Είδαμε τη “Φροσύνη” του Στέφανου Παπατρέχα στο Άβατον

Είδαμε τη “Φροσύνη” του Στέφανου Παπατρέχα στο Άβατον

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Τίνα Τσακίρη Φεβρουάριος 25 2020 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

 

Βράδυ Δευτέρας και βρέθηκα στον πάντα φιλόξενο χώρο του Θεάτρου Άβατον έχοντας μεγάλη ανυπομονησία για την παράσταση , καθώς ήταν από καιρό στα σχέδια μου να την παρακολουθήσω.

Μπαίνοντας στο χώρο αντικρίζεις ένα σκηνικό που παντρεύει το παλιό με το σύγχρονο (λάπτοπ, παλιό μπαούλο, κρεβάτι σκαλιστό) κάτι το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έργο.

Το έργο ξεκινά με μια απλή, λιτή σκηνή σύγχρονής καθημερινότητας μιας γυναίκας που της έχει ανατεθεί το “δύσκολο” έργο της ενσάρκωσης , στο πλαίσιο του αυτοσχεδιασμού, της ιστορικής φιγούρας της “Κυρά- Φροσύνης”.

Με όλη την αφέλεια που διακατέχει κάθε σύγχρονο άνθρωπο που δεν υπήρξε μάρτυρας αυτών των γεγονότων, καθώς και με την ελλιπή γνώση των τεκτενομένων γύρω από το πρόσωπο της “Κυρά Φροσύνης” η ηρωίδα ξεκινάει μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μιλώντας παράλληλα με άκρως ρεαλιστικό και πολλές φορές περιπαικτικό ύφος στον συνομιλητή της θέλοντας να του μεταφέρει τα στοιχεία που βρίσκει και να του ζητήσει βοήθεια ούτως ώστε να ολοκληρώσει αυτό που πρέπει.

Ξεκινώντας με διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες μετουσίωσης του προσώπου της Φροσύνης η ηρωίδα σιγά -σιγά σχεδόν ανεπαίσθητα αρχίζει να ξεδιπλώνει τον ψυχισμό του αιωνίου συμβόλου της γυναίκας. Τη γυναίκα μάνα, ερωμένη, κόρη, σύζυγο, τη γυναίκα του έρωτα, του συμβιβασμού, του πόνου, της εκμετάλλευσης, του φθόνου και της άδικης κατάκρισης.

Γίνεται ένα με την Φροσύνη, γίνεται ένα με την κάθε γυναίκα που δε θέλησε να μπει σε στεγανά, που θέλησε να ζει τη ζωή όπως την ευχαριστεί και όχι όπως της επιβάλλουν οι εκάστοτε συνθήκες. Τη γυναίκα που ερωτεύτηκε με πάθος, που κρίθηκε όσο κανείς για τις επιλογές της. Τη γυναίκα που κατηγορήθηκε επειδή διέθετε το σώμα της όπου και όταν ήθελε , σε όποιον ήθελε και όχι σε όποιον αρμόζει. Τη γυναίκα που δε φοβήθηκε τις συνέπειες και που τελικά πλήρωσε πολύ ακριβά τον έλεγχο της ίδιας της της ύπαρξης.

 

 

 

Αυτή η φιγούρα της γυναίκας είναι πάντα διαχρονική. Ντρέπομαι που το λέω αλλά ακόμη και σήμερα, τόσους αιώνες μετά η θέση της γυναίκας σε πολλές χώρες παραμένει η ίδια , μην πω και χειρότερη. Γυναίκες λιθοβολούνται με τη δικαιολογία του έκλυτου βίου, γυναίκες υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή γιατί χρησιμεύουν μόνο σαν αναπαραγωγικά σκέυη. Γυναίκες κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά σε καθημερινή βάση ακόμα και στις “πολιτισμένες” κοινωνίες της Δύσης.

Ακόμη και σήμερα μια γυναίκα που μπορεί να συνάψει εξωσυζυγική σχέση για διαφόρους λόγους χαρακτηρίζεται ως ευτελές είδος ανθρώπου ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άντρες.

