος 18 2020 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Στο θέατρο ΔΙΑΝΑ είδαμε τπ πανέμορφο παραμύθι του Κάρολου Ντίκενς σε εξαιρετική μετάφραση Μαρίας Σ. Μπλάνα και σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.Ενα από τα ομορφότερα παραμύθια όλων των εποχών κι ένα από τα αγαπημένα μου.

Ο Κάρολος Ντίκενς από τους σπουδαιότερους Αγγλους συγγραφείς, στιγμάτισε την εποχή του και τον πολιτισμό της Αγγλίας.Πολυγραφότατος κι ανθρωπιστής, τον απασχολούσαν μόνιμα οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενέστερων τάξεων.Πολύ συχνά συνέβαλλε στην προώθηση του έργου κοινωνικών οργανώσεων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, για τον καθαρισμό των υποβαθμισμένων περιοχών του Λονδίνου και για την ανέγερση προσιτών οικονομικά κατοικιών.
Την εποχή εκείνη στην Αγγλία, η βιομηχανοποίηση, σε συνδυασμό με την φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, δημιούργησαν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.Ετσι οι μυθιστοριογράφοι της εποχής, επιχείρησαν να ευαισθητοποιήσουν τους αναγνώστες και να τους ενθαρρύνουν να κατανοήσουν περισσότερο τα προβλήματα της εργατικής τάξης.
Ο Κάρολος Ντίκενς έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι την ανέχεια και τη φτώχεια, νοιαζόταν ως το τέλος της ζωής του για τους μη έχοντες, ιδίως τα παιδιά.
”Τα παιδιά των ανθρώπων είναι το αγόρι, που είναι η φτώχεια [έλλειψη επαρκών πόρων-τροφής, κατοικίας, ρουχισμού] και το κορίτσι που είναι η άγνοια [έλλειψη επαρκούς παιδείας].
Ο Εμπενήζερ Σκρούτζ, αρχετυπικός φιλάργυρος κι αιώνιο σύμβολο της τσιγκουνιάς, δεν πιστεύει στα Χριστούγεννα.Δεν δίνει τίποτα πουθενά.Εχει μια καρδιά κλειστή και μια ζωή το ίδιο κλειστή και άδεια.Ωσπου κάποιο μοιραίο για την ιστορία του , βράδυ Χριστουγέννων, τον επισκέπτονται τρία πνεύματα.Του Παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Αυτά τα πνεύματα του τα στέλνει ο πεθαμένος συνεταίρος του για να του δώσει ένα μήνυμα και μια προειδοποίηση.
”Φοράω τις αλυσίδες που έφτιαξα όσο ζούσα.Με τη θέλησή μου αλυσοδέθηκα.Με την ελεύθερη βούληση που μου δόθηκε.”
Εδώ ο Ντίκενς καταρρίπτει την ιδέα ενός Θεού τιμωρού και βάζει τον άνθρωπο είτε είναι εν ζωή, είτε ως ψυχή, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει ο ίδιος στον εαυτό του το μάθημα που χρειάζεται να πάρει.
”Κάθε άνθρωπος πρέπει ν’ ανοίγει την ψυχή του στους συνανθρώπους του όσο ζει.Να κοινωνεί μαζί τους τη ζωή.”
Εξαιρετικός ο Θανάσης Κουρλαμπάς ως Σκρούτζ.Τόσο καλοπαιγμένος ο ρόλος που σε έκανε σχεδόν να αγαπήσεις αυτόν τον στριμμένο τσιγκούνη γέρο.Να νοιώσεις τρυφερότητα και συμπόνοια.
Ενας 14μελής θίασος άψογα συντονισμένος,δημιουργώντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα, έπαιξε, τραγούδησε τα πολύ όμορφα τραγούδια των Αρετής και Ιωάννας Σπανομάρκου, χόρεψε τις γιορτινές χορογραφίες της Χριστίνας Φωτεινάκη, μέσα στα ονειρικά σκηνικά της Μαρίας Φιλίππου.
Πανέμορφα κοστούμια από την Πολυτίμη Μαχαίρα σε παρέπεμπαν κατευθείαν στη βικτωριανή εποχή.
Ο σχεδιασμός των φωτισμών απο τη Χριστίνα Θανασούλα δημιουργούσε ένα δεύτερο σκηνικό μέσα στο ήδη υπάρχον.Ενα σκηνικό με σκιές, φώτα, έντονα χρώματα, φωτοσκιάσεις, έναν ολόκληρο ονειρικό κόσμο να συμβαδίζει με τον πραγματικό.

