Κακλαμάνη Αθηνά

Κακλαμάνη Αθηνά

“Φεγγαροκουταλιές” , ένα εφηβικό μυθιστόρημα πέρα από το καλό και το κακό

Γράφει η Κακλαμάνη Αθηνά

Η Μαριλένα Παππά είναι πλέον μία από τις αγαπημένες μας συγγραφείς όχι μόνο γιατί αποτελεί δικό μας παιδί και αξιόλογη συνάδελφο, που έχει “καλύψει” δημοσιογραφικά πλήθος θεατρικών παραστάσεων και πολιτιστικών δρώμενων, αλλά και γιατί με την πένα της έχει καταφέρει να αγγίξει διάφορες πτυχές του διανοητικού και του συναισθηματικού μας κόσμου, φέρνοντάς μας σε επαφή άλλοτε με την αγωνία της ύπαρξης και το σκότος του υποσυνείδητου μας κι άλλοτε με το παιδί μέσα μας, μέσα από τα παραμύθια και τις πολύχρωμες εικονογραφίσεις της. Οι “Φεγγαροκουταλιές” αποτελούν την τελευταία συγγραφική της δουλειά που διαβάσαμε μέσα από μια δική της αυτοέκδοση υψηλής αισθητικής και ποιότητας, σε συνεργασία με την “bookstars”.
Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, όπου η Γη είναι χωρισμένη σε τρείς κόσμους, την “Ελευθερούπολη”, τη “Χώρα του καπνού” και το “Πουθενά” και ακολουθεί την πορεία δύο αδελφών, της Ανεμηλιάς και του Μάιλο στην αναζήτηση των γονιών τους, που έχουν εξαφανισθεί, αλλά και της θέσης τους μέσα στον κόσμο. Έτσι, μετά το δραματικό αυτό γεγονός καλούνται να εγκαταλείψουν την προηγμένη “Ελευθερούπολη”, μια πραγματική τεχνολογική όαση, όπου η ανθρωπότητα ζει χιλιάδες μέτρα πάνω από το έδαφος και απολαμβάνει όλα τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους και εγκαθίστανται μαζί με τη γιαγιά τους Νάνα Νανίτα στη “Χώρα του Καπνού”, ένα κράτος που αποτελεί το αντίπαλο δέος και στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και φαντάζει στα μάτια του αναγνώστη αρκετά οικείο, αφού μοιάζει με το χωριό των παιδικών μας χρόνων. Η άφιξη τους στην “Χώρα του Καπνού” θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια σκληρή αλήθεια, που φτάνει μέχρι και στο τέλος της ίδιας της ανθρωπότητας, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται οι ίδιοι και η οικογένειά τους.
Όπως γίνεται φανερό από την σύντομη περίληψη του βιβλίου, αυτό αποτελεί ένα φουτουριστικό παραμύθι για παιδιά και εφήβους, με πρωτότυπη φαντασία και ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας μια γκρίζα ζώνη ηθικής πέρα από το καλό και το κακό. Έτσι, ενώ η Μαριλένα Παππά καταρχήν φαίνεται να δημιουργεί έναν αυστηρά ταξικό κόσμο μέσα από τον χωρισμο της Γης σε τρία μέρη και τρείς τρόπους ζωής, αποφεύγει να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου και παρουσιάζει διάσπαρτα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του καθένα από αυτούς. Επιπλέον, ο χωρισμός