Είδαμε την ''Φόνισσα'' του Παπαδιαμάντη στο θέατρο Αλκμήνη

Είδαμε την ''Φόνισσα'' του Παπαδιαμάντη στο θέατρο Αλκμήνη

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Έφη Τσελεπή Φεβρουάριος 19 2020 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Ενα απο τα κορυφαία εργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και το δεύτερο συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η φόνισσα» παρουσιάζεται στη σκηνή secret room του θεάτρου Αλκμήνη και μας αποδεικνύει γιατί εναν αιώνα μετά απο την πρώτη του δημοσίευση (το 1903 στο περιοδικό <<Παναθήναια>>) το κορυφαίο έργο του γνωστού και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» εξακολουθεί να συναρπάζει.


Κεντρικό πρόσωπο η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, μια γυναίκα η οποία “έζησε μιαν βασανισμένην ζωήν ως παιδίον, ως σύζυγος, ως μήτηρ και ως τήθη” μαθημένη πάντα να υπηρετεί.Μια γυναίκα σύμβολο, σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, που ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές επιλέγει να απαλλάξει τις νέες κοπέλες αλλα και τις οικογενειές τους απο τα δεινά του μέλλοντος και οδηγείτε σε μία σειρα απο βρεφοκτονίες.Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να την συλλάβει.Στην προσπαθειά της να ξεφύγει αποφασίζει να καταφύγει στο ερμητήριο ενός ασκητή και να εξομολόγηθεί τα αμαρτήματα της.Ωστόσο η βρεφοκτόνος δεν προλαβαίνει να περάσει το πέρασμα και πνίγεται στα ορμητικά νερά της παλλίρροιας “εις το ήμυσι του δρόμου μεταξύ της θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης”.


Σε ενα μικρό χώρο και σε ενα σκηνικό γενικά σκοτεινό ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Νικολαϊδης καθοδηγεί τους ηθοποιούς παίζοντας τον ρόλο του μεγάλου μας συγγραφέα άλλοτε απλώς περιγράφοντας και άλλοτε όντας και ο ιδίος μέτοχος μεσα απο την ένταση της φωνής και της εκφραστικότητας του.Η Φωτεινή Φιλοσόφου στο ρόλο της Φραγκογιαννού παρουσιάζει την πολυπλοκότητα της ηρωίδας μέσα απο την αμεσότητας της ερμηνείας της και καθηλώνει με το βλεμμα της το θεατή. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί (Ιλ.Γκιώνη,  Γ. Αμπουράντυ, Κ. Σιλεβρή ) συνετέλεσαν άψογα, πονούν μαζί της,συμπάσχουν, την παρακολουθούν, καποιες φορές την κρίνουν και τελικά καταφέρνουν να συμβάλλουν στην ανάδειξη της τραγικότητας της. Σαν ένας επιπλέον πρωταγωνιστής ο φωτισμός συνηγορούσε συχνά στη δημιουργία ατμόσφαιρας, ειδικά στις σκηνές των φόνων.


Ενα έργο βαθια ψυχογραφικό με βασικό πρωταγωνιστή την ίδια την κοινωνία και της παθογένειες της, πάντα επίκαιρο, σε κάνει να αναρωτιέσαι ποια είναι τα όρια τελικά που χωρίζουν το θύμα απο το θύτη;

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ- ΔΙΑΝΟΜΗ-
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαϊδης
Θεατρική προσαρμογή: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαϊδης
Φωτογράφιση: Γιάννης Φαλκώνης
Φόνισσα(Φραγκογιαννού): Φωτεινή Φιλοσόφου
Αφηγητής(Παπαδιαμάντης): Γιάννης Νικολαϊδης
Δελχαρώ: Ίλντα Γκιώνη
Αμέρσα: Γεωργία Αμπουράντυ
Μαρουσώ: Κωνσταντίνα Σιλεβρή 

Κάθε Σάββατο στις 21:30 μέχρι και 11 Απριλίου 
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα 
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ
Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα
Τηλ.: 2103428650

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούνιος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.