Ο Εμπενήζερ ταξιδεύει στο παρελθόν του, δακρύζει με τις αναμνήσεις του και η ψυχή του μαλακώνει.Οπως είπε κι ο Ποιητής ”ω δάκρυα, δάκρυα, πόσα περισσότερα από μένα γνωρίζετε.”
Πως μαλακώνουν οι αναμνήσεις την καρδιά του ανθρώπου!Πως γλυκαίνει και γαληνεύει η ψυχή μας όταν ενοποιούνται όλοι μας οι εαυτοί!
Υπάρχουν σπουδαία σημεία μέσα στο κείμενο που ακούγοντάς τα, θαυμάζεις αυτή τη διαχρονική ευφυΐα του Κάρολου Ντίκενς.Και μιλάμε για το 1843.
”Ποιος άλλωστε μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το χρόνο;”
Το χρόνο τον αντιμετωπίζει ο Ντίκενς ως ενέργεια που μπορεί να μεταβάλλεται κατά βούληση, όπως και είναι.
”Αν το μέλλον δεν διαλύσει αυτές τις σκιές, το παιδί θα πεθάνει.”
Εδώ λέει ότι έχουμε τη δυνατότητα επέμβασης στο μέλλον μας κι ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο, διαφορετικό από αυτό που είχε προγραμματιστεί πριν αφυπνιστούμε κι αλλάξουμε.
Θα το τονίσω.Ενώ σήμερα εν έτει 2020 πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στη μοίρα και στο γραμμένο, έρχεται ένας συγγραφέας από το 1843 να μας πει ότι ‘‘αν αλλάξει κανείς την πορεία του στη ζωή, θα αλλάξει και το μέλλον του.”

Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία στο θέατρο ΔΙΑΝΑ είναι από τις καλύτερες παραστάσεις που μου χάρισε το 2019 πριν φύγει.Το τελευταίο μεγάλο του δώρο.Δώρο από τον Κάρολο Ντίκενς και δώρο από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη που χάρη στη γεμάτη φαντασία κι έμπνευση σκηνοθεσία της, έκανε τη σκηνή του θεάτρου ΔΙΑΝΑ ένα μαγικό Σύμπαν -κάτι σαν το Πλανητάριο- που μας πήρε μέσα του και μας στροβίλισε στη μακρινή εκείνη εποχή και τα διδάγματά της επίκαιρα μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμα.
”Οσοι είναι μεγαλόψυχοι, όσοι έχουν την καρδιά ζεστή και την ψυχή γενναιόδωρη, θα ζουν για πάντα.
Κι ένα μήνυμα από τον Εμπενήζερ Σκρούτζ, τον υπέροχο, γελαστό, καλωσυνάτο, γενναιόδωρο, ευτυχισμένο άνθρωπο που σας αγαπά γιατί αγαπάει τη ζωή.
”Θα θυμάμαι το παρελθόν, θα ζω το παρόν, θα σκέφτομαι το μέλλον.”

ΥΓ.Επειδή η παράσταση θα φύγει για περιοδεία, όπως έμαθα, δείτε την άμεσα.Θα βγείτε λίγο πιο πλούσιοι, λίγο πιο χαρούμενοι.Δεν αξίζει;

Κείμενο: Κάρολος Ντίκενς

Μετάφραση: Μαρία Σ. Μπλάνα

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά/Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα

Πρωτότυπη μουσική/Τραγούδια: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου

Κίνηση/Χορογραφίες: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών:Χριστίνα Θανάσουλα

Make-up artist & special effects: Ράνια Γιαννάκη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα & Κωνσταντίνος Μουταφτσής

Video Μάρλεϊ (κάμερα/μοντάζ): Robin Beer

Video design & Animation: Ερατώ Τζαβάρα

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ρασσιάς & Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Γραφιστική επιμέλεια: Gridfox.gr

Παίζουν

Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κωνσταντίνος Μπάζας, Τατιάνα Μελίδου, Νίκος Βατικιώτης, Βαγγέλης Ζάπας, Αλεξία Στολιδάκη, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Γιάννης Φιλίππου, Βασίλης Φακανάς, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Άννα Μάγκου και ο μικρός Νικόλας Ιωνάς (δεύτερη διανομή ο Αριστοτέλης Αφεντάκης).

Σε video ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Ακούγεται η φωνή του Μάνου Ζαχαράκου.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Έως Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Κάθε Κυριακή στις 12:00 και στις 15:00

Επιπλέον παραστάσεις: 22 & 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου στις 14:00 και 25, 26 Δεκεμβρίου και 1, 2 Ιανουαρίου στις 12:00.

Θέατρο Διάνα, Ιπποκράτους 7

τηλ. κρατήσεων: 210 3626596

Διάρκεια παράστασης: 100’ (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

Πλατεία: 13 ευρώ / Εξώστης: 10 ευρώ (Ειδικές τιμές για γκρουπ)

Μέρος των εσόδων διατίθεται στην Κιβωτό του κόσμου.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούνιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.