Μέσα από το τόσο μεστό, γεμάτο συμβολισμούς και διαχρονικές έννοιες, η “Φροσύνη” του Στέφανου Παπατρέχα παντρεύει περίτεχνα το ιστορικό γεγονός με την σύγχρονη εποχή φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με μεγάλες αλήθειες στις οποίες όλοι ανεξαιρέτως εθελοτυφλούμε.

Η Σύνθια Μπατσή μέσα από μια δαιδαλώδη, σπονδυλωτή και άρτια υποκριτικά δεινότητα μας μυεί στα μύχια της ψυχής της γυναίκας χωρίς “θεατρινισμούς” και υπερβολές.

Η σύγχρονη, ευφάνταστη και δημιουργικά δομημένη σκηνοθεσία του Λαζάρου Βαρτάνη και του Στέφανου Παπατρέχα καθηλώνει το θεατή και αναδεικνύει αβίαστα προβληματισμούς και σκέψεις που θα τον απασχολήσουν αρκετά μετά το τέλος της παράστασης.

Ιδανικοί οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και εξαιρετική η μουσική επένδυση της Σίσσυς Βλαχογιάννη.

Πολλά υποσχόμενη η ενδυματολόγος και σκηνογράφος Έλλη Εμπεδοκλή με συμβολικά στοιχεία(αλυσίδες...) στα σκηνικά της.

Ακολουθεί μίνι συνέντευξη με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Στέφανο Παπατρέχα

 

1: Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του έργου "Φροσύνη"; ΄

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βασίλης Κονταξής, συνάδελφος, φίλος και Γιαννιώτης, μου πρότεινε να ασχοληθώ συγγραφικά με την Κυρα-Φροσύνη. Μου πήρε λίγο καιρό, ωστόσο, μέχρι να το κάνω πράξη και αρκετό ακόμη χρόνο μέχρι να φτάσουμε στην παράσταση. Ήταν μία αλληλουχία στιγμών και συναντήσεων που οδήγησαν σε αυτό. Όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την Κυρα-Φροσύνη μού φάνηκαν άκρως ενδιαφέροντα. Η κλειστή κοινωνία, ο φιλελεύθερος και ατίθασος χαρακτήρας της, το πάθος της, το μοιραίο τέλος της. Όλα είχαν κάτι έντονα θεατρικό και μέσα έτσι στη «Φροσύνη» βρήκα την αφορμή να μιλήσω για πράγματα που με απασχολούν και με γοητεύουν.

2: Γιατί θεωρείτε πως ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει σκέψεις για το σύγχρονο θέατρο;

Πιστεύω πως, όσο και αν έχουν περάσει τα χρόνια και έχουμε προχωρήσει κοινωνικά, υπάρχουν ακόμη ριζωμένα μέσα μας τα «πρέπει». Από την κοινωνία, την οικογένεια, το σχολείο, την καθημερινότητά μας. Σε σημείο που, ακόμη και τώρα, φτάνουμε να κατακρίνουμε ό,τι δεν άπτεται του δικού μας τρόπου σκέψης και ζωής. Η γυναίκα αυτή, μπροστά στον έρωτά της, αψήφησε κάθε «πρέπει» και τιμωρήθηκε για αυτό. Ήταν μια γυναίκα πολύ πιο μπροστά από την εποχή της. Σημαντικό, όμως, είναι να πούμε πως δεν έγραψα μία αναπαράσταση της ζωής της Κυρα-Φροσύνης. Στο έργο βλέπουμε μία ηθοποιό του σήμερα να αυτοσχεδιάζει πάνω σε αυτήν την ιστορική προσωπικότητα, να τη γνωρίζει, να γοητεύεται από αυτήν και εν τέλει να ταυτίζεται με εκείνη. Όπως, δηλαδή, εμένα η ιστορία αυτή με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα πάνω στη ζωή, τον έρωτα, την κοινωνία, την οικογένεια, τον θάνατο, έτσι και η ηθοποιός αυτοσχεδιάζοντας μιλάει για όλα αυτά.