αυτός του πλανήτη, λίγο πριν το τέλος, απηχεί κάτι και από την ιστορική πραγματικότητα, όταν ο κόσμος μας χωριζόταν επί της ουσίας σε τρεις, ήτοι τον Πρώτο (Δύση), τον Δεύτερο (Σοβιετική Ένωση) και τον Τρίτο (Αφρική), με τον τελευταίο να αποκαλείται με αυτό το τρόπο μέχρι και σήμερα. Την ίδια στιγμή, δε, που η συγγραφέας καταφέρνει με όρους παραμυθιού να μεταφέρει στους μικρούς αναγνώστες μια εικόνα της πραγματικότητας, αυτή προσπαθεί να συνδυάσει με την κεντρική ιδέα του βιβλίου τους μια πληθώρα άλλων ιδεών, όπως το ζήτημα της αστυφιλίας, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την τεχνολογία, αλλά και της εξουσίας με την πολιτική και τη δυνατότητα αλλαγής και αντίστασης ακόμα και όταν το τέλος φαίνεται προδιεγραμμενό.
Πράγματι, οι “Φεγγαροκουταλιές” αποτελούν μια ιστορία αντίστασης και συνεχούς αγώνα της ανθρωπότητας με την ίδια της την φύση, η οποία παρουσιάζεται διττή, ικανή για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο. Παράλληλα, πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει το sci-fi σαν λογοτεχνικό είδος με το παραμύθι, με αποτέλεσμα να παντρεύει πρωτότυπα την επιστήμη με την μαγεία, μέσα από την διαρκή αναφορά της σε μάγισσες, τελετουργίες, φανταστικά πλάσματα αλλά και στην pop κουλτούρα μέσα από παραπομπές στο Akira και άλλα έργα επιστημονικής φαντασίας.  Ως εκ τούτου συνδυάζει με τον δέοντα τρόπο τη φιλοσοφική διάθεση της επιστημονικής φαντασίας και του προορισμού των ανθρώπων στο Σύμπαν με τη γλύκα και την ασφάλεια των παραμυθιών που μας διηγείται η γιαγιά μας δίπλα στο τζάκι.
Τέλος, το εφηβικό αυτό μυθιστόρημα της Μαριλενας Παππάς περιλαμβάνει και adult στοιχεία, που δίνουν και μια σκοτεινή εικόνα του κόσμου στον οποίο ζούμε. Έτσι, ο τρίτος κόσμος της, το “Πουθενά” απηχεί κάτι από την πείνα και τη δυστυχία που υπάρχουν και στον δικό μας κόσμο, αποτυπωμένος μέσα από μια post-apocalyptic ατμόσφαιρα και body horror αναφορές σε συνδυασμό με το φόβο της οικολογικής καταστροφής, την ακόρεστη πείνας της εξουσίας και την εξάρτηση που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις με τρόπο που αυτές αποτελούν μια αλυσίδα συμφερόντων και αναγκών για αλληλεγγύη και αδελφότητα. Τελικά, αυτό είναι που μένει διαβάζοντας και τη τελευταία σελίδα του βιβλίου, ήτοι η αισιοδοξία της συγγραφέα για την καλή και ευγενική φύση των ανθρώπων που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Γι' αυτό και το τέλος βρίσκει τον αναγνώστη με δάκρυα στα μάτια και μια υπόσχεση, ότι παρά τη νοσηρότητα, παρά τα συμφέροντα, παρά το νόμο των πιθανοτήτων και τις δυσκολίες, τελικά όλα θα πάνε καλά.


