Συνέντευξη της Όλγας Πρωτονοταρίου στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση Ξανθίππη στο θέατρο Κόμης.

Συνέντευξη της Όλγας Πρωτονοταρίου στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση Ξανθίππη στο θέατρο Κόμης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Ζωή Τριανταφυλλίδη Μάρτιος 16 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Συζητώντας με την Όλγα Πρωτονοταρίου για την παράσταση «Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη» όπου υποδύεται το ρόλο της Ξανθίππης , κάθε Κυριακή στις 9μμ στο νεοκλασικό του Κόμη.

 

xanthippi2214
Μιλήστε μας για την Ξανθίππη και τη σχέση της με τον σύζυγό της Σωκράτη .


Η Ξανθίππη είναι πρόσωπο ιστορικό, σύζυγος του Σωκράτη, η οποία είναι παρεξηγημένη από την ιστορία που την παρουσιάζει σαν εκρηκτική, ευέξαπτη ,ζηλιάρα ,γκρινιάρα ,μέγαιρα ενώ στην πραγματικότητα είναι μία δυναμική γυναίκα ,μία δυνατή προσωπικότητα που σε αυτό το πολιτικό γίγνεσθαι της αρχαίας Αθήνας ζει και μεγαλώνει τα παιδιά της. Μην ξεχνάμε ότι είναι μία γυναίκα η οποία ζει με έναν φιλόσοφο. Η Ξανθίππη είναι υπομονετική σύζυγος, όλη της τη ζωή την ζει κάτω από τη σκιά του Σωκράτη ,αντέχει και την συζυγική παραμέληση και όλη την κριτική της αθηναϊκής κοινωνίας και τη διαπόμπευση και τα σχόλια για το Σωκράτη .Μένει μαζί με τον Σωκράτη ως το τέλος του ,πάντα πιστή.


Τι ήταν αυτό που σας συγκίνησε περισσότερο στην προσωπικότητα του Σωκράτη μεσα απ' τα μάτια της Ξανθίππης που υποδύεστε;


Ο Σωκράτης ήταν φιλόσοφος, η μεγαλύτερη φυσιογνωμία του πολιτισμού, είχε τη δική του ανεξάρτητη πορεία ,στο μόνο που διέφερε ήταν όταν τον καλούσε η πατρίδα ....,ιδιοφυής και σπουδαίος άνθρωπος ,φιλοσοφούσε και διαλογιζόταν ,δεν μπορώ να ξεχωρίσω τι με συγκινεί περισσότερο γιατί ο Σωκράτης είχε γνώση ,πνεύμα ,αλήθεια και ένα μεγάλο αίνιγμα ο λόγος του.

Είναι η πρώτη φορά που παίζεται μονόλογο ; Αν ναι ,ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;


Δεν παίζω πρώτη φορά μονόλογο, έχω παίξει στους μονολόγους του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε «Όλο σπίτι κρεβάτι και εκκλησία». Ο μονόλογος είναι ένα μεγάλο στοίχημα ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό και μια αναμέτρηση θα έλεγα ,πρέπει να τον ξεπεράσεις και να κάνεις μεγάλη υπέρβαση ,έχει τεράστια δυσκολία. Γιατί ένας μόνο χαρακτήρας ,δηλαδή ο ρόλος ,εκφράζει τις σκέψεις του και δημιουργεί κι άλλους χαρακτήρες .Στην προκειμένη περίπτωση στο έργο αυτό, «η Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη» του Γιώργου Α Χριστοδούλου, έχει όλη αυτή την τεράστια δυσκολία που είπα προηγουμένως. Μέσα από το έργο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί και όλη η Αθηναϊκή κοινωνία της εποχής εκείνης ,τους χαρακτήρες που υπήρχαν, εκτός από την Ξανθίππη και του Σωκράτη . Το οποίο δεν είναι μία απλή παρουσίαση των ηρώων, έπρεπε να είναι κεντημένο και μελετημένο το κάθε τι γιατί βαδίζει πάνω σε μία πολύ λεπτή γραμμή και κινδυνεύει εάν δεν κρατήσει τις ισορροπίες να γίνει γκροτέσκο. Ο συγκεκριμένος μονόλογος για να ερμηνευτεί θέλει τεράστιες ισορροπίες.


Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού βλέποντας αυτή τη παράταση.