3: Πόσο δύσκολη είναι η μεταφορά και η μεταλαμπάδευση τόσων πολλών συμβόλων, εννοιών και ιστορικών γεγονότων στο θεατρικό σανίδι και δη υπό τη μορφή μονολόγου;

Αυτό ήταν κάτι που με παίδεψε πολύ. Συνήθως οι συγγραφείς, και ειδικά οι νέοι, έχουμε την τάση να θέλουμε να τα πούμε όλα σε ένα έργο, να τα χωρέσουμε όλα. Η ιστορία αυτή προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Προσπάθησα να τιθασεύσω αυτήν την τάση. Το θέατρο ευτυχώς δίνει τη δυνατότητα και συγγραφικά και σκηνοθετικά και ερμηνευτικά να παίξεις με ιδέες, σύμβολα, έννοιες. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να προσέξεις τον τρόπο που θα τα χειριστείς όλα αυτά. Είμασταν όλοι σε εγρήγορση και πάντα με στόχο να είναι όλα κατανοητά και σε σωστές δόσεις.

4: Δύο λόγια για το πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον κ. Βαρτάνη και την κα. Μπατσή και πόσο συνετέλεσαν όλοι στην εκπλήρωση της συγκεκριμένης παράστασης.

Ο Λάζαρος ήταν ο πρώτος της ομάδας που διάβασε την «Φροσύνη» και θέλησε να την ανεβάσουμε. Είμασταν ήδη στην Τρίτη συνεργασία μας όταν συνέβη αυτό. Τον είχα γνωρίσει ως συνσκηνοθέτη σε έναν μονόλογο που έπαιξα και ακολούθησαν άλλες δύο παραστάσεις με εκείνον συνσκηνοθέτη και εμένα βοηθό του στη μία και ηθοποιό στην άλλη. Τη Σύνθια την γνώρισα από τον Λάζαρο ως τη μόνη που κατά τη γνώμη του μπορούσε να παίξει τη «Φροσύνη» όπως την φανταζόμαστε. Είχε απόλυτο δίκιο. Έτσι προστέθηκαν όλοι: ο Λευτέρης Παυλόπουλος στα φώτα, η Σίσσυ Βλαχογιάννη στη μουσική, η Έλλη Εμπεδοκλή στα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Αλέξανδρος Καναβός ως βοηθός μας. Έπεσε πολλή και ωραία δουλειά. Είμαι πολύ περήφανος για το απότέλεσμά μας.

5: Μια περίληψη του έργου σε μια παράγραφο.

Μία ηθοποιός καλείται να ετοιμάσει έναν αυτοσχεδιασμό πάνω στην Κυρα-Φροσύνη, τη γυναίκα - θρύλο των Ιωαννίνων, που το 1801 πνίγηκε με διαταγή του Αλή Πασά με άλλες 16 (ή 17) Γιαννιώτισσες στη λίμνη Παμβώτιδα. Αιτία του πνιγμού της ο παράνομος έρωτάς της με τον γιο του Αλή Πασά, Μουχτάρ. Η ηθοποιός, μη γνωρίζοντας την ιστορία αυτή, ψάχνει πληροφορίες, υλικό και αρχίζει τον αυτοσχεδιασμό της, βάζοντας αρκετά κομμάτια του εαυτού της σε αυτόν, αλλά και βρίσκοντας πολύ περισσότερα κομμάτια του εαυτού της στη Φροσύνη.

Συντελεστές

Κείμενο:Στέφανος Παπατρέχας
Σκηνοθεσία:Λάζαρος ΒαρτάνηςΣτέφανος Παπατρέχας
Σκηνικά – Κοστούμια:Έλλη Εμπεδοκλή
Μουσική:Σίσσυ Βλαχογιάννη
Φωτισμοί:Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες – Trailer – Σχεδιασμός αφίσας:Ναταλία Β.
Βοηθός σκηνοθέτη:Αλέξανδρος Καναβός
Επικοινωνία παράστασης:Μαριάννα Παπάκη– Νώντας Δουζίνας

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη

Κάθε Δευτέρα στις 20:30 στο Θέατρο Άβατον

Ευπατριδών 3, Κεραμεικός

Εισιτήρια:

10 κανονικό | €8 φοιτητικό | €5 ανέργων

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούνιος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.