Ένα παιδικό παραμύθι για την εκμάθηση του “ευχαριστώ”.

Γράφει η Κακλαμάνη Αθηνά

Η “Πριγκίπισσα Ψαροκοκκαλού και ο βυθός της αγένειας” είναι το τελευταίο παραμύθι της Μαριλένας Παππά, την οποία γνώρισα συγγραφικά από μια εντελώς διαφορετική δουλειά της. Πράγματι όσο σκοτεινό και γκροτέσκο ήταν “Το τελευταίο εμπόδιο”, μια υπερρεαλιστική νουβέλα με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και υπαρξιστικού δράματος, τόσο χαρούμενο, αισιόδοξο και χρωματιστό είναι το παραμύθι αυτό.

Μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν την ιστορία μιας μικρής γοργόνας, κόρης του Βασιλιά της θάλασσας, που δεν έλεγε ποτέ “ευχαριστώ” και φερόταν σε όλους με αγένεια και σνομπισμό. Η συμπεριφορά αυτή, ωστόσο, σύντομα πυροδοτεί αντιδράσεις στο υδάτινο βασίλειο και ο πατέρας της μαζί με τους κατοίκου του βυθού αποφασίζουν να της δώσουν ένα μάθημα για το πόσο σημαντική είναι η ευγένεια στις ζωές μας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διδακτικό παραμύθι που θα μαγέψει μέσα από τις σελίδες του τα παιδιά, μαθαίνοντας τους με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο τη σημασία των καλών τρόπων και τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία. Παράλληλα, η Παππά έχοντας αναλάβει ολοκληρωτικά την εικονογράφηση του παραμυθιού αποδεικνύει ότι πέρα από μια πολύ αξιόλογη νέα συγγραφέας έχει και άλλους...άσσους στο μανίκι της και πολλαπλά ταλέντα τα οποία ξεδιπλώνει μέσα από αυτή την πολλά υποσχόμενη αυτοέκδοση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί σας στο τέλος του βιβλίου θα σας πει “ευχαριστώ” γι' αυτό το μικρό θησαυρό, που αποτελεί μια μύηση στον κόσμο του βυθού, με έξυπνους παραλληλισμούς, λογοπαίγνια που προκαλούν γέλιο, πρωτότυπη γλώσσα και ένα μάθημα που αξίζει να ακούσουν!
«Μένουμε... ταπί» και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου στη δροσερή αυλή του θεάτρου «Από Κοινού»!!!

Δε μας τρομάζουν τα νέα μέτρα, τα τηρούμε και προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και τους εαυτούς μας χωρίς πανικό. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, για το κοινό, και οι αποστάσεις ασφαλείας δεν μας εμποδίζουν να γελάμε και να χειροκροτάμε! Το «Από Κοινού Θέατρο» σας περιμένει και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου για να απολαύσετε την καυστική επιθεώρηση του Δημήτρη Χαλιώτη.

Μένουμε... ταπί

Επιθεώρηση σε κείμενα του Δημήτρη Χαλιώτη. Με τους Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνη Ξένο, Αγγελική Ξένου και Ανδρέα Βελέντζα στο «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟ» (αυλή).

Η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος, η Αγγελική Ξένου και ο Ανδρέας Βελέντζας αλλάζουν ρόλους και προσωπεία στην εποχή του κορονοϊού και της καραντίνας σε μία πολιτικοκοινωνική επιθεώρηση με άφθονο γέλιο και αιχμηρή διάθεση για όσα παράλογα και τραγελαφικά ζούμε.

Μία ηλικιωμένη που επιμένει να... μένει σπίτι, η έμπιστη σύμβουλος της υπουργού Παιδείας Θεοπίστη Προσκυνίδου, το «ανασυγκροτημένο» μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κικίτσα Σκρουμπέλη, ένας ΜΑΤατζής που έχει μάθει να δέρνει και να τον χειροκροτούν, μία φανατική θαυμάστρια του Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς... αυτοπροσώπως μας δίνουν ραντεβού φέτος το καλοκαίρι στην αυλή του «Από Κοινού» σκορπίζοντας το γέλιο που τόσο έχουμε ανάγκη.

Σε μία εποχή που το να κάνεις θέατρο συνιστά πράξη πολιτική και γενναία, το «Από Κοινού Θέατρο» δίνει το «παρών» με μία επιθεώρηση που δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Με βιτριολικό χιούμορ, πολύ χορό και τραγούδι. Κόντρα στην ανασφάλεια και τον φόβο. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία από τον κορονοϊό.

Στην αρχή μείναμε σπίτι, τώρα «Μένουμε... ταπί»!

Συντελεστές

Κείμενα: Δημήτρης Χαλιώτης

Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου

Χορογραφίες: Mia Molika

Ενδυματολογική επιμέλεια: Έβελυν Σιούπη

Σκηνικά: Ντίνος Παρηγόρης

Ενορχήστρωση: Γιώργος Θεοφάνους

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Ανδρέας Βελέντζας

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Καλπακίδου

Γραφιστικά: Βάσια Μπρέστα

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 110΄

Γενική είσοδος: 15 ευρώ (με κρασί, μπύρα, αναψυκτικό)

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-apo-koinou/menoume-tapi/

Τηλέφωνο κρατήσεων: 211 4057249

Από Κοινού Θέατρο

Ευπατριδών 4, Γκάζι,

ΤΚ 11854

(μετρό: Κεραμεικός)

τηλ. 211 4057249

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Σελίδα 1 από 2

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Οκτώβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.