Ο κόσμος από την πρώτη κιόλας στιγμή αγάπησε την παράσταση γιατί έχει μία διαχρονικότητα και η Ξανθίππη δίνει πολλές ιστορικές πληροφορίες πού δεν ήταν τόσο γνωστές, για την καθημερινότητά της αρχαίας Αθήνας, για τη θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα ,για τους χαρακτήρες των ιστορικών προσώπων που παρουσιάζονται ,γιατί εκτός από τον Σωκράτη και την Ξανθίππη,παρουσιάζονται ο Περικλής και η Ασπασία, ο Αριστοφάνης, κάποιοι μαθητές του Σωκράτη. Γίνεται κάτι πολύ όμορφο, αισθάνονται τα πρόσωπα αυτά δικά τους, άλλωστε ανήκουν στην ιστορία μας.


Έχετε ξανασυνεργαστεί με την μουσικό Νίκη Κουντούμη. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη συνεργασία.


Με τη Νίκη Γκουντούμη που είναι σπουδαία μουσικός ,είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζεται κάνεις μαζί της. Ευτυχία θα έλεγα ,με τις υπέροχες μελωδίες της πού έχει μελοποιήσει για την παράσταση ,με αρχαίους ελληνικούς ήχους ,σε εμπνέει να δημιουργείς και να παίζεις .Είναι δώρο να είσαι μαζί της .Θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό και από δω θα της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
ερώτηση έκτη έχω πάρα πολλά σχέδια θεατρικά στο μυαλό μου για το μέλλον δεν ανακοινώνω πότε κάτι πριν ακούσω το τρίτο κουδούνι...


Τι θεατρικά σχέδια έχετε για το μέλλον ;


Έχω πάρα πολλά σχέδια στο μυαλό μου ,όμως δεν ανακοινώνω πότε κάτι πριν ακούσω το τρίτο κουδούνι... Η Ξανθίππη είναι η κοσμική συνείδηση απέναντι στη φιλοσοφία ,στην τέχνη και στα λάθη των ανθρώπων.


Συνέντευξη : zoi triadafullidh, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

IMG 20220317 194513

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη»
Η Εταιρεία Gallery Δημιουργών παρουσιάζει το γνωστό θεατρικό αριστούργημα, του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, «Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη», σε σκηνοθεσία Εύας Μπενέτα στη θεατρική σκηνή του Κόμη (Νεοκλασικό).
Την περίφημη «Ξανθίππη», αυτή τη φορά, θα ενσαρκώσει η ταλαντούχα ηθοποιός, Όλγα Πρωτονοταρίου.
Το έργο γράφτηκε το 2006 και τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει άλλες τρεις φορές σε διαφορετικά θέατρα, με διαφορετικούς σκηνοθέτες και ερμηνείες.
Η γυναίκα του μεγάλου φιλοσόφου, έρχεται στο σήμερα για να μας αποκαλύψει την εποχή της, την Αρχαία Αθήνα αλλά και για τα σπουδαία γεγονότα που συνέβαιναν στην Ελλάδα. Πριν 2.500 χρόνια!
Μια ανθρώπινη Ξανθίππη που ξαναζεί το παρελθόν της, διδάσκοντας πολιτισμό με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία. Άλλοτε σαρκαστική, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε συγκινητική, μας λέει, αυτά που ίσως δεν μάθαμε ποτέ.
Μια παράσταση ανατρεπτική-επίκαιρη- αποκαλυπτική!!
Σ.Σ: Η κ. Άννα Κελεσίδου διδάκτωρ Πανεπιστημίου το 2013 είχε γράψει: «Το έργο αυτό, πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις ανώτερες σχολές!», (Δράξαστε παιδείας!), ενώ ο κ. Μπαμπινιώτης έκανε λόγο για «Παγκόσμιο θεατρικό αριστούργημα μάθησης!».
(Στην Θεατρική σκηνή του Κόμη. (Νεοκλασικό -Λασκαράτου 20 στα Πατήσια) Κάθε Κυριακή στις 21:00.

 

Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Ερμηνεία: Όλγα Πρωτονοταρίου
Σκηνοθεσία: Εύα Μπενέτα
Σκηνικά: Θέμης Φίλης
Moυσική: Νίκη Κουντούμη
Ενδυματολόγος: Βάνια Αλεξάνδρονβα
Φωτισμοί- ήχοι: Σωκράτης Λαζαράκης
Φωτογραφία: Μάνος Βλαστός και Αλέξανδρος Τζιανακάκης
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ΓΚΑΛΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ- (ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ-ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ).
Επικοινωνία παράστασης: zoi triadafullidh (fb), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.