Είδαμε την ''ΑΝΤΙΓΟΝΗ'' του Ζαν Ανουιγ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, στο θέατρο Κιβωτός
Ο Ζαν Ανούιγ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε το 1910 στη Γαλλία και ξεχώρισε για το ιδιαίτερο δραματουργικό του ύφος, που συνδύαζε τον ποιητικό λόγο, την πολιτική σκέψη και τη βαθιά ψυχογράφηση των ηρώων του. Τα έργα του συχνά πραγματεύονται θέματα όπως η εξουσία, η ηθική, η ελευθερία και η σύγκρουση του ατόμου με την κοινωνία. Άφησε έντονο το αποτύπωμά του στο παγκόσμιο θέατρο, δημιουργώντας έργα που παραμένουν διαχρονικά και βαθιά επίκαιρα.
Η Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ είναι μια σύγχρονη και ιδιαίτερα αλληγορική προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας του Σοφοκλή . Γραμμένο το 1942, μέσα στη σκοτεινή περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο χρησιμοποιεί τον γνωστό μύθο της Αντιγόνης για να μιλήσει για την εξουσία, την αντίσταση, την προσωπική ευθύνη και την ανάγκη του ανθρώπου να υπερασπιστεί τις αξίες του απέναντι σε έναν αυταρχικό κόσμο. Ο Ανούιγ διατηρεί τον βασικό πυρήνα της αρχαίας τραγωδίας , τη σύγκρουση ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα, όμως μεταφέρει την ιστορία σε ένα πιο σύγχρονο, διαχρονικό περιβάλλον, όπου οι ήρωες μοιάζουν βαθιά ανθρώπινοι, γεμάτοι αμφιβολίες, φόβους και αντιφάσεις.
Η υπόθεση ξεκινά μετά τον θάνατο των δύο αδελφών, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, οι οποίοι αλληλοσκοτώθηκαν διεκδικώντας την εξουσία στη Θήβα. Ο νέος βασιλιάς, Κρέοντας, αποφασίζει να τιμήσει τον Ετεοκλή και να αφήσει άταφο τον Πολυνείκη ως προδότη. Η Αντιγόνη, αρνούμενη να δεχτεί τον νόμο της εξουσίας πάνω από τον ηθικό νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφασίζει να παρακούσει την εντολή, γνωρίζοντας πως η πράξη της θα την οδηγήσει στον θάνατο.
Ο Γιώργος Κουτλής μετατρέπει τη σκηνή του θεάτρου Κιβωτός σε ένα γόνιμο έδαφος, όπου νέοι καλλιτέχνες φυτεύουν τον δικό τους σπόρο, καταθέτοντας τα όνειρα, τις ελπίδες, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους για όλα όσα τους απασχολούν. Η σκηνοθετική του προσέγγιση δεν επιχειρεί να τοποθετήσει την «Αντιγόνη» μέσα σε μια αυστηρή και αποστειρωμένη κλασική φόρμα, αντίθετα, της δίνει χώρο να αναπνεύσει και να συνομιλήσει με το σήμερα, φέρνοντας στο προσκήνιο τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μιας νέας γενιάς που αναζητά τη δική της φωνή.
Μέσα από μια παράσταση με έντονο παλμό, η σκηνή μετατρέπεται σε τόπο έκφρασης, σύγκρουσης και διεκδίκησης. Οι ηθοποιοί λειτουργούν ως ένα ενιαίο σώμα, με αμεσότητα, ενέργεια και αυθεντικότητα, μεταφέροντας στη σκηνή μια αίσθηση αλήθειας που επιτρέπει στον θεατή να συνδεθεί ουσιαστικά με τα πρόσωπα και τα διλήμματά τους. Ο Κουτλής δεν στέκεται μόνο απέναντι στον μύθο της Αντιγόνης, τον προσεγγίζει με βλέμμα σύγχρονο, επιχειρώντας να φωτίσει εκ νέου τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την εξουσία, την αντίσταση και την ανάγκη του ανθρώπου να υπερασπιστεί όσα πιστεύει.
Συντελεστές
Μετάφραση : Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία : Γιώργος Κουτλής
Βοηθός σκηνοθέτη : Ελένη Κουτσιούμπα
Μουσική : Γιώργος Μπάτζιος
Φωτισμοί : Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Επιμέλεια σκηνικών-κοστουμιών : Μαριάννα Νικολάου
Επιμέλεια κίνησης : Άλκηστις Πολυχρόνη
Διδασκαλία και σύνθεση κομμού: Gary Salomon
Μουσικός συνεργάτης: Σπύρος Καλλιβωκάς
Φωτογραφίες : Χρήστος Συμεωνίδης
Γραφιστικός σχεδιασμός : Μαύρα γίδια
Επικοινωνία - Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη
Social Media - Διαφήμιση: Renegade Media, Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: Θεάτρου Τέχνη
Παίζουν (αλφαβητικά): Ιωσήφ Αλί, Νίκος Αποστολόπουλος, Αθηνά Βαρνάβα, Νίκος Βλασάκης, Μαρίτα Γαγάνη, Αιμιλία Γιαννούκαρη, Βασίλης Δημητριάδης, Γιώργος Εξακοΐδης, Δανάη Καλούτσα, Ιλιάνα Καραπασιά, Αγνή Καρβουντζή, Ντέμη Κλεφτάκη, Ευαγγελία Κυργιώτη, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Νεφέλη Παντερμαλή, Παναγιώτης Παυλίδης, Σοφιανός Πεσιρίδης, Μαργαρίτα Στραβουδάκη, Εύα Τζανακάκη, Γιάννης Χριστοφορίδης
Πληροφορίες και εισιτήρια παράστασης https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/antigoni-se-skinothesia-giorgou-koutli/?gad_source=1&gad_campaignid=23817827216&gbraid=0AAAAADnqRrvpanviiP0KdbUUqOVIuSmI0&gclid=CjwKCAjw5s_QBhAdEiwADD_gBoDdwkhbR-GJkBR4NmtkfiyoOinC9U6jixjHG4AfLfPnvQEkrTpPNhoCsUQQAvD_